Eten
alle pijlers
Maakt vleeskwaliteit bij stoofgerechten uit?
vrijdag 15 februari 2019 om 19:13
vrijdag 15 februari 2019 om 20:13
Vlees waar veel bindweefsel in zit moet je kauwen. Je kan het natuurlijk ook marineren, een behandeling die bindweefsel afbreekt, of/en verhitten totdat het afgebroken is. Maar wokken doe je nu eenmaal binnen 10 minuten.
retrostar wijzigde dit bericht op 15-02-2019 20:23
51.49% gewijzigd
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
vrijdag 15 februari 2019 om 20:16
Pejeka,
Waarom ben jij nog geen kook-workshops voor 20'ers begonnen?
Je hebt zonet het gat in de markt gevonden ("boerenkost voor beginners") en je doet er al jaren niks mee?
Of is het omdat mensen nu éénmaal niet graag meer boerenkost eten en liever pasta eten?
Waarom ben jij nog geen kook-workshops voor 20'ers begonnen?
Je hebt zonet het gat in de markt gevonden ("boerenkost voor beginners") en je doet er al jaren niks mee?
Of is het omdat mensen nu éénmaal niet graag meer boerenkost eten en liever pasta eten?
anoniem_376630 wijzigde dit bericht op 15-02-2019 20:17
20.99% gewijzigd
vrijdag 15 februari 2019 om 20:18
Ik mag toch aannemen dat die mensen ouders hebben? Laat die het hen maar leren. Hoort bij je taak als ouders.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
vrijdag 15 februari 2019 om 20:20
Die ouders zijn dus niet geïnteresseerd in boerenkost.
Jij bent de kinderen hun reddende engel.
Je kan natuurlijk ook altijd een "doe het zelf-gids" schrijven of het boek "uit vaders / opa's keuken"
vrijdag 15 februari 2019 om 20:21
Ik ga ervan uit dat ouders zélf hun kinderen behoorlijk leren koken en andere vaardigheden bijbrengen als voorbereiding op hun zelfstandige leven. Dus laat die ouders hun verantwoordelijkheden maar nemen, zou ik zeggen, daar zijn ze ouders voor.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
vrijdag 15 februari 2019 om 20:24
Ik ben bepaald geen jongere meer, maar geen flauw idee wat je met een rode kool moet doen. Ik dacht dat rode kool in een potje van Hak groeide?pejeka schreef: ↑15-02-2019 20:13Helemaal geweldig dat je die moeite erin steekt en dat meen ik oprecht. Maar laten we eerlijk zijn: geef 10 jongeren van rond de 20 een rode kool in hun handen en ze weten bijgod niet wat ze ermee moeten aanvangen. Of een zak witlof. Of een bos wortelen. Pasta koken en er een potje saus doorheen roeren, met als hoogtepunt wat gehakt erdoor, is eigenlijk zo;n beetje de grens van hun kunnen. Maar ze krijgen het thuis ook vaak niet meer mee.
vrijdag 15 februari 2019 om 20:26
vrijdag 15 februari 2019 om 20:29
Ik zal mijn zoon vragen of hij je een beetje bij wil komen spijkeren. Die jongen kookt fantastisch al sinds zijn kindertijd, op zijn tiende maakte hij al heerlijke verse maaltijden met wat er zoal in huis was.pejeka schreef: ↑15-02-2019 20:13Helemaal geweldig dat je die moeite erin steekt en dat meen ik oprecht. Maar laten we eerlijk zijn: geef 10 jongeren van rond de 20 een rode kool in hun handen en ze weten bijgod niet wat ze ermee moeten aanvangen. Of een zak witlof. Of een bos wortelen. Pasta koken en er een potje saus doorheen roeren, met als hoogtepunt wat gehakt erdoor, is eigenlijk zo;n beetje de grens van hun kunnen. Maar ze krijgen het thuis ook vaak niet meer mee.
Stond als 6 jarige al op een opstapje in de pannen te roeren en was rondom gelukkig als hij de door mij gesneden ingrediënten in de pan mocht doen.
Nee, hij heeft zich nooit verbrandt; ik was er altijd bij en hij mocht uiteraard geen dingen aanbraden of zo. Roeren, hij kon niet wachten tot hij weer iets 'gevaarlijkers' mocht doen.
Geldt ook voor veel kinderen (twintigers) van vrienden van me: die zijn juist erg bezig met alles zo vers mogelijk, liefst biologisch en vinden het maar zozo dat ik zakken voorgesneden groenten uit de supermarkt neem, Italiaanse mix bv en er thuis nog een bol knoflook bijgooi. Je beledigt een heleboel leuke jongeren die ik ken en van die rode kool van jou iets heerlijks weten te maken waar jij er ws een appel doorheengooit en op een mooie dag wat kaneel of zo.
Niet zo generaliseren, ik ken eigenlijk nauwelijks jongeren die uit potjes eten
En ja, in het weekend bestellen ze heus wel pizza, döner , eten tosti's of zo maar dat is net als bij mij uitzondering, geen regel.
vrijdag 15 februari 2019 om 20:30
Natuurlijk valt het uit elkaar.Bedjeindezon schreef: ↑15-02-2019 20:08Ik herken dat totaal niet. Ik krijg het zo mals dat het uit elkaar valt hoor. Het valt of staat met het recept. Doe je er wel zuur bij? Moet wel zeggen dat ik alleen het stoofvlees van de Lidl gebruik. Geen idee hoe dat van de AH is, ik vind de AH over het algemeen slechte kwaliteit vlees hebben (en groente), daarom koop ik er al jaren niet meer.
Maar er zit wel verschil in smaak en hoe mals en zacht het vlees is. Dat weet ik ..want ik gebruik beiden.
vrijdag 15 februari 2019 om 20:32
Nee, ik niet.
Ik heb andere vaardigheden meegekregen vanuit huis. Debatteren, gitaarspelen, onderhandelen, empathisch zijn, en nog wat van dat soort dingen.
En inmiddels kan ik ook stoofvlees maken. Nederlands en Marokkaans zelfs.
vrijdag 15 februari 2019 om 20:39
Inderdaad, veel kinderen willen niet bij hun ouders eten omdat ze dan 'zo'n platgekookt prakkie' krijgen. Leren hun ouders hoe ze de vitamientjes op hun bord krijgen ipv in de gootsteen weggieten.
Helaas zijn veel ouderen te star en zeggen: zo heb ik het geleerd van mijn moeder: sperziebonen moeten 20-25 minuten koken.
Roerbakken kunnen ze niet en het ergste is nog wel dat ze het niet WILLEN leren..
Niet allemaal gelukkig: sommige ouders willen best luisteren naar goede adviezen van hun volwassen kinderen en krijgen zelfs lol in koken op hun middelbare/oude dag.
Ik lieg niet!
vrijdag 15 februari 2019 om 20:41
Voor de liefhebbers: er is een stoofpottentopic met recepten:
eten/lekker-stoven/list_messages/368373
Ik koop het stoofvlees alleen bij de slager. Betaal zo ongeveer hetzelfde als bij de supermarkt, maar is zoveel lekkerder.
eten/lekker-stoven/list_messages/368373
Ik koop het stoofvlees alleen bij de slager. Betaal zo ongeveer hetzelfde als bij de supermarkt, maar is zoveel lekkerder.
vrijdag 15 februari 2019 om 20:45
Ik heb wel eens zelf een rode kool van de biologische boederij hier zitten snijden en wassen en koken maar de smaak is vrijwel identiek aan die uit zo’n vaccuumpakje. Het smaakverschil is zo minimaal dat is de moeite (en de rode handen en wasbak) niet waard.
Ik leer mijn kinderen dus dat ze lekker zo’n pakje moeten kopen. Zuurkool idem, dat ga je ook niet zelf op het vat zetten in je schuur.
vrijdag 15 februari 2019 om 20:48
vrijdag 15 februari 2019 om 20:52
Ik vind het ook niet lekker meer, maar helaas houdt mijn kroost wel van zachte groente. Als het de enige manier is om er groente in te kregen, dan kook ik het maar wat langer.COtweepuntnul schreef: ↑15-02-2019 20:48Ik vind die "ouderwetse" manier van koken eigenlijk echt niet lekker. Tot snot gekookte witlof of broccoli. Gekookte aardappels sowieso, blegh. En weinig exotisch.
Ik kook broccoli 4 minuten. Eet veel vega. Bijna altijd iets buitenlands. Veel lekkerder dan vroeger thuis.
vrijdag 15 februari 2019 om 21:05
Ik herinner me mijn neefje, die bij zijn moeder groente kreeg op oma’s wijze.. nee zei mijn zus, hij lust geen sperziebonen. Bij mij zat hij op de eettafel de laatste bonen uit de pan te vissen. Nu is hij 16, en nog steeds lust hij thuis geen sperziebonen.. alleen bij zijn tante, daar eet hij ze graag.
Hij doet nu een koksopleiding. Heerlijk!
Hij doet nu een koksopleiding. Heerlijk!
Sometimes I question my sanity, but the unicorn and gummy bears tell me I’m fine!
vrijdag 15 februari 2019 om 21:17
Oh, die zullen er best zijn. Daar twijfel ik niet aan. Maar dan nog denk ik dat jongeren tegenwoordig minder (gevarieerde) kookvaardigheden mee krijgen dan vroeger. In het beste geval krijgen ze snelle gemaksrecepten mee van thuis, maar een rollade of rosbief braden, een verse rode kool bereiden, witlof bereiden? Velen hebben geen idee. Soms weten ze zelfs niet eens hoe ze een verse aardappel moeten koken...SadButTrue999 schreef: ↑15-02-2019 20:39Inderdaad, veel kinderen willen niet bij hun ouders eten omdat ze dan 'zo'n platgekookt prakkie' krijgen. Leren hun ouders hoe ze de vitamientjes op hun bord krijgen ipv in de gootsteen weggieten.
Helaas zijn veel ouderen te star en zeggen: zo heb ik het geleerd van mijn moeder: sperziebonen moeten 20-25 minuten koken.
Roerbakken kunnen ze niet en het ergste is nog wel dat ze het niet WILLEN leren..
Niet allemaal gelukkig: sommige ouders willen best luisteren naar goede adviezen van hun volwassen kinderen en krijgen zelfs lol in koken op hun middelbare/oude dag.
Ik lieg niet!
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
vrijdag 15 februari 2019 om 21:19
Daar ga jij helemaal niet van uit.
vrijdag 15 februari 2019 om 21:20
Mijn moeder ging dood toen ik 20 was dus nee.
En ik kan inmiddels aardig koken. Dus dat kan je prima daarna leren mbv de allerhande Google en uitproberen. Waarom moet je alles al kunnen op je 20e? Ik leer mijn kinderen vooral de vaardigheden hoe ze zichzelf kunnen redden ipv ze allerlei recepten te gaan leren. Dat kunnen ze echt zelf gaan uitproberen als ze er interesse in hebben.
jonesboro wijzigde dit bericht op 15-02-2019 21:29
35.13% gewijzigd
vrijdag 15 februari 2019 om 21:29
Ach kom nou, je doet net of het hogere wiskunde is allemaal, maar een rollade of rosbief braden is echt supersimpel. Net als witlof maken. Wat ik me dan weer afvraag: weet jij eigenlijk wat je met quinoa, zoete aardappel of linzen aan moet? En hoeveel humus recepten ken jij eigenlijk? En wat maak jij met je avocados?pejeka schreef: ↑15-02-2019 21:17Oh, die zullen er best zijn. Daar twijfel ik niet aan. Maar dan nog denk ik dat jongeren tegenwoordig minder (gevarieerde) kookvaardigheden mee krijgen dan vroeger. In het beste geval krijgen ze snelle gemaksrecepten mee van thuis, maar een rollade of rosbief braden, een verse rode kool bereiden, witlof bereiden? Velen hebben geen idee. Soms weten ze zelfs niet eens hoe ze een verse aardappel moeten koken...
Am Yisrael Chai!