Lijf & Lijn alle pijlers

Eet jezelf mooi, slank en gelukkig

16-08-2012 14:18 3010 berichten
‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’ is de titel van het eerste boek van Amber Albarda. Het boek is een aanrader voor iedereen die van het goede leven houdt. Met dit boek hebben wij, schrijvers in het vorige topic over de methode van Amber Albarda, ons Food-IQ opgevijzeld; we weten hoe we voedsel vóór ons kunnen laten werken, in plaats van tegen ons. We weten welke voedingsmiddelen onze eetlust onder controle houden, ons geheugen verbeteren, ons een vitaler en gezonder lichaam geven, ons gewicht onder controle houden (of er juist voor zorgen dat we afvallen), onze energie doen toenemen, onze weerstand tegen infecties verbeteren, serieuze aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes voorkomen, ons leven kunnen verlengen en ons gelukgsgevoel vergroten. We blijven gezond, slank en gelukkig, en dit alles zonder ooit nog één calorie te hoeven tellen.



Het geheim? We proberen zo puur en onbewerkt mogelijk te eten en voelen ons daar super bij! We eten veel groenten, liefst rauw, we kiezen liever voor spelt of quinoa dan voor tarwe of aardappelen, we eten eiwitten bij iedere maaltijd, we eten genoeg gezonde vetten uit bijvoorbeeld kokosolie, noten en avocado’s en vermijden suiker en geraffineerde koolhydraten. En voor de chocoholics onder ons is er goed nieuws: zelfs chocolade hoeft niet te ontbreken in een gezond eetpatroon!

Het beste nieuws is dat naast al dat gezonde eten ook kunt blijven genieten van af en toe een frietje of een koekje bij de koffie. Als je basis maar goed is en je weet wat je doet mag je best smokkelen. Dat maakt – en houdt – het leuk. Geen diëten, geen calorieën of punten tellen, gewoon je Food-IQ verhogen.



Dit klinkt natuurlijk allemaal als een vreselijk fout en overdreven reclamepraatje, maar het werkt echt. Echt! Neem gerust een kijkje in het eerste topic, waar we al heel veel tips en ervaringen hebben uitgewisseld. In dit nieuwe topic gaan we daar natuurlijk gewoon mee door.

Wil je meeschrijven, schroom dan niet; iedereen die geïnteresseerd is in dit eetpatroon is welkom!



En in dit topic staan alle AA- en rawfoodrecepten die we in de loop der tijd hebben verzameld.
Alle reacties Link kopieren
Ik zal het nog iets meer toelichten.

Ik ben echt verslaafd aan suiker. Ik heb een tijdje een eiwitdieet gedaan en voelde mij toen veel beter. Gewicht is stabiel en ik wilde nog iets meer kwijt en toen belande ik op dit topic. Nu weet ik dat wanneer dit voor mij slaagt dan moet ik het haalbaar maken. Met gezin en lange dagen werken moet ik een modus vinden dat ik het ook echt ga doen. Alleen water en thee drinken is geen probleem. ' sochtends moet ik mijn eten voor de dag bij elkaar kunnen schrapen anders wordt het voor mij geen succes. Ik zal ook gaan "spelen" met spelt want bakken vind ik wel leuk om te doen.
Alle reacties Link kopieren
Nienie, havermout is zo klaar , kan je ook de avond ervoor al gedeeltelijk klaarzetten.... Havermout alvast voorweken , dan hoef je het niet meer te koken en alleen nog warme amandelmelk erbij doen met fruit en kaneel hmmmm..... Of een lekkere ontbijtmuffin die je in het weekend al hebt gemaakt..
Alle reacties Link kopieren
Ik eet havermout ongeweekt, is dat erg?
Alle reacties Link kopieren
Of speltbrood als ontbijtje, en wat denk je van havermout/speltpannenkoekjes die je al in het weekend gemaakt hebt? Die pure suikerverslaving is erg rot maar je kan er zeker binnen een paar dagen vanaf komen Nienie . En zeker, je hebt helemaal gelijk, het moet haalbaar zijn voor jou anders gaat het niet lukken .
Alle reacties Link kopieren
Tesca, nee hoor, havermout ongeweekt kan ook prima maar dan kan het wat hard zijn tijdens het eten en niet iedereen wil dit... Kook je het nog of gooi je dit rauw in je pap ? Kan alletwee goed ! Het is maar net wat je het lekkerste vind .
Alle reacties Link kopieren
Havermout is een heel snel ontbijt!

