Kinderen
alle pijlers
Veel hoogbegaafde kleuters
dinsdag 29 maart 2022 om 06:41
In mijn omgeving hebben veel vrienden, buren en collega’s kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar. Ook op het schoolplein en tijdens zwemles hoor ik ouders met kinderen in die leeftijdscategorie vertellen over hun (vermoedelijk) hoogbegaafde kleuter. Zo vaak dat ik inmiddels denk: zoveel hoogbegaafde kleuters? Kan dat wel? Het betreft echt wel meer dan de helft van de kinderen die vervelend gedrag zouden vertonen omdat ze zich vervelen, onderpresteren in de kleuterklas of zichzelf niet kunnen laten zien omdat de klassen zo groot zijn. De frustratie over (kleuter)juffen die ‘er niet voor openstaan’ is ook een terugkerend onderwerp als dit ter sprake komt. Ik merk dat ik steeds vaker denk: jaja nog één…!
Mijn vraag aan het Viva forum: herkennen jullie dit? Begeef ik mij in een omgeving van opschepperige ouders? Hopen ouders van kleuters misschien gewoon dat hun kind bijzonder goed kan leren? Ik kan mijzelf nml moeilijk voorstellen dat al deze kleuters daadwerkelijk hoogbegaafd zijn.
Mijn vraag aan het Viva forum: herkennen jullie dit? Begeef ik mij in een omgeving van opschepperige ouders? Hopen ouders van kleuters misschien gewoon dat hun kind bijzonder goed kan leren? Ik kan mijzelf nml moeilijk voorstellen dat al deze kleuters daadwerkelijk hoogbegaafd zijn.
dinsdag 29 maart 2022 om 19:44
Ik zal de laatste zijn om toe te geven dat veel intelligente kinderen in de grijze massa van het reguliere onderwijs vastlopen. Veel leerkrachten, vooral de wat ouderen, hebben weinig kaas gegeten van adaptief onderwijs waardoor niet alleen intelligente kinderen vastlopen maar ook kinderen die minder begaafd zijn.Lady*Voldemort schreef: ↑29-03-2022 18:37En dat moesten we nu eens gaan los laten. Want het leidt ertoe dat intelligente kinderen die vastlopen in het onderwijs en niet tot uitzonderlijke prestaties komen aan hun lot worden overgelaten, terwijl ze het zo veel meer naar hun zin zouden kunnen hebben op school als er niet zulke grootse dingen van ze werden verwacht.
Dus gewoon IQ-test en een didactisch onderzoek (doortoetsen) en op grond van de resultaten een handelingsplan maken. Zonder al dat geleuter over Zijnskenmerken en motivatie en weet ik veel wat, want die zie je toch niet meer als een kind zich eenmaal noodgedwongen gaat aanpassen.
dinsdag 29 maart 2022 om 19:51
Waar baseer je op dat ik een hoge lat creëer? Ik heb nergens gezegd dat hij de cijfers goed moet schrijven van mij? Het verschil is dat hij prima weet hoe ze moeten maar als hij er geen zin in heeft schrijft hij ze in spiegelbeeld. Dus hij kan het prima maar hij heeft er geen zin in En daar heb ik inderdaad wel een visie op. Als hij het kan vind ik het niet netjes als hij bij zijn huiswerk zegt; het geeft voor juf niet als je het fout doet. Er zit voor mij wel een verschil in fouten maken omdat je er geen zin hebt en fouten maken omdat je iets niet kan/snapt. In dat laatste mag je alle fouten maken die je wilKleinMonstertje schreef: ↑29-03-2022 19:35Dit soort uitspraken ergeren mij dan weer mateloos. Mag het arme kind ook gewoon ergens nog niet goed in zijn? Waarom zo’n ongefundeerd excuus-verband leggen en vervolgens benadrukken waar kind in uitblinkt? Mega hoge lat creëer je zo.
Bij een slim kind zou ik dit juist aangrijpen om te laten voelen dat het helemaal niet erg is als je iets nog niet helemaal goed kan en hoe leuk het is om dmv oefenen steeds iets beter te worden.
dinsdag 29 maart 2022 om 20:04
Precies, het is nog maar of ons generieke schoolsysteem wel pas bij kinderen met een hoogbegaafdheid.Lady*Voldemort schreef: ↑29-03-2022 18:37Zonder al dat geleuter over Zijnskenmerken en motivatie en weet ik veel wat, want die zie je toch niet meer als een kind zich eenmaal noodgedwongen gaat aanpassen.
Daarnaast kan een beroerde thuissituatie en een generiek schoolsysteem er toe leiden dat e.a. pas heel laat onderkend wordt.
Er bestaan genoeg erkende manieren om hoogbegaafdheid te testen.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
dinsdag 29 maart 2022 om 20:35
Vooral doortoetsen en al vanaf jonge leeftijd dat consequent doen. Mijn jongste werd na een paar weken op school (hij begon in groep 2 wegens een verhuizing) al doorgetoetst. Heel fijn dat ze doortastend waren, ik had nog niets aangegeven of besproken op school.Lady*Voldemort schreef: ↑29-03-2022 18:37En dat moesten we nu eens gaan los laten. Want het leidt ertoe dat intelligente kinderen die vastlopen in het onderwijs en niet tot uitzonderlijke prestaties komen aan hun lot worden overgelaten, terwijl ze het zo veel meer naar hun zin zouden kunnen hebben op school als er niet zulke grootse dingen van ze werden verwacht.
Dus gewoon IQ-test en een didactisch onderzoek (doortoetsen) en op grond van de resultaten een handelingsplan maken. Zonder al dat geleuter over Zijnskenmerken en motivatie en weet ik veel wat, want die zie je toch niet meer als een kind zich eenmaal noodgedwongen gaat aanpassen.
dinsdag 29 maart 2022 om 20:40
En dan ook graag iets met de resultaten doen alstublieft. Mijn dochter hebben ze indertijd doorgetoetst, na heel lang zeuren van mijn kant, en toen bleken de resultaten zo exorbitant dat ze van schrik maar een smoesje hebben verzonnen over faalangst en dat ze daarom niet konden doortoetsen. Een jaar later kwam ik er per ongeluk toch achter, omdat de doortoetsresultaten waren opgenomen in die leuke CITO-grafiekjes. Ik ben nog nooit zo kwaad geweest: kind had een didactische voorsprong van zeker twee jaar en er was hoegenaamd niets mee gedaan. En dan wel zeuren over een gebrek aan Motivatie.
dinsdag 29 maart 2022 om 21:12
Dat is wel heel erg. Scholen doen soms rare dingen, over de school van mijn oudsten kan ik ook fraaie verhalen opschrijven...Lady*Voldemort schreef: ↑29-03-2022 20:40En dan ook graag iets met de resultaten doen alstublieft. Mijn dochter hebben ze indertijd doorgetoetst, na heel lang zeuren van mijn kant, en toen bleken de resultaten zo exorbitant dat ze van schrik maar een smoesje hebben verzonnen over faalangst en dat ze daarom niet konden doortoetsen. Een jaar later kwam ik er per ongeluk toch achter, omdat de doortoetsresultaten waren opgenomen in die leuke CITO-grafiekjes. Ik ben nog nooit zo kwaad geweest: kind had een didactische voorsprong van zeker twee jaar en er was hoegenaamd niets mee gedaan. En dan wel zeuren over een gebrek aan Motivatie.
dinsdag 29 maart 2022 om 21:28
Oh ik ben ook een keer uit mijn vel gesprongen. Bij een kind met een ernstige verdenking motorische ontwikkelingsstoornis, inclusief begeleiding vanuit ib'r, fysiotherapeut, psycholoog etc. op het rapport schrijven dat "gym niet je ding is" en dat het "knutselen wel erg eenvoudig is" en "met wat meer inzet werd het schrijven vast beter". Het werd weggemoffeld met ja maar ze hoeft toch ook niet overal goed in te zijn... En er dan nog een jaar mee door moeten. Echt, ik kon en kan die juf wel op het kanon zetten. Blij dat ze mede door de coronaperikelen sneller met pensioen ging. We hadden het kind mentaal gezien net weer op de rit. je blijft afhankelijk van de juf van dienst wat dat betreft.Lady*Voldemort schreef: ↑29-03-2022 20:40En dan ook graag iets met de resultaten doen alstublieft. Mijn dochter hebben ze indertijd doorgetoetst, na heel lang zeuren van mijn kant, en toen bleken de resultaten zo exorbitant dat ze van schrik maar een smoesje hebben verzonnen over faalangst en dat ze daarom niet konden doortoetsen. Een jaar later kwam ik er per ongeluk toch achter, omdat de doortoetsresultaten waren opgenomen in die leuke CITO-grafiekjes. Ik ben nog nooit zo kwaad geweest: kind had een didactische voorsprong van zeker twee jaar en er was hoegenaamd niets mee gedaan. En dan wel zeuren over een gebrek aan Motivatie.
dinsdag 29 maart 2022 om 21:33
Een beetje how can I make this about me: ik was een heel slim kind. Dat is later wel een beetje bijgetrokken. Ik had een basisschooljuf die dat blijkbaar enorm frustrerend vond en in mijn rapport met alleen maar negens en tienen (behalve tekenen, gym en fokking handenarbeid) als enkel zinnetje geschreven had: "In tekenen ben je niet zo goed. Dat is niet erg, als je je best maar doet."MrsDuck schreef: ↑29-03-2022 21:28Oh ik ben ook een keer uit mijn vel gesprongen. Bij een kind met een ernstige verdenking motorische ontwikkelingsstoornis, inclusief begeleiding vanuit ib'r, fysiotherapeut, psycholoog etc. op het rapport schrijven dat "gym niet je ding is" en dat het "knutselen wel erg eenvoudig is" en "met wat meer inzet werd het schrijven vast beter". Het werd weggemoffeld met ja maar ze hoeft toch ook niet overal goed in te zijn... En er dan nog een jaar mee door moeten. Echt, ik kon en kan die juf wel op het kanon zetten. Blij dat ze mede door de coronaperikelen sneller met pensioen ging. We hadden het kind mentaal gezien net weer op de rit. je blijft afhankelijk van de juf van dienst wat dat betreft.
Ik was daar echt sneu van, want ik was dus niet goed volgens de juf. De verzekering van mijn ouder dat ik het echt goed deed, sloeg niet echt aan. Wat een gemene, zure zeikjuf ben je dan toch.
On topic: van mij mag iedereen zijn kind hoogbegaafd noemen, daar word ik niet anders van.
dinsdag 29 maart 2022 om 21:56
Nou dit is dus wat ik bedoel en is hier ook zo. Kind loopt sociaal emotioneel achter. Ja hehe die speelt alleen maar want heeft geen bal te doen. Wij hebben wel (vooral ik manlief dacht laat toch gaan) ook echt aan de bel getrokken. Gebeurde niks tot ik de iB er er bij betrok. Nu zit hij in groep 3, is de jongste en doet werk van groep 5.Lady*Voldemort schreef: ↑29-03-2022 20:40En dan ook graag iets met de resultaten doen alstublieft. Mijn dochter hebben ze indertijd doorgetoetst, na heel lang zeuren van mijn kant, en toen bleken de resultaten zo exorbitant dat ze van schrik maar een smoesje hebben verzonnen over faalangst en dat ze daarom niet konden doortoetsen. Een jaar later kwam ik er per ongeluk toch achter, omdat de doortoetsresultaten waren opgenomen in die leuke CITO-grafiekjes. Ik ben nog nooit zo kwaad geweest: kind had een didactische voorsprong van zeker twee jaar en er was hoegenaamd niets mee gedaan. En dan wel zeuren over een gebrek aan Motivatie.
Maar ook hier merk ik moet ik opletten wat ik zeg want je pusht, hij mag geen fouten maken van mij blablabla.
Hij doet niks wat hij niet wil leren...
..
dinsdag 29 maart 2022 om 22:00
Sociaal-emotioneel wil ik sowieso niet meer horen. Stomme dooddoener. Veel van die sociaal-emotioneel "afwijkende" kinderen lopen eerder voor dan achter, maar dat is in de ogen van diverse mensen al helemaal geen optie. En sommige kinderen volgen hun eigen pad. De Sheldon Coopers van deze wereld moet je niet verplichten tot acht jaar basisschool omdat ze nog niet kunnen huppelen.
dinsdag 29 maart 2022 om 22:15
Jij verwoordt het beter dan ik. Mag ik jou evt een pb sturen?cuculuscanorus schreef: ↑29-03-2022 22:00Sociaal-emotioneel wil ik sowieso niet meer horen. Stomme dooddoener. Veel van die sociaal-emotioneel "afwijkende" kinderen lopen eerder voor dan achter, maar dat is in de ogen van diverse mensen al helemaal geen optie. En sommige kinderen volgen hun eigen pad. De Sheldon Coopers van deze wereld moet je niet verplichten tot acht jaar basisschool omdat ze nog niet kunnen huppelen.
dinsdag 29 maart 2022 om 22:20
cuculuscanorus schreef: ↑29-03-2022 21:33Een beetje how can I make this about me: ik was een heel slim kind. Dat is later wel een beetje bijgetrokken. Ik had een basisschooljuf die dat blijkbaar enorm frustrerend vond en in mijn rapport met alleen maar negens en tienen (behalve tekenen, gym en fokking handenarbeid) als enkel zinnetje geschreven had: "In tekenen ben je niet zo goed. Dat is niet erg, als je je best maar doet."
Ik was daar echt sneu van, want ik was dus niet goed volgens de juf. De verzekering van mijn ouder dat ik het echt goed deed, sloeg niet echt aan. Wat een gemene, zure zeikjuf ben je dan toch.
On topic: van mij mag iedereen zijn kind hoogbegaafd noemen, daar word ik niet anders van.
Ik vind vooral die leerkracht heel sneu. Tekenen kun je prima in criteria vangen, waardoor ook van nature minder vaardige kinderen een goede beoordeling kunnen krijgen.
Opdracht:
Teken een stoomboot
En goede stoomboot heeft een schoorsteen, rook, een kajuit met een deur, een vlag, patrijspoorten, en een anker en ligt in het water. Elk onderdeel een punt. Kinderen kunnen zelf hun resultaat toetsen aan de criteria. Alle kinderen een zeven of een acht.
Rembrandt en Picasso zijn beiden wereldberoemde kunstenaars geworden.
dinsdag 29 maart 2022 om 22:29
Van mij mag alles, maar ik klets ook maar wat
dinsdag 29 maart 2022 om 22:36
Ga een pb sturen
dinsdag 29 maart 2022 om 22:36
Ga een pb sturen
woensdag 30 maart 2022 om 00:32
Hier ook een hb zoon. Hij werd getest toen hij net vier was, met een speciale test voor de kleintjes. In het rapport werd gesproken van een ontwikkelingsvoorsprong, maar er stond ook bij dat hij deze voorsprong nooit kwijt zou raken omdat die voorsprong zo groot was....
Hij heeft een klas overgeslagen en zat preventief in de plusklas. Hier moet hij nu uit vanwege te lage scores. Hij is helemaal happy op school en in de klas, maar we gaanb hem toch nog eens laten testen om te kijken of hij (nog) HB is of niet. Op spelling scoort hij erg slecht, de iber dacht aan dyslexie, maar dat mag alleen getest en behandeld worden als ook het technisch lezen slecht gaat. Lezen gaat echter prima...
Niet HB is wmb ook prima, dan weet ik dat hij het de laatste twee jaartjes prima naar zijn zin zal hebben op school. Hij zal er dan hard aan moeten gaan trekken om zijn scores wat op te vijzelen om een passend advies te krijgen, maar zo niet, dan niet.... Blijven zitten is geen optie denk ik, hij heeft de leukste klas van de school... Hij heeft maar één jaar gekleuterd, juist omdat hij op alle gebieden voor liep...
Maar goed, ik denk dat HB of niet weinig met school te maken heeft... Goed schools kunnen leren bedoel ik...
Zolang kind gelukkig is en graag naar school gaat, vind ik het allemaal best...
woensdag 30 maart 2022 om 06:52
Dit is waarom ik de pronkende roeptoeterende ouders ook niet zo geloof. Hoogbegaafd zijn is niet leuk/makkelijk.Positivevibes schreef: ↑29-03-2022 07:31Niet zo gek hè, dat mensen reageren die wat met het onderwerp hebben.
Bovendien kun je het hier op het forum gewoon zeggen want anoniem. In real life vertel ik dit juist aan niemand, om al dat gezeur en vooroordelen over ‘lekker pronken met je prinsje’ te voorkomen.
Je moest eens weten hoeveel zorgen ik om mijn zoontje heb. Dat geframe over dat ouders zo lekker kunnen opscheppen is wel het allerlaatste wat je erbij kunt gebruiken. Met je 3 jarige bij een psycholoog lopen is echt een feestje inderdaad
Succes voor je zoon!
woensdag 30 maart 2022 om 07:30
Oudste is met net 6 getest. Scoorde erg hoog maar wel gelijk. Paar jaar geleden opnieuw getest ivm dyscalculie en nu zat er meer verschil is. Sommige testonderdelen echt tegen plafond en sommige gemiddeld.
En eerlijk gezegd ik denk dat dat door onderwijs komt. Toen ze 6 was wilde ze . Ze wilde alles weten, alles begrijpen, alles zien.
Nu is ze afgestompt. De wil om te leren is ver weg. En er is angst om te leren. En dat belemmert ook. Ik hoop steeds dat bij een passende vervolgopleiding alles weer goed komt maar ik vraag het mij af.
Ik heb serieus zitten denken om mijn kinderen om te zetten naar die centra voor ‘uitgevallen’ hb leerlingen. Er zit er eentje in midden Limburg
Dat ze weer lol in het leven krijgen en in hun toekomst
En eerlijk gezegd ik denk dat dat door onderwijs komt. Toen ze 6 was wilde ze . Ze wilde alles weten, alles begrijpen, alles zien.
Nu is ze afgestompt. De wil om te leren is ver weg. En er is angst om te leren. En dat belemmert ook. Ik hoop steeds dat bij een passende vervolgopleiding alles weer goed komt maar ik vraag het mij af.
Ik heb serieus zitten denken om mijn kinderen om te zetten naar die centra voor ‘uitgevallen’ hb leerlingen. Er zit er eentje in midden Limburg
Dat ze weer lol in het leven krijgen en in hun toekomst
woensdag 30 maart 2022 om 07:35
In de op gaat het ook niet om positief pronken, maar om klagen dat kind zich verveelt en misdraagt door ed. Het is niet echt humble braggen, maar werkt wel een beetje zo. Het lijkt eerder een beetje op ziektewinst, denk ik.
woensdag 30 maart 2022 om 09:07
En als je dan een kind hebt wat op emotioneel gebied echt achter loopt, dan ben je in de aap gelogeerd. Niemand die je meer gelooft.cuculuscanorus schreef: ↑29-03-2022 22:00Sociaal-emotioneel wil ik sowieso niet meer horen. Stomme dooddoener. Veel van die sociaal-emotioneel "afwijkende" kinderen lopen eerder voor dan achter, maar dat is in de ogen van diverse mensen al helemaal geen optie. En sommige kinderen volgen hun eigen pad. De Sheldon Coopers van deze wereld moet je niet verplichten tot acht jaar basisschool omdat ze nog niet kunnen huppelen.
woensdag 30 maart 2022 om 09:53
Beetje late reactie, maar dat is juist mijn punt: ik betwijfel of zoveel ouders een plusklas als een statussymbool zien. Ik denk dat dat idee vooral een onhandige, en heel nare, attributie van leerkrachten is. Verreweg het grootste deel van de ouders vindt het welbevinden van hun kind prioriteit. Ik kan me heus voorstellen dat er relatief veel ouders zijn die menen dat hun kind baat heeft bij een plusklas, maar het is vervolgens aan de onderwijsprofessional, dus de leerkracht, om die mening correct te duiden. Als je er vanuit gaat dat het merendeel van de ouders niets liever heeft dan dat hun kind blij en gelukkig naar school gaat, is de vertaling van een dergelijke mening dus niet: 'ik wil status', dan is de vertaling: 'ik maak me zorgen om mijn kind, ik denk dat er ergens iets schort'. En dát zou vervolgens onderwerp van gesprek moeten zijn.
woensdag 30 maart 2022 om 10:51
Ik ben zelf hoogbegaafd en mijn vader ook. Ik heb er heel veel last van gehad, en nog steeds wel. Vooral het niet leren leren en niet echt kunnen doorzetten, maar ook communicatie is in mijn huidige werk iets waarin ik vastloop.
Mijn zoon is nu 4 en net op school begonnen, maar er zijn wel vermoedens van hoogbegaafdheid bij hem. Dit hebben we nog niet laten testen (kan volgens mij ook niet goed bij deze leeftijd). Het is wel zo dat het al gesignaleerd is door huisarts, cb en kinderopvang, die hem ook plusaanbod hebben gegeven. En ook de bso laat hem nu al met het speelgoed en aanbod voor oudere kinderen spelen, omdat hij meer uitdaging nodig heeft. Een van de scholen waar we gingen kijken wilde hem na het kennismakingsgesprek gelijk al een groep hoger laten instromen, maar dit hebben we tegengehouden omdat een cognitieve ontwikkelingsvoorsprong niet automatisch betekent dat hij ook sociaal gezien mee kan. Eerst maar eens kijken hoe hij zich nu ontwikkelt op school, anders moet hij al gelijk van alles terwijl we niet eens zeker weten wat de situatie is.
Vermoedens dus, maar wij zijn zelf niet bevoegd om het vast te stellen. Wij hebben ervoor gekozen het op school aan te geven, en eerst een paar maanden te kijken hoe dit zich ontwikkelt. School heeft ook plusaanbod en hoogbegaafdenbegeleiding, dus we wachten eerst af wat zij ervan zeggen. Hij is pas net begonnen op school.
Ik herken dus wel de uitdagingen en zorgen rond hoogbegaafdheid (zorgen ook vanwege mijn eigen ervaringen en vastlopen), maar zeker niet het opscheppen of het leuk vinden dat dit speelt. Ik denk dat dat toch vooral gebeurt door mensen die niet weten waar ze het over hebben, want zo leuk is het niet om te hebben, en de problemen die het mee kan brengen is ook niet iets dat ik mijn zoon toewens.
Mijn zoon is nu 4 en net op school begonnen, maar er zijn wel vermoedens van hoogbegaafdheid bij hem. Dit hebben we nog niet laten testen (kan volgens mij ook niet goed bij deze leeftijd). Het is wel zo dat het al gesignaleerd is door huisarts, cb en kinderopvang, die hem ook plusaanbod hebben gegeven. En ook de bso laat hem nu al met het speelgoed en aanbod voor oudere kinderen spelen, omdat hij meer uitdaging nodig heeft. Een van de scholen waar we gingen kijken wilde hem na het kennismakingsgesprek gelijk al een groep hoger laten instromen, maar dit hebben we tegengehouden omdat een cognitieve ontwikkelingsvoorsprong niet automatisch betekent dat hij ook sociaal gezien mee kan. Eerst maar eens kijken hoe hij zich nu ontwikkelt op school, anders moet hij al gelijk van alles terwijl we niet eens zeker weten wat de situatie is.
Vermoedens dus, maar wij zijn zelf niet bevoegd om het vast te stellen. Wij hebben ervoor gekozen het op school aan te geven, en eerst een paar maanden te kijken hoe dit zich ontwikkelt. School heeft ook plusaanbod en hoogbegaafdenbegeleiding, dus we wachten eerst af wat zij ervan zeggen. Hij is pas net begonnen op school.
Ik herken dus wel de uitdagingen en zorgen rond hoogbegaafdheid (zorgen ook vanwege mijn eigen ervaringen en vastlopen), maar zeker niet het opscheppen of het leuk vinden dat dit speelt. Ik denk dat dat toch vooral gebeurt door mensen die niet weten waar ze het over hebben, want zo leuk is het niet om te hebben, en de problemen die het mee kan brengen is ook niet iets dat ik mijn zoon toewens.