Geld & Recht alle pijlers

Huis ouders overkopen door hypotheek op eigen huis

31-07-2020 11:16 202 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn ouders hebben moeite met het onderhouden van hun huis. Ze hebben niet zoveel geld en vinden het lastig om dingen te regelen. Ze willen er wel graag nog blijven wonen. Nu hebben mijn vriend en ik bedacht dat we hun huis zouden kunnen overkopen en weer aan hen kunnen verhuren. Heeft iemand hier ervaring mee?

Mijn ouders hebben nog een hypotheek van 60.000 euro. Dat is dus het bedrag dat we moeten lenen bij de bank. Voor de rest van het geld kunnen we een hypotheek bij mijn ouders nemen (dan teren zij dus maandelijks in op hun overwaarde).

We hebben afgelopen jaar ons huis gekocht en onze hypotheek is 80.000 lager dan de taxatiewaarde die het vorig jaar heeft gekregen. We hebben sindsdien ook vrij grondig verbouwd (nieuwe keuken, badkamer, vloeren, isolatie) dus waarschijnlijk is het inmiddels nog wel iets meer waard. We schatten dat onze 'overwaarde' nu ongeveer 120.000 euro is. We konden destijds ook 130.000 euro meer hypotheek krijgen en inmiddels verdienen we allebei weer wat meer, dus daar zit ook ruimte.

Een aantal belangrijke punten
- mijn ouders kunnen zelf niets bijlenen voor het onderhoud of hun hypotheek aanpassen ivm BKR
- eigenlijk kunnen ze ivm omstandigheden ook niet verhuizen
- ik beheer hun geld al een tijd en de bedoeling is dat ik dat blijf doen. Hypotheek is laatste jaren altijd op tijd betaald dus over betalen van huur maak ik me geen zorgen
- doel is vooral om mijn ouders te ontlasten. Ik hoef er dus niet dik op te verdienen, maar veel geld erop verliezen is het ook niet waard

Ik heb natuurlijk al een afspraak met de hypotheekadviseur maar zou graag wat ervaringen horen. En vraag me ook wat dingen af:

- wat kost zon adviseur voor een 2e hypotheek? Toch niet weer 2500 euro? :(
- wat is de kans dat dit allemaal lukt? Ik wil mijn ouders hier niet helemaal in meeslepen als het weinig kans van slagen heeft.

Bedankt als je helemaal tot hier hebt gelezen!
Alle reacties Link kopieren
Als u twee huizen bezit, moet u over het tweede huis belasting betalen.
Dat wordt dus ongunstig, behalve als uw ouders veel huur aan u gaan betalen, maar dan konden ze ook wel de hypotheek betalen.

U kunt hun gewoon geld lenen om de rente en het onderhoud te betalen.
Het geleende geld krijgt u terug als ze hun huis verkopen of overlijden.

(Zorg natuurlijk wel dat de lening op papier staat).
Wat is de vraag die ik niet weet maar wel moet stellen?
Perferator schreef:
31-07-2020 13:24
Ze staan nu een jaar ingeschreven. Over een jaar of 3 wordt sociale huur een optie met heel veel geluk. 3 jaar nog in het huis zoals dat nu is is niet mogelijk.

Als je maar genoeg aan de rand van een grote stad gaat zitten, in een Prachtwijk, dan kun je prima voor die prijs een huis kopen (dat dus wel in een slechte staat is). Maarja zij vinden het er heerlijk. Huur in dezelfde wijk is alsnog 1200 euro per maand. Ik verzin het echt niet, helaas..
Ik ken geen grote steden met 'randen' waar je voor 160.000 euro nog een huis kan kopen.

Hier kost een 1kamerflat ik een kutbuurt al 189.000 euro gemiddeld. En een normaal rijtjeshuis in die prachtbuurt ook al 230.00 minimaal.

Wonen je ouders buiten de randstad?
anoniem_393625 wijzigde dit bericht op 31-07-2020 13:41
0.63% gewijzigd
C⨀urage schreef:
31-07-2020 13:09
Zou dat ook zo zijn als TO eerst de 60.000 bij de bank regelt en later pas de 100.000 van haar ouders leent?


Ja. De hypotheekverstrekker ziet dat TO voor het huis 160.000 euro nodig heeft, en dat ze geen spaarrekening heeft waar die ontbrekende 100.000 euro op staat.
Ik had zelf destijds mijn ouders mee, en ondanks dat zij bereid waren te tekenen dat mijn lening bij hen aflossingsvrij was (want voorschot op erfenis) trok de bank toch 1,2x dat bedrag af van mijn maximaal te lenen bedrag.
Dat jouw zus er ook woont maakt het ingewikkelder lijkt mij. Wat zou je doen als jouw ouders overlijden en zij niet wil verhuizen?
En vind de belastingdienst die 160.000 euro wel marktconform en het verschil dan niet als gift?
Alle reacties Link kopieren
Wissewis schreef:
31-07-2020 13:30
Ik neem aan dat je enig kind bent?

Is het niet bijna simpeler om gewoon elke maand een envelopje in hun brievenbus te droppen met 350 euro? De helft van de hypotheek?

Als ze er tot hun dood blijven wonen is het huis vroeg of laat toch van jou.

Doen ze met dat geld de boodschappen en houden ze wel geld op hun rekening om de hypotheek te kunnen betalen.

En geen gedoe met banken, belastingen, ...


Hoe lang loopt hun hypotheek nog?
Ik ben geen enig kind, maar mijn zus vind deze constructie goed.

Zij woont al een aantal jaar gratis bij mijn ouders terwijl ze werkt en schulden aflost (discussie over kostgeld wil ik hier niet aanzwengelen, geen optie voor zowel zus als ouders). Daarnaast heb ik al meer dan 15000 euro aan mijn ouders 'geleend' de afgelopen 10 jaar. Zij is blij dat mijn ouders zo meer rust krijgen en zij in de stad kan blijven wonen.

Kan later conflicten opleveren maar dat maakt me weinig uit. Denk dat de kans dat ik mijn zus nog zie overlijden ouders sowieso klein is.
Dat ligt aan de afspraken die je maakt met de geldverstrekker.

Probleem is dat de bank het geld dat jij van je familie leent meeneemt in het bedrag dat je totaal maximaal kunt lenen op basis van jullie inkomen.
En aangezien er voor de bank ook een taxatie wordt gedaan, wil de bank weten waar de rest van het geld van de aankoop van het huis van je ouders vandaan komt.
En dan ga je nat, tenzij je wel zoveel geld kunt lenen.
Perferator schreef:
31-07-2020 13:20
Ja dit is precies wat ik me afvraag!

Sowieso zit in mijn eigen huis nog genoeg onderpand voor die 60.000. Onderpand voor hypotheek bij mijn ouders is dan het huis waarin ze wonen.


Het gaat niet om het onderpand. Je hebt niet genoeg inkomen om je eigen hypotheek + 160.000 euro te lenen. Het totaal is hoger dan je maximaal te lenen bedrag.
Ik snap de constructie maar vrees dat het in totaliteit een dure constructie wordt.
Jullie kunnen de betaalde hypotheekrente niet aftrekken terwijl jullie wel rente dienen te betalen aan je ouders en aan de bank.
Bovendien dien je 6% van de woz waarde als huur in rekening te brengen bij je ouders. Dit is een antimisbruikbepqling die alleen ziet op deze specifieke situatie.
Alle reacties Link kopieren
Luci_Morgenster schreef:
31-07-2020 13:41
Ik ken geen grote steden met 'randen' waar je voor 160.000 euro nog een huis kan kopen.

Hier kost een 1kamerflat ik een kutbuurt al 189.000 euro gemiddeld. En een normaal rijtjeshuis in die prachtbuurt ook al 230.00 minimaal.

Wonen je ouders buiten de randstad?
Nee, in de randstad en dan ook wel een van de drie grootste steden. Huis van buren net verkocht voor 200.000. Maar dat was in veel betere staat.

Ze wonen ook in een van de kleine kutflatjes, maar staat van onderhoud zorgt er wel voor dat het waarschijnlijk rond de 160.000 uit komt.
Perferator schreef:
31-07-2020 13:38
De andere optie is dat zij ver buiten de stad verhuizen. Zij hebben geen auto, ik ook niet. Als dit uiteindelijk de enige optie is dan zij dat zo, maar ik wil eerst het overkopen afschrijven.

Op hun leeftijd nog een hele andere omgeving, weg van hun familie en zonder optie om hen te bezoeken wil ik ze eigenlijk niet aandoen. Oneindig geld steken in een huis dat niet van mij is wil ik mezelf niet aandoen. Hopelijk is er uiteindelijk een optie die ergens in her midden uitkomt.


Zowel jouw huis als hun huis verkopen, ander huis kopen waarin jullie allemaal kunnen wonen (kangoeroewoning oid)
Perferator schreef:
31-07-2020 13:42
Ik ben geen enig kind, maar mijn zus vind deze constructie goed.

Zij woont al een aantal jaar gratis bij mijn ouders terwijl ze werkt en schulden aflost (discussie over kostgeld wil ik hier niet aanzwengelen, geen optie voor zowel zus als ouders). Daarnaast heb ik al meer dan 15000 euro aan mijn ouders 'geleend' de afgelopen 10 jaar. Zij is blij dat mijn ouders zo meer rust krijgen en zij in de stad kan blijven wonen.

Kan later conflicten opleveren maar dat maakt me weinig uit. Denk dat de kans dat ik mijn zus nog zie overlijden ouders sowieso klein is.
Dan woont ze wel in een huis dat van jou is, waarbij zij huur betaalt aan jou en jij hypotheek aan haar.
Alle reacties Link kopieren
Ten eerste: ik zou hier echt met een expert over gaan praten. Hier roepen allerlei mensen iets die niet precies weten hoe het zit. En dat kan veel onrust geven. Bovendien komt het in dit geval nauw met hoe je het precies aanpakt en kunnen er grote fiscale gevolgen zijn. Dit is dus echt de investering waard. Bovendien kan een goede adviseur nog meedenken over hoe je het meeste geld overhoudt.

Ten tweede: voor meer ruimte in je eigen hypotheek heb je alleen een akkoord nodig van de bank. Dat zou makkelijk moeten kunnen als de taxatie waarde hoger is dan je hypotheekwaarde. Dus daarmee zou je de eerste 60.000 tot 100.000 euro hebben. Vervolgens heb je nog 60.000 a 100.000 euro nodig en dat zou mijns inziens inderdaad met een familiehypotheek moeten kunnen. Dat zou dus betekenen dat je het huis van je ouders kunt kopen.

Qua hypotheeklasten heb je dan dus de lasten voor de ophoging van je eigen hypotheek en de lasten van je familiehypotheek. Ik zou nog een keer goed proberen te berekenen wat de kosten zijn die daarmee samenhangen. En hoeveel huur je dan aan je ouders moet vragen. Voor een nieuwe hypotheek met een rentepercentage van 1,67 procent betaal je voor een hypotheek waarde van 184.000 euro 617 euro per maand bruto. Als je eigen hypotheek hoger is moet je daar nog een hoger bedrag voor rekenen. En dan komen de kosten voor het onderhoud er nog bij. Dat betekent dat echt korting bieden op die 900 euro betekent dat je er zelf op bij moet leggen van je lopende rekening (waar dan tegenover staat dat je wel vermogen opbouwt door het extra aflossen van de hypotheken). Heb je die ruimte. En heb je die ruimte ook als je over een aantal jaar misschien kinderen wil?

En: dan woont je zus dus nog bij je ouders in huis, het is belangrijk dat je je realiseert dat je nu op een soort manier een voorschot neemt op de erfenis, als je ouders overlijden dan zou het vermogen van je ouders normaal gesproken verdeeld moeten worden over jou en je zus. Dat betekent dat jij de helft van het bedrag dat nog openstaat aan hypotheek moet overmaken aan je zus. En ik kan me voorstellen dat zij op dat moment dat geld ook nodig heeft om zelf een ander huis te kopen (of wil je tot in het einde der tijden een huis verhuren aan je zus). Bovendien kun je het huis niet zomaar verkopen want je zus huurt het. En wat doe je met de waarde stijging van de woning in de periode tussen aankoop van de woning en overlijden van je ouders. Officieel heeft je zus nergens recht op, maar als jij niet over zou kopen dan zou je zus meer geld krijgen aan het eind van de rit.

N.B. over de renteaftrek zou ik me niet zo zorgen maken. Bij 184.000 en 1.67% betaal je de eerste maanden 70 euro rente. Dat scheelt je dus maximaal 35 euro per maand.

Sorry, geen antwoorden, maar wel extra vragen.
kaaaaaaaatje wijzigde dit bericht op 31-07-2020 13:50
3.14% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Poezengek schreef:
31-07-2020 13:32
Omdat ze een BKR status hebben is er dus een schuld. Kan die niet worden afgelost (desnoods door een lening bij jou) om daarna alsnog de hypotheek over te sluiten? Lijkt me een stuk eenvoudiger dan de rompslomp die je je nu op je hals haalt. Hun maandlasten zullen bij een hypotheek van 60.000 een stuk lager zij. Eventueel maken ze er 70.000 van zodat ze onderhoud kunnen plegen.

Vind ik ook nog wel een interessante.
Je kan met de bank proberen te praten om eerder in aanmerking te komen dan wanneer BKR-termijn afloopt.
Alle reacties Link kopieren
Marana schreef:
31-07-2020 13:41
Ja. De hypotheekverstrekker ziet dat TO voor het huis 160.000 euro nodig heeft, en dat ze geen spaarrekening heeft waar die ontbrekende 100.000 euro op staat.
Ik had zelf destijds mijn ouders mee, en ondanks dat zij bereid waren te tekenen dat mijn lening bij hen aflossingsvrij was (want voorschot op erfenis) trok de bank toch 1,2x dat bedrag af van mijn maximaal te lenen bedrag.
Oke dit is goeie info. Geen leuke natuurlijk voor mijn plannen maar wel waar ik naar op zoek was..

Toen vriend en ik hypotheek aanvroegen konden we wel 120.000 meer lenen dan we hebben gedaan. Beetje loonsverhoging gehad dit jaar maar vast niet ter waarde van 40.000 hypotheek.. Wellicht dat we de huur die zij betalen nog als inkomen mogen zien?
Alle reacties Link kopieren
MadameCurie schreef:
31-07-2020 13:41
Dat jouw zus er ook woont maakt het ingewikkelder lijkt mij. Wat zou je doen als jouw ouders overlijden en zij niet wil verhuizen?
Het aan haar verhuren.
Kaaaaaaaatje schreef:
31-07-2020 13:48
Ten tweede: voor meer ruimte in je eigen hypotheek heb je alleen een akkoord nodig van de bank. Dat zou makkelijk moeten kunnen als de taxatie waarde hoger is dan je hypotheekwaarde. Dus daarmee zou je de eerste 60.000 tot 100.000 euro hebben. Vervolgens heb je nog 60.000 a 100.000 euro nodig en dat zou mijns inziens inderdaad met een familiehypotheek moeten kunnen. Dat zou dus betekenen dat je het huis van je ouders kunt kopen.


En dat akkoord van de bank gaat ze dus niet krijgen, omdat ze die familiehypotheek nodig heeft en daarmee boven het maximale leenbedrag komt.
Perferator schreef:
31-07-2020 13:34
Maar er zijn eigenlijk 2 onderpanden toch?

60.000 op mijn huis
100.000 op het huis van mijn ouders
Maar die 100.000 is er toch pas na de verkoop? Dus na de verkoop kunnen ze het pas aan je lenen en niet voor de verkoop want dan zit het nog in de stenen.
Of gaan ze een lening afsluiten van 100.000 op de overwaarde en die 100.000 aan jou lenen?
Alle reacties Link kopieren
Marana schreef:
31-07-2020 13:47
Zowel jouw huis als hun huis verkopen, ander huis kopen waarin jullie allemaal kunnen wonen (kangoeroewoning oid)
Haha je bent wel creatief aan het meedenken! Dank daarvoor :)

Maar zo leuk vind ik mijn ouders nou ook weer niet
Perferator schreef:
31-07-2020 13:49
Oke dit is goeie info. Geen leuke natuurlijk voor mijn plannen maar wel waar ik naar op zoek was..

Geeft niet hoor, het was slechts de derde keer dat ik dat vertelde hier in dit topic... fijn dat je het nu eindelijk wel leest en begrijpt.


Toen vriend en ik hypotheek aanvroegen konden we wel 120.000 meer lenen dan we hebben gedaan. Beetje loonsverhoging gehad dit jaar maar vast niet ter waarde van 40.000 hypotheek.. Wellicht dat we de huur die zij betalen nog als inkomen mogen zien?


Dat verwacht ik niet. In theorie kunnen ze ieder moment de huur opzeggen en daarmee is het dus geen vast inkomen waarop je kunt lenen.



Vergeet je ook niet de rest van wat ik al eerder zei:
- de hypotheekrente kun je niet aftrekken
- de rente is waarschijnlijk hoger dan voor een woning waar je zelf gaat wonen
- vaak staat in de hypotheekvoorwaarden dat je niet mag verhuren
- als je 100.000 euro elders moet lenen, gaat er vaak 120.000 euro of nog meer af van je maximaal te lenen bedrag
Alle reacties Link kopieren
Perferator schreef:
31-07-2020 13:34
Maar er zijn eigenlijk 2 onderpanden toch?

60.000 op mijn huis
100.000 op het huis van mijn ouders
Ja, maar de vraag is of dit van belang is. Als jij je eigen hypotheek ophoogt mag je doen met dat geld wat je wil (zolang je hypotheekhouder/hypotheekgever hoe zit dit ook alweer) het geld wil verstrekken.

Als jij het huis van je ouders koopt maakt het de notaris niet uit hoe je aan dat geld komt, als je het geld maar hebt. Dus als dat gedeeltelijke overwaarde van je huidige woning is die je ten gelde maakt en gedeeltelijk een familie hypotheek is het geen enkel probleem.

Ik snap je punt nu, je zegt dat je eigen hypotheek verstrekker niet voor alle doelen de hypotheek wil ophogen. En dat voor de aankoop van een tweede woning dit maar beperkt is.
kaaaaaaaatje wijzigde dit bericht op 31-07-2020 13:59
Reden: aanvulling
11.96% gewijzigd
Perferator schreef:
31-07-2020 13:51
Haha je bent wel creatief aan het meedenken! Dank daarvoor :)

Maar zo leuk vind ik mijn ouders nou ook weer niet


Snap ik hoor, zou ik ook niet zomaar doen. Maar hoe langer je ouders in dat huis blijven, hoe minder het waard wordt en hoe groter de problemen worden...

Ik zou toch echt eens serieus kijken of ze echt niks kunnen huren. Ze hebben 100.000 overwaarde. Ze betalen nu 700 euro aan de hypotheek. Als ze per maand 500 euro interen op die overwaarde, kunnen ze 20 jaar doen met dat bedrag, en per maand dus iets voor 1200 euro huren. Zonder onderhoudskosten, die ze nu wel hebben naast die 700 euro hypotheek.
Nu verkopen en iets anders huren is echt de meest verstandige optie.
Alle reacties Link kopieren
Marana schreef:
31-07-2020 13:45
Het gaat niet om het onderpand. Je hebt niet genoeg inkomen om je eigen hypotheek + 160.000 euro te lenen. Het totaal is hoger dan je maximaal te lenen bedrag.
Maar ze wilt och ook niet 160.000 euro lenen. Ze wil 60.000 euro extra opnemen van haar eigen hypotheek. De hypotheekverstrekker doet dan een inschatting of ze dat geld terugkrijgen.

Als ze dat geld heeft gaat ze de familiehypotheek regelen. Die geld verstrekker vind het prima dat ze geld leent om dit huis te kopen en die vind het ook okay dat ze al een hypotheek open hebt staan, dus dat is prima.

Dan heeft ze genoeg geld en gaat ze naar een notaris om het huis over te schrijven.

Als je op 1 eigendom verschillende leningen wilt afsluiten ("reguliere" hypotheek en familiehypotheek) is dat anders, maar in dit geval zit de "reguliere" hypotheek op haar eigen huis en de familiehypotheek op het huis van haar ouders (wat dan van TO is)
Alle reacties Link kopieren
N.B. To, heb je korting gekregen op je risicio opslag omdat je al zoveel overwaarde hebt op je hypotheek, het kan zijn dat die korting in wordt getrokken als je extra hypotheek opneemt.
Alle reacties Link kopieren
Is er bij je ouders trouwens ook al gekeken naar de uitgaven-kant los van de hypotheek?

Misschien kunnen ze hun huis wél zelf houden met een striktere budget-planning en een strikter boodschappen-beleid?
Of met dat je zus ook af en toe wat boodschappen koopt?

Stel dat het huis verkocht moet worden en ze moeten sociaal gaan huren moeten ze die huur ook elke maand neerleggen.
En moet je zus waarschijnlijk op haar ééntje gaan huren. Dat zal haar ook dik tegenvallen qua kosten en een pak meer zijn dan wat ze nu betaalt.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven