Geld & Recht
alle pijlers
Erfbelasting, wel of niet terecht ?
zondag 22 september 2024 om 12:01
Ik lees en hoor her en der e.e.a. over erfbelasting. De meeste gehate belasting die we hebben. Lubach had er laatst een goed item over.
Nu ben ik zelf vóór erfbelasting. Dat ligt waarschijnlijk wel aan mijn achtergrond. Ik ben opgegroeid in armoede, ouder heeft geen koophuis en ik ga wss zo goed als niets erven.
Ik vind het meer dan terecht dat je over geld wat je erft en waar je dus zelf niets voor hebt moeten doen wat belasting betaalt. Ik was ook vrij verbaasd hoe laag die belasting eigenlijk is. De eerste 25.000 is belastingvrij, daarna tot 177.000 10% en daarboven 20%. Let op het gaat dan wel over erfenis van ouders. Andere verwanten betaal je meer belasting over.
Je betaalt over gekregen geld dus maar een schijntje vergeleken geld waar je wat voor hebt moeten doen.
Ik zou als erfgenaam blij zijn met gratis geld. Stel ik erf 150.000 dan draag ik daarover maar 15.0000 af en dus heb ik zo 135.000 euro zonder er maar iets voor te hoeven doen. Dus ik snap het probleem niet.
Maar goed. Zoals ik al schreef. Ik ga niet erven. Dus ik heb wss een hele andere visie daardoor.
Hoe denken jullie over dit topic?
Nu ben ik zelf vóór erfbelasting. Dat ligt waarschijnlijk wel aan mijn achtergrond. Ik ben opgegroeid in armoede, ouder heeft geen koophuis en ik ga wss zo goed als niets erven.
Ik vind het meer dan terecht dat je over geld wat je erft en waar je dus zelf niets voor hebt moeten doen wat belasting betaalt. Ik was ook vrij verbaasd hoe laag die belasting eigenlijk is. De eerste 25.000 is belastingvrij, daarna tot 177.000 10% en daarboven 20%. Let op het gaat dan wel over erfenis van ouders. Andere verwanten betaal je meer belasting over.
Je betaalt over gekregen geld dus maar een schijntje vergeleken geld waar je wat voor hebt moeten doen.
Ik zou als erfgenaam blij zijn met gratis geld. Stel ik erf 150.000 dan draag ik daarover maar 15.0000 af en dus heb ik zo 135.000 euro zonder er maar iets voor te hoeven doen. Dus ik snap het probleem niet.
Maar goed. Zoals ik al schreef. Ik ga niet erven. Dus ik heb wss een hele andere visie daardoor.
Hoe denken jullie over dit topic?
vrijdag 27 september 2024 om 02:43
Het is juist omgekeerd. Prima dat werken goed (naar rato) belast wordt, maar dan niet ook nog eens die erfbelasting eroverheen klappen.nicole123 schreef: ↑26-09-2024 23:09Ik vind het ook niet het meest relevante, maar als men het hier opvoert als argument dan gaat het in mijn ogen compleet tegen de logica in om om die reden voor een hoge inkomstenbelasting en voor een lage of geen erfbelasting te zijn. Als je werken weinig wil belasten dan moet je werken weinig belasten. Lijkt me simpel.
Ze zouden wel een punt hebben als ze bijvoorbeeld zouden stellen dat ze voor elkaar zorgen binnen families, het spaarzaam zijn ipv aan consumptie uitgeven of het behouden van familiebedrijven belangrijk vinden en daarom erfenissen weinig willen belasten. Maar als je werken weinig wil belasten dan moet je werken weinig belasten, niet erven.
vrijdag 27 september 2024 om 02:48
Hoezo is dat de teneur? Ik zie dat helemaal niet zo. Het heeft voor mij ook niets met mijn kijk op erfbelasting te maken. Je hebt vermogen vergaard, onder de huidige maatregelen, in het huidige stelsel, gebruik makend van het systeem en de maatschappij, zoals iedereen gebruik maakt van de samenleving. Dank daarvoor, allemaal.Siri schreef: ↑26-09-2024 21:18Ik heb er ook wat moeite mee dat sommige rijken (lang niet allemaal) denken op een eiland te leven.
Dat hun rijkdom ook het gevolg is van een goeddraaiende samenleving, veiligheid en rechtsbescherming (eigendomsrecht) en economie wordt soms buiten beschouwing gelaten.
Anders gezegd: soms is de rijkdom van mensen niet zozeer te danken aan henzelf, maar aan de omgeving waar het mogelijk was rijk te worden.
Dan ben je eerder schatplichtig aan die omgeving, dan aan je kinderen.
Maar goed, dat is ook een beetje de teneur vandaag de dag: rijkdom heb je aan jezelf te danken, armoede ook.
Maar dat wil niet zeggen dat ik daarom vind dat er daarom meteen een deel maar weer terug moet.
vrijdag 27 september 2024 om 09:46
MrsMorrison schreef: ↑26-09-2024 20:53Ligt dat puur en alleen aan de erfenissen? Degenen die het meeste erven is maar een heel klein percentage van alle erfenissen. De mediaan is 33.000 euro.
En vwb de huizenmarkt, dat kun je erfgenamen toch niet in hun schoenen schuiven? Wil je echt beweren dat dat komt omdat anderen meer geld hebben? Ik heb nooit een jubelton gekregen, ik kon minimaal hypotheek krijgen tov van iemand die in loondienst is. Is dat dan wel eerlijk? En dan heb ik een oud krot kunnen kopen en met eigen geld helemaal kunnen renoveren. En dan is de overwaarde ineens winst? Dat was mijn eigen geld wat erin gegaan is.
Of die mensen (misschien niet de meerderheid maar een heel aantal) die parttime werken en toeslagen ontvangen tov degenen die fulltime werken en niks ontvangen? Niks is eerlijk.
En ik ben helemaal voor gelijke kansen, goed onderwijs en goede zorg. En daar betaal ik graag belasting voor. Ook de erfbelasting zoals die nu is. Maar ik werk dik fulltime voor een salaris waar anderen 3 dagen voor werken. Ik heb een AOV die me 420 euro per maand kost met nog eens een uitzondering erop. Is dat eerlijk tov mensen in loondienst die hun ziektes van het verleden niet hoeven te benoemen en recht hebben op ziektewet uitkeringen?
Dus aub praat niet over eerlijk verdeeld en dat dat de reden moet zijn voor een verhoging van de erfbelasting. Ga dan gewoon eens kijken naar de uitgaven van de overheid en kijk wat je daaraan kunt doen. En als je dan alles hebt gedaan wat mogelijk is, en er komt nog steeds geld te kort, dan kun je eens kijken naar de erfbelasting en schenkbelasting.
Amen!
Helemaal met je eens.
Huizenbezit lijkt wel een soort misdaad geworden.
Alsof werkelijk iedereen zijn huis maar gekregen heeft, of een jubelton ontvangen heeft?
Ik ken in mijn hele omgeving werkelijk niemand die een jubelton ontvangen heeft. En ikzelf heb ook gewoon altijd hard gewerkt voor mijn koophuis en daar ook dingen voor gelaten.
Mensen die stellen dat de huizenprijzen zo enorm worden opgedreven omdat een heel klein groepje mss een ton van zijn ouders krijgt: daar klopt echt niks van. De huizenprijzen rijzen de pan uit omdat er structureel te weinig woningen zijn in Nederland. En waar schaarste is, gaan de prijzen omhoog. Dat geldt net zo goed voor huizen als voor olijfolie of avocado's en is een hele simpele economieles.
Ik vind Nederlanders vaakheel afgunstig. We moeten allemaal maar meeleven en meebetalen om de minder bedeelden overeind te houden, maar als je ook maar iets meer dan modaal verdient wordt je afgeschilderd als rijk en is dat in de ogen van velen oneerlijk of onverdiend. Iedereen die een koophuis heeft "mag niet zeuren" en als je een erfenis krijgt moet je ook god op je blote knietjes danken "want niet iedereen heeft dat en dus mag je er best 50% van aan de belastingdienst schenken". Zo van: ach het was toch jouw geld niet dus zeik niet.
Ik vind dat net zo goed oneerlijk.
En ik vind dus ook niet dat alles continue maar op de schouders van de "rijken" hoeft te belanden. Zoals al vaker aangehaald hier: schaf eerst al die toeslagen maar eens af en zet Nederland weer aan het werk. Moet je kijken hoeveel geld er binnenstroomt in de schatkist....
vrijdag 27 september 2024 om 09:52
Mijn punt is dat het 'maar er is zo hard voor gewerkt' argument niet opgaat dan. Als je werken niet teveel wil belasten dan moet je werken niet teveel belasten, logischer kan het volgens mij niet.
Jij komt nu met een heel ander argument, het 'dubbele belasting' argument. Maar ook dat snijdt geen hout, want als je met het salaris wat je overhoudt iets koopt dan betaal je BTW. Dan wordt er dus ook nog eens belasting 'overheen geklapt'. Die 'dubbele belasting' maak je dagelijks gewoon mee en dan zit je er niet mee. Aan BTW ben je namelijk gewend en het komt in kleine beetje, dus ook al 'klapt het eroverheen', zo voelt het minder.
Maar rationeel zijn deze argumenten gewoon echt niet valide.
vrijdag 27 september 2024 om 09:53
Ja precies dat. Iets is van jou en jij bepaalt.MrsMorrison schreef: ↑26-09-2024 21:42Waarom?
Omdat ik vind dat wanneer iets van mij is (geld of goederen) dat ik zelf zou mogen bepalen aan wie ik dit na laat en hoeveel. Het is van mij, ik zou daar 100% zelf over moeten mogen beschikken. Ik heb daar netjes belasting over betaald en geen fraude gepleegd. En als ik wil dat jij van mij een Rolex mag krijgen dan moet ik die gewoon kunnen geven aan je, ik betaal daar netjes 21% btw over.
En zo zie ik dat ook met grotere bedragen. Ik heb aan mijn plichten voldaan en wat ik met mijn eigendommen wil doen zou ik helemaal zelf moeten mogen bepalen. Zonder tussenkomst van wie dan ook.
Het argument er is al belasting over betaald vind ik niet zo boeiend. Meer het argument het is van mij en niemand anders en ik mag dat geven aan wie ik wil. Dat telt voor mij denk ik wel zwaar.
Mensen hebben hier de mond vol van dat je van een erfenis maar lekker 30% moet inleveren, maar hoe zouden ze het vinden als de overheid bij alles wat ze bezitten zeggenschap heeft over wat jij ermee doet. Wil jij je tweedehands autootje aan je dochter geven? Nee nee, daar vinden wij wat van....daar willen wij dan graag 30% van de waarde van hebben.
Geef jij je oude flatscreen tv aan je oma omdat je zelf een nieuwe neemt? Nee nee, dan wil de overheid daar graag ook 30% van hebben want ja...hey oma heeft niet voor die flatscreen gewerkt he? Ze heeft er niks voor gedaan toch? Incasseren maar.
Dat is exact hetzelfde, alleen zijn het dan goederen ipv een klap geld.
Maar ik denk toch dat degene die hier het hardst roepen dat je erfenissen maar keihard moet belasten, daar toch een ander idee over zouden hebben.
Ik vind dat je over jouw spullen en jouw geld zelf zeggenschap hebt.
Als alles netjes betaald is, belasting is afgedragen etc., etc. ..dan is het van jou. Punt.
Dus als mijn vader vindt dat ik zijn spaargeld mag hebben, dan vind ik dat hij het recht heeft om dat aan mij te geven zonder dat de overheid weer aan komt rennen met het handje omhoog.
vrijdag 27 september 2024 om 09:57
nicole123 schreef: ↑27-09-2024 09:52Mijn punt is dat het 'maar er is zo hard voor gewerkt' argument niet opgaat dan. Als je werken niet teveel wil belasten dan moet je werken niet teveel belasten, logischer kan het volgens mij niet.
Jij komt nu met een heel ander argument, het 'dubbele belasting' argument. Maar ook dat snijdt geen hout, want als je met het salaris wat je overhoudt iets koopt dan betaal je BTW. Dan wordt er dus ook nog eens belasting 'overheen geklapt'. Die 'dubbele belasting' maak je dagelijks gewoon mee en dan zit je er niet mee. Aan BTW ben je namelijk gewend en het komt in kleine beetje, dus ook al 'klapt het eroverheen', zo voelt het minder.
Maar rationeel zijn deze argumenten gewoon echt niet valide.
Dat weten mensen heus wel
Maar dan sterk je me eigenlijk alleen maar nog meer in mijn standpunt dat erfenissen niet zwaarder belast moeten worden.
Want dan is er over die erfenis dus al netjes loonbelasting betaalt, dán mag jij als erfgenaam daar nóg een keer belasting over betalen....en dán mag je over alles wat je met dat uiteindelijk overgebleven geld nog koopt, wéér belasting betalen, namelijk 21% btw.
Zie je hoe weinig er nog van 1 verdiende euro overblijft op die manier?
Dat slaat echt nergens op.
vrijdag 27 september 2024 om 10:01
Bij schenkingen is het al net zo, dus hoe ik dat vind? Gewoon terecht als het over hoge bedragen gaat. Als geld of dure spullen van de ene naar de andere persoon gaan dan wordt er belasting over geheven: loonbelasting, BTW, schenkbelasting, erfbelasting.Streepjeskat schreef: ↑27-09-2024 09:53Ja precies dat. Iets is van jou en jij bepaalt.
Mensen hebben hier de mond vol van dat je van een erfenis maar lekker 30% moet inleveren, maar hoe zouden ze het vinden als de overheid bij alles wat ze bezitten zeggenschap heeft over wat jij ermee doet. Wil jij je tweedehands autootje aan je dochter geven? Nee nee, daar vinden wij wat van....daar willen wij dan graag 30% van de waarde van hebben.
Geef jij je oude flatscreen tv aan je oma omdat je zelf een nieuwe neemt? Nee nee, dan wil de overheid daar graag ook 30% van hebben want ja...hey oma heeft niet voor die flatscreen gewerkt he? Ze heeft er niks voor gedaan toch? Incasseren maar.
Dat is exact hetzelfde, alleen zijn het dan goederen ipv een klap geld.
Maar ik denk toch dat degene die hier het hardst roepen dat je erfenissen maar keihard moet belasten, daar toch een ander idee over zouden hebben.
Ik vind dat je over jouw spullen en jouw geld zelf zeggenschap hebt.
Als alles netjes betaald is, belasting is afgedragen etc., etc. ..dan is het van jou. Punt.
Dus als mijn vader vindt dat ik zijn spaargeld mag hebben, dan vind ik dat hij het recht heeft om dat aan mij te geven zonder dat de overheid weer aan komt rennen met het handje omhoog.
Beetje rare vergelijking van die oude flat-screen tv, want die is misschien €200 euro waard. Op erfenissen zit er ook een belastingvrije voet van €25.000, dus dat is heel veel meer dan zo'n oude tv.
vrijdag 27 september 2024 om 10:01
Dat is soms wellicht ook wel de teneur naar mensen die het goed hebben. Zo van: jij mag niet (te vaak) zeggen dat je hard werkt of: jij kan dat wel betalen, want…
Ik ben de eerste die toegeeft het grote voordeel gehad te hebben in een financieel stabiele omgeving op te zijn gegroeid en dat mijn ouders geïnvesteerd hebben in mijn opleiding. Daar heb ik zelf niets voor gedaan. En tegelijkertijd ben ik zelf ook een werkpaard en ben ik zeer productief. Het is optelsom van allerlei factoren die maken dat wij het goed hebben: niet een ding.
Ik ben de eerste die toegeeft het grote voordeel gehad te hebben in een financieel stabiele omgeving op te zijn gegroeid en dat mijn ouders geïnvesteerd hebben in mijn opleiding. Daar heb ik zelf niets voor gedaan. En tegelijkertijd ben ik zelf ook een werkpaard en ben ik zeer productief. Het is optelsom van allerlei factoren die maken dat wij het goed hebben: niet een ding.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
vrijdag 27 september 2024 om 10:02
Er zit een verschil tussen een keer een cadeautje en een levensveranderend bedrag/woning/bedrijf in je schoot geworpen krijgen.Streepjeskat schreef: ↑27-09-2024 09:53Ja precies dat. Iets is van jou en jij bepaalt.
Mensen hebben hier de mond vol van dat je van een erfenis maar lekker 30% moet inleveren, maar hoe zouden ze het vinden als de overheid bij alles wat ze bezitten zeggenschap heeft over wat jij ermee doet. Wil jij je tweedehands autootje aan je dochter geven? Nee nee, daar vinden wij wat van....daar willen wij dan graag 30% van de waarde van hebben.
Geef jij je oude flatscreen tv aan je oma omdat je zelf een nieuwe neemt? Nee nee, dan wil de overheid daar graag ook 30% van hebben want ja...hey oma heeft niet voor die flatscreen gewerkt he? Ze heeft er niks voor gedaan toch? Incasseren maar.
Dat is exact hetzelfde, alleen zijn het dan goederen ipv een klap geld.
Maar ik denk toch dat degene die hier het hardst roepen dat je erfenissen maar keihard moet belasten, daar toch een ander idee over zouden hebben.
Ik vind dat je over jouw spullen en jouw geld zelf zeggenschap hebt.
Als alles netjes betaald is, belasting is afgedragen etc., etc. ..dan is het van jou. Punt.
Dus als mijn vader vindt dat ik zijn spaargeld mag hebben, dan vind ik dat hij het recht heeft om dat aan mij te geven zonder dat de overheid weer aan komt rennen met het handje omhoog.
Jouw vader heeft ook met een hogere erfbelasting het recht jou zijn spaargeld te geven. Krijg jij een ton of meer in je schoot geworpen van je vader betaal je daar belasting over. Liefst net zoveel als jij datzelfde geld bij elkaar had geploeterd met werken. Wel zo eerlijk naar de werkende mensen.
Look at the stars, look how they shine for you
And everything you do; Yeah, they were all yellow
And everything you do; Yeah, they were all yellow
vrijdag 27 september 2024 om 10:04
En over diezelfde euro betaald de onderneming dan weer winst- en loonbelasting. En dan begint het cirkeltje weer van voren af aan. Zo werkt ons systeem nu eenmaal.Streepjeskat schreef: ↑27-09-2024 09:57Dat weten mensen heus wel
Maar dan sterk je me eigenlijk alleen maar nog meer in mijn standpunt dat erfenissen niet zwaarder belast moeten worden.
Want dan is er over die erfenis dus al netjes loonbelasting betaalt, dán mag jij als erfgenaam daar nóg een keer belasting over betalen....en dán mag je over alles wat je met dat uiteindelijk overgebleven geld nog koopt, wéér belasting betalen, namelijk 21% btw.
Zie je hoe weinig er nog van 1 verdiende euro overblijft op die manier?
Dat slaat echt nergens op.
Look at the stars, look how they shine for you
And everything you do; Yeah, they were all yellow
And everything you do; Yeah, they were all yellow
vrijdag 27 september 2024 om 10:12
de onderneming draagt loonbelasting af, maar de werknemer is degene die het uiteindelijk betaalt. Het wordt immers ingehouden op zijn/haar loon en is een voorschot op de IB. Dus het is niet en LB en IB.
vrijdag 27 september 2024 om 10:13
Maar vind je het erg voor de erflater of voor de erfgenaam?Streepjeskat schreef: ↑27-09-2024 09:57Dat weten mensen heus wel
Maar dan sterk je me eigenlijk alleen maar nog meer in mijn standpunt dat erfenissen niet zwaarder belast moeten worden.
Want dan is er over die erfenis dus al netjes loonbelasting betaalt, dán mag jij als erfgenaam daar nóg een keer belasting over betalen....en dán mag je over alles wat je met dat uiteindelijk overgebleven geld nog koopt, wéér belasting betalen, namelijk 21% btw.
Zie je hoe weinig er nog van 1 verdiende euro overblijft op die manier?
Dat slaat echt nergens op.
Want ik hoor of lees het nu voornamelijk vanuit de (potentiële) erfgenaam maar mogelijk heeft de erflater er gedurende zijn of haar leven wel helemaal geen moeite mee. Heeft het goed gehad voor zichzelf, kunnen investeren in zijn kinderen, kunnen schenken vaak ook, belastingvrij en die realiseert zich dan dat zijn erfgenamen tzt dan dus inderdaad een belastingaanslag zullen gaan krijgen wanneer hij/zij overlijdt en de rest van diens vermogen de erfgenamen dan toekomt.
Er zullen mensen zijn die dat verschrikkelijk vinden en die het liefst hebben dat er geen cent naar de belastingdienst gaat maar er zijn ook genoeg mensen die dat helemaal niet zo verschrikkelijk vinden en het belang er van in zien.
Ik heb trouwens ook wel een beetje het idee dat er mensen zich er principieel heel druk om maken (dat ánderen belasting zouden moeten gaan betalen) terwijl ze hier zelf waarschijnlijk nooit mee te maken gaan krijgen. Die geen koopwoning hebben en ook bijna gaan spaargeld of bezit.
vrijdag 27 september 2024 om 10:18
Maar ik heb het zelf goed. Het is geen afgunst. En over dat harde werken, dat mag je best zeggen, maar er zit gewoon echt geen logica in als je vanwege het argument van hard werken wel werken zwaar wilt belasten maar niet schenken of erven (wat net zo goed geld van de voorgaande generaties kan zijn en waar de erfenisontvanger zelf niks voor gedaan heeft). Ik vind het eerlijk gezegd flauw als er er dan van maakt dat mensen niet zouden mogen zeggen dat ze hard werken. Ik ontken dat ook van niemand, ik ontken alleen dat alle erfenissen een kwestie van 'hard ervoor gewerkt hebben' zijn en vooral dat het logisch zou zijn om dat via ergbelasting te compenseren. Als je vindt dat hard werken minder belast zou moeten worden dan moet je werken minder belasten.
vrijdag 27 september 2024 om 10:21
Maar de een kan die jubelton (die inmiddels geen ton meer is) en schenkingen tijdens zijn leven geven en dan wordt er geen belasting over geheven, mits onder heffingsvrije bedrag. En een ander kan dat niet en komt het pas na overlijden vrij en dan vind jij dat er minimaal 37% over geheven moet worden.Kleinezon schreef: ↑27-09-2024 10:02Er zit een verschil tussen een keer een cadeautje en een levensveranderend bedrag/woning/bedrijf in je schoot geworpen krijgen.
Jouw vader heeft ook met een hogere erfbelasting het recht jou zijn spaargeld te geven. Krijg jij een ton of meer in je schoot geworpen van je vader betaal je daar belasting over. Liefst net zoveel als jij datzelfde geld bij elkaar had geploeterd met werken. Wel zo eerlijk naar de werkende mensen.
Als ouders hun volwassen kinderen en kleinkinderen mee op vakantie nemen. kraait er geen haan naar. Maar als andere ouders dat geld niet hebben, maar daarmee hun eigen hypotheek aflossen, mogen de kinderen over de erfenis opeens belasting afdragen.
Dus eigenlijk moeten mijn schoonouders maar een hypotheek nemen op hun afbetaalde woning om bij leven belastingvrij te kunnen schenken? Want anders moet er tegen die tijd mogelijk 37% belasting over afgedragen worden.
vrijdag 27 september 2024 om 10:22
Als je vindt dat de belastingdruk op die manier te hoog wordt dan kun je 3 dingen doen: de inkomstenbelasting verlagen, de BTW verlagen of de belasting op giften/erfenissen verlagen. Als je argument 'er hard voor gewerkt hebben' is, dan is de inkomstenbelasting verlagen veruit de meest logische hiervan.Streepjeskat schreef: ↑27-09-2024 09:57Dat weten mensen heus wel
Maar dan sterk je me eigenlijk alleen maar nog meer in mijn standpunt dat erfenissen niet zwaarder belast moeten worden.
Want dan is er over die erfenis dus al netjes loonbelasting betaalt, dán mag jij als erfgenaam daar nóg een keer belasting over betalen....en dán mag je over alles wat je met dat uiteindelijk overgebleven geld nog koopt, wéér belasting betalen, namelijk 21% btw.
Zie je hoe weinig er nog van 1 verdiende euro overblijft op die manier?
Dat slaat echt nergens op.
vrijdag 27 september 2024 om 10:25
Maar van dat afbetaalde huis is toch ook een deel belastingvrij, voor de kinderen, wanneer ze dat huis straks erven?Pelle schreef: ↑27-09-2024 10:21Maar de een kan die jubelton (die inmiddels geen ton meer is) en schenkingen tijdens zijn leven geven en dan wordt er geen belasting over geheven, mits onder heffingsvrije bedrag. En een ander kan dat niet en komt het pas na overlijden vrij en dan vind jij dat er minimaal 37% over geheven moet worden.
Als ouders hun volwassen kinderen en kleinkinderen mee op vakantie nemen. kraait er geen haan naar. Maar als andere ouders dat geld niet hebben, maar daarmee hun eigen hypotheek aflossen, mogen de kinderen over de erfenis opeens belasting afdragen.
Dus eigenlijk moeten mijn schoonouders maar een hypotheek nemen op hun afbetaalde woning om bij leven belastingvrij te kunnen schenken? Want anders moet er tegen die tijd mogelijk 37% belasting over afgedragen worden.
vrijdag 27 september 2024 om 10:25
Dat is omgekeerd natuurlijk ok zo. Mensen met vermogen zullen zich vermoedelijk sneller uitspreken tegen erfbelasting. Of mensen die verwachten een erfenis te ontvangen.Olea schreef: ↑27-09-2024 10:13Ik heb trouwens ook wel een beetje het idee dat er mensen zich er principieel heel druk om maken (dat ánderen belasting zouden moeten gaan betalen) terwijl ze hier zelf waarschijnlijk nooit mee te maken gaan krijgen. Die geen koopwoning hebben en ook bijna gaan spaargeld of bezit.
Verder wordt de discussie ook rationeel gevoerd. Door mensen die niet alleen naar de eigen portemonnee of naar de portemonnee van hun kinderen kijken maar naar algemeen/maatschappelijk belang. Gelukkig maar.
Lang niet alle voorstanders van erfbelasting of meer erfbelasting zijn armlastig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Sander Schimmelpenninck of Frans Timmermans. Zijn beide vermogend en gaan geld achterlaten of ontvangen geld.
siri wijzigde dit bericht op 27-09-2024 10:27
9.18% gewijzigd
vrijdag 27 september 2024 om 10:26
Kleinezon schreef: ↑27-09-2024 10:02Er zit een verschil tussen een keer een cadeautje en een levensveranderend bedrag/woning/bedrijf in je schoot geworpen krijgen.
Jouw vader heeft ook met een hogere erfbelasting het recht jou zijn spaargeld te geven. Krijg jij een ton of meer in je schoot geworpen van je vader betaal je daar belasting over. Liefst net zoveel als jij datzelfde geld bij elkaar had geploeterd met werken. Wel zo eerlijk naar de werkende mensen.
Want daar behoor ik zelf niet toe?
Ik werk zelf ook hard.
En een ton is geen levensveranderend bedrag meer in deze tijden hoor.... dat is even leuk, maar daar red je het niet mee tot je pensioen.
En wie weet is die tweedehands auto voor iemand anders ook wel levensveranderend?
Het gaat me om het principe: als je dan vindt dat de overheid zeggenschap heeft over jouw bezittingen, dan ook over alles. Niet alleen gaan miepen over erfenissen
Ik lees hier gewoon vooral heel veel afgunst naar mensen die het geluk hebben wellicht een mooi bedrag te erven.
Maar dat zie ik in de hele Nederlandse samenleving terug. Waar men in Amerika nogal te koop loopt met bezit en er trots op is (hoeft van mij nou ook weer niet), moet je je in Nederland bijna verstoppen als je meer dan gemiddeld hebt want anders ben je een graaier/rijke stinkerd/ mag je niet zeiken, en mag je vooral helemaal kaal geplukt worden "want jij hebt het zo goed" etc.
Er wordt elkaar hier vrij weinig gegund
Ik kan er ook weinig aan doen dat ik met een goed stel hersens geboren ben in een gezin dat het goed had, een opleiding heb kunnen doen en daarna met mijn eigen verdiende geld een koophuis heb gekocht. Net zo goed als dat iemand die in een minder bedeeld gezin geboren wordt daar iets aan kan doen. Alleen tegen mij mag je onbeperkt aanschoppen want "pfffff ik mag toch niet zeuren?" en dus moet alles maar kunnen.
Dat is een beetje net zoiets als dat je tegen dikke mensen niet mag zeggen dat ze dik zijn want dat is onbeschoft, maar iedereen bij dunne mensen altijd maar een soort vrijbrief voelt om daar van alles tegen te moeten/mogen zeggen "moet jij niet eens wat meer eten? "jij moet niet zeuren, jij kan alles hebben"
vrijdag 27 september 2024 om 10:28
Met die argumentatie zou je eigenlijk tegen belastingvrij schenkingen moeten zijn dan. Dat je per persoon niet meer belastingvrij kunt schenken dan dat je diegene na je dood belastingvrij kunt laten erven. Dus geen jubelton meer (die is er ook niet meer) en als je een vrijstelling hebt van €25.000 op erfenissen en ook op totaal €25.000 aan schenkingen, bijv 5x €5000 en daarna belasting betalen. Wel moeilijker te controleren denk ik.Pelle schreef: ↑27-09-2024 10:21Maar de een kan die jubelton (die inmiddels geen ton meer is) en schenkingen tijdens zijn leven geven en dan wordt er geen belasting over geheven, mits onder heffingsvrije bedrag. En een ander kan dat niet en komt het pas na overlijden vrij en dan vind jij dat er minimaal 37% over geheven moet worden.
Als ouders hun volwassen kinderen en kleinkinderen mee op vakantie nemen. kraait er geen haan naar. Maar als andere ouders dat geld niet hebben, maar daarmee hun eigen hypotheek aflossen, mogen de kinderen over de erfenis opeens belasting afdragen.
Dus eigenlijk moeten mijn schoonouders maar een hypotheek nemen op hun afbetaalde woning om bij leven belastingvrij te kunnen schenken? Want anders moet er tegen die tijd mogelijk 37% belasting over afgedragen worden.
vrijdag 27 september 2024 om 10:29
Wat een flauwekul dat je het in Nederland moet verstoppen. Onbeperkt tegen je aanschoppen? Ook al flauwekul.Streepjeskat schreef: ↑27-09-2024 10:26Want daar behoor ik zelf niet toe?
Ik werk zelf ook hard.
En een ton is geen levensveranderend bedrag meer in deze tijden hoor.... dat is even leuk, maar daar red je het niet mee tot je pensioen.
En wie weet is die tweedehands auto voor iemand anders ook wel levensveranderend?
Het gaat me om het principe: als je dan vindt dat de overheid zeggenschap heeft over jouw bezittingen, dan ook over alles. Niet alleen gaan miepen over erfenissen
Ik lees hier gewoon vooral heel veel afgunst naar mensen die het geluk hebben wellicht een mooi bedrag te erven.
Maar dat zie ik in de hele Nederlandse samenleving terug. Waar men in Amerika nogal te koop loopt met bezit en er trots op is (hoeft van mij nou ook weer niet), moet je je in Nederland bijna verstoppen als je meer dan gemiddeld hebt want anders ben je een graaier/rijke stinkerd/ mag je niet zeiken, en mag je vooral helemaal kaal geplukt worden "want jij hebt het zo goed" etc.
Er wordt elkaar hier vrij weinig gegund
Ik kan er ook weinig aan doen dat ik met een goed stel hersens geboren ben in een gezin dat het goed had, een opleiding heb kunnen doen en daarna met mijn eigen verdiende geld een koophuis heb gekocht. Net zo goed als dat iemand die in een minder bedeeld gezin geboren wordt daar iets aan kan doen. Alleen tegen mij mag je onbeperkt aanschoppen want "pfffff ik mag toch niet zeuren?" en dus moet alles maar kunnen.
Dat is een beetje net zoiets als dat je tegen dikke mensen niet mag zeggen dat ze dik zijn want dat is onbeschoft, maar iedereen bij dunne mensen altijd maar een soort vrijbrief voelt om daar van alles tegen te moeten/mogen zeggen "moet jij niet eens wat meer eten? "jij moet niet zeuren, jij kan alles hebben"
Verder maak je er een flauwe karikatuur van dat de overheid dan over al je bezittingen mag beslissen. Dus alles of niets. Dat heeft niemand hier ooit beweerd en dat is ook helemaal niet het doel van erfbelasting.
En nogmaals: het gaat om geld dat van persoon naar een ander persoon overgaat. Je bent niet een en dezelfde persoon als je ouders.
vrijdag 27 september 2024 om 10:32
Nee, bedoelde juist andersom. Relatief viel tegenstanders van erfbelasting die zelf juist geen erfenis gaan nalaten of ontvangen.
vrijdag 27 september 2024 om 10:36
ja, eigenlijk zou er geen onderscheid moeten zijn op schenken bij leven of erven. 1 vrijstelling voor het totaal. Maar dat valt inderdaad niet te controleren. Want dan geef ik mijn kind geen zak geld als hij uit huis gaat, maar betaal ik zijn meubels. Maar juist omdat het niet te controleren valt, vind ik dat de erfbelasting niet omhoog moet. Ik vind het prima zoals het is. De erflater heeft er doorgaans wel hard voor gewerkt en/of zuinig geleefd.nicole123 schreef: ↑27-09-2024 10:28Met die argumentatie zou je eigenlijk tegen belastingvrij schenkingen moeten zijn dan. Dat je per persoon niet meer belastingvrij kunt schenken dan dat je diegene na je dood belastingvrij kunt laten erven. Dus geen jubelton meer (die is er ook niet meer) en als je een vrijstelling hebt van €25.000 op erfenissen en ook op totaal €25.000 aan schenkingen, bijv 5x €5000 en daarna belasting betalen. Wel moeilijker te controleren denk ik.
vrijdag 27 september 2024 om 10:39
Dat zegt ze toch helemaal niet? Je haalt er een heleboel emotie bij, niet nodig.
Waar het om gaat is:
Arie krijgt 1 miljoen door hard werken.
Bert krijgt 1 miljoen door een erfenis.
Chris krijgt 1 miljoen door een gift.
Wat is dan rechtvaardig qua belasting? Als je 'hard ervoor gewerkt' als argument inzet dan kom je uit op minder belasting op het bedrag van Arie. Die heeft er immers zelf hard voor gewerkt. Als je het niet als argument gebruikt dan alle drie gelijk. Maar dat Arie méér moet betalen dan Bert en Chris en dat met argument 'maar voor het geld van Bert en Chris is hard gewerkt', dat is niet logisch.
vrijdag 27 september 2024 om 10:44
Juist de erflater van enorm grote erfenissen heeft er vaak niet zelf veel voor gewerkt, maar het zelf ook weer gekregen van vorige generaties. https://www.quotenet.nl/nieuws/a200282/ ... is-200282/
Erfenissen waar mensen keihard voor gewerkt hebben zijn vaak juist de kleinere erfenissen. Het gaat absoluut niet op dat hoe groter de erfenis hoe harder de erflater ervoor gewerkt heeft. En de erfenisontvanger (want die betaalt de belasting, de erflater is dood!) al helemaal niet, die krijgt het in de schoot geworpen.
nicole123 wijzigde dit bericht op 27-09-2024 10:52
0.14% gewijzigd
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in