Coronavirus COVID-19
alle pijlers
Tekort zorgpersoneel in coronatijd
donderdag 15 april 2021 om 09:10
We horen al een jaar dat er een tekort is aan zorgpersoneel, met name IC-verpleegkundigen. Het heeft er natuurlijk mee te maken dat er niet tegen exponentiële groei valt op te werven en scholen.
Maar toch ben ik daarnaast ook benieuwd. Waarom hebben wij sowieso structurele tekorten in de zorg? Waarom hebben we de minste IC-bedden van Europa? Waarom lukt het aantrekken van zorgpersoneel niet goed?
Ik vraag me af of dat ligt aan:
Maar toch ben ik daarnaast ook benieuwd. Waarom hebben wij sowieso structurele tekorten in de zorg? Waarom hebben we de minste IC-bedden van Europa? Waarom lukt het aantrekken van zorgpersoneel niet goed?
Ik vraag me af of dat ligt aan:
- Vergrijzing, er is sowieso minder personeel
- Het vak is niet aantrekkelijk, mensen zijn wat anders gaan doen
- Het lukt niet om zorgpersoneel wat iets anders is gaan doen terug te halen om allerlei redenen
- We zijn niet efficiënt, we zouden bijv. veel meer kunnen gaan doen met zorgrobots
- Het zit heel anders in elkaar
anoniem_181776 wijzigde dit bericht op 15-04-2021 09:34
2.82% gewijzigd
donderdag 15 april 2021 om 22:26
Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. In het ziekenhuis waar ik werk doen we ook steeds meer met e-health en patient empowerment, maar niet om de zorgverlener en het menselijke weg te bezuinigen, maar om het juist te versterken. Doordat bijv patiënten van tevoren al digitaal hebben kunnen aangeven op welke gebieden ze klachten ervaren en op welke niet, of waar ze zich zorgen over maken, weten ze zelf beter wat ze willen en ziet de arts in 1 oogopslag hoe het gaat en kan hij of zij het gesprek precies insteken op wat belangrijk is voor de patiënt. Zowel artsen als patiënten geven aan dat de gesprekken hierdoor veel gerichter en waardevoller worden. De artsen hoeven geen lijstjes meer af te werken van 15 onderwerpen waar mensen klachten over zouden kunnen hebben, maar het gesprek kan meteen de diepte in.makreel schreef: ↑15-04-2021 22:10Ik werk zelf niet in de zorg maar een paar jaar geleden had ik veel zorg nodig. Ik ben erg blij dat er niet werd ingezet op zelfmanagement, want daar was ik echt te ziek voor. Ik had te maken met verpleegkundigen en artsen die met me mee dachten, genoeg tijd hadden om met me te praten (en een keer zelfs met me mee te huilen) en ik herken in jouw verhalen helemaal niks van mijn ervaring van een paar jaar geleden.
Toen ik uit het ziekenhuis kwam, en tijdens het nazorg-traject, heb ik me vaak verbaasd over hoe goed en menselijk de zorg in dat ziekenhuis was. Ik dacht en hoopte dat het overal zo was. Afspraken klopten, coördinatie tussen afdelingen klopte, arts en verpleegkundigen dachten met me mee en de zorg was echt heel goed. Ik voelde me gezien, gehoord en vertrouwd. Zo belangrijk. Ik was bang en ongerust en ik voelde me hulpeloos en verdrietig. Dan red je het niet met e-health, ben ik bang.
donderdag 15 april 2021 om 22:32
Tijdens de zorg praten is wel wat anders natuurlijk. Je kunt best pratend iemand steunkousen aantrekken ondertussen afstemmend of het op wel een prettige manier gaat. Dat is gewoon op een klantvriendelijke manier een dienst verlenen. Maar aan minder klanten toekomen omdat je er zonodig 15 minuten extra aan social talk moet vastplakken, daar zie ik het nut niet van in. Tenminste niet bij een personeelstekort. Die andere klanten hebben ook graag een verse steunkous. Dus ik zou als bejaarde blijer zijn met een minder kletsgraag persoon die tenminste lekker vaak komt.-Darkside- schreef: ↑15-04-2021 22:24Ook al is het niet je verantwoordelijkheid, dan kan het voor de bewoner/patiënt toch heel fijn en waardevol zijn als de verzorgende tijdens het steunkousen aantrekken even 5 minuten tijd heeft om een vraag te beantwoorden of gewoon goedemorgen te zeggen en even te praten over iets? Dus niet dat het personeel alle patiënten uren gaat entertainen, maar gewoon even iets meer dan in 2 minuten die steunkousen aanrukken en dóóóór.
Bij de kassa praat de caissière ook wel eens tegen een klant, is ook haar taak niet, maar mensen waarderen het wel.
Ik deed het in ieder geval wel altijd in mijn tijd in het verpleeghuis. Een bewoner die even een foto van haar nieuwste achterkleinkind laat zien. Of een gesprekje over oude spreekwoorden, ik heb er veel geleerd toen. Die mensen zijn gewoon gelukkig met die korte momenten.
Er zijn verdorie hele tv-programma's en projecten om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden en dan mogen de mensen die voor je zorgen niet eens 5 minuten tegen je praten. Schei uit zeg.
Als ik een LG krijg die me dat gaat verbieden, dan ben ik echt weg.
donderdag 15 april 2021 om 22:38
donderdag 15 april 2021 om 22:39
Door te zien hoe het leven voor mijn oma is in een verpleeghuis had ik bedacht dat ik niet ouder dan 75 wil worden of vast een euthanasie verklaring wil. Je kunt er natuurlijk ook jonger terecht komen, maar ik denk dat de meeste tot 75 nog wel redelijk zelfstandig zijn. Kan natuurlijk ook dat je nog gezond bent met 75, maar de kans dat de kwaliteit/mobiliteit achteruit gaat is dan wel steeds groter.
Ik heb trouwens wel het idee dat het personeel hun best doet, maar dat ze ook niet meer tijd aan haar kunnen besteden. Nu is ze 95, gaat de afdeling sluiten en moet ze weer verhuizen.
Ik heb trouwens wel het idee dat het personeel hun best doet, maar dat ze ook niet meer tijd aan haar kunnen besteden. Nu is ze 95, gaat de afdeling sluiten en moet ze weer verhuizen.
kihei wijzigde dit bericht op 15-04-2021 22:43
36.99% gewijzigd
Vergeef me dat ik schreeuw wat ik niet weet en dat ik zwijg over wat helder is, dat ik nooit zeg wat ik bedoel en dingen roep die ik niet voel.
donderdag 15 april 2021 om 22:41
Het praten met patiënten is ook belangrijk. Ik kom er op die manier ook achter of ze bang zijn en of dat bijvoorbeeld komt door hallucinaties bij een delier. Mensen moeten je ook vertrouwen, want ze zijn zo enorm kwetsbaar en afhankelijk. Dan is een praatje echt wel een must. En ik vind het echt vreselijk als ik daar geen tijd voor heb.
als de zon onder gaat, komen de sterren op
donderdag 15 april 2021 om 22:41
Dus jouw oplossing voor tekort personeel in de zorg is: minder social talk, en meer personeel erbij dat überhaupt niet zo is van het werken met mensen? En die nieuwe groep moet je dan wel extra betalen, want die komen hun bed niet uit voor een gezellig kopje koffie met een dankbare patiënt?baukelien schreef: ↑15-04-2021 22:38Ik bedoelde niet dat jij dat doet. Ik bedoel meer dat het lijkt alsof meer praktische zorg geen goede zorg zou zijn en dat je gezien de aankomende vergrijzing en personeelstekort daar ook anders over kan denken en dat er ook patiënten kunnen zijn die dat juist waarderen.
Ik weet niet of jouw idee over werken in de zorg erg realistisch is.
Wat eten we vanavond?
donderdag 15 april 2021 om 22:46
Ja er schijnen geen blikken vol meer te zijn met de typische mensenmensen? Dan wat minder kritisch zijn misschien.
Net als in de bouw, las ik net een nieuwsartikel over. Dat zouden vrouwen niet kunnen doen want ze zijn minder sterk. Maar als er meer vrouwen dat beroep kiezen zijn alle personeelstekorten opgelost. Nou dan moet je misschien genoegen nemen met minder dan het ideaalplaatje van die sterke man.
En nu we het toch daarover hebben waarom werken er eigenlijk zo weinig mannen in de zorg?
donderdag 15 april 2021 om 22:53
Zoals je hier leest zijn niet veel mensen die in de zorg werken, het met je eens. Sterker nog: ze zeggen 'als ik niet meer mag praten op mijn werk, dan kap ik ermee'. Dus dan raak je de mensen die heel goed zijn in dit werk kwijt, en je vult het groeiende tekort aan met mensen die er niet zo goed in zijn. Ik weet niet in welke wereld dit een goed idee is.
Wat eten we vanavond?
donderdag 15 april 2021 om 22:56
Heb niet alles gelezen en misschien is het al voorbij gekomen maar het grootste obstakel om in de zorg te blijven werken is het gebrek aan flexibele goede, goedkope kinderopvang. Het is nu bijna niet te combineren en geeft heel veel stress om de onregelmatige diensten te combineren met een gezin.
De organisaties zijn ook nog eens heel star in hun opvattingen, verpleegkundigen moeten alle diensten draaien terwijl er mensen zijn die zich beter voelen in avond of nacht en kunnen dat soms beter organiseren.
Wat fysieke belasting betreft kun je beter in de bouw werken want daar zijn strenge regels over hoeveel je mag tillen in de zorg kun je je rug verpesten omdat de tillift niet werkt of niet over de juiste banden beschikt etc.
De organisaties zijn ook nog eens heel star in hun opvattingen, verpleegkundigen moeten alle diensten draaien terwijl er mensen zijn die zich beter voelen in avond of nacht en kunnen dat soms beter organiseren.
Wat fysieke belasting betreft kun je beter in de bouw werken want daar zijn strenge regels over hoeveel je mag tillen in de zorg kun je je rug verpesten omdat de tillift niet werkt of niet over de juiste banden beschikt etc.
donderdag 15 april 2021 om 23:03
Maar dat is toch ook juist interessant? Kijk jullie hebben al voor de zorg gekozen dus voor de vraag waarom werken er zo weinig mensen in de zorg zou je misschien juist naar de mensen moeten kijken die nu niet in de zorg werken, waarom het hen niet aanspreekt. Ik heb hier al beschreven hoe dat voor mij is maar dat is maar 1 gezichtspunt natuurlijk, ik ben daarom benieuwd naar die van anderen.makreel schreef: ↑15-04-2021 22:53Zoals je hier leest zijn niet veel mensen die in de zorg werken, het met je eens. Sterker nog: ze zeggen 'als ik niet meer mag praten op mijn werk, dan kap ik ermee'. Dus dan raak je de mensen die heel goed zijn in dit werk kwijt, en je vult het groeiende tekort aan met mensen die er niet zo goed in zijn. Ik weet niet in welke wereld dit een goed idee is.
Kennelijk schrikt het mensen die al in de zorg werken af als er andere soorten collega’s bijkomen begrijp ik hier nu, en maakt het salaris hen helemaal niet uit. Terwijl voor de mensen die niet in de zorg werken het salaris en de slechte arbeidsvoorwaarden juist het obstakel is.
Of zijn er hele andere redenen voor het personeelstekort?
donderdag 15 april 2021 om 23:08
Overigens zeg ik helemaal niet dat je niet meer mag praten op je werk, dan begrijp je me verkeerd. Dat is helemaal niet mijn punt. Ik zeg alleen dat mensen die minder praten een waardevolle aanvulling zouden kunnen zijn en dat genoeg personeel hebben misschien wel belangrijker is dan ‘het praatje‘. En dat niet alle patiënten evenveel waarde hechten aan het praatje om de zorg heen (zeker als de zorg gewoon te weinig of slecht is door tijdsgebrek).makreel schreef: ↑15-04-2021 22:53Zoals je hier leest zijn niet veel mensen die in de zorg werken, het met je eens. Sterker nog: ze zeggen 'als ik niet meer mag praten op mijn werk, dan kap ik ermee'. Dus dan raak je de mensen die heel goed zijn in dit werk kwijt, en je vult het groeiende tekort aan met mensen die er niet zo goed in zijn. Ik weet niet in welke wereld dit een goed idee is.
Even gechargeerd: als ik kan kiezen tussen 10 verpleegkundigen aan m’n bed die me op al m’n wenken bedienen maar wat korter van stof zijn of eentje die maar 1 keer per week kan komen maar dan wel een heel psychologisch consult afdraait dan is de keuze misschien snel gemaakt?
donderdag 15 april 2021 om 23:13
Over weinig mannen in de zorg. Die zijn toch vaak nog kostwinner en dan is het karig in de zorg. En verder denk ik dat het een combi is van de al genoemde zaken. Veelal onregelmatig, hard werken, lastig te combineren met kinderen.
Kan het anders? Zeker! Maar dan zal er zo’n grote omschakeling moeten komen in denkwijze, organisatiestructuren en geldstromen. Dat is bijna niet te doen. Vergelijkbaar met onderwijs vind ik. Het huidige onderwijssysteem vind ik hopeloos ouderwets, maar zie het maar eens te keren, niet te doen.
Kan het anders? Zeker! Maar dan zal er zo’n grote omschakeling moeten komen in denkwijze, organisatiestructuren en geldstromen. Dat is bijna niet te doen. Vergelijkbaar met onderwijs vind ik. Het huidige onderwijssysteem vind ik hopeloos ouderwets, maar zie het maar eens te keren, niet te doen.
donderdag 15 april 2021 om 23:16
Misschien moet je eens meelopen in de zorg voor een wat beter beeld.baukelien schreef: ↑15-04-2021 23:08Overigens zeg ik helemaal niet dat je niet meer mag praten op je werk, dan begrijp je me verkeerd. Dat is helemaal niet mijn punt. Ik zeg alleen dat mensen die minder praten een waardevolle aanvulling zouden kunnen zijn en dat genoeg personeel hebben misschien wel belangrijker is dan ‘het praatje‘. En dat niet alle patiënten evenveel waarde hechten aan het praatje om de zorg heen (zeker als de zorg gewoon te weinig of slecht is door tijdsgebrek).
Even gechargeerd: als ik kan kiezen tussen 10 verpleegkundigen aan m’n bed die me op al m’n wenken bedienen maar wat korter van stof zijn of eentje die maar 1 keer per week kan komen maar dan wel een heel psychologisch consult afdraait dan is de keuze misschien snel gemaakt?
donderdag 15 april 2021 om 23:18
Overigens denk ik ook dat dit een generatie-ding is. Over 30 jaar zit er een nieuwe generatie in het verpleegtehuis (ook gechargeerd) en die verlangen weer andere zaken en hebben een ander referentiekader. Net als de huisarts die vroeger enorm op een voetstuk stond en inmiddels (zoals ik het ervaar) meer naast je staat en meedenkt.
donderdag 15 april 2021 om 23:18
Dit vind ik eigenlijk ook wel interessant. Werken in de zorg is lastig want kinderen. De opvang is niet flexibel. En het onderwijs is ouderwets schrijf je. Het onderwijs en de zorg werken elkaar dus eigenlijk tegen!Supersas09 schreef: ↑15-04-2021 23:13Over weinig mannen in de zorg. Die zijn toch vaak nog kostwinner en dan is het karig in de zorg. En verder denk ik dat het een combi is van de al genoemde zaken. Veelal onregelmatig, hard werken, lastig te combineren met kinderen.
Kan het anders? Zeker! Maar dan zal er zo’n grote omschakeling moeten komen in denkwijze, organisatiestructuren en geldstromen. Dat is bijna niet te doen. Vergelijkbaar met onderwijs vind ik. Het huidige onderwijssysteem vind ik hopeloos ouderwets, maar zie het maar eens te keren, niet te doen.
donderdag 15 april 2021 om 23:20
donderdag 15 april 2021 om 23:22
Ik merk op mijn afdeling geen verschil hierin tussen 16 jarigen en 70 jarigen.Supersas09 schreef: ↑15-04-2021 23:20Nee, dit is de huidige generatie die wil wat er nodig is en het sociale uit andere zaken haalt. En dat is prima en wellicht zou hiermee toch langzaam meer rekening mee gehouden moeten worden.
als de zon onder gaat, komen de sterren op
donderdag 15 april 2021 om 23:25
Dat is inderdaad interessant. Maar als je dit meer op elkaar af wil stemmen dan zijn dat wel hele grote veranderingen.
Ik vind onderwijs ouderwets als in Google verteld je alles. Frans en Duits zijn nog steeds (in de eerste jaren) verplichte vakken terwijl Spaans en Chinees veel interessanter zijn in de huidige tijd. Maar goed, ik ben verpleegkundige en geen onderwijzer, dus een mening van de koude grond!
donderdag 15 april 2021 om 23:28
Dat geloof ik bijna niet. Een 16-jarige die ligt te facetimen terwijl je de catheterzak leegt of een 70-jarige die al de hele middag voor zich uit staart. Bij de 70-jarige maak je het praatje en bij de 16-jarige doe je de handeling. Wederom: gechargeerd.
donderdag 15 april 2021 om 23:36
Ik herken dat eigenlijk wel. Ik werk dan wel niet in de zorg maar zelfs ik loop tegen de beperkte openingstijden van de kinderopvang aan. Alhoewel het voor kinderen ook niet leuk is zo lang erop te zitten. En als je ‘s nachts werkt zouden kinderen dan ‘s nachts naar een opvang moeten? Lijkt me ook niet heel gezellig.
donderdag 15 april 2021 om 23:43
En voila, tekort in de zorg. En dan ook nog, als je kind ziek is kun je niet zomaar roepen of bellen dat je niet komt. Als ik dat zou doen gaat er bijvoorbeeld een woongroep niet open om 7:00. Dat kan niet. Bij een kantoorbaan (en nou niet allemaal over me heen vallen) klap je de laptop dicht, bel je klanten af (of dit laat je doen) of werk je vanuit huis. Weer een obstakel om niet voor de zorg te kiezen.baukelien schreef: ↑15-04-2021 23:36Ik herken dat eigenlijk wel. Ik werk dan wel niet in de zorg maar zelfs ik loop tegen de beperkte openingstijden van de kinderopvang aan. Alhoewel het voor kinderen ook niet leuk is zo lang erop te zitten. En als je ‘s nachts werkt zouden kinderen dan ‘s nachts naar een opvang moeten? Lijkt me ook niet heel gezellig.
donderdag 15 april 2021 om 23:47
Haha nou bij een kantoorbaan is dat inderdaad niet zo makkelijk als het lijkt. Wat er dan meestal gebeurt is dat mensen hun vrije dagen opofferen aan dit soort calamiteiten. En in precorona hevige verkoudheidstijden kunnen dat er heel wat zijn. Maar je zit dan tenminste wel thuis met je kind.Supersas09 schreef: ↑15-04-2021 23:43En voila, tekort in de zorg. En dan ook nog, als je kind ziek is kun je niet zomaar roepen of bellen dat je niet komt. Als ik dat zou doen gaat er bijvoorbeeld een woongroep niet open om 7:00. Dat kan niet. Bij een kantoorbaan (en nou niet allemaal over me heen vallen) klap je de laptop dicht, bel je klanten af (of dit laat je doen) of werk je vanuit huis. Weer een obstakel om niet voor de zorg te kiezen.
Maar hoe lossen mensen in de zorg dit dan op? Want als ze bellen dan moet je ook meteen komen (om je kind op te halen).
anoniem_181776 wijzigde dit bericht op 15-04-2021 23:48
0.84% gewijzigd
donderdag 15 april 2021 om 23:48
Ik bekijk deze discussie als ex-patient en potentieel client.baukelien schreef: ↑15-04-2021 23:03Maar dat is toch ook juist interessant? Kijk jullie hebben al voor de zorg gekozen dus voor de vraag waarom werken er zo weinig mensen in de zorg zou je misschien juist naar de mensen moeten kijken die nu niet in de zorg werken, waarom het hen niet aanspreekt. Ik heb hier al beschreven hoe dat voor mij is maar dat is maar 1 gezichtspunt natuurlijk, ik ben daarom benieuwd naar die van anderen.
Kennelijk schrikt het mensen die al in de zorg werken af als er andere soorten collega’s bijkomen begrijp ik hier nu, en maakt het salaris hen helemaal niet uit. Terwijl voor de mensen die niet in de zorg werken het salaris en de slechte arbeidsvoorwaarden juist het obstakel is.
Of zijn er hele andere redenen voor het personeelstekort?
Sorry TO, ik hoop dat jij geen carrièreswitch gaat maken. Ik denk dat de patiënt en jijzelf er niet gelukkiger van zal worden.
Ik heb helaas enkele malen wat langer dan een dag of 2 in het ziekenhuis mogen doorbrengen. Niet fijn, onzekerheden door ingreep etc. Heb fantastische zorg gehad. Ik vond wel dat er weinig tijd was, maar binnen die tijd voelde ik me gezien en gehoord.
Een zorgrobot had me best kunnen wassen, voedsel en medictie kunnen toedienen , maar niet mijn (al dan niet onnodige) angsten wegnemen of een schifting maken in welk bezoek wel gewenst was en in welke hoeveelheid of tijdsspanne. Na een operatie heb je behoefte aan geruststelling van een empatisch en competent persoon. Niet van iemand die de medische theorie wel kent, maar geen ‘mensenmens’ is en dit. vak alleen interessant vindt ‘als
Het veel aanzien zou hebben, goed betaald werd, quote van TiO.
Voor mij heeft verplegend personeel en de groep artsen enorm veel aanzien.
Qua kosten denk dat er best wel wat te halen valt in sommige managementlagen, maatschappen en rare zorgverzekeringseisen. Geef alleen de mensen (artsen, verpleegkundigen, helpenden) aan het bed hun ruimte en respect.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
donderdag 15 april 2021 om 23:49
Hoe bedoel je “ verpleegkundigen die je op al je wenken bedienen?” Oprechte vraag!baukelien schreef: ↑15-04-2021 23:08Overigens zeg ik helemaal niet dat je niet meer mag praten op je werk, dan begrijp je me verkeerd. Dat is helemaal niet mijn punt. Ik zeg alleen dat mensen die minder praten een waardevolle aanvulling zouden kunnen zijn en dat genoeg personeel hebben misschien wel belangrijker is dan ‘het praatje‘. En dat niet alle patiënten evenveel waarde hechten aan het praatje om de zorg heen (zeker als de zorg gewoon te weinig of slecht is door tijdsgebrek).
Even gechargeerd: als ik kan kiezen tussen 10 verpleegkundigen aan m’n bed die me op al m’n wenken bedienen maar wat korter van stof zijn of eentje die maar 1 keer per week kan komen maar dan wel een heel psychologisch consult afdraait dan is de keuze misschien snel gemaakt?
Gezien de opvatting dat het sociale stuk minder belangrijk is, zou het echt beter zijn als je als patient een slecht-nieuws gesprek hebt gehad, je partner of kinderen zijn naar huis ( als je die al hebt!) en de vele verpleegkundigen die er lopen kijken alleen naar je bloeddruk, legen je catheterzak, hangen een nieuwe infuuszak aan...maar niemand vraagt even hoe je je voelt zo voor de nacht, met ruimte voor een traan, een bemoedigende arm om je schouder, je even laten spuien wat er in je hoofd omgaat. Hmmm u bent bij ons maar een nummer.
Dan zouden zorgrobots echt vrijwel alles over kunnen nemen.
Heeft wel een voordeel, die kunnen in massaproductie, handig tijdens een pandemie!
Het ware te wensen, dat alle mensen, hun eigen gebreken wat beter bekeken. Dan zouden ze het wel laten om over andere mensen te praten!!