Geld & Recht alle pijlers

Huis ouders overkopen door hypotheek op eigen huis

31-07-2020 11:16 202 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn ouders hebben moeite met het onderhouden van hun huis. Ze hebben niet zoveel geld en vinden het lastig om dingen te regelen. Ze willen er wel graag nog blijven wonen. Nu hebben mijn vriend en ik bedacht dat we hun huis zouden kunnen overkopen en weer aan hen kunnen verhuren. Heeft iemand hier ervaring mee?

Mijn ouders hebben nog een hypotheek van 60.000 euro. Dat is dus het bedrag dat we moeten lenen bij de bank. Voor de rest van het geld kunnen we een hypotheek bij mijn ouders nemen (dan teren zij dus maandelijks in op hun overwaarde).

We hebben afgelopen jaar ons huis gekocht en onze hypotheek is 80.000 lager dan de taxatiewaarde die het vorig jaar heeft gekregen. We hebben sindsdien ook vrij grondig verbouwd (nieuwe keuken, badkamer, vloeren, isolatie) dus waarschijnlijk is het inmiddels nog wel iets meer waard. We schatten dat onze 'overwaarde' nu ongeveer 120.000 euro is. We konden destijds ook 130.000 euro meer hypotheek krijgen en inmiddels verdienen we allebei weer wat meer, dus daar zit ook ruimte.

Een aantal belangrijke punten
- mijn ouders kunnen zelf niets bijlenen voor het onderhoud of hun hypotheek aanpassen ivm BKR
- eigenlijk kunnen ze ivm omstandigheden ook niet verhuizen
- ik beheer hun geld al een tijd en de bedoeling is dat ik dat blijf doen. Hypotheek is laatste jaren altijd op tijd betaald dus over betalen van huur maak ik me geen zorgen
- doel is vooral om mijn ouders te ontlasten. Ik hoef er dus niet dik op te verdienen, maar veel geld erop verliezen is het ook niet waard

Ik heb natuurlijk al een afspraak met de hypotheekadviseur maar zou graag wat ervaringen horen. En vraag me ook wat dingen af:

- wat kost zon adviseur voor een 2e hypotheek? Toch niet weer 2500 euro? :(
- wat is de kans dat dit allemaal lukt? Ik wil mijn ouders hier niet helemaal in meeslepen als het weinig kans van slagen heeft.

Bedankt als je helemaal tot hier hebt gelezen!
Alle reacties Link kopieren
Kaaaaaaaatje schreef:
31-07-2020 13:48
Ten eerste: ik zou hier echt met een expert over gaan praten. Hier roepen allerlei mensen iets die niet precies weten hoe het zit. En dat kan veel onrust geven. Bovendien komt het in dit geval nauw met hoe je het precies aanpakt en kunnen er grote fiscale gevolgen zijn. Dit is dus echt de investering waard. Bovendien kan een goede adviseur nog meedenken over hoe je het meeste geld overhoudt.

Ten tweede: voor meer ruimte in je eigen hypotheek heb je alleen een akkoord nodig van de bank. Dat zou makkelijk moeten kunnen als de taxatie waarde hoger is dan je hypotheekwaarde. Dus daarmee zou je de eerste 60.000 tot 100.000 euro hebben. Vervolgens heb je nog 60.000 a 100.000 euro nodig en dat zou mijns inziens inderdaad met een familiehypotheek moeten kunnen. Dat zou dus betekenen dat je het huis van je ouders kunt kopen.

Qua hypotheeklasten heb je dan dus de lasten voor de ophoging van je eigen hypotheek en de lasten van je familiehypotheek. Ik zou nog een keer goed proberen te berekenen wat de kosten zijn die daarmee samenhangen. En hoeveel huur je dan aan je ouders moet vragen. Voor een nieuwe hypotheek met een rentepercentage van 1,67 procent betaal je voor een hypotheek waarde van 184.000 euro 617 euro per maand bruto. Als je eigen hypotheek hoger is moet je daar nog een hoger bedrag voor rekenen. En dan komen de kosten voor het onderhoud er nog bij. Dat betekent dat echt korting bieden op die 900 euro betekent dat je er zelf op bij moet leggen van je lopende rekening (waar dan tegenover staat dat je wel vermogen opbouwt door het extra aflossen van de hypotheken). Heb je die ruimte. En heb je die ruimte ook als je over een aantal jaar misschien kinderen wil?

En: dan woont je zus dus nog bij je ouders in huis, het is belangrijk dat je je realiseert dat je nu op een soort manier een voorschot neemt op de erfenis, als je ouders overlijden dan zou het vermogen van je ouders normaal gesproken verdeeld moeten worden over jou en je zus. Dat betekent dat jij de helft van het bedrag dat nog openstaat aan hypotheek moet overmaken aan je zus. En ik kan me voorstellen dat zij op dat moment dat geld ook nodig heeft om zelf een ander huis te kopen (of wil je tot in het einde der tijden een huis verhuren aan je zus). Bovendien kun je het huis niet zomaar verkopen want je zus huurt het. En wat doe je met de waarde stijging van de woning in de periode tussen aankoop van de woning en overlijden van je ouders. Officieel heeft je zus nergens recht op, maar als jij niet over zou kopen dan zou je zus meer geld krijgen aan het eind van de rit.

N.B. over de renteaftrek zou ik me niet zo zorgen maken. Bij 184.000 en 1.67% betaal je de eerste maanden 70 euro rente. Dat scheelt je dus maximaal 35 euro per maand.

Sorry, geen antwoorden, maar wel extra vragen.
Bedankt voor je uitgebreide reactie.

Ik ga ook zeker met een hypotheekadviseur praten. Die afspraak staat al maar is pas over een week. Het zit nu steeds in mijn hoofd dus vandaar dat ik bezig ben met dingen uitzoeken en uitrekenen en ook ervaringen en tips ben gaan zoeken op viva.

Ook als mijn vriend en ik beiden een dag minder werken en kinderopvang moeten betalen zouden we de hypotheek voor het huis van mijn ouders erbij kunnen hebben. In dat geval kan ook nog 1 van ons zijn baan kwijtraken maar die moet dan wel even een nieuwe baan fixen voor de we afloopt want anders redden we het niet.

Voor het stukje met mijn zus snap ik dat jij het oneerlijk vindt. Heb ook duidelijk aan haar uitgelegd wat haar dit kan gaan kosten, minder overwaarde omdat huis nu al verkocht wordt en omdat mijn ouders die overwaarde dus ook op gaan maken doordat het maandelijks middels mijn hypotheek aan ze wordt betaald. Zus snapt dit en ik laat dit ook nog door een notaris aan haar uitleggen. Zij is blij dat dit misschien kan. Ze wil ook graag in het huis blijven en weet dat ik 15.000 euro aan mijn ouders heb gegeven (eigenlijk wel meer maar de 15.000 zijn de grote bedragen die ik heb bijgehouden).
Alle reacties Link kopieren
Ik meende ook dat die eerste 60.000 als onderpand het eigen huis van TO zou zijn. Dan zou het mogelijk wel kunnen (wat Kaatje zegt).

Maar even over een hele andere boeg TO. Ik weet dat we hier op pijler Geld en Recht zitten, maar wat als jij nu eens gewoon stopt met de problemen van je ouders en zus op te lossen? Hoe meer ik lees, hoe meer ik een plaatje krijg van jij die je zaken goed voor elkaar hebt, en op basis daarvan het schip van ouders en zus drijvende probeert te houden. Je kan daar ook mee stoppen natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
Wissewis schreef:
31-07-2020 13:58
Is er bij je ouders trouwens ook al gekeken naar de uitgaven-kant los van de hypotheek?

Misschien kunnen ze hun huis wél zelf houden met een striktere budget-planning en een strikter boodschappen-beleid?
Of met dat je zus ook af en toe wat boodschappen koopt?

Stel dat het huis verkocht moet worden en ze moeten sociaal gaan huren moeten ze die huur ook elke maand neerleggen.
En moet je zus waarschijnlijk op haar ééntje gaan huren. Dat zal haar ook dik tegenvallen qua kosten en een pak meer zijn dan wat ze nu betaalt.
Helaas al heel erg beperkt.

Ik doe hun financiën al een jaar of 8 omdat ze niet zo goed met geld zijn. Ik zie weinig ruimte voor besparing.
Alle reacties Link kopieren
C⨀urage schreef:
31-07-2020 14:01
Ik meende ook dat die eerste 60.000 als onderpand het eigen huis van TO zou zijn. Dan zou het mogelijk wel kunnen (wat Kaatje zegt).

Maar even over een hele andere boeg TO. Ik weet dat we hier op pijler Geld en Recht zitten, maar wat als jij nu eens gewoon stopt met de problemen van je ouders en zus op te lossen? Hoe meer ik lees, hoe meer ik een plaatje krijg van jij die je zaken goed voor elkaar hebt, en op basis daarvan het schip van ouders en zus drijvende probeert te houden. Je kan daar ook mee stoppen natuurlijk.
Haha spijker op de kop!

Dit zeggen mijn vriendinnen ook. Ik kan het gewoon echt niet over mijn hart verkrijgen om hen aan te laten kloten in hun vervallen huis terwijl ik wel een mooi huis heb en alles goed geregeld.

Daarom ook dit idee. Dan houd ik tenminste nog wat over aan al het geregel en het geld dat ik erin steek.
Kaaaaaaaatje schreef:
31-07-2020 13:56
Maar ze wilt och ook niet 160.000 euro lenen. Ze wil 60.000 euro extra opnemen van haar eigen hypotheek. De hypotheekverstrekker doet dan een inschatting of ze dat geld terugkrijgen.

Als ze dat geld heeft gaat ze de familiehypotheek regelen. Die geld verstrekker vind het prima dat ze geld leent om dit huis te kopen en die vind het ook okay dat ze al een hypotheek open hebt staan, dus dat is prima.

Dan heeft ze genoeg geld en gaat ze naar een notaris om het huis over te schrijven.

Als je op 1 eigendom verschillende leningen wilt afsluiten ("reguliere" hypotheek en familiehypotheek) is dat anders, maar in dit geval zit de "reguliere" hypotheek op haar eigen huis en de familiehypotheek op het huis van haar ouders (wat dan van TO is)

Ik heb dit zelf meegemaakt. Even met fictieve getallen: ik had 250.000 euro nodig om het huis te kopen. Ik kon 200.000 euro hypotheek krijgen maximaal, op mijn inkomen. Ik had geen 50.000 euro staan op de spaarrekening. De bank zag dat ik 50.000 euro te kort kwam. Ik kon dat aflossingsvrij van mijn ouders lenen. Maar dat is wel een lening elders, en dus trok de bank 60.000 euro van mijn maximaal te lenen hypotheek af. Zo kon ik bij de bank ineens nog maar 140.000 maximaal lenen.

De ophoging van de reguliere hypotheek op haar huis wordt gebruikt voor de aanschaf van de tweede woning. Daarmee is het een consumptieve lening. En niet gewoon een hogere hypotheek op haar eigen huis.

Google maar eens op het opnemen van je overwaarde. Dat is een ander soort lening dan gewoon een hypotheek. Daarom wordt extra aflossen ook afgeraden als je dat geld mogelijk nodig hebt voor iets anders later. Je kunt niet aflossen en gewoon weer opnemen onder dezelfde voorwaarden.
Alle reacties Link kopieren
Dus je wil een slecht onderhouden huis kopen waar huurders inzitten die financiële problemen hebben. Als het niet je familie was, zou iedereen dit een slecht idee vinden.
Hier meer info over het opnemen van je overwaarde (wat TO feitelijk wil doen):
https://www.eigenhuis.nl/wonen/woonsitu ... -opnemen#/
https://www.consumentenbond.nl/hypothee ... de-opnemen
C⨀urage schreef:
31-07-2020 14:01
Ik meende ook dat die eerste 60.000 als onderpand het eigen huis van TO zou zijn. Dan zou het mogelijk wel kunnen (wat Kaatje zegt).


Ja maar je kunt je overwaarde dus niet zomaar opnemen, hier gelden andere voorwaarden voor.


Maar even over een hele andere boeg TO. Ik weet dat we hier op pijler Geld en Recht zitten, maar wat als jij nu eens gewoon stopt met de problemen van je ouders en zus op te lossen? Hoe meer ik lees, hoe meer ik een plaatje krijg van jij die je zaken goed voor elkaar hebt, en op basis daarvan het schip van ouders en zus drijvende probeert te houden. Je kan daar ook mee stoppen natuurlijk.


Eens. En het is ook nog eens een 'ik wil liever'-zinkend schip. Je kunt niet altijd wat je het liefste wilt, zeker niet als een ander het voor je moet betalen. Je kunt niet liever geen kostgeld rekenen, en ook niet liever daar blijven en het onderhoud niet betalen.
Hoe dan ook, hiervoor zul je toch echt met een adviseur aan tafel moeten gaan zitten. En ja, dat kost ook geld.
chocolol schreef:
31-07-2020 14:07
Dus je wil een slecht onderhouden huis kopen waar huurders inzitten die financiële problemen hebben. Als het niet je familie was, zou iedereen dit een slecht idee vinden.


Goeie samenvatting. Eens.
rumforviva schreef:
31-07-2020 14:13
Hoe dan ook, hiervoor zul je toch echt met een adviseur aan tafel moeten gaan zitten. En ja, dat kost ook geld.


Gelukkig is het eerste adviesgesprek meestal gratis, en voor TO waarschijnlijk al verhelderend genoeg.
Alle reacties Link kopieren
chocolol schreef:
31-07-2020 14:07
Dus je wil een slecht onderhouden huis kopen waar huurders inzitten die financiële problemen hebben. Als het niet je familie was, zou iedereen dit een slecht idee vinden.
Haha goede samenvatting!

Schulden van mijn ouders zijn inmiddels opgelost hoor. Ze hebben de afgelopen 8 jaar elke maand hun hypotheek betaald. Maar ik snap je punt:)
Ik zou eerst met de notaris gaan praten over de familieconstructie en het erven en schenken. Als je op basis daarvan nog steeds dit wilt gaan doen, dan kan de hypotheekadviseur ook precies kijken wat je nodig hebt. Andersom lijkt me verwarrend.

Ik snap het trouwens best, vind het wel makkelijk gedacht om je ouders en je zus maar een beetje aan hun lot over te laten. Maar zou wel een goede afweging maken of dit nu de béste vorm van hulp is. In het leven van je zus gaan blijkbaar ook wat zaken minder vanzelfsprekend als zij nog zo op je ouders moet leunen.
Alle reacties Link kopieren
Marana schreef:
31-07-2020 14:14
Gelukkig is het eerste adviesgesprek meestal gratis, en voor TO waarschijnlijk al verhelderend genoeg.
Hij staat ook al gepland hoor. Hoopte op iemand die een zelfde constructie had gedaan (misschien met leukere reden zoals ontwijken van erfbelasting).
Alle reacties Link kopieren
Ik zou dit écht eerst even goed door een accountant door laten rekenen.
Huur die je ontvangt wordt na afloop van het belastingjaar als inkomen gezien ( hiermee bedoel ik dus niet dat het op voorhand al meegerekend wordt voor hypotheekverstrekking) .
Dat betekent dat je belastbaar inkomen hoger wordt en dat je zomaar in een hogere belastingschijf terecht kunt komen.
Dit kan je veel extra gaan kosten.

Nog afgezien van het feit of jullie inkomen hoog genoeg is om dit bedrag te lenen ( naar overwaarde onderpand kijken ze niet weet ik helaas uit ervaring, er wordt puur gekeken of je naar de eisen van de geldverstrekker genoeg verdiend)

Het plan op zich is aardig, maar er zitten behoorlijk wat haken en ogen aan.
Ga dit eerst eens goed laten doorrekenen. Het is nobel je familie te willen helpen maar dit moet niet teveel ten koste van jezelf gaan.
Als ik niet kan wat ik wil, dan wil ik wat ik kan!
Als de ouders overlijden en jouw zus erft de helft van de 100.000 van jouw ouders die jij hebt geleend, wat gebeurt er dan? Stel dat jouw zus haar 50.000 meteen wil hebben en ook als huurder in de woning wil blijven, hoe kom je dan aan die 50.000? En wat als de woning op dat moment bij verkoop geen 160.000 euro waard is?
Alle reacties Link kopieren
Perferator schreef:
31-07-2020 14:06
Haha spijker op de kop!

Dit zeggen mijn vriendinnen ook. Ik kan het gewoon echt niet over mijn hart verkrijgen om hen aan te laten kloten in hun vervallen huis terwijl ik wel een mooi huis heb en alles goed geregeld.

Daarom ook dit idee. Dan houd ik tenminste nog wat over aan al het geregel en het geld dat ik erin steek.
Dan moet je heel goed vastleggen dat geld dat je aan hun geeft, een lening is, zodat als ze overlijden, of het huis eerder verkocht wordt, je jouw geld terugkrijgt.
(en dan mogen ze natuurlijk niet intussen de woning aan jouw zus verhuren natuurlijk).
En je moet natuurlijk niet het geld nodig hebben voor je eigen huisof de studie van jouw kinderen of dure vakanties willen.

En als je te veel voor ze regelen moet, moet je je afvragen of ze wel zo zelfstandig kunnen blijven wonen.
Wat is de vraag die ik niet weet maar wel moet stellen?
Alle reacties Link kopieren
Perferator schreef:
31-07-2020 12:52
Ze betalen nu 900 euro aan hypotheek en VvE. Dat gaan ze straks aan ons betalen als huur

Die VvE-kosten zijn voor jullie als je dat huis zou kopen, niet voor je ouders. Jullie zijn dan eigenaar en dus lid van de Vve, zij niet.
Als jouw ouders geld hebben om aan jou uit te lenen, kunnen ze toch gewoon onderhoud uitbesteden?

Nu het huis kopen terwijl je het straks kunt erven lijkt wat onlogisch.

Als jij nig geen 40 bent, mogen ze trouwens een ton belastingvrij aan je schenken. Zit je ook niet met die lening bij hen
Alle reacties Link kopieren
-Lucille- schreef:
31-07-2020 14:33
Als jouw ouders geld hebben om aan jou uit te lenen, kunnen ze toch gewoon onderhoud uitbesteden?

Nu het huis kopen terwijl je het straks kunt erven lijkt wat onlogisch.

Als jij nig geen 40 bent, mogen ze trouwens een ton belastingvrij aan je schenken. Zit je ook niet met die lening bij hen
Dat geld hebben ze pas als ze hun huis verkopen(aan mij). Als ze een ton zouden hebben zou er geen probleem zijn!
Alle reacties Link kopieren
Rachmaninoff schreef:
31-07-2020 14:23
Als de ouders overlijden en jouw zus erft de helft van de 100.000 van jouw ouders die jij hebt geleend, wat gebeurt er dan? Stel dat jouw zus haar 50.000 meteen wil hebben en ook als huurder in de woning wil blijven, hoe kom je dan aan die 50.000? En wat als de woning op dat moment bij verkoop geen 160.000 euro waard is?
Ja dit is een goed punt, dat van het overlijden en mijn zus moeten betalen.. ik denk dat zij de hypotheek erft dus incl de voorwaarden die ik met mijn ouders heb afgesproken. dan moet ik haar maandelijks een bedrag betalen. En lijkt me als ze dat geld in 1x wil hebben dat dat niet afgedwongen kan worden dus dat ik dan kan kijken hoeveel ruimte ik op dat moment heb. Maar hier ga ik me op inlezen!
Alle reacties Link kopieren
haarklover schreef:
31-07-2020 14:28
Dan moet je heel goed vastleggen dat geld dat je aan hun geeft, een lening is, zodat als ze overlijden, of het huis eerder verkocht wordt, je jouw geld terugkrijgt.
(en dan mogen ze natuurlijk niet intussen de woning aan jouw zus verhuren natuurlijk).
En je moet natuurlijk niet het geld nodig hebben voor je eigen huisof de studie van jouw kinderen of dure vakanties willen.

En als je te veel voor ze regelen moet, moet je je afvragen of ze wel zo zelfstandig kunnen blijven wonen.
Ja maar om voor elke keer dat ik geld aan ze leen, zoals voor bijv nieuwe wasmachine of wat dan ook, iets bij de notaris te moeten lijkt me niks.

Daarnaast stel ik leen ze nu 10.000 euro en ik krijg dat over 20 jaar (bij overlijden bijv) terug dan is die 10.000 ook veel minder waard. Rente is nu laag maar in 20 jaar kan er van alles gebeuren dus dan zit dat geld daar ook maar vast.
Perferator schreef:
31-07-2020 13:19
Hier gaan we inderdaad nog even naar kijken. Je moet minstens 6% van de aankoopwaarde als huur vragen. Met de maximale huur van de belastingdienst komt dat uit op een koopprijs van 144.000. We gaan het huis laten taxeren. Mocht het hierbij in de buurt zitten kun je de taxateur natuurlijk vragen hier rekening mee te houden. Verkoop met vruchtgebruik maakt de verkoopwaarde ook lager. Met de wijzigingen in hun inkomen die ik voorzie (moeder werkt al tijd niet, denk binnenkort uitkering ipv geld van werkgever) vallen ze wel onder de grens qua inkomen.

Gezellig, dan kan de belastingbetaler dus Indirect jullie hypotheek en erfenis gaan betalen.
Alle reacties Link kopieren
Perferator schreef:
31-07-2020 14:44
Ja maar om voor elke keer dat ik geld aan ze leen, zoals voor bijv nieuwe wasmachine of wat dan ook, iets bij de notaris te moeten lijkt me niks.

Daarnaast stel ik leen ze nu 10.000 euro en ik krijg dat over 20 jaar (bij overlijden bijv) terug dan is die 10.000 ook veel minder waard. Rente is nu laag maar in 20 jaar kan er van alles gebeuren dus dan zit dat geld daar ook maar vast.

Maar ook daar kan je mee stoppen...
Bedenk voor je zelf eens de worst case scenario als je zou stoppen met je ouders en zus financieel drijvende te houden. Waar zouden ze dan wél hulp kunnen krijgen? Hoe zouden ze het op kunnen lossen als jij er niet was?

Je verhaal en uitgangspunten doet me denken aan dit topic: relaties/liever-geen-contact-met-schoon ... ges/465937
Bedenk dat door het voor hen op te vangen, je ze de mogelijkheid ontneemt om hun eigen problemen op te lossen en zelf te groeien.
Alle reacties Link kopieren
-Lucille- schreef:
31-07-2020 13:18
ik snap het niet. er is nog een gat van 100k na het overnemen van die hypotheek. Jij hebt geen 100k, dus ga je dat lenen van jouw ouders. Die hebben ook geen 100k want hun huis is niet verkocht. Het zit in stenen.
Voordat ze die 100k aan jou kunnen lenen, moeten ze dat huis gaan verkopen. Maar dat kan niet aan jou, want je hebt geen 100k liggen.

Je denkt in een cirkel.

Ik zit ook vast in deze cirkel.
De constructie kan toch niet vanwege bovenstaande? Volgens mij kom je een ton tekort TO.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven