Geld & Recht alle pijlers

Huis ouders overkopen door hypotheek op eigen huis

31-07-2020 11:16 202 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn ouders hebben moeite met het onderhouden van hun huis. Ze hebben niet zoveel geld en vinden het lastig om dingen te regelen. Ze willen er wel graag nog blijven wonen. Nu hebben mijn vriend en ik bedacht dat we hun huis zouden kunnen overkopen en weer aan hen kunnen verhuren. Heeft iemand hier ervaring mee?

Mijn ouders hebben nog een hypotheek van 60.000 euro. Dat is dus het bedrag dat we moeten lenen bij de bank. Voor de rest van het geld kunnen we een hypotheek bij mijn ouders nemen (dan teren zij dus maandelijks in op hun overwaarde).

We hebben afgelopen jaar ons huis gekocht en onze hypotheek is 80.000 lager dan de taxatiewaarde die het vorig jaar heeft gekregen. We hebben sindsdien ook vrij grondig verbouwd (nieuwe keuken, badkamer, vloeren, isolatie) dus waarschijnlijk is het inmiddels nog wel iets meer waard. We schatten dat onze 'overwaarde' nu ongeveer 120.000 euro is. We konden destijds ook 130.000 euro meer hypotheek krijgen en inmiddels verdienen we allebei weer wat meer, dus daar zit ook ruimte.

Een aantal belangrijke punten
- mijn ouders kunnen zelf niets bijlenen voor het onderhoud of hun hypotheek aanpassen ivm BKR
- eigenlijk kunnen ze ivm omstandigheden ook niet verhuizen
- ik beheer hun geld al een tijd en de bedoeling is dat ik dat blijf doen. Hypotheek is laatste jaren altijd op tijd betaald dus over betalen van huur maak ik me geen zorgen
- doel is vooral om mijn ouders te ontlasten. Ik hoef er dus niet dik op te verdienen, maar veel geld erop verliezen is het ook niet waard

Ik heb natuurlijk al een afspraak met de hypotheekadviseur maar zou graag wat ervaringen horen. En vraag me ook wat dingen af:

- wat kost zon adviseur voor een 2e hypotheek? Toch niet weer 2500 euro? :(
- wat is de kans dat dit allemaal lukt? Ik wil mijn ouders hier niet helemaal in meeslepen als het weinig kans van slagen heeft.

Bedankt als je helemaal tot hier hebt gelezen!
eva-luna schreef:
31-07-2020 11:48
Als huur en aflossing 1 op 1 zijn, dan gaan ouders er waarschijnlijk niet op vooruit. Zoveel aflossing zullen ze nu niet betalen, lijkt me?
Dan hieven ze weliswaar niet te sparen voor onderhoud, maar wat ze buiten dat te besteden hebben is ook niet veel, als ik de OP lees.
ik zou het verkopen. Is een zorg minder.
Dan hoeven ouders niet meer te zorgen voor onderhoud.

Ik zou ook niet voor deze constructie gaan overigens hoor. Ouders hebben meer te besteden als ze het geld liquide maken.

Daarnaast als je rekent met een rente van 2,5% over 300.000 die je annuitair aflost is de maandlast ronde de € 1.200,-- (hiervan is ongeveer de helft aflossing) + kosten onderhoud en andere lasten die je als eigenaar hebt....
Hoeveel huur moet je je ouders wel niet vragen voordat zij interen op de overwaarde?
je moet natuurlijk gewoon de marktwaarde van het huis betalen. Zoals je het in de OP schrijft denken jullie dat je met het overnemen van de resthypotheek het huis hebt gekocht. Zo gaat dat niet
Alle reacties Link kopieren
Poeh heel veel reacties! Ik probeer wat vragen te beantwoorden. Ik zet hier de bedragen in, haal ik eind van de middag weer even weg.

Hun huis is niet zoveel waard. +/- 160.000 euro. Als ze in de stad willen blijven, met een beetje buitenruimte en zonder trap komt het al snel uit op een huur van 1300 euro per maand. Mijn ouders willen dit zelf echt liever niet. Hoewel ik dit zelf ook een goede optie vind, kan ik ze niet dwingen en ben ik dus op zoek gegaan naar een andere oplossing.

Zoals mijn vriend en ik het nu hebben doorgerekend komt het erop neer dat zij netto 150 euro per maand extra hebben (box 3 belasting en verlies hypotheekrente aftrek hierin meegenomen). Dat is voor hen best veel geld. Daarnaast bouwen mijn vriend en ik vermogen op door de aflossing van de hypotheek die betaald kan worden met de huuropbrengsten.

Het idee is nu dus dat we:
- hypotheek van 60.000 op ons eigen huis. Moet als 2e hypotheek worden aangevraagd bij onze hypotheek verstrekker.
- 100.000 is de geschatte overwaarde die mijn ouders krijgen. Zij lenen dit direct terug aan ons, waardoor wij dus een hypotheek bij hen hebben voor de rest van het geld dat nodig is.

Om ze het geld te lenen/geven staat mij een beetje tegen. Ik heb er eerder al een aantal zakken geld in gestopt en ik vind dat zij hier niet goed mee om gaan. Als ik eigenaar van het huis ben maak ik de keuzes en vind ik het ook een minder groot probleem om mijn spaargeld in dat huis te steken. Misschien een beetje egoïstisch maar het gaat nu echt om duizenden euro's (lekkage in het huis).

Over baanverlies maak ik me op dit moment niet zoveel zorgen. Beiden een vast contract en voor al onze normale kosten hebben we aan 1 van onze salarissen genoeg, dus als een van ons werkloos raakt is er geen man overboord.

Uit elkaar gaan weet je natuurlijk nooit. Maar dat is een risico dat we beiden willen aanvaarden.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij maak je een hele grote denkfout.

Je kunt niet zomaar de hypotheek overnemen, belastingtechnisch niet en richting broers en zussen als die er zijn is dit ook niet eerlijk en voer voor een familieruzie. Je zult dus de complete hyptoheek zelf moeten kunnen ophoesten.

Je kunt wel een deel lenen bij je ouders dat heet volgens mij generatiehyptoheek. Maar in dit geval zou ik niet weten waarom want je ouders gaan er dan niks op vooruit.

Ik weet niet hoe oud ze zijn maar je OP zegt dat het om een woning van 1,5ton gaat. Daarnaast zeg je dat ze niet kunnen verhuizen maar waarom kunnen ze de woning niet verkopen om.vervolgens iets te gaan huren. Dat is, zeker met een groot deel al afgelost voor hen volgens mij financieel mogelijk en gunstiger.

Tav de kosten voor hypotheker, die zullen hier net zo hoog zijn, hij moet toch wwrk verrichren, vergeet daarbij ook niet de kosten kopen die komt er ook bij en feit dat je een 2e hyptoheek niet mag aftrekken van de belasting.

Lijkt mij dat dit geen wenselijke situatie is.

Mbt overwaarde op je eigen huis, onthoud dat dit fictief is, wat nu veel waard is was 5 jaar geleden stuk minder waard. Dit kan zomaar over x aantal jaar wederom hrt geval zijn en dan is het de vraag of je het stukje wat je toen op basis van overwaarde hebt gefinancieerd nog wel beschikbaat hebt.

Ik zou zeggen, verkoop de woning en laat je ouders een appartement huren.
gordijn87 wijzigde dit bericht op 31-07-2020 12:05
0.18% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
S-Meds schreef:
31-07-2020 12:03
je moet natuurlijk gewoon de marktwaarde van het huis betalen. Zoals je het in de OP schrijft denken jullie dat je met het overnemen van de resthypotheek het huis hebt gekocht. Zo gaat dat niet
Nee hoor, vandaar dat ik het terugkeren en interen op de overwaarde noem. Maar dat had ik wel wat handiger kunnen verwoorden :)
Alle reacties Link kopieren
Niet alle reacties gelezen dus misschien dubbel. Je kunt hun huis voor een lagere waarde kopen als je het koopt en zijn het vruchtgebruik hebben. Ze hoeven dan ook geen huur te betalen als je dat niet wil.
Ik zou zeggen, verkoop de woning en laat je ouders een appartement huren.
Sprekend als iemand die in een soortgelijke situatie zit met ouders, appartementen zijn echt heel erg duur en juist geen optie als je weinig te besteden hebt.
De belastingdienst komt wel even kijken of het huis marktconform is 'overgekocht'. Dus naast de constructie an sich die mij niet kloppen din de oren klinkt, kan de BD zich er ook nog mee gaan bemoeien.
Alle reacties Link kopieren
Waar haalt iedereen zo even aanleunwoningen vandaan? Die zijn er nauwelijks meer, dat heb je niet zomaar geregeld. En service appartementen zijn heel mooi, maar kosten zo rond de 700-1000 euro aan servicekosten per maand. Ik vrees dat dat er voor de ouders van TO ook niet in zit.

Reken er maar op dat de advieskosten zeker zo hoog zullen zijn als voor een gewone hypotheek. Het is een veel ingewikkelder constructie, met meer partijen en minder gebruikelijke wegen. Dat kost dus meer werk.
Alle reacties Link kopieren
Andwre vraag, hoevewl betalen je ouders nu aan aflossing en bijkomende kosten en hoeve huur wil je ze laten betalen. In hoeverre gaat dit jouw dan voldoende opleveren om de kosten te dekken zowel qua onderhoud alsmede hyptoheek etc.
FitsSprits schreef:
31-07-2020 11:52
Ik zou zeer zeker niet de woning nu al verkopen. Stel dat de woning nog 200.000 euro gaat opleveren en haar ouders vinden en appartement voor 1000 euro per maand, dan is na 18 jaar het geld op.

Terwijl als TO nu financieel bijspringt, haar ouders waarschijnlijk binnen die 18 jaar de hypotheek hebben afgelost, nog goedkoper wonen dan ze nu al doen en ze haar inleg terugkrijgt op het moment dat de erfenis verdeeld moet gaan worden.

En al zouden haar ouders ver in de 90 worden, dan nog is het fijn om een appeltje voor de dorst te hebben. Met de uitholling van ons zorgstelsel weet je niet welke kosten je dan voor je rekening moet nemen.

Bij huur geen onderhoudskosten, bij dit huis wel.
Ze betalen nu nog wel wat aan de hypotheek, dat bedrag moet je dus aftrekken van die 1000 euro die ze maandelijks meer zouden uitgeven in jouw rekenvoorbeeld.
En beter nu dat appeltje voor de dorst opgebruiken door goed te wonen, dan jaren te sappelen in een huis met achterstallig onderhoud en dan merken dat het huis minder waard is geworden.
anoniem_385856 wijzigde dit bericht op 31-07-2020 12:17
0.04% gewijzigd
Hoe lang denken ze nog te leven? ;-)
Je doet nu een investering door middel van de hypotheekverhoging met bijbehorende maandelijkse en eenmalige kosten, overdrachtskosten, onderhoud in de toekomst en misschien nog achterstallig onderhoud.
Wanneer verwacht je het weer te kunnen verkopen!
Alle reacties Link kopieren
nausicaa schreef:
31-07-2020 12:06
Waar haalt iedereen zo even aanleunwoningen vandaan? Die zijn er nauwelijks meer, dat heb je niet zomaar geregeld. En service appartementen zijn heel mooi, maar kosten zo rond de 700-1000 euro aan servicekosten per maand. Ik vrees dat dat er voor de ouders van TO ook niet in zit.

Eens.

Volgens mij is dit een constructie die ook wel door banken (?) of derden wordt gehanteerd: je verkoopt je huis aan de bank (zodat je liquide vermogen hebt) en huurt het terug. Alleen is nu TO de bank.
Voordeel is wel dat de huur niet zo extreem hoog wordt voor ouders als wanneer ze moeten verhuizen.
Huis moet wel toekomstbestendig gemaakt zijn of kunnen worden (gelijkvloers, dat soort dingen). En TO moet het als investeringsobject zien. Net als een bank zou doen.
Zie ik het zo goed?
Ik weet niet of je enigst kind bent, maar als dat wel zo is, dan vind ik het nog niet zo'n gek idee. Behalve dat het niet handig is om het met je vriend te delen, want relaties duren tegenwoordig niet meer forever.

Misschien kunnen je ouders je, als je enigst kind bent, het huis in kleine stukjes schenken voor het deel dat jij aan hen moet terugbetalen.
Alle reacties Link kopieren
Als ze nog 60.000 euro hypotheek hebben dan betalen ze amper nog iets aan rente. Bij 4% rente is dat zo'n 200 per maand. Er komt dan nog wat aflossing bij, maar voor zo'n bedrag kunnen ze nooit huren. Kan de bank niet iets met hun hypotheek. Bijvoorbeeld het restant wat ze nog hebben aflossingsvrij maken oid. Dan hebben ze echt hele lage lasten.
Perferator schreef:
31-07-2020 12:03

Het idee is nu dus dat we:
- hypotheek van 60.000 op ons eigen huis. Moet als 2e hypotheek worden aangevraagd bij onze hypotheek verstrekker.
- 100.000 is de geschatte overwaarde die mijn ouders krijgen. Zij lenen dit direct terug aan ons, waardoor wij dus een hypotheek bij hen hebben voor de rest van het geld dat nodig is.


Je wilt in totaal dus 160.000 euro lenen. Verdeeld in 60.000 bij de hypotheekverstrekker en 100.000 bij je ouders. De hypotheekverstrekker gaat je dat alleen lenen als je voor dat totale bedrag (incl hogere rente vanwege tweede huis en incl geen hypotheekrenteaftrek voor deze lening) kunt betalen met jullie inkomen. Sterker nog, voor iedere 100.000 euro die je elders leent wordt vaak 120.000 euro of nog meer van je maximale hypotheekbedrag afgetrokken. Ook al hoef je het zelf niet daadwerkelijk terug te betalen aan je ouders.

De kans van slagen is dus nul.
okkervil schreef:
31-07-2020 12:28
Als ze nog 60.000 euro hypotheek hebben dan betalen ze amper nog iets aan rente. Bij 4% rente is dat zo'n 200 per maand. Er komt dan nog wat aflossing bij, maar voor zo'n bedrag kunnen ze nooit huren. Kan de bank niet iets met hun hypotheek. Bijvoorbeeld het restant wat ze nog hebben aflossingsvrij maken oid. Dan hebben ze echt hele lage lasten.


Goed voorstel. Ik vraag me alleen wel af of de hypotheekverstrekker ermee akkoord gaat, gezien de BKR.
Perferator schreef:
31-07-2020 12:03
Het idee is nu dus dat we:
- hypotheek van 60.000 op ons eigen huis. Moet als 2e hypotheek worden aangevraagd bij onze hypotheek verstrekker.
- 100.000 is de geschatte overwaarde die mijn ouders krijgen. Zij lenen dit direct terug aan ons, waardoor wij dus een hypotheek bij hen hebben voor de rest van het geld dat nodig is.

Om ze het geld te lenen/geven staat mij een beetje tegen. Ik heb er eerder al een aantal zakken geld in gestopt en ik vind dat zij hier niet goed mee om gaan. Als ik eigenaar van het huis ben maak ik de keuzes en vind ik het ook een minder groot probleem om mijn spaargeld in dat huis te steken. Misschien een beetje egoïstisch maar het gaat nu echt om duizenden euro's (lekkage in het huis).
.
Familiebankconstructie dus, dat is op zich voordelig. Alleen in combinatie met een ‘echte’ hypotheek best ingewikkeld.

Ik vind wat je bedacht hebt een erg dure oplossing voor een gevoelsmatige kwestie. Je wilt hen het benodigde geld niet lenen, jammer want dat was het simpelst geweest. Zeker als jij zelf al hun financiën regelt.

Heb je goed bekeken wat de mogelijkheden van je ouders zijn voor sociale huur? Voldoen ze aan de eisen qua inkomen? Staan ze al ingeschreven (altijd doen..) en wat zijn de wachttijden voor een beetje acceptabele woning? Het hoeft geen helemaal vergelijkbare woning te zijn natuurlijk. Iets erop achteruitgaan in ruimte in ruil voor beter comfort en een gezondere financiële situatie is nog steeds vooruitgang.
Heb je geen broers of zussen to? Want in feite is het straks dat huis ook hun erfenis.
Alle reacties Link kopieren
Luci_Morgenster schreef:
31-07-2020 12:06
De belastingdienst komt wel even kijken of het huis marktconform is 'overgekocht'. Dus naast de constructie an sich die mij niet kloppen din de oren klinkt, kan de BD zich er ook nog mee gaan bemoeien.
Ik wil niet letterlijk hun hypotheek overnemen, maar zelf een hypotheek nemen voor het bedrag dat zij nog open hebben staan. Het overige dat we aan hen moeten betalen (laten we dus zeggen 100.000 euro) lenen we weer van hen. Zij hebben dit geld dan omdat ze hun huis hebben verkocht.

De regels van de belastingdienst nemen we mee. Dus we kopen voor minstens de WOZ-waarde en vragen minstens 6% huur op jaarbasis.

Welke dingen kloppen er niet aan de constructie? Dan zoek ik dat nog verder uit.
Alle reacties Link kopieren
Om familiegezeik te voorkomen kunnen ze misschien beter hun "overwaarde verzilveren"? Dan krijgen ze de overwaarde in handen en blijven ze wel in hun huis.

Er zijn meerdere aanbieders, dit is er één van.

https://www.florius.nl/hypotheek/verzilver-hypotheek
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Niet dat het verder uitmaakt in je constructie, maar er zijn een paar mensen nieuwsgierig naar of je nog broers of zussen hebt.

(en wat iemand schreef net: nee, dat huis is niet de erfenis, dat huis is van de ouders zelf en ze mogen er mee doen wat ze willen. En als bij overlijden TO nog een schuld heeft aan ouders, moet ze dat haar siblings betalen).
Alle reacties Link kopieren
gordijn87 schreef:
31-07-2020 12:08
Andwre vraag, hoevewl betalen je ouders nu aan aflossing en bijkomende kosten en hoeve huur wil je ze laten betalen. In hoeverre gaat dit jouw dan voldoende opleveren om de kosten te dekken zowel qua onderhoud alsmede hyptoheek etc.
Ze betalen nu 900 euro aan hypotheek en VvE. Dat gaan ze straks aan ons betalen als huur, met als verschil dat zij ook weer geld van ons krijgen omdat we de hypotheek moeten aflossen.

Zoals de constructie nu is levert het mij maandelijks geen geld op. Alleen doordat ik een hypotheek aflos met de huur die zij betalen bouwen we wel vermogen op.

Wat ik verder een voordeel vind is dat ik alles dingen die ik 'voorschiet' nu gewoon kan overmaken onder de noemer extra aflos hypotheek. Dat doe ik natuurlijk niet voor een paar boodschappen of een weekendje weg, maar wel voor een nieuwe wasmachine of grote reparatie aan de scooter.
Alle reacties Link kopieren
Hoe kan het dat ze zoveel betalen (900) terwijl hypotheek nog maar 60.000 is...?
Wat is het bedrag aan VVE dan (wel) niet?
Alle reacties Link kopieren
C⨀urage schreef:
31-07-2020 12:21
Eens.

Volgens mij is dit een constructie die ook wel door banken (?) of derden wordt gehanteerd: je verkoopt je huis aan de bank (zodat je liquide vermogen hebt) en huurt het terug. Alleen is nu TO de bank.
Voordeel is wel dat de huur niet zo extreem hoog wordt voor ouders als wanneer ze moeten verhuizen.
Huis moet wel toekomstbestendig gemaakt zijn of kunnen worden (gelijkvloers, dat soort dingen). En TO moet het als investeringsobject zien. Net als een bank zou doen.
Zie ik het zo goed?
Ja, dit is inderdaad hoe ik het zie. Fijn dat iemand het snapt :) Ik hoef dat huis niet binnen een aantal jaar te verkopen ofzo, het is een investering.

En zoals veel mensen al bevestigen, huurhuizen krijg je niet zomaar, zeker niet in de randstad. Mijn zus woont nu nog bij mijn ouders dus als ze naar een aanleunwoning zouden gaan moeten ze haar het huis uitzetten en dat willen ze pertinent niet. Ook geen vooruitzicht dat zus snel op zichzelf kan/gaat (niks medisch ofzo).

Een normale huurwoning kost best wel wat, minstens 1200 euro. Dan teren ze te snel in op hun overwaarde.

Verder het nu bijspringen en dat dan later terugkrijgen is prima als ik zou denken dat het na deze lekkage klaar is. Maar dat denk ik niet. En als ik dan toch steeds het geld erin moet stoppen (want dat zou ik ook doen als het hun huis is en zij het niet kunnen betalen) dan heb ik liever dat ik dat geld stop in iets dat van mij is. Elke keer voor zulke giften naar de notaris vind ik ook niks.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven