Actueel
alle pijlers
"Kinderen niet goed leren lezen is verwaarlozing"
zondag 2 juni 2019 om 20:55
Bij ons op de basisschool heb ik soms ook wel het idee dat een deel van de juffen vooral bezig met de protocollen en dergelijke zonder daadwerkelijk bezig te zijn met waarom die protocollen er zijn. Oftewel het is wel makkelijk om je achter een systematiek te verschuilen. Andere ervaringen?Ik moest de kop een paar keer lezen. Was dit echt waar?
‘Meerderheid basisscholen heeft lees- en spellingonderwijs niet op orde’, stond er boven het artikel. Dat is toch zoiets als: ‘Merendeel badmeesters slaagt er niet in kinderen te leren zwemmen.’ Of: ‘In de meeste ziekenhuizen krijgen patiënten geen effectieve behandeling.’ Bij zulke berichten zou het land op zijn kop staan.
Op school zit je om te leren lezen. En nog een paar dingen, maar als je niet goed kunt lezen, wordt het ook nooit wat met al die sociale, communicatieve en digitale vaardigheden die hoogst belangrijk worden geacht in de 21ste eeuw. Dan ben je een gedoemde achterblijver.
[...]
De onthutsende constatering van de Inspectie dat op 53 procent van de basisscholen het lees- en spellingonderwijs niet deugt, was eigenlijk bijvangst in het onderzoek naar de dyslexieverklaringen, maar het is onbedoeld de belangrijkste conclusie. Er mankeert op het merendeel van de basisscholen van alles aan de instructie die de leerlingen krijgen, aan het commentaar en de hoeveelheid oefening. Ook wordt er te weinig gekeken of gevolgde strategieën wel iets uithalen. Hoe is dat toch mogelijk, terwijl álles over leerlingen moet worden vastgelegd?
Het is zorgwekkend dat al dat nuttige, inzicht verschaffende onderzoek de scholen niet bereikt. Daar is het toch voor bedoeld? Scholen moeten al zoveel, wordt vaak verzucht, val ze niet lastig met wetenschappelijke prietpraat. Maar als er zo veel tijd, energie en goede bedoelingen worden verspild en er zo veel laaggeletterdheid is, dan moet dat wél. Kinderen niet goed leren lezen is verwaarlozing.
bron: https://www.volkskrant.nl/columns-opini ... ~b0418244/
zondag 2 juni 2019 om 22:47
Bedankt voor je uitgebreide antwoord!Hertjehertje schreef: ↑02-06-2019 22:34DMT: drie minuten toets.
Een leerling krijgt drie kaarten voor zich met daarop woordrijen. De woorden hebben niks met elkaar te maken. Voor elke kaart krijgt het kind 1 minuut de tijd om zoveel mogelijk woorden te lezen.
De woorden zijn zo opgesteld dat er geen enkel verband is, dus dat de leerling elk woord afzonderlijk goed moet lezen. Hiermee toets je dus de snelheid van het verklanken van de letters tot een woord (de technische leeshaneing).
Op de eerste kaart staan woorden als
kruk
lek
sip
boer etc
Tweede kaart
Schat
Kraag
Streek
Honger
Broertje etc
De derde kaart
Grootvader
Kluizen
Thermometer etc
Ik begrijp belemaal dat dit het leesplezier grondig kan vergallen. Al zou ik het zelf wel een sport hebben gevonden om zo hoog mogelijk te scoren
.
zondag 2 juni 2019 om 22:47
zondag 2 juni 2019 om 22:55
Ik heb er zeker leerlingen bij die voor het hoogste aantal woorden gaan.
Maar als lezen niet je sterkste kant is, en je op deze toetsen te laag scoort, zit je een aantal keer per week met woordrijtjes te oefenen. Niks aan!
zondag 2 juni 2019 om 22:57
Ik weet uit m'n hoofd even niet welk onderzoek, maar ik heb laatst nog college gehad over een (aantal?) onderzoek(en) waaruit naar voren kwam dat vanaf halverwege groep 4 inzetten op technisch lezen geen invloed heeft het niveau van begrijpend lezen.lemoos2 schreef: ↑02-06-2019 22:39Een zwakke technische lezer kan niets met leesstrategieën omdat het tekstoverzicht ontbreekt. Ook al heeft de technisch zwakke lezer een goede woordenschat, die kennis is niet toepasbaar omdat het werkgeheugen vol zit met tekstverwerken. En zal dus ook slecht scoren op begrijpend lezen.
Een goede technische lezer maar met een beperkte woordenschat gaat snel door teksten heen maar ontgaat bij teveel woorden het woordbegrip waardoor de teksten een grote brij worden. Kan ook niets met leesstrategieën want herkent geen signaalwoorden, koppelwoorden of verwijswoorden. Begrijpend lezen is dan ook beneden de maat.
zondag 2 juni 2019 om 23:01
Dat snap ik.Hertjehertje schreef: ↑02-06-2019 22:55Ik heb er zeker leerlingen bij die voor het hoogste aantal woorden gaan.
Maar als lezen niet je sterkste kant is, en je op deze toetsen te laag scoort, zit je een aantal keer per week met woordrijtjes te oefenen. Niks aan!
Mijn conclusie: Kinderen die dit leuk vinden hebben het niet nodig. En voor kinderen die het wél nodig hebben, werkt het averechts.
impala wijzigde dit bericht op 02-06-2019 23:11
0.11% gewijzigd
.
zondag 2 juni 2019 om 23:01
Het is een grote ramp. In 2015 was 1 op de 3 kinderen in de onderbouw van vmbo laaggeletterd te noemen. En toch is die trein schijnbaar niet te stoppen.*TanteSjaan* schreef: ↑02-06-2019 22:45Lemoos, wat is het triest dat het van geld afhankelijk is. Misschien nog wel triester dat er verklaringen nodig zijn om een kind het onderwijs te geven wat het nodig heeft.
Nederland regeltjesland. Soms is het fijn, al die regeltjes. In het geval van onderwijs vind ik het een kleine ramp.
En dan komt er weer een of andere vage ‘inspirator’ met een nog vager onderwijsconcept (meestal afkomstig uit één of ander Scandinavisch land maar dan volledig gestript van iedere meerwaarde) langs de scholen. Nog slap ouwehoerend over ‘growth mindset’. Die dan een kek filmpje laat zien van een of ander kind uit een achterstandswijk ‘ergens in Nederland’ die nu dankzij dat nieuwe concept weer zin in school heeft. Want nu kan ze online zaken opzoeken en krijgt ze er gelijk feedback op.
Echt... het merendeel van mijn leerlingen kunnen in de onderbouw niet eens een goede zoekterm bij Google invoeren. Ze weten niet eens wat feedback is. Laat staan dat ze iets kunnen met zo’n geautomatiseerde feedback als “Wellicht kun je beter een synoniem gebruiken in jouw zoektocht”. Wat is synoniem? Wat betekent wellicht? Hoezo zoektocht, ik wil een plaatje van Google afbeeldingen.
Dan valt je toch niets meer in dan op te staan uit zo’n verplichte ‘inspiratiesessie’ om uit ellende een leerling te vragen of je hem alsjeblieft mag helpen zodat je succesvol kunt aanvoeren dat je bezig bent met je ‘corebusiness’. Om de week erna weer lessen te moeten laten uitvallen omdat een of andere voormalige strijder van de straat met de leerlingen massaal een workshop creatief schrijven gaat doen in de vorm van een rap. En dan leren ze om wat schuttingtaal op rijm te zetten en komt de wethouder langs voor zijn mediamomentje. Het is om te janken gewoon.
anoniem_67700891efcbf wijzigde dit bericht op 02-06-2019 23:04
0.10% gewijzigd
zondag 2 juni 2019 om 23:02
Volgens mij bedoel je Hajer en Meestringa. Dat ging over de zin en onzin van leesstrategieën.Promethium schreef: ↑02-06-2019 22:57Ik weet uit m'n hoofd even niet welk onderzoek, maar ik heb laatst nog college gehad over een (aantal?) onderzoek(en) waaruit naar voren kwam dat vanaf halverwege groep 4 inzetten op technisch lezen geen invloed heeft het niveau van begrijpend lezen.
zondag 2 juni 2019 om 23:03
Je schrijft het wel heel leuk. Maar het is inderdaad om te janken.lemoos2 schreef: ↑02-06-2019 23:01
Dan valt je toch niets meer in dan op te staan uit zo’n verplichte ‘inspiratiesessie’ om uit ellende een leerling te vragen of je hem alsjeblieft mag helpen zodat je succesvol kunt aanvoeren dat je bezig bent met je ‘corebusiness’. Om de week erna weer lessen te moeten laten uitvallen omdat een of andere voor alive strijder van de straat met de leerlingen massaal een workshop creatief schrijven gaat doen in de vorm van een rap. En dan leren ze om wat schuttingtaal op rijm te zetten en komt de wethouder langs voor zijn mediamomentje. Het is om te janken gewoon.
zondag 2 juni 2019 om 23:06
lemoos2 schreef: ↑02-06-2019 23:01
Dan valt je toch niets meer in dan op te staan uit zo’n verplichte ‘inspiratiesessie’ om uit ellende een leerling te vragen of je hem alsjeblieft mag helpen zodat je succesvol kunt aanvoeren dat je bezig bent met je ‘corebusiness’. Om de week erna weer lessen te moeten laten uitvallen omdat een of andere voormalige strijder van de straat met de leerlingen massaal een workshop creatief schrijven gaat doen in de vorm van een rap. En dan leren ze om wat schuttingtaal op rijm te zetten en komt de wethouder langs voor zijn mediamomentje.
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
zondag 2 juni 2019 om 23:07
Ik kan het alleen hier zo noemen. Anders ben ik weer ‘star’ en ‘niet innoverend genoeg’. In de praktijk school ik samen met collega’s, voeren wij wetenschappelijk onderbouwde verbeteracties uit, evalueren dat in de gewenste tig formats (summatief, normatief, met en zonder RTTI zooi) en dwingen daarmee een groter budget af. En offeren we ons om en om op om aanwezig te zijn in weer een grote egoshow van een of ander slap aftreksel van Maurice de Hond.SuperflySister schreef: ↑02-06-2019 23:03Je schrijft het wel heel leuk. Maar het is inderdaad om te janken.
anoniem_67700891efcbf wijzigde dit bericht op 02-06-2019 23:09
0.16% gewijzigd
zondag 2 juni 2019 om 23:09
Mijn oudste (groep 6 overigens) heeft dus 3x op de cito begrijpend lezen een A gescoord en op de schooltoetsen 2x een 9 en een 10. Maar het leestempo ligt dus te laag.
Overigens is hij nu op de toets technisch lezen van een C naar een B gegaan. En dat is niet dankzij de juf en haar DMT rijtjes maar omdat ik al wekenlang Dummie de Mummie hardop hoor.
In ieder geval zijn de DMT rijtjes voor hem verleden tijd nu
Overigens is hij nu op de toets technisch lezen van een C naar een B gegaan. En dat is niet dankzij de juf en haar DMT rijtjes maar omdat ik al wekenlang Dummie de Mummie hardop hoor.
In ieder geval zijn de DMT rijtjes voor hem verleden tijd nu
anoniem_2871 wijzigde dit bericht op 02-06-2019 23:11
1.10% gewijzigd
zondag 2 juni 2019 om 23:11
Lemoos, het is inderdaad om te janken. In 2010 ben ik het onderwijs uitgestapt vanwege mijn enorme frustratie over steeds meer regels, steeds meer protocollen, steeds meer (mijn inziens onnuttige) eisen en steeds minder tijd voor de leerlingen. Ik raakte in een burn-out en heb het lesgeven aan de wilgen gehangen.
In die negen jaar dat ik niet meer voor de klas sta is het volgens mij alleen maar erger geworden. Tenminste, ik ben niet onder de indruk van de kennis die mijn kinderen op de basisschool hebben opgedaan. Niets ten nadele van de leerkrachten, maar alles ten nadele van de vreemde methodes (waarom niet gewoon staartdelingen of woordbenoemen?).
In die negen jaar dat ik niet meer voor de klas sta is het volgens mij alleen maar erger geworden. Tenminste, ik ben niet onder de indruk van de kennis die mijn kinderen op de basisschool hebben opgedaan. Niets ten nadele van de leerkrachten, maar alles ten nadele van de vreemde methodes (waarom niet gewoon staartdelingen of woordbenoemen?).
zondag 2 juni 2019 om 23:14
Lemoos, niet innoverend genoeg? Belachelijk. Het basisonderwijs dient ervoor om kinderen een goede basis te geven. Niets innoverends aan.
Sowieso word ik misselijk van termen als 'progressief' en 'innoverend'. Alsof dat altijd goed is. Met je tijd meegaan is goed, maar voor de zoveelste keer het wiel proberen uit te vinden terwijl er al een fantastisch rond wiel is dat goed rijdt is van de zotte.
Sowieso word ik misselijk van termen als 'progressief' en 'innoverend'. Alsof dat altijd goed is. Met je tijd meegaan is goed, maar voor de zoveelste keer het wiel proberen uit te vinden terwijl er al een fantastisch rond wiel is dat goed rijdt is van de zotte.
zondag 2 juni 2019 om 23:14
zondag 2 juni 2019 om 23:17
Er is een nieuw traject en dat heet Redzaamheidslezen.
https://www.redzaamheidslezen.nl/
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
zondag 2 juni 2019 om 23:25
Ik snap het wel en met jouw eerdere post ben ik het ook eens. Bezuiniging na bezuiniging en innovatie op innovatie zorgen ervoor dat een een leerkracht bijvoorbeeld een uur leestijd moet verdelen over 4 niveau groepen. En hoe zij het ook draaien en keren, dat ‘uur’ bestaat dus voor ieder groepje leerling uit veel minder tijd voor directe leerkracht ondersteuning (instructie/ begeleid inoefenen) dan toen ik startte in het onderwijs.
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
zondag 2 juni 2019 om 23:29
Ik ben het volledig met je eens en fijn dat jij dat als ouder wel zo ziet. In de praktijk merk ik vooral dat juist dat laatste niet door alle ouders wordt opgepakt. Soms ook begrijpelijk, soms ook helemaal niet.*TanteSjaan* schreef: ↑02-06-2019 22:39Ik heb het nu over een school waar relatief veel hoogopgeleide ouders rondlopen. 't Is er best fijn hoor en dochter vindt het gezellig op school, maar ik word simpel van al dat getoets, projectgebeuren en opvoedkundig geneuzel.
Leer die kinderen nou maar gewoon lezen en rekenen. De rest pakken we als ouders wel op.
zondag 2 juni 2019 om 23:34
zondag 2 juni 2019 om 23:42
Ach, die jojo heeft er niets over te zeggen. Ja, dat we gras moeten gaan kweken op het schooldak omdat de gemeenteraad graag energieneutraal wil gaan. En als ze eens luisteren zitten ze drie maanden later vast/geschorst wegens een onderzoek naar corruptie. Limburg hè.SuperflySister schreef: ↑02-06-2019 23:34Ik zit in ieder geval hardop om je te schateren en vind ook nog eens dat je ontzettend zinnige dingen zegt. Nu nog hopen dat de wethouder er een keer naar luistert .
zondag 2 juni 2019 om 23:48
lemoos2 schreef: ↑02-06-2019 23:42Ach, die jojo heeft er niets over te zeggen. Ja, dat we gras moeten gaan kweken op het schooldak omdat de gemeenteraad graag energieneutraal wil gaan. En als ze eens luisteren zitten ze drie maanden later vast/geschorst wegens een onderzoek naar corruptie. Limburg hè.
maandag 3 juni 2019 om 00:18
-lemoos2 schreef: ↑02-06-2019 23:42Ach, die jojo heeft er niets over te zeggen. Ja, dat we gras moeten gaan kweken op het schooldak omdat de gemeenteraad graag energieneutraal wil gaan. En als ze eens luisteren zitten ze drie maanden later vast/geschorst wegens een onderzoek naar corruptie. Limburg hè.
Ik vind je reacties geweldig! En hoewel ik in met mbo onderwijs zit herken ik heel veel in wat jij zegt (niet onderwijzend hoor)!
Je beseft pas hoe fijn het is om te ademen als je neus verstopt zit.