Werk & Studie alle pijlers

Werken in onderwijs- echt zo zwaar?

01-06-2009 21:16 255 berichten
Alle reacties Link kopieren
Z

Werken in het onderwijs is

Totaal aantal stemmen: 99

ontzettend zwaar en wordt erg onderschat (64%)
een gewone baan, met lekker veel vakantie (24%)
stukken minder zwaar dan iedereen altijd zegt (12%)
Alle reacties Link kopieren
quote:zoeter schreef op 05 juni 2009 @ 18:46:

Ik vind namelijk, dat leerkrachten helemaal niet klagen, maar wel zichzelf verdedigen doordat iedere flapdrol ter wereld een oordeel heeft over 'relaxheid' van het beroep van een leerkracht.Hear hear!
Alle reacties Link kopieren
En aan Esther766 de vraag wat haar ideeen zijn om te zorgen voor voldoende goed opgeleide leraren in de komende jaren. Ik zie liever dat mensen constructief meedenken daarover dan dat ze enkel negatief roepen dat "de leraren alsmaar klagen". Ik denk niet dat bij dat laatste ook maar 1 van onze kinderen gebaat is.
Alle reacties Link kopieren
Ehm, niet alle 8 pagina's gelezen, maar toch een mening:



Het onderwijs is verschrikkelijk leuk!

Met vlagen ontzettend zwaar.

Mensen die denken dat je om drie uur vrij bent en te veel verdient en te veel vakantie hebben, moeten niet zeuren maar zelf het onderwijs ingaan!



Er zijn tekorten, dus: Kom!



Mensen die in het onderwijs zitten en zeuren: wegwezen!





kortom: als je al maar loopt te klagen moet je wat anders gaan doen, zodat je het leuk hebt, en niet meer hoeft te klagen!

zo.
Alle reacties Link kopieren
quote:zoeter schreef op 05 juni 2009 @ 17:05:Iedereen, die dit dan als nog vindt, is namelijk van harte uitgenodigd om de PABO te gaan doen (volgens sommige zeurpieten toch de makkelijkste HBO opleiding), want we hebben nog collega's genoeg nodig.........



Sorry, maar de PABO vond ik inderdaad een tamelijk inhoudsloze flutopleiding



En Esther776/766; mensen als jij zijn de enige reden voor dit soort topics. Ik roep ook nooit dat mijn baan zo zwaar is en ik zo ziehiehielig ben, maar als er naar gevraagd wordt wil ik het best even komen uitleggen ja.
quote:Mille schreef op 05 juni 2009 @ 21:37:

[...]





Sorry, maar de PABO vond ik inderdaad een tamelijk inhoudsloze flutopleiding

Vond ik ook...
Alle reacties Link kopieren
Ik werk in het VO en vind het erg leuk!

Ik ervaar de werkdruk helemaal niet als hoog, ook niet toen ik fulltime werkte en vind de vakanties heerlijk.

Toen ik na mijn afstuderen begon met werken was ik teleurgesteld en verbaasd dat collega's in vergaderingen en in docentenkamers zo zeuren, roddelen en klagen.

Gelukkig valt het op mijn school nu erg mee.
Alle reacties Link kopieren
2x
quote:sarah2ndlife schreef op 05 juni 2009 @ 19:33:

[...]





voor zo een musical zit ik thuis in mijn vrije tijd 3 weken thuis te schrijven, muziek knippen plakken ,scrips veranderen , maar dan heb je ook wat en ik zeur niet, maar het is wel veel werk, dus dan moeten ze niet pretenderen dat ik een makkelijk baantje heb..Ik bedoelde zeker niet dat dit soort dingen geen extra tijd kosten. Maar wél dat ze (denk ik) erg leuk zijn. Dan vergelijk ik het wel met mijn eigen kinderjaren in een klein durp en dus niet met een vmbo van nu in een grote stad.
Ik doe mijn werk met heel veel plezier want ik werk op een leuke school met leuke collega's. Ik stap nooit met tegenzin in de auto. De tijd die ik er in steek vind ik niet te veel maar soms kost het wel ontzettend veel energie. Het is niet alleen maar een lesje opdreunen en dan naar huis. De helft van de kinderen heeft een probleem of "iets" meegemaakt. Dat speelt in de klas (in de vorm van gedragsproblemen, ruzietjes, huilen, leerproblemen, slechte cijfers etc.) maar ook na schooltijd. Als er een leerling op school is die zijn vader verloren heeft en er ligt een rouwkaart in de lerarenkamer dan grijpt mij dat aan. En 's avonds als ik rustig zit denk ik aan dat jongetje dat zich nu moet redden zonder zijn papa in zijn leven. En natuurlijk is het niet zo dat ik daar uren en uren aan zit te denken of dat ik er een half jaar later nog aan denk maar toch... En een week later is er wel weer iets anders. Een ouder met kanker, een leerling met kanker, een zelfmoord in de familie, een moeder die er vandoor gaat en in Australie gaat wonen met haar nieuwe internetliefde, vader in de gevangenis, broer aan de drugs, hond aangereden, ouders gaan scheiden, leerling zwanger, moeder tegelijk zwanger met stiefmoeder dus een stiefbroertje en een -zusje die 2 week na elkaar geboren worden. Maar je leeft ook mee met de mooie dingen; nieuwe verkering, papa gaat trouwen met de liefste stiefmoeder die er bestaat, een puppy of een nest jonge katjes, tante krijgt een baby of de nieuwe Wii is eindelijk bij elkaar gespaard. Daar krijg je veel energie voor terug, van de mooie verhalen en het maakt het werk superleuk om te doen.



Bovendien was er bij ons op school vorig jaar nog een ander probleem: het lerarentekort. Ik was de enige vakdocent in mijn vak op onze locatie. Voor een korte periode (2 of 3 maand) heb ik alle klassen van onze locatie Engels gegeven. Met al het nakijkwerk etc. Natuurlijk kon ik niet alle les-uren zelf geven dus deden collega's die geen volledige betrekking hadden ook wat van de uren Engels. Ik moest die collega's begeleiden en zeggen welke stof ze konden behandelen, welk huiswerk en wanneer een proefwerk. Die proefwerken konden zij ook niet nakijken dus dat deed ik erbij. Ja, dan is de druk erg hoog, het salaris niet in verhouding en de vakanties broodnodig.



Als laatste vind ik de druk van ouders ook buitensporig hoog. Sommige ouders stellen eisen waar je als leraar nooit aan kan voldoen. Ik heb twee jaar in een huiswerk-arm systeem lesgegeven. Kinderen konden al hun werk op school maken, leren moesten ze ook thuis. Maakwerk dat ze op school niet af kregen (door onvoldoenden inzet) moest thuis gemaakt worden. Toen dat niet gebeurde gaven mijn collega en ik 's middags een inhaal-uur (in onze vrije tijd dus!). Kinderen kregen een briefje mee naar huis dat ze na moesten blijven omdat hun werk niet af was en ze het thuis ook niet af hadden gemaakt. Wij kregen dan telefoontjes of briefjes dat ouders dit niet nodig vonden! En dan later wel vragen waarom hun kind niet kan opstromen of waarom de cijfers zo laag zijn. Huiswerk dat niet gemaakt wordt omdat oudtante Annie jarig was (verjaardagen staan een jaar vantevoren vast zeggen wij dan altijd, beter plannen!) of ouders die boos opbellen naar de directeur omdat je een leerling straf hebt gegeven en blijven volhouden dat hun kind gelijk heeft en de straf onterecht is.



In het basisonderwijs komt er nog iets anders bij: de pauzes zijn lang niet altijd voor jezelf. Vaak moet je je eigen broodje opeten samen met de kinderen of heb je pleinwacht. Ik heb mijn pauzes echt nodig om eventjes bij te tanken en lekker met mijn collega's te kletsen maar in het basisonderwijs heb je die lang niet altijd.



Collega's van mij die nu in het VO werken en uit het PO komen vinden de werkdruk op het VO veel lager dan op het PO. Terwijl je op het VO beter betaald wordt. Dat is toch ook krom?



Op elk feestje waar ik moet verantwoorden dat we lange vakanties hebben stel ik dezelfde vraag: "Wie heeft jou ooit tegengehouden om ook in het onderwijs te gaan?"
Alle reacties Link kopieren
quote:kaetje schreef op 06 juni 2009 @ 12:02:

Collega's van mij die nu in het VO werken en uit het PO komen vinden de werkdruk op het VO veel lager dan op het PO. Terwijl je op het VO beter betaald wordt. Dat is toch ook krom?



Nee dus, lees even terug ;)



Daarnaast denk ik dat die collega's in de onderbouw van het VO zijn gaan werken, klopt dat? Ik vind onderbouw ook veel minder zwaar dan bovenbouw. Problematiek heb je in alle jaarlagen, moeilijke thuissituaties ook, maar het pure voor- en nawerk van de lessen is in de bovenbouw zoveel meer.
Wat kan ik terug lezen dan Leraar? Een collega van mij heeft 25 dienstjaren in het basisonderwijs en is na haar 2e graads opleiding bij ons (ietsje) meer gaan verdienen dan op de basisschool.



De collega's waar ik het over heb werken niet allemaal in de onderbouw. Eentje wel maar die geeft verzorging en ik zou met Engels niet graag met haar willen ruilen! Het is heel veel werk want ze heeft geen onderwijsassistent en moet dus zelf de boodschappen bestellen, alles klaarzetten, de keuken bijhouden, dweilen etc.



En onderbouw/bovenbouw... In 1TL had ik altijd 2 uur per week les. In 4 TL hebben ze 4 uur per week. Dan kan ik voor 2 1e klassen ook 1 4e klas draaien. Dan vind ik de werkdruk niet hoger. En bij ons zijn de 3e en 4e klas basis heel klein (dit jaar 11 en 8 leerlingen) terwijl de 1e en 2e klassen basis zo'n 18 leerlingen hebben. Daar wordt de werkdruk ook niet hoger van vind ik. Maar ik begrijp wel wat je bedoelt, op bepaalde gebieden is de werkdruk wel hoger. Het examen nakijken vind ik bijvoorbeeld geen pretje met die rotbrieven.
Alle reacties Link kopieren
quote:IvyRosa schreef op 05 juni 2009 @ 21:40:

[...]



Vond ik ook...Gelukkig maar, dat ik niet de enige ben. Ik had het woord 'tamelijk' er nog aan toe gevoegd om het een beetje te nuanceren
Alle reacties Link kopieren
quote:blogbabe schreef op 03 juni 2009 @ 17:20:

[...]

Haha! Doet me denken aan een opmerking van een kind uit groep 4. Hij vroeg me of ik ook een baan had. Dus ik zeg: ja, dit is mijn baan. Ik ben toch juf? Zegt ie: o, en doe je verder helemaal niks?

*Sorry, ik ga geloof ik een beetje off-topic*





Hahahahahahahaha!

En kijk; dit is weer het leuke van het onderwijs, de opmerkingen de kinderen!

Ik had maandverband in mijn achterzak. Dat viel op de grond en ik merkte het niet. Komt een kind hijgend naar me toe:

Juf juf , je laat je cadeautje vallen hahahahahaha!
Alle reacties Link kopieren
Ik wil toch even reageren, al is het lezen van de discussie al interessant genoeg...



Wat mij op mijn school opvalt ( VO) is dat de klagers met name de mensen zijn die niet kunnen/ willen delegeren en hun eigen visie krampachtig vasthouden en het daardoor zwaar vinden. Natuurlijk een prive- situatie daargelaten en zonder mensen persoonlijk aan te vallen.Ook zijn het vaak zij- instromers die de nodige ( pedagogische en didactische) competenties missen en daardoor rebelse relaties met hun klassen hebben.



Als er dan massaal geklaagd wordt gaat het vaak over idd ( briljante tekst Zoeter) over de reactie van de buitenwereld of juist over dingen als teveel lokaalwisselingen en tekort aan geld/ mensen/ materiaal als een Active Board.



Maar wat ik toch nog steeds niet snap is puur het feit dat mensen niet kiezen op wat ze leuk vinden. Waarom moet alles altijd beter en groter, ondanks dat het minder leuk kan zijn?
Alle reacties Link kopieren
quote:kaetje schreef op 06 juni 2009 @ 14:51:

Wat kan ik terug lezen dan Leraar?





Dat betaling over het algemeen in geen enkele sector samenhangt met werkdruk, maar eerder met het vereiste opleidingsniveau. En dat het in dat licht bezien helemaal zo krom niet is.



Als ik klaag dan is het ook meestal daarover. Dat er bij ons afgelopen jaar een leraar wiskunde ziek werd midden in het schooljaar en dat er dan geen geld wordt uitgetrokken om een goeie vervanger aan te trekken. Dat de meest bizarre constructies werden bedacht om de examenklassen met kunst- en vliegwerk toch nog een beetje les te laten krijgen van iemand die eigenlijk geen les mag geven op dat niveau (en dus goedkoper is). De examenklassen nota bene!



Ik kan dat gewoon niet aanzien. Over mijn eigen werkdruk/salaris heb ik niet zoveel te klagen, daar heb ik inderdaad zelf voor gekozen. Maar ik zie wel met eigen ogen hoe de huidige verhouding salaris-werkdruk ervoor zorgt dat mijn leerlingen met name in de bovenbouw zoveel slechter les krijgen dan waar ze eigenlijk recht op hebben. Ik kan niet anders dan me daar druk om maken. Het zijn wel mijn leerlingen! Als buitenstaanders mij daarom willen wegzetten als een 'klager' dan gaan ze hun gang maar .
Dat ben ik gedeeltelijk met je eens. Maar een tweede-graadsopleiding of Pabo zijn allebei HBO dus dan nog zou het salaris in het PO omhoog moeten want daar liggen de salarissen lager dan in het VO.



En ik ben het met je eens dat scholen meer geld uit moeten trekken (en ook hebben!) om bevoegde collega's aan het werk te krijgen. Op dit moment ben ik in de sectie Engels de enige bevoegde leraar op onze (erg kleine) lokatie. Met mij geven drie anderen Engels, allemaal onbevoegd. Het is niet in de bovenbouw (daar ben ik naartoe gegaan en voor mijn onderbouw-uren zijn dus anderen gezocht) maar ik vind het zelf wel heel zwaar. Wat de kinderen in de onderbouw tekort komen moet je in de bovenbouw bijspijkeren. Daar maak ik me best zorgen over soms. Bovendien komen ze voor van alles en nog wat bij mij. Ik maak me echt zorgen over het niveau. Als ik dan zie dat we weer als laatste met onze vacatures in de krant staan en dat er weer niets op de site van de school staat terwijl we al maanden weten hoe veel uren we volgend jaar op moeten vullen dan krab ik me nog maar eens achter de oren...
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad, scholen hebben best geld, dat is de paradox.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk nu 4 jaar in het voortgezet onderwijs en kan er heel erg van genieten. Werken met pubers is echt mijn ding en het vak muziek dat ik geef vinden ze meestal ook erg leuk. Mijn voordeel is mijn vak, muziek is toch veel praktijk dus voor mij valt het met toetsen nakijken enzo relatief mee. Maar als ik bij mijn collega's de stapels nakijkwerk zie vind ik het pittig hoor! En ik heb 7 uur per dag relatief veel geluid om me heen, wat het vermoeiend maak. Maar dat weet je als je eraan begint.



Ik denk dat leraren klagen omdat er steeds meer van je verwacht word. Er wordt steeds meer van je verwacht dat je elke leerling adaptief (individueel) lesgeeft. Ik zal een voorbeeld geven: in 1 klas heb ik 5 leerlingen met dyslexie. Als er dan een toets gegeven wordt moet voor 2 leerlingen het proefwerk vergroot worden, 1 moet het aangeleverd krijgen op USB stick, de ander moet 20 min langer de tijd krijgen, voor 1 leerling moet ik de vragen inspreken op band. Dat is veel voorbereiding. Zelfde geldt voor handelingsplannen. Huiswerk kan ik niet zomaar opgeven: de een heeft NLD en moet dus mondeling geinstructeerd worden, de andere neemt mondelinge info niet goed op, een volgende moet een stappenplan hanteren en bij nr 4 moet ik het in het huiswerkschrift zetten. DAT is waar de werkdruk door ontstaat!



Ik werk niet fulltime, omdat ik daarnaast nog studeer dus helemaal zeggen hoe het fulltime zou bevallen weet ik niet. Maar de projectweken, ouderavonden, thema avonden, klassenfeesten, vergaderingen, kampen, studiekeuze avonden, diploma uitreikingen zorgen er wel voor dat je een avond of 20 per jaar extra op school bent.



Het lesgeven vind ik niet het zwaarste, dat is voor mij het mentoraat. Ik heb best een zware klas met veel leerlingen met problemen. Ouders bellen 's avonds en dan zit je soms best wel eens een half uur (of langer) aan de telefoon. Daarvan moet je weer een verslag typen, het in het leerlingvolgsysteem zetten en vaak docenten mailen. Zonder dat ik het doorheb ben ik dan 1,5 uur verder. Wel groei je erdoor als mens, ik vind het wel dankbaar werk. Maar wel intensief.



Wat het salaris betreft: als starter heb je niets te klagen, mocht ik fulltime werken dan krijg ik 2450 euro bruto. Maar ik groei elk jaar 50 euro bruto in mijn functie tot maximaal 3300 euro. Dat hebben mijn vriendinnen echt niet, die groeien veel sneller, krijgen een mobiel/auto/laptop van de zaak. Ik kan er van rondkomen, ook al vind ik dat het salaris best iets omhoog mag....



Maar: ik blijf wel studeren, omdat ik niet denk dat het als 60 jarige een makkelijke baan is. Ik ben jong en heb veel energie, maar ik zie mijn oudere collega's echt wel gebukt gaan onder de werkdruk. En ja, de zomervakantie mag van mij wel 2 weken korter als ik die dagen eens door het jaar in zou mogen zetten. Dan zou ik ook eens