Werk & Studie alle pijlers

Hoe omgaan met grenzen stellen en thuis werken?

15-11-2021 09:58 103 berichten
Alle reacties Link kopieren
Door het thuiswerken, merk ik dat ik het soms lastig vind om mijn grenzen te bepalen, bijvoorbeeld met meetings, begin- en eindtijd van de werkdag en lunchtijd. Aan de ene kant wil ik niet zo'n typische kantoor-houding hebben dat per sé om 17:00 de laptop dichtgeklapt moet worden en dat ik tussen 12:00 en 13:00 mijn boterhammetje met kaas moet eten.

Aan de andere kant heb ik een contract voor 40 uur per week, en zit ik 5 dagen per week 8 uur per dag achter mijn computer, en dat vind ik eerlijk gezegd meer dan genoeg. Natuurlijk : als het écht nodig is en er moet even extra hard ergens aan getrokken worden, dan ben ik echt wel bereid om over te werken. Maar in de organisatie waarbinnen ik werk heerst ook wel een beetje een cultuur waarbij om het minste of geringste vanuit allerlei hoeken binnen de organiatie meetings ingepland worden waarvan het uiteindelijke nut meestal achteraf op z'n minst discutabel genoemd mag worden.

Ik vind dat soort dingen lastig om mee om te gaan. Vandaag bijvoorbeeld ben ik om 7 uur vanochtend begonnen, en dan plant er net iemand opeens een meeting in van 17:00 tot 18:00. Dit terwijl ik in principe juist vroeg begonnen was, omdat ik in de namiddag nog wat voor mezelf moet doen. En daarnaast vind ik 11 uur werken op een dag gewoon niet zo nodig, want ik heb een contract voor 40 uur per week, en dat is 8 uur per dag.

Theoretisch gezien zou ik natuurlijk ook tussen 13:00 en 15:00 kunnen doen wat ik anders eind van de middag wil doen, maar dat is toch anders. Je sluit dan niet de werkdag af, maar moet nog rekening houden met het feit dat er later op de dag nog een beroep op je wordt gedaan. Zelfde bijvoorbeeld met lunchtijd. in 50% van de dagen zijn er wel weer mensen die allerlei dingen inplannen tijdens lunchtijd of juist om 12 uur allerlei vragen gaan stellen. Dit terwijl ik het gewoon echt even nodig heb om een uurtje te gaan wandelen bijvoorbeeld.

Hoe ga je hier nou op een goede manier mee om? Waar is het terecht en gerechtvaardigd om een grens te trekken en waar moet je nou eenmaal gewoon wat flexibiliteit tonen? Zoals met die meeting vanmiddag, dan zeg ik : dan kan ik niet, maar dan gaan mensen toch zeuren. Ze vinden het dan raar dat je niet kunt, terwijl de meeting in principe gewoon voor 18:00 en dus tijdens werktijd wordt ingepland. Maar degene die de meeting zojuist inplant, is zelf pas om 09:00 begonnen en ik al twee uur eerder. Ben ik dan een zeur als ik daar een punt van maak?
Alle reacties Link kopieren
hebeenvraag schreef:
15-11-2021 10:15
Hoe noem je die blokkades als ik vragen mag? gewoon korte titels als : niet bereikbaar, o.i.d.?
Je kunt in outlook instellen wat anderen kunnen zien, dus tenzij je alles op openbaar zet maakt dat niet zoveel uit. Bij mij zien ze gewoon bezet, ook als het een prive afpraak is. Je kunt ook je werktijden aangeven, in Outlook worden die tijden dan grijs in plaats van wit.
june. wijzigde dit bericht op 15-11-2021 11:17
1.77% gewijzigd
Seriously?
hebeenvraag schreef:
15-11-2021 10:11
Dit wil ik juist graag voorkomen. Uiteraard bij uitzondering wel mogelijk, maar ik wil juist m'n werkdag wel echt afsluiten. Dus niet om 17:00 iets voor mezelf gaan doen, en dan om 19:00 nog weer in een vergadering moeten. Dan ben je nooit echt klaar en eigenlijk constant in een work-modus.

Maar dat schrijf ik dus ook in de andere helft van mijn post. Hij blokt zijn agenda, mensen kunnen hem dan bellen als het echt heel belangrijk is, en dan maakt hij soms tijd of niet. Klakkeloos inplannen kan dus niet.
anoniem_65b93a10517d3 wijzigde dit bericht op 15-11-2021 11:17
0.17% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Hier afspraken over bereikbaarheid tijdens kantooruren. Dan kan ik prima eerder of later beginnen, maar kan het voorkomen dat een meeting wat vroeger in de ochtend uitkomt of einde dag. Dat compenseer ik dan indien nodig.
Als de meeting dan niet in mijn agenda past, stel ik een ander tijdstip voor of geef aan dat ik niet aanwezig kan zijn.
Minimalista schreef:
15-11-2021 10:13
Ik heb ook blokken in mijn agenda staan. Die heten bijvoorbeeld 'lunchen', 'niet bereikbaar', 'geen afspraken inplannen' of 'alleen afspraken in overleg'. Dat werkt meestal prima. Met grote groepen is het soms onvermijdelijk om eens wat te schuiven, maar dat gebeurt eigenlijk niet vaak.
Dit, werkt hier ook heel goed. En mocht iemand dan op zo'n moment een overleg in willen plannen dan doen ze dat keurig in overleg.
Alle reacties Link kopieren
Ik plan ook losse taken in. Als ik 3 uur nodig heb om heel geconcentreerd een bepaald stuk te maken, dan plan ik (van te voren) een tijdsblok in. Dat noem ik dan gewoon die taak. In Teams zien mensen wel dat je bezet bent, maar niet waarmee (althans, in onze organisatie staat er alleen 'bezet'). Ik gooi zo'n beetje alles in mijn Teams agenda, zodat heel duidelijk is wanneer ik beschikbaar ben voor vergaderingen. Na mijn werktijd staat er bij mij 'afwezig'. Lunch blok ik niet want daar hecht ik zelf niet zo aan.

Met 2 directe collega's heb ik wel afgesproken dat ze me altijd, ook op mijn vrije dag, mogen bellen. Dat past bij de functie en ik weet dat ze er geen misbruik van maken. Als zij bellen probeer ik dan ook altijd op te nemen.
Alle reacties Link kopieren
Dubbel :-D
dolfine wijzigde dit bericht op 15-11-2021 12:01
98.51% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik heb flexibele werktijden en zit ook redelijk strak op mijn uren. Reden: er ligt voor 80 uur werk per week en ik heb geen 80 uur per week.
Ik blok mijn agenda af als ik geen tijd en/of mogelijkheden heb voor overleg, vraag regelmatig wat het nut is van een overleg en ik hanteer de regel dat slechte planning van iemand anders niet per definitie betekent dat ik ga racen om het toch voor elkaar te krijgen ten koste van......noem maar iets.
Voor het laatste geeft hier rust: het confronteert mensen met hun eigen slechte werkplanning i.p.v. dat ik door hun slechte planning de gaten dicht moet gaan rennen. Iemand die altijd goed plant en een keer wat vergeet: dat organiseren we dan wel. Maar iemand die nooit plant en 's morgens belt dat vandaag toch echt dit en dat geregeld moet worden: jammer, je gaat zelf maar uitleggen dat het niet gebeurt (en laat ik niet horen dat ik de schuld krijg, want dan heeft diegene wel wat uit te leggen).
Ik werk al 1 1/2 jaar thuis en als ik het niet op deze manier organiseer dan walst iedereen over mijn agenda heen en werk ik veel te veel. Persoonlijk vind ik het structurele tekort aan uren ook het probleem van mijn manager. Dat ga ik niet meer voor hem oplossen (hij weigert nl. personeel aan te nemen of zelfs maar een vacature uit te zetten terwijl ik hem al vaak vertelt heb wat er allemaal blijft liggen).
Alle reacties Link kopieren
hebeenvraag schreef:
15-11-2021 10:29
Op kantoor liep ik gewoon de deur uit en was het ook heel vanzelfsprekend. Er waren meer collega's die op trajecten reden met veel file, die dit deden. Niemand die ook maar een minuut van hen verwachtte dat ze toch aansloten bij een latere meeting.

Aan de andere kant vind ik ergens ook : het thuiswerken biedt de werknemer voordelen / flexibiliteit. Die mag je ook wel een beetje teruggeven aan je werkgever door ook eens na werktijd bereikbaar te zijn. Je staat nu immers niet meer in de file. Maar geef ze een vinger en ze pakken de hele hand en voor je het weet zit je elke dag een uur langer te werken dan waarvoor je contractueel wordt betaald. En als dat echt voor noodzakelijk werk is ; geen probleem. Maar die meetings zijn vaak ellenlange herhalingen van een uur lang, wat ook in een kwartier besproken had kunnen worden.

Dus mijn eigen conclusie : het mag niet verwacht worden, maar omdat mensen je nu niet zien is het toch anders. Op kantoor wist iedereen dat ik vroeg begon en er altijd als eerste was. Nu hebben mensen daar geen zicht op en is het misschien eerder raar als je einde werkdag niet beschikbaar bent.
Als.je je agenda goed bijhoudt, je begin tijd en eindtijd blokt per dag en de lunchpauzes dan maak je dat inzichtelijk voor je collega's. Dus dan zien ze het wél. Niet te moeilijk denken is mijn motto. Als ze dan meetings inplannen dan beoordeel jij of het je waard is.om.langer te blijven of niet. Het is ook gewoon time management en regie hebben over je eigen werk.
Ik vind het een beetje raar dat je ineens elke dag stopt om 16.00 terwijl mensen van je werk afhankelijk zijn en gewend zijn juist dan een meeting in te schieten.
Als je dat toch wil doorzetten dan zou ik mijn agenda blokken en ze ervan op de hoogte brengen dat je tegenwoordig eerder stopt.
Alle reacties Link kopieren
aardbeienslof schreef:
16-11-2021 06:17
Ik vind het een beetje raar dat je ineens elke dag stopt om 16.00 terwijl mensen van je werk afhankelijk zijn en gewend zijn juist dan een meeting in te schieten.
Als je dat toch wil doorzetten dan zou ik mijn agenda blokken en ze ervan op de hoogte brengen dat je tegenwoordig eerder stopt.
Tsja, wat is raar? Er zijn ook mensen die part-time werken (bijvoorbeeld i.v.m. kleine kinderen) en die op doordeweekse dagen uberhaupt vrij zijn. Die zijn helemaal niet bereikbaar. Dus dat ik dan om 4 uur weg ben, is vergeleken daarbij peanuts.

Daarnaast stop ik niet ineens om 4 uur, dit is al jarenlang standaard omdat ik dus vroeg begin (al loopt dat dus vaker dan me lief is uit tot 17:00 / 18:00), vandaar ook dit topic. Maar inmiddels meer dan genoeg tips, waarvoor dank.
aardbeienslof schreef:
16-11-2021 06:17
Ik vind het een beetje raar dat je ineens elke dag stopt om 16.00 terwijl mensen van je werk afhankelijk zijn en gewend zijn juist dan een meeting in te schieten.
Als je dat toch wil doorzetten dan zou ik mijn agenda blokken en ze ervan op de hoogte brengen dat je tegenwoordig eerder stopt.

Als het mogelijk is om werktijden in te plannen tussen 07.00 en 18.00, dan heb je elke dag tussen 09.00 en 16.00 alle tijd om vergaderingen met elkaar in te plannen.
Dan is het raar dat collega verwacht dat TO standaard beschikbaar is tussen 16.00 en 18.00 als ze zelf niet beschikbaar is tussen 07.00 en 09.00.

Doe eens een vergaderverzoek om 08.00 uur, TO. ;-D
Alle reacties Link kopieren
Blokken inderdaad.

Ik ben zo'n meetinginplanner 😃 ik vaar blind op agenda's dus is er ruimte dan kan ik inplannen. Is er geblokt dan lukt dat dus niet.
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad blokken in je agenda.

Op de momenten dat ik de kinderen naar school breng, op tijd wil stoppen of nog tijd wil overhouden voor het lezen van dingen of onverwachte zaken, staat een blok in mijn agenda (blok; afspraken alleen in overleg). Soms is er een goede reden om daar toch iets in te plannen, maar dan kan ik van te voren wisselen van brengdag met man of m’n dag anders inrichten etc. Maar de secretaresse of collega overlegt altijd even met mij als ze toch wat willen inplannen, dan kan ik beoordelen hoe belangrijk het is.

Overigens zou het voor mijn werkdagen wel onhandig zijn om standaard vanaf 7u tot 16u te werken, want de meeste vergaderingen zijn tussen 9 en 17.30. Maar goed, mijn werk bestaat dan ook uit heeeeeel veeeeel overleg.
Alle reacties Link kopieren
hebeenvraag schreef:
15-11-2021 10:05
Da's ook wel een goeie inderdaad. Helaas is het inplannen van meetings hier schering en inslag, dus dan ben je constant aan het compenseren.
Ik weiger de meeting als het niet past.
eva-luna schreef:
16-11-2021 07:54
Als het mogelijk is om werktijden in te plannen tussen 07.00 en 18.00, dan heb je elke dag tussen 09.00 en 16.00 alle tijd om vergaderingen met elkaar in te plannen.
Dan is het raar dat collega verwacht dat TO standaard beschikbaar is tussen 16.00 en 18.00 als ze zelf niet beschikbaar is tussen 07.00 en 09.00.

Doe eens een vergaderverzoek om 08.00 uur, TO. ;-D
Collegas verwachten dit omdat de meetings altijd op deze tijd gepland waren schrijft TO.
Wat een kinderachtige oplossing.
hebeenvraag schreef:
16-11-2021 07:45
Tsja, wat is raar? Er zijn ook mensen die part-time werken (bijvoorbeeld i.v.m. kleine kinderen) en die op doordeweekse dagen uberhaupt vrij zijn. Die zijn helemaal niet bereikbaar. Dus dat ik dan om 4 uur weg ben, is vergeleken daarbij peanuts.

Daarnaast stop ik niet ineens om 4 uur, dit is al jarenlang standaard omdat ik dus vroeg begin (al loopt dat dus vaker dan me lief is uit tot 17:00 / 18:00), vandaar ook dit topic. Maar inmiddels meer dan genoeg tips, waarvoor dank.
Als iemand parttime werkt dan weet men dat die persoon er niet is. Deze mensen hebben als het goed is hun agenda dan ook dicht staan.
Je schrijft eerder dat de meetings altijd laat waren en dat je voorheen langer werkte ivm reistijd en nu ineens zeg je dat je altijd al om 16.00 had moeten stoppen maar dit niet deed.
Ergens ben je heel vaag en onduidelijk, gewoon communiceren dat je vanaf nu eerder stopt en geen meetings meer kan bijwonen, en/of je agenda dichtzitten.
hebeenvraag schreef:
15-11-2021 10:09
Sommige colleg's zijn daar echt goed in. Dat als ze gebeld worden, ze gewoon niet opnemen, of als ze vol zitten met werk, om dingen te kunnen negeren. Ik voel me dan altijd zo bezwaard en heb gelijk allerlei doemscenario's dat ik dan in de problemen ga komen omdat mensen stampij gaan maken en managers gaan benaderen enzo.

Moet misschien leren wat meer ''schijt'' te hebben. Uiteraard alleen wanneer nodig en niet onnodig. Maar wil een beetje af van dat altijd maar beschikbaar zijn en alles accepteren / mijn eigen persoonlijke agenda steeds weer aanpassen omdat mensen (vaak) nutteloze besprekingen willen houden.


Dat denk ik wel. Het is jouw agenda, jij bepaalt (mrt je leidinggevende) wat prioriteit heeft en de rest kan achteraan aanschuiven. Ik zou een afspraak van 17-18 niet zo snel accepteren als het geen hoge prio heeft, dan haal ik namelijk mijn kinderen. Bij hoge prio kan ik er tot uiterlijk 17:30 bij zijn, of ik moet het langer vantevoren weten, dan kan ik met mijn part er afstemmen wie haalt en brengt, maar dat doe ik alleen heel incidenteel.

Kinderen en werk-privé balans gaat gewoon voor hier. Dat was wel anders toen ik single was maar toen vond ik het ook echt leuk om veel te werken.
Dit is trouwens wel de reden waarom ik niet vroeger begin. Vaak gebeurt er een hoop in de namiddag, en zit je alsnog tot einde kantoordag te werken. Zeker in mijn geval, want ik doe veel met Londen en Amerika. Dus vroeg beginnen heeft voor mij geen zin.

Omgekeerd kun je zonder blok in je agenda niet verwachten dat iedereen van elke collega weet of ze afwijkende werktijden hebben. Dus logisch dat men inplant. Aan jou om te blokken of de invite te weigeren. Ik reageer nooit met een reden. Dat interesseert de secretaresse of wie plant vaak geen biet.
anoniem_402201 wijzigde dit bericht op 16-11-2021 09:09
37.30% gewijzigd
novaviva schreef:
16-11-2021 09:06
Dit is trouwens wel de reden waarom ik niet vroeger begin. Vaak gebeurt er een hoop in de namiddag, en zit je alsnog tot einde kantoordag te werken. Zeker in mijn geval, want ik doe veel met Londen en Amerika. Dus vroeg beginnen heeft voor mij geen zin.

Maar als je dat niet hebt, waarom zou je niet vroeg kunnen beginnen?
Zeker als best gewoon onzinmeetings zijn zoals TO aangeeft?
FeeLucifer01 schreef:
16-11-2021 09:09
Maar als je dat niet hebt, waarom zou je niet vroeg kunnen beginnen?
Zeker als best gewoon onzinmeetings zijn zoals TO aangeeft?
Ja, kan. Maar dan kun je niet verwachten dat iedereen dat allemaal van jou weet en onthoudt zonder reservering in de agenda. Dat is toch geen doen. Dus blokken of gewoon weigeren. Reden geef ik zelf nooit op.
Alle reacties Link kopieren
aardbeienslof schreef:
16-11-2021 08:24
Als iemand parttime werkt dan weet men dat die persoon er niet is. Deze mensen hebben als het goed is hun agenda dan ook dicht staan.
Je schrijft eerder dat de meetings altijd laat waren en dat je voorheen langer werkte ivm reistijd en nu ineens zeg je dat je altijd al om 16.00 had moeten stoppen maar dit niet deed.
Ergens ben je heel vaag en onduidelijk, gewoon communiceren dat je vanaf nu eerder stopt en geen meetings meer kan bijwonen, en/of je agenda dichtzitten.
Eh nee, ze schrijft juist dat ze eerder op kantoor altijd vroeg vertrok ivm files en dat dat toen algemeen bekend was en prima was. Nu met thuiswerken en geen reistijd voelt het lastiger voor TO om bij haar oorspronkelijke werktijden te blijven. Ze begint nu op hetzelfde tijdstip, maar werkt vaak langer dan gewenst door.
hebeenvraag schreef:
16-11-2021 07:45
Tsja, wat is raar? Er zijn ook mensen die part-time werken (bijvoorbeeld i.v.m. kleine kinderen) en die op doordeweekse dagen uberhaupt vrij zijn. Die zijn helemaal niet bereikbaar. Dus dat ik dan om 4 uur weg ben, is vergeleken daarbij peanuts.

Daarnaast stop ik niet ineens om 4 uur, dit is al jarenlang standaard omdat ik dus vroeg begin (al loopt dat dus vaker dan me lief is uit tot 17:00 / 18:00), vandaar ook dit topic. Maar inmiddels meer dan genoeg tips, waarvoor dank.
Maar staat jouw agenda dan ook vanaf 16u geblokkeerd? Want bij mensen met een doordeweekse vrije dag staat dit neem ik aan ook in hun agenda. Bij mijn collega's staan vrije dagen allemaal keurig in hun agenda dus als we iets willen inplannen is het meteen duidelijk wie wanneer wel of niet kan.
Alle reacties Link kopieren
Er zijn mensen die 's morgens het meeste werk verzetten omdat ze dan het scherpst zijn en er zijn mensen die pas 's middags goed op stoom komen. En dat is allebei prima. Een beetje oneerlijk dan als ochtendmensen zich altijd zouden moeten aanpassen aan de middagmensen.
Ik vind hier dingen van.
Sabeltandcavia schreef:
16-11-2021 11:54
Er zijn mensen die 's morgens het meeste werk verzetten omdat ze dan het scherpst zijn en er zijn mensen die pas 's middags goed op stoom komen. En dat is allebei prima. Een beetje oneerlijk dan als ochtendmensen zich altijd zouden moeten aanpassen aan de middagmensen.
Maar volgens mij hoeft TO zich ook helemaal niet aan te passen aan de middagmensen. Ze moet alleen wel duidelijk laten weten (in haar agenda) wanneer ze wel beschikbaar is, dan kan men daar bij het plannen rekening mee houden.

Ik heb collega's waarvan ik weet dat ik ze voor 9.30 niet hoef te bellen maar ook collega's die na 15.30 niet meer aan het werk zijn omdat ze vroeg zijn begonnen. Geen probleem allemaal, zo lang dit duidelijk is kunnen we daar prima omheen plannen met z'n allen. En volgens mij gaat het op veel kantoren zo.
Sabeltandcavia schreef:
16-11-2021 11:54
Er zijn mensen die 's morgens het meeste werk verzetten omdat ze dan het scherpst zijn en er zijn mensen die pas 's middags goed op stoom komen. En dat is allebei prima. Een beetje oneerlijk dan als ochtendmensen zich altijd zouden moeten aanpassen aan de middagmensen.
Prima, maar moet men dat van iedereen onthouden? Blok dat dan in de agenda.

Overigens vind ik het normaal dat je ongeacht je natuur beschikbaar bent voor overleg binnen de afgesproken kantoortijden. De voorkeur voor werk in de ochtend of avond verzetten is meestal meer voor het uitwerken van dingen, niet voor wat betreft het bijwonen van overleg.

Ik ben zelf een nachtmens, en met een overleg om 9 uur maak je mij niet blij, maar in accepteer dat wel gewoon als dat zo loopt. Maar 9 uur is niet mijn moment om stukken te schrijven.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven