Kinderen
alle pijlers
3 jarige brugklas ?
zaterdag 17 april 2021 om 11:25
zaterdag 17 april 2021 om 15:25
Ja, dat bedoel ik. Bij mijn zoon in de klas gingen de kinderen met een migratieachtergrond na school vooral met elkaar om. Dat zou kunnen omdat ze allemaal hetzelfde niveau hadden, of omdat ze iets gemeenschappelijks hadden. Ik weet het niet. Maar bij een hele klas vol met dezelfde achtergrond heb je misschien niet meer dat een slimmere leerling eerder naar zwakkere leerlingen van dezelfde achtergrond trekt dan naar andere slimmere leerlingen.fashionvictim schreef: ↑17-04-2021 15:18Snap ik het nog steeds niet? Bedoel je qua etniciteit?
Van wat ik zag op het journaal en gezien de locatie leek die school in de Bijlmer me overwegend kinderen met een migratieachtergrond te hebben en zelf woon ik in een zeer witte omgeving dus mijn zoon heeft op zo goed als volledig witte scholen gezeten, hier zijn geen zwarte scholen.
zaterdag 17 april 2021 om 15:27
Ja, maar dat was dus echt heel weinig. Omdat mijn ouders veel verdiende en ik woonde thuis.Luci_Mster2 schreef: ↑17-04-2021 15:25Dan kreeg ook jij of je ouders gewoon stufi. In ieder geval een basisbeurs bedrag.
Dus ik heb er alsnog hard voor gewerkt. Dat geeft niet hoor. Ik vond het enorm leuk om te “studeren”
zaterdag 17 april 2021 om 15:36
Dit inderdaad. Het Nederlandse systeem is gericht op het omhoog krijgen van de prestaties van diegenen die nog minder presteren, maar uitdaging tot excellentie is er nauwelijks en de brug klas met drie jaar verlengen gaat dan zeker niet helpen.MollyMalone schreef: ↑17-04-2021 15:04Dit geeft nou precies het probleem aan. Als je kind goed is in sport, goed kan zingen of tekenen, dan wordt het daar uitgebreid om geprezen. Maar als het goed is op school dan moet je daar vooral je mond over houden want anders ben je aan het humble braggen.
Dit systeem werkt naar mij idee hetzelfde. Het is ongetwijfeld erg fijn voor de gemiddelde kinderen, maar voor kinderen die voorlopen is dit gewoon drie jaar langer een rem op hun ontwikkeling. Het omgekeerde geldt trouwens voor kinderen die achterlopen. Die worden er ook helemaal niet gelukkiger van om nog drie extra jaren op hun tenen te moeten lopen.
Dus wat mij betreft blijft het zoals het is, met extra aandacht voor betere doorstroommogelijkheden.
zaterdag 17 april 2021 om 15:38
Op de school waar ik werk zie je inderdaad dat de werkhouding niet samen hoeft te hangen met niveau. Dat is soms wel erg sneu, dan wordt er heel hard gewerkt en is zo'n student net aan op niveau.Valia_1 schreef: ↑17-04-2021 15:07Zelf heb ik op een school met een verlengde brugklas gezeten en daarna vwo gedaan. Ik kan me niet herinneren dat het problematisch was om in de klas te zitten met verschillende niveaus. Een van de fijne dingen hiervan is dat ik vriendinnen had op mavo, havo en vwo & dat voor ons die verschillende niveaus verder niet zoveel zeiden. Dat lijkt me heel gezond.
Bovendien is het voor laatbloeiers en kinderen uit meer kansarme gezinnen en buurten juist fijn als ze niet zo vroeg een keuze hoeven te maken.
Wat hierboven geschreven wordt over een verschillende werkhouding en sfeer in vmbo en vwo klassen is misschien een goede reden voor meer diverse klassen. Juist als je in een klas zit met een school is stom sfeer dan is het makkelijker je daar aan te passen en de klans kleiner dat je het ook fijn gaat vinden op school.
Ik snap trouwens ook heel goed dat sommige mensen liever kiezen voor een aparte school. Mijn zoon wilde perse naar het gymnasium en dat past ook goed bij hem.
Hoewel ik een grote voorstander ben van verlengde gemengde brugklassen vind ik niet het allemaal hetzelfde hoeft te zijn & dat er vooral ruimte moet zijn om te kiezen.
De jongen die drie keer 5 minuten in de les heeft gezeten en halverwege uit de toets wordt verwijderd wegens raar gedrag haalt desondanks toch een 9.
De klassen worden na een tijdje ook ingedeeld op houding, dus niet op cijfers.
Er zijn klassen vol studenten met echt een dramatische houding die qua cijfers veel hoger scoren dan de klassen waar iedereen rustig en gelukkig werkt en actief meedoet.
Ik denk dus ook dat we daarvan af moeten, van dat beeld dat vmbo en mbo per definitie drukker, of wat het beeld ook is, zijn.
Sommige studenten die net aan niveau 2 halen lezen net zo goed graag een boek bijvoorbeeld, zitten net zo braaf met hun markers en met flash cards waar ze in hun vrije tijd een online cursus over hebben opgezocht.
Die kun je als vmbo-er qua werkhouding en interesses prima bij een werkgrage VWO klas zetten alleen dan wel weer differentiëren in niveau.
zaterdag 17 april 2021 om 15:38
Scholen hebben ook geen idee wat ze met dat soort kinderen aan moeten.
zaterdag 17 april 2021 om 15:39
Nee, ik vond die 4 jaar middelbare school al vreselijk. Verveelde me kapot ook en werd daardoor een vreselijk irritante puber op school.
Omdat ik zo slecht was in wiskunde, natuur/scheikunde gym en techniek moest ik naar de mavo terwijl ik qua talen en geschiedenis en biologie en rekenen een veel hoger niveau had. Dus daarvoor haalde ik zonder moeite negens en tienen en dan een 2 of 3 voor wiskunde.
Moest dus veel aandacht en bijles besteden aan de vakken die ik niet leuk vond om mijn diploma te halen en dat was dus een heel gedoe.
Was ook heel blij toen ik naar het mbo kon en een opleiding kon gaan doen waar ik interesse in had. Zodat ik die andere vakken kon laten vallen.
Omdat ik zo slecht was in wiskunde, natuur/scheikunde gym en techniek moest ik naar de mavo terwijl ik qua talen en geschiedenis en biologie en rekenen een veel hoger niveau had. Dus daarvoor haalde ik zonder moeite negens en tienen en dan een 2 of 3 voor wiskunde.
Moest dus veel aandacht en bijles besteden aan de vakken die ik niet leuk vond om mijn diploma te halen en dat was dus een heel gedoe.
Was ook heel blij toen ik naar het mbo kon en een opleiding kon gaan doen waar ik interesse in had. Zodat ik die andere vakken kon laten vallen.
zaterdag 17 april 2021 om 15:49
Dat herken ik wel, maar dat is in mijn ogen iets heel anders. Lezen moet je echt al beheersen voordat je naar de middelbare school gaat dus dat is meer een probleem van het PO. En als een deel van de kinderen nog niet eens de basis van het lezen beheerst, dan is volgens mij niemand beter af als deze kinderen nog drie jaar langer in de klas zitten met kinderen die zich al aan het voorbereiden zijn op Homerus.fashionvictim schreef: ↑17-04-2021 15:09Tja, dit kunnen we wel zeggen maar feit is dat 25% van de 15-jarigen geen krantenbericht of overheidsbrief begrijpt omdat ie simpelweg niet voldoende kan lezen. Dus de huidige manier is ook gewoon kut met peren en dat zo laten lijkt me geen optie. Want ook slimme kinderen presteren zwaar onder het niveau dat je van een slim kind zou mogen verwachten. Sterker, ik ken nogal wat gymnasiumkinderen van tegenwoordig en dat niveau is echt niet te vergelijken met het niveau van mijn eigen gymnasium 35 jaar geleden. En toen zeiden mijn opa en vader al dat mijn niveau niet te vergelijken was met wat zij nog op hun gymnasia geleerd hadden.
Met andere woorden: ALLE kinderen worden dommer dan nodig van ons huidige onderwijs en daar bovenop is een ontoelaatbaar grote groep die ook nog eens een grotere kansenongelijkheid krijgt door ons onderwijs.
Blijven zoals het is zou gewoon geen optie moeten zijn.
Natuurlijk moet het onderwijs beter. Maar liever op een manier die voor alle kinderen beter is, en niet alleen voor de middenmoters.
zaterdag 17 april 2021 om 15:56
De kinderen die boven vwo niveau zitten.
Het reguliere onderwijs trouwens ook niet met de kinderen die er onderuit zakken en gelukkig hebben we dan passend onderwijs om iedereen die niet rondom de middenmoot zit te verliezen.
anoniem_399691 wijzigde dit bericht op 17-04-2021 15:58
32.07% gewijzigd
zaterdag 17 april 2021 om 15:57
Ik denk dat je wat dingen door elkaar haalt. Er waren vaste bedragen per soort opleiding , voor de gift en de basisbeurs. Daarnaast kon je voor van alles bijlenen. En daar zaten maxen aan ja.
Maar goed volledig offtopic, maar lees heel vaak dat mensen naar hun tijd kijken en geen idee hebben hoe goed ze het toen hadden en nu echt niet meer geregeld is.
zaterdag 17 april 2021 om 16:00
lieverdanlief schreef: ↑17-04-2021 14:19Mijn kinderen knappen er niet van op als zij na de basisschooltijd nog 3 jaar met verschillende niveaus om zich heen zitten. Het niveauverschil is nu al veel te groot in de klas en zij klagen dat er veel te veel aandacht gaat naar de kinderen die moeite hebben met bepaalde zaken. Als zij een keer een vraag hebben, kan de leerkracht ze niet helpen. Want zij zijn toch slim, zegt ze dan. Dat slaat natuurlijk nergens op.
Tja en omgekeerd gebeurt vaak precies hetzelfde. Als de leerkracht instructie geeft aan de groep die het allemaal maar moeilijk vindt mogen jouw kinderen niet even iets vragen, maar op het moment dat de plusgroep instructie krijgt mogen die kinderen weer even niets vragen. Thuis vertellen beide groepen dat ze nooit iets mogen vragen omdat de leerkracht de andere groep voortrekt en voelt iedereen zich achtergesteld, de waarheid ligt meestal ergens in het midden.
Naast alles wat nodig is om het onderwijs te verbeteren kunnen we ook nog wel wat aan dit soort gevoelens van ouders én kinderen werken.
zaterdag 17 april 2021 om 16:05
Dat denk ik ook. Vind jij het differentiëren op de basisschool te doen? Heb jij daar vanuit je positie als onderwijsassistent nog inzichten over?
zaterdag 17 april 2021 om 16:09
Volgens mij is het idee van zo'n verlengde brugklas ook juist dat je vakken op je eigen niveau kan volgen. In jouw geval had je dan de talen ed op een hoger niveau kunnen doen en de rest lager. Daarna kan je kijken op welk niveau je eindexamen doet.Selina0102 schreef: ↑17-04-2021 15:39Nee, ik vond die 4 jaar middelbare school al vreselijk. Verveelde me kapot ook en werd daardoor een vreselijk irritante puber op school.
Omdat ik zo slecht was in wiskunde, natuur/scheikunde gym en techniek moest ik naar de mavo terwijl ik qua talen en geschiedenis en biologie en rekenen een veel hoger niveau had. Dus daarvoor haalde ik zonder moeite negens en tienen en dan een 2 of 3 voor wiskunde.
Moest dus veel aandacht en bijles besteden aan de vakken die ik niet leuk vond om mijn diploma te halen en dat was dus een heel gedoe.
Was ook heel blij toen ik naar het mbo kon en een opleiding kon gaan doen waar ik interesse in had. Zodat ik die andere vakken kon laten vallen.
zaterdag 17 april 2021 om 16:12
Dat is natuurlijk te makkelijk. Het kan niet zo zijn dat je op de basisschool niet voldoende hebt leren lezen en dat het dan op de middelbare school maar zo gelaten wordt.MollyMalone schreef: ↑17-04-2021 15:49Dat herken ik wel, maar dat is in mijn ogen iets heel anders. Lezen moet je echt al beheersen voordat je naar de middelbare school gaat dus dat is meer een probleem van het PO. En als een deel van de kinderen nog niet eens de basis van het lezen beheerst, dan is volgens mij niemand beter af als deze kinderen nog drie jaar langer in de klas zitten met kinderen die zich al aan het voorbereiden zijn op Homerus.
Natuurlijk moet het onderwijs beter. Maar liever op een manier die voor alle kinderen beter is, en niet alleen voor de middenmoters.
Wat je nu feitelijk zegt is: schrijf die kinderen maar gewoon af, want anders lijden mijn kinderen daar misschien onder.
Niet fraai
Am Yisrael Chai!
zaterdag 17 april 2021 om 16:17
Investeren in basisonderwijs zal ook moeten, naast dit plan. Er wordt m.i. veel te weinig tijd besteed aan het leren van de basis ( rekenen, taal) en veel te veel aan onzin eromheen. In de rekenmethode van kind krijgen ze 3 of 4 manieren om iets uit te rekenen ( delen, keersommen), echt, wat een onzin en zonde van de tijd. Als je het gewoon bij staartdelingen houdt ( ik noem maar wat) kan dat dag in dag uit erin gestampt worden en is er ook tijd voor verdieping.
Het thuisonderwijs was voor mij wat dat betreft echt een eyeopener, kind heeft een enorme inhaalslag gemaakt. Zo zonde dat dat nodig was.
Het thuisonderwijs was voor mij wat dat betreft echt een eyeopener, kind heeft een enorme inhaalslag gemaakt. Zo zonde dat dat nodig was.
zaterdag 17 april 2021 om 16:19
Perlala_Gadeon schreef: ↑17-04-2021 16:05Dat denk ik ook. Vind jij het differentiëren op de basisschool te doen? Heb jij daar vanuit je positie als onderwijsassistent nog inzichten over?
Bij ons gaat het redelijk goed, maar in de praktijk zie ik dat niet. Ik zie vooral de kinderen die buiten de differentiatie vallen.
Ik geef rekenen aan enkele kinderen die een geheel eigen leerlijn volgen. Met een afwijkend uitstroomprofiel. Ook begeleid ik een leerling die boven alles uitsteekt en een zelfsturend wiskunde programma volgt.
Ik werk op een kleine school met combinatieklassen van soms zelfs drie leerjaren in een klas wat soms betekent dat de leerkracht bij rekenen negen differentiatieniveaus heeft voor kinderen die het reguliere programma volgen en daarnaast nog de uitzonderingen.
zaterdag 17 april 2021 om 16:21
Ja, leerkrachten klagen al jaren dat ze veel te veel taken hebben, ouders klagen dat hun kinderen veel te weinig echt onderwijs krijgen, mij lijkt de oplossing dan vrij simpel. Maar kennelijk is dat bij de onderwijsbobo's toch niet zo eenvoudig.Voornu schreef: ↑17-04-2021 16:17Investeren in basisonderwijs zal ook moeten, naast dit plan. Er wordt m.i. veel te weinig tijd besteed aan het leren van de basis ( rekenen, taal) en veel te veel aan onzin eromheen. In de rekenmethode van kind krijgen ze 3 of 4 manieren om iets uit te rekenen ( delen, keersommen), echt, wat een onzin en zonde van de tijd. Als je het gewoon bij staartdelingen houdt ( ik noem maar wat) kan dat dag in dag uit erin gestampt worden en is er ook tijd voor verdieping.
Het thuisonderwijs was voor mij wat dat betreft echt een eyeopener, kind heeft een enorme inhaalslag gemaakt. Zo zonde dat dat nodig was.
Am Yisrael Chai!
zaterdag 17 april 2021 om 16:22
Ik zit weleens te mijmeren over die leesvaardigheid van kinderen en ik denk dat er bij een hele groep ook gewoon veel minder voor de leuk gelezen wordt. Jullie hebben dan vast allemaal kinderen die vrijwillig de bibliotheek uitlezen, maar mijn kind (zou theoretisch een boekenwurm moeten zijn, qua interesse en schoolniveau en vooroordelen) leest echt veel minder dan ik deed toen ik zo oud was als zij. Daarnaast zijn de boeken die zij leest van heel andere orde, vergelijk iets van Anke de Vries maar eens qua bladspiegel, woordenschat, verhaallijnen en verondersteld denkniveau met de jongen die zijn moeder in de vriezer stopte, of andere recente jeugdliteratuur.
Dat is verder een prima boek, maar echt doorworstelen om uiteindelijk blij te zijn dat je iets gelezen hebt hoeft niet meer.
En eerlijk, als ik een laptop had én een telefoon én een paar videodiensten, dan had ik vast ook niet vrijwillig op woensdagavond iets van Jan Terlouw gelezen. Maar ik had niks anders te doen en daar heb ik mijn tekstbegrip en woordenschat aan te danken.
Dat is verder een prima boek, maar echt doorworstelen om uiteindelijk blij te zijn dat je iets gelezen hebt hoeft niet meer.
En eerlijk, als ik een laptop had én een telefoon én een paar videodiensten, dan had ik vast ook niet vrijwillig op woensdagavond iets van Jan Terlouw gelezen. Maar ik had niks anders te doen en daar heb ik mijn tekstbegrip en woordenschat aan te danken.
zaterdag 17 april 2021 om 16:22
Liever niet wat mij betreft. Mijn dochter zit nu in de eerste op een mavo school wat prima bij haar past. Eindelijk niet meer buiten de boot vallen omdat de klas vol zit met atheneum kids, die hoe hard je ook je best doet altijd beter scoren en voor lopen. Dat helpt niet voor je zelfvertrouwen. Nu in een klas met kinderen die hetzelfde nivo hebben (er zullen er best nog een paar switchen). Ook docenten die weten wat ze kunnen verwachten van kinderen op dit niveau. Op het mbo en later hbo kun je altijd nog opklimmen mocht je dat willen en na een mavo kun je ook in 2 jaar nog je havo halen.
Daarnaast vind ik de prestatiedrang van ouders voor hun kinderen vreselijk en dat gepush om ze minimaal vwo te laten doen ook. Ik denk dat je dat met meer brugjaren vergroot met de kans op nog meer jongeren met burn out klachten.
Daarnaast vind ik de prestatiedrang van ouders voor hun kinderen vreselijk en dat gepush om ze minimaal vwo te laten doen ook. Ik denk dat je dat met meer brugjaren vergroot met de kans op nog meer jongeren met burn out klachten.
zaterdag 17 april 2021 om 16:23
Voornu schreef: ↑17-04-2021 16:17Investeren in basisonderwijs zal ook moeten, naast dit plan. Er wordt m.i. veel te weinig tijd besteed aan het leren van de basis ( rekenen, taal) en veel te veel aan onzin eromheen. In de rekenmethode van kind krijgen ze 3 of 4 manieren om iets uit te rekenen ( delen, keersommen), echt, wat een onzin en zonde van de tijd. Als je het gewoon bij staartdelingen houdt ( ik noem maar wat) kan dat dag in dag uit erin gestampt worden en is er ook tijd voor verdieping.
Het thuisonderwijs was voor mij wat dat betreft echt een eyeopener, kind heeft een enorme inhaalslag gemaakt. Zo zonde dat dat nodig was.
Juist die staartdeling is het hét voorbeeld dat één methode niet werkt voor iedereen. En voordat ze bij de staartdeling komen moeten ze andere dingen beheersen en begrijpen.
Je kunt niet in groep vijf beginnen met de staartdeling.
zaterdag 17 april 2021 om 16:25
Was het maar zo'n feest. Mijn kinderen hebben geluk dat hun moeder een ouwe taart is die hele moeilijke woorden en uitdrukkingen gebruikt want van boeken gaan ze dat niet leren, daarvoor lezen ze veel te weinig.cuculuscanorus schreef: ↑17-04-2021 16:22Ik zit weleens te mijmeren over die leesvaardigheid van kinderen en ik denk dat er bij een hele groep ook gewoon veel minder voor de leuk gelezen wordt. Jullie hebben dan vast allemaal kinderen die vrijwillig de bibliotheek uitlezen, maar mijn kind (zou theoretisch een boekenwurm moeten zijn, qua interesse en schoolniveau en vooroordelen) leest echt veel minder dan ik deed toen ik zo oud was als zij. Daarnaast zijn de boeken die zij leest van heel andere orde, vergelijk iets van Anke de Vries maar eens qua bladspiegel, woordenschat, verhaallijnen en verondersteld denkniveau met de jongen die zijn moeder in de vriezer stopte, of andere recente jeugdliteratuur.
Dat is verder een prima boek, maar echt doorworstelen om uiteindelijk blij te zijn dat je iets gelezen hebt hoeft niet meer.
En eerlijk, als ik een laptop had én een telefoon én een paar videodiensten, dan had ik vast ook niet vrijwillig op woensdagavond iets van Jan Terlouw gelezen. Maar ik had niks anders te doen en daar heb ik mijn tekstbegrip en woordenschat aan te danken.
Am Yisrael Chai!
zaterdag 17 april 2021 om 16:26
Nee, dat zeg ik geen van beide.fashionvictim schreef: ↑17-04-2021 16:12Dat is natuurlijk te makkelijk. Het kan niet zo zijn dat je op de basisschool niet voldoende hebt leren lezen en dat het dan op de middelbare school maar zo gelaten wordt.
Wat je nu feitelijk zegt is: schrijf die kinderen maar gewoon af, want anders lijden mijn kinderen daar misschien onder.
Niet fraai
Dat het PO steken laat vallen, wil natuurlijk niet zeggen dat de middelbare scholen 'het dan maar moeten laten'. Maar het heeft ook geen zin om heel erg in te zetten op verbetering van de kwaliteit van de middelbare scholen als de basisscholen onder de maat zijn. Dan moet je dus beide doen.
En natuurlijk vind ik niet dat andere kinderen maar afgeschreven moeten worden voor mijn kinderen. Maar andersom ook niet. Goed onderwijs voor alle kinderen moet toch ook mogelijk zijn?
zaterdag 17 april 2021 om 16:26
Waarom is dat het voorbeeld? Vroeger leerden we die toch ook gewoon allemaal?
Am Yisrael Chai!
zaterdag 17 april 2021 om 16:30
Daar gaan de pa o’s toch niet over?fashionvictim schreef: ↑17-04-2021 16:21Ja, leerkrachten klagen al jaren dat ze veel te veel taken hebben, ouders klagen dat hun kinderen veel te weinig echt onderwijs krijgen, mij lijkt de oplossing dan vrij simpel. Maar kennelijk is dat bij de onderwijsbobo's toch niet zo eenvoudig.
En dan hebben we nog alle andere bullshit zoals gezonde school, burgerschap, sociale vaardigheden, omdat met andere geaardheden en nog bakken vol met dat soort bullshit.