's avonds zet ik havermout, sojameel, lijnzaad en fruit als dat niet bruin wordt. in wat water in de koelkast.

Fruit zoals appels en banaan doe ik er 's ochtens door.

Banaan is helemaal snel omdat je dat makkelijk met een vork kan prakken.
Alle reacties Link kopieren
@blomst, bedoel je kant-en-klare potten? Ik maak het altijd met gezeefde tomaten, kokosmelk en currypasta (en erin waar ik zin in heb). En ik had dus heel veel curry over (nog steeds) maar hij was nogal heet zoals ik vertelde. Dus ik heb er gister sojayoghurt bij gedaan, de gouden tip! Echt, het was heel lekker ineens. Het werd wat milder maar niet waterig (wat je dus krijgt als je er teveel kokosmelk bij doet). Vanavond weer
Alle reacties Link kopieren
@rawfoodje, ja 'rauw' in de yoghurt s morgens.. Lekker hoor met wat pitten, lijnzaad en rozijnen! Lekker ontbijtje !
Alle reacties Link kopieren
@blomst/choupette, ja heerlijk he curry! Je kan de currypasta ook makkelijk zelf maken (in 1 keer grotere hoeveelheid, kan je er een paar keer mee doen). Mijn favoriet is de zelfgemaakte groene curry, met pistachenootjes. Met aangelegde santen, smullen!



@rozijntje, en is je boek al uit (-;? Nog veel interessante nieuwe dingen tegengekomen?



@nienie, speltbrood is idd een aanrader, of een ontbijtmuffin of lijnzaadcrackers. Veel succes met je nieuwe start!
Alle reacties Link kopieren
Al een poosje volg ik dit forum en ik heb alle boeken van Amber Alberda. Ik eet al veel gezonder dan voorheen maar vooral de gemakkelijke dingen. Ik heb het ontzettend druk met allemaal leuke dingen maar ik vind het toch wel veel tijd kosten zo met eten bezig te zijn. Ik vraag me echt af hoe jullie dit doen ? Bedenken jullie aan het begin van de week al voor de hele week wat jullie gaan eten, per dag of gewoon op het moment zelf?
Alle reacties Link kopieren
Nee choupette, ik bedoelde de currypasta zelf! En dan inderdaad met kokosmelk, heerlijk!!

Wiesje, ik wil het inderdaad zelf gaan maken en dan bewaren om meerdere malen te gebruiken. Dit staat voor over een tijdje op de planning, heb het erg druk op t moment!



Tirza, ik bedenk inderdaad wat we eten doordeweeks en doe op zaterdag boodschappen op de (biologische) markt voor groenten en fruit. Tussendoor gaat mn vriend nog af en toe (2x per week ofzo) naar de supermarkt voor verse producten.. Ik probeer ook in t weekend al wat eten te bereiden, omdat wij gewoon geen tijd hebben dit doordeweeks te doen (allebei de deur uit van 7-7).

Je kan bv ontbijtmuffins maken en invriezen, of 's avonds havermout voorweken. Ook de lunchsalade zoals in het boek van AA is een idee om klaar te zetten. Dit kost in het weekend wat extra tijd, maar betaalt zich terug door de weeks!
Alle reacties Link kopieren
Mijn lijstje van vandaag:



O: havermout met banaan en kokossnippers

L: salade met verse bladspinazie en komkommer, uit de oven wortel, 1 tomaat en 1 paprika met evt. nog een eitje en wat nootjes

TD: smoothie (nader te bepalen)

D: geroerbakte zuurkool met appel, voor vriendlief een tartaartje erbij.
Alle reacties Link kopieren
Ja heerlijk curry! En ik doe zooooo lang met zo'n pot currypasta, voorlopig heb ik nog wel genoeg haha ;) maar wel leuk om ooit eens zelf te maken ja! Vind zelf die van onoffspices wel lekker.
Alle reacties Link kopieren
HBij ons is het 's ochtends zo druk dat ik niet meer aan mijn groentesapje kom. Ik had gedacht 's ochtends een glas water met wat citroen en de groentesap 'smiddags of rond 17u te drinken. Zou dat kwaad kunnen? En hoe zit dat met eieren? Hoeveel per week zou goed zijn?



Vandaag

o: groentesap + sojayoghourt en muesli

td: 2 mandarijnen

l: pizza van Amber (heerlijk!)

td: appel

d: kippebouten met courgettes en bruine rijst



's avonds het eeuwige probleem: ik snack naar brood met notenpasta en vind geen alternatief hahaha, verslaafd dus
Alle reacties Link kopieren
@tirza1986, wij doen 1 keer per week grote boodschappen en later in de week kopen we nog wat bij als dat nodig is. Wij houden ons niet aan een lijstje maar kopen dat wat in de aanbieding is en kijken per dag wat we eten.

Toch heb ik op deze manier genoeg om uitgebreid 's middags te eten en 's avonds.



@wiessje, het boek is nog lang niet uit;)

Ik ben nu bij het gedeelte over eiwitten. Ik heb afgelopen weekend ook niet heel veel tijd gehad om te lezen. Vanavond even sporten en dan heb ik hoop ik daarna nog even tijd om te lezen.



Ik probeer mijn eten nu beter en langer te kauwen maar daardoor heb ik nu zo'n last van mijn kaken! en als ik nog met het eten bezig ben is de rest al met het toetje bezig. Lastig!



Verder probeer ik de stoompan weer wat vaker te gebruiken.



Vandaag dus ook witlof gehad. Ik heb er een salade van gemaakt met appel en manderijn en ik heb zelf een groente burger gemaakt maar die viel wel erg makkelijk uit elkaar.

En ik vroeg me net af; Die groente burger was van gele spliterwten en groenten. Dan heb ik denk ik vanavond niet heel veel eiwitten binnen gekregen? Er zaten ook nog een paar gebakken aardappeltjes bij en yoghurt (wel eiwitten maar niet veel) door de witlofsalade.
Alle reacties Link kopieren
Tirza, ik doe 3 keer per week boodschappen . Kilootjes verse groenten , tofu, paddenstoelen en noten, olijfolie, kokosolie, amandelpasta en vele kruiden. Dit is mijn basis . Kijk iedere dag gewoon waar ik trek in heb en maak dit ter plekke klaar...... Als je er handigheid in krijgt, is het echt heel simpel en een genot om te bereiden ! Blomst, ik mis eiwit in je lijstje, onder meer bij je avondeten is de combi zuurkool met appel niet compleet, doe hier wat (vlees/vis... dit eet je waarschijnlijk niet .... juist mooi hoor.. maar dan..... een tekort wat je moet aanvullen.....) tofu, paddenstoelen of noten bij anders kan je een piek in de bloedsuikerspiegel krijgen... en het verzadigt onvoldoende. Krijg je vanavond weer trek . Was dit een bewuste keuze ? Wiessje, jouw receptje currypasta? Heidski, het is geen enkel probleem om de groente smoothie laat te drinken maar een ontbijt met alleen citroenwater is niet okay . Maar ik zie dat je ook sojayoghurt neemt, dan is het helemaal goed in balans ! De meningen over eieren lopen uiteen..... zou er 3 per week nemen, dit lijkt mij een prima aantal !
Alle reacties Link kopieren
Hey Rawfoodje! Thanks voor de tip!! Toen ik het nalas, had ik het zelf ook opgemerkt.. Ik heb nog een paar flinke paranoten en walnoten gepakt bij het avondeten.

Ben zojuist even lekker wezen sporten (is er nogal bij ingeschoten de laatste tijd) heerlijk zeg! Dadelijk lekker douchen en nog wat eten, denk een bak geitenyoghurt met fruit en noten..



Heb ik er trouwens overheen gelezen rawfoodje, of had je de vraag (van ??) niet meer gelezen.. Zijn jouw bloedwaarden helemaal top nu met die kilo's gezonde voeding per dag? Ben ik erg benieuwd naar!

Ik heb donderdag een afspraak bij de dokter, ga ik gelijk eens een balletje opgooien!
Alle reacties Link kopieren
Wetenschap: Vergelijking tussen oerdiëten, compacte koolhydraten en ontsteking (Spreadbury 2012)

-------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------

Vergelijking tussen verschillende oerdiëten suggereert dat compacte ‘celloze’ koolhydraten ontstekingsbevorderende bacteriën promoten en mogelijk de primaire oorzaak zijn van leptineresistentie en obesitas.



De auteur van dit artikel, Ian Spreadbury vergelijkt verschillende oerdiëten zoals die nu nog door bepaalde bevolkingsgroepen gebruikt worden. Dit is al vaker gebeurd, maar het bijzondere aan dit artikel is dat het alle koolhydraten niet op één hoop gooit, maar hier juist een onderscheid in maakt. Hiermee trekt Spreadbury de stelling dat alle koolhydraten slecht zouden zijn in twijfel, en onderbouwt hij waarom.



Acellulaire en cellulaire koolhydraten



De best mogelijke vertaling voor het Engelse woord ‘acelular’ is misschien wel celloos. Wat hij hiermee bedoelt zal ik uitleggen:

Cellulaire koolhydraten vind je in knollen, fruit en functionele onderdelen van planten zoals de bladeren. De koolhydraten die deze voedingsmiddelen bevatten zijn opgeslagen in de cellen van deze planten. Vaak worden deze cellen nog omgeven door vezels ook. Dit alles zorgt ervoor dat deze koolhydraten veel minder compact op elkaar gepropt zitten. Maximaal 23% van het volume van dit soort voedingsmiddelen bestaat uit koolhydraten, de rest o.a. uit vezels en water.

Acellulaire koolhydraten zijn veel compacter. Deze vind je onder andere in bloem, granen en bewerkte plantaardige voedingsmiddelen. De koolhydraten zijn zo compact omdat ze celloos gewoon tegen elkaar gepropt zitten.



Kitavanen



Spreadbury trekt de stelling dat alle koolhydraten slecht zijn in twijfel. De belangrijkste reden die hij hiervoor heeft is het dieet van de Kitavanen (bewoners van de Kitava eilanden nabij Papua Nieuw Guinea). Zij eten een dieet dat zeer rijk is aan koolhydraten, met name in de vorm van fruit en zetmeelrijke knollen. Ondanks dat hoge koolhydraat-dieet behoren de Kitavanen tot de aller-gezondste mensen die tot nu zijn bestudeerd. Kennelijk worden dus niet alle koolhydraten door ons lichaam op dezelfde manier behandeld.



Suiker en ontsteking



Spreadybury citeert verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat een koolhydraatrijk dieet verschillende ontstekings-bloedwaarden doet stijgen. Hij noemt met name LPS, wat staat voor LypoPolySacharide. Dit is een vetmolecuul waar een lang suikermolecuul aan vast zit. Je vindt ze met name op de celmembraan van ontstekingsbevorderende bacteriën. Het is een ‘endotoxine’, oftewel een gifstof die wij zelf produceren. Ons immuunsysteem reageert heel sterk op LPS (ontsteking).



Spreadbury geeft aan dat verschillende wetenschappers al de relatie hebben gelegd tussen overgewicht en ontsteking. Niet alleen komen deze twee vaak tegelijk voor, ze zijn ook oorzakelijk aan elkaar verbonden.



Gemeenschappelijke eigenschappen van veelgebruikte voedingsmiddelen



Het lijkt misschien een open deur maar Spreadbury geeft aan dat de oorzaak van obesitas moet worden gezocht in eigenschappen van voedingsmiddelen die veel door obese mensen worden gegeten. Is heel logisch, maar lang niet iedereen stelt zich die vraag. Welke voedingsmiddelen worden veel gegeten door obese mensen, en wat zijn de gemeenschappelijke eigenschappen? Je komt dan al gauw op bloem, witmeel en suiker terecht. De gemeenschappelijke eigenschap van deze voedingsmiddelen is de compactheid van de koolhydraten. Zelfs bij onbewerkt graan zitten de koolhydraten dicht op elkaar geplakt. Dat is ook logisch, want wij eten de zaden en niet bijvoorbeeld de bladeren.



Oervoeding (‘ancestral’) bevat veel minder compacte koolhydraten dan Westerse voeding (‘modern’).



De enzymatische reactie op koolhydraten



Wanneer we cellulaire koolhydraten eten zal ons spijsverteringsstelsel de koolhydraten eerst moeten bevrijden van hun omhulsel. Hierdoor kost het meer tijd om deze koolhydraten te verteren en gebeurt dit verder in het spijsverteringsstelsel. Dit in tegenstelling tot acellulaire koolhydraten waarbij de koolhydraten al meteen in de mond vrijkomen. Dit veroorzaakt een koolhydraatconcentratie in het bovenste gedeelte van ons spijsverteringskanaal (tussen mond en darm) die we waarschijnlijk nooit eerder in de evolutie hebben meegemaakt. De bacteriën die zich in dit gedeelte van ons spijsverteringskanaal bevinden vinden dit erg prettig en kunnen hierdoor goed groeien en voortplanten. Het zijn met name de ontstekingsbevorderende bacteriën die zich goed voelen bij hoge koolhydraatconcentraties (vandaar dat tandvleesontsteking en bloedend tandvlees veel voorkomt, alsmede gaatjes).



Leptineresistentie



Spreadbury citeert diverse wetenschappelijke publicaties waaruit blijkt dat deze koolhydraat-liefhebbende-bacteriën leptineresistentie veroorzaken. Leptine is een hormoon dat verzadiging signaleert. Wanneer we resistent worden voor dit signaal krijgen we dus minder gauw (of niet) meer een verzadigd gevoel. Mogelijk verklaart dit waarom er bij dieet-interventiestudies (dus studies waarbij diëten met elkaar worden vergeleken) met het oerdieet steeds gezien wordt dat mensen met minder calorieën toch verzadigd zijn.



Europeanen lijken al iets te zijn aangepast



Europeanen (of mensen met Europese afkomst) lijken iets minder gevoelig om obees te worden dan mensen die nog maar heel kort aan de Westerse leefstijl en voeding blootstaan. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat mensen ook voor de landbouwrevolutie al wel eens graan zoals sorghum hebben gegeten, echter vanzelfsprekend in veel, veel kleinere hoeveelheden. Dat graan (of eigenlijk oergras) is verder niet te vergelijken met het doorgefokte graan dat wij nu voorgeschoteld krijgen. Toch vermoedt de auteur dat dit de oorzaak is dat Europeanen iets minder gevoelig zijn voor obesitas en diabetes dan bijvoorbeeld Aboriginals. Toen de Aboriginals uit de bush werden verdreven en werden gedwongen om ‘beschaafd’ te leven ontwikkelden zij in grote aantallen obesitas en diabetes. Hetzelfde zien we bij Pima-indianen en Eskimo’s die de Westerse leefstijl adopteren.



Mondhygiene, bloedend tandvlees en bacteriën



Er is reeds gesteld dat de bacteriën die gek zijn op koolhydraten mogelijk leptineresistentie veroorzaken. Maar Spreadbury haalt ook een onderzoek aan waaruit blijkt dat bloedend tandvlees en de bacteriesamenstelling verbeterd wanneer mensen vier weken lang een dieet wat lijkt op het oerdieet gebruiken, zonder dat deze mensen in die periode hun tanden konden poetsen of andere mondhygiëne konden toepassen. Spreadbury concludeert dat ook deze veelvoorkomende mondproblemen veroorzaakt worden door de accellulaire koolhydraten in het Westerse dieet.



Waarom sommige low-carb diëten en calorie-tellen niet werken



Mensen die wel eens een zogenaamd ‘crash-dieet’ hebben gedaan kunnen er mogelijk over mee vertellen; de low-carb diëten, gekenmerkt door het lage gehalte aan koolhydraten, werken niet altijd, of houden na een bepaalde periode op met werken, terwijl de persoon in kwestie nog steeds overgewicht heeft. Dat komt volgens Spreadbury omdat deze diëten inderdaad wel erg weinig koolhydraten bevatten (vaak minder dan 50 gram per dag), maar dat de koolhydraten die er in zitten nog steeds van het acellulaire type zijn. Deze acellulaire koolhydraten veroorzaken dus nog steeds leptineresistentie en ontsteking.



Dit staat in contrast met de resultaten uit oerdieetinterventiestudies, waarbij mensen ook goed afvallen, maar waarbij ze onbeperkt mogen eten (het bekende onderzoek van Staffan Lindeberg).



Spreadbury noemt dezelfde motivatie, dus het gebruik van acellulaire koolhydraten, ook als oorzaak dat het bekende calorie-tellen slechts weinig of niet structureel lijkt te werken. Ook bij de dieetsystemen die gebaseerd zijn op het tellen van calorieën komen voedingsmiddelen met acellulaire koolhydraten nog steeds (veel) voor.



Conclusie van Spreadbury

Het volgen van een dieet dat geen graan bevat en uitsluitend bestaat uit whole Foods, dus hele voedingsmiddelen (niet bewerkte) herstelt de bacteriële situatie in het bovenste gedeelte van ons spijsverteringssysteem. In dit dieet mogen gerust zetmeelrijke fruit- en groentensoorten gebruikt worden. We moeten geen genoegen nemen met de dieetadviezen van de gevestigde orde wanneer er voldoende aanwijzingen zijn dat het anders (beter) kan. De nadelige sociale en financiële gevolgen die gepaard gaan met obesitas en diabetes zouden voldoende motivatie moeten bieden tot vervolgonderzoek met diëten die meer gebaseerd zijn op het oerdieet. Graanproducenten zouden zich kunnen richten op de productie van zetmeelrijke knollen, en met voldoende goede wil (en onderzoek) kan het hele voedingsdistributiesysteem veranderen .



Geweldig wetenschappelijk artikel waar ik geheel achtersta en naar leef.......... Ik ben weer benieuwd naar de reacties!
Alle reacties Link kopieren
Yes Blomst, mijn bloedwaardes zijn perfecto!!
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal!



Heb niet zo veel tijd,maar lees zoveel mogelijk mee hier. Ik word er altijd zoveel wijzer van.. Ik had laatst gelezen dat aloe vera erg goed is voor de darmen oa. Nu is er een aanbieding bij De Tuinen..weet iemand of dat goed spul is? Neem aan van wel toch? Ik lees tenminste regelmatig dat mensen hier produkten kopen bij De Tuinen..En het is een stuk goedkoper dan op internet ergens,weet effe niet meer waar ik het gezien heb..En is het een beetje te drinken?



Ik ben sinds een klein weekje begonnen met de melatonine,maar kan niet echt zeggen dat het helpt..misschien nog wat meer geduld hebben.

Iemand bekend hier met de producten van Himalya? Ben wel geinteresseerd ,misschien kan iemand zijn ervaringen delen?



Vanavond heb ik de geroosterde paprika tomatensoep van AA op,was lekker!



Fijne avond iedereen!
Alle reacties Link kopieren
@Tirza, balen dat die melatonine niet echt effect heeft. Kom je moeilijk in slaap of wordt je ook vaak wakker? Bij mij helpt een kopje warme rustgevende thee (sweet dreams melange) soms.

Boodschappen doe we hier meestal 2x per week, ik heb meestal een paar gerechten in mn hoofd die ik wil maken, de rest bedenkt manlief ik in de winkel(s).



@Rawfoodje, interessant stuk weer. Geraffineerde koolhydraten zijn sowieso slecht natuurlijk, en granen probeer ik ook te beperken. Maar over haver en quinoa lees je toch ook veel voordelige gezondheidsaspecten.



receptje van de curry:

Ingrediënten 4p

(Marineertijd: 1 uur)

4 biologische kipfilets, elk in 5 stukken gesneden

olijfolie

2 dl kokosmelk/ 50 gram santen

1 handvol gehakte pistachenoten

handvol korianderblaadjes



Groene currypasta:

2 uien

4 tot 6 middelgrote groene pepertjes, van zaad ontdaan en fijngehakt (mespunt scherp peperpoeder)

2 tenen knoflook

1 el verse gemberwortel, geschild en fijngehakt (optioneel, ik hou er niet van)

1 el korianderzaad, fijngewreven of geplet

1/2 theelepel zwarte peper uit de molen

zeezout en zwarte peper uit de molen naar smaak

een 1/2 handvol limoenblaadjes, in stukjes gescheurd

2 stengels citroengras, schoongemaakt en fijngehakt (1 el citroengraspoeder)

2 flinke handen vol verse basilicum, met de stengels

3 flinke handen vol verse koriander, met de stengels

3 el extra virgin olijfolie geraspte schil en sap van 2 limoentjes





Salade/relish

16 kers/cherrytomaatjes, in vieren gesneden

1/2 verse kokosnoot, geschrapt of geschaafd

1 theelepel basilicum of koriander

een stuk komkommer van 15 cm, geschild, van zaad ontdaan en grof gehakt

1 rood pepertje, dun gesneden

1 eetlepel olijfolie

zout en peper

sap van 1-2 limoenen



Voorbereiding

Pureer alle ingredienten voor de groene currypasta in een foodprocessor tot een gladde groene pasta. Marineer de stukken kip 30 minuten in een beetje van de pasta.

Bereiding

Giet dan wat olie in een hete braadpan of wok en doe er de stukken kip bij.

Bak de kip 4 minuten, doe er dan de rest van de marinade bij: pas op, het sputtert en spettert. Roer de kokosmelk door, laat het mengsel aan de kook komen en laat de kip in 8 minuten op een laag vuur gaar worden.

Voeg zout en peper naar smaak toe. Het gerecht moet pittig zijn, maar toch nog tamelijk zacht, heel fris en geurig.

Strooi de pistachenoten en wat korianderblaadjes over en geef er gestoomde rijst of noedels bij en een relish van kokos, tomaat, komkommer en limoen.

Meng alle ingredienten voor de relish goed door elkaar.



lijstje van vandaag:

O water met citroensap, rode biet

kom yoghurt met (laatste) verse goljibessen, lijn en chiazaad en halve granaatappel

t handje noten, winterpeen en wat kiemen

L salade nicoise

t handje noten, aar el zonnebloempitten en een rauwe stronk witlof (op de P van de winkel haha, mijn lever schreeuwde om witlof )

D raw pasta van het receptentopic (lekker!!)

De courgettelinten wel kort gestoomd trouwens

t kom yogurt met kokos en stevia



Niet meer gesport, want lekke band maar wel een flnke wandeling gemaakt en me uitgeleefd in de tuin..
anoniem_166534 wijzigde dit bericht op 05-11-2012 21:04
Reden: spelfout
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Oe Wiese, dat klinkt goed! Misschien idee om je post ook even te posten in het receptentopic? Dan kunnen we hem later ook nog makkelijk terugvinden.



Hier wederom erg druk, is op mijn werk af en toe niet grappig meer. At de laatste tijd ook slecht, vooral veel te weinig en dan op dagen dat ik het wat rustiger had juist weer veel te veel. Zorg sinds dit weekend weer dat ik meer eten meeneem en probeer overdag er echt goed aan te denken. Gisteren de carrot cake gebakken die met linkje in het receptentopic stond van eet goed, voel je goed website. Die website vind ik sowieso Eem aanrader, veel lekkere recepten! Taart is trouwens enorm lekker en glutenvrij, melkvrij en suikervrij! Top!
Alle reacties Link kopieren
Aloe vera... Mjah. Ik weet het niet, je zou even op het etiket moeten kijken wat er allemaal inzit. Ik heb begrepen dat door het bewerkingsproces de werkende bestanddelen niet meer aanwezig zijn en dat je het dus net zo goed kunt laten maar dat heb ik mij ooit laten vertellen op curaçao.



Dan nog even een vraagje, ik heb van het weekend een kilo amandelpasta bij Unlimited Health gekocht en net als in de kleinere potjes zakt het naar beneden. Nu roer ik wel een beetje maar echt helpen doet dat niet. HOE DOEN JULLIE DAT
Alle reacties Link kopieren
Hoi Wiessje,



Ik kom niet in slaap,terwijl ik echt wel moe ben. Als ik dan toch in slaap val,word ik heel snel weer wakker,maar dan ook echt klaarwakker..Dat duurt dan een paar uur en als ik dan bijna weer in slaap dreig te vallen,gaat die rotwekker..Dit duurt nu al ruim 3 weken. Ik heb dit soort periodes wel vaker,maar nu duurt het wel erg lang. Afgelopen heb ik wel iets beter geslapen,dus misschien dat het nu weer de goede kant op gaat. Ik hoop het!



Zijn er nog andere mensen die ervaring hebben met aloe vera drank?
Alle reacties Link kopieren
@ Tirza79. Ik heb even de tuinen aloe vera drank opgezocht (sorry kon het niet laten) maar zag dat er kaliumsorbaat en natriumbenzoaat in zitten als conservering. Beide zijn niet al te best. Je hebt dus kans dat alle goede stoffen die er in zouden zitten teniet worden gedaan door deze twee E nummers (202 en 211)

Maar je vroeg om ervaringen.. sorry ik praat voor mn beurt :-)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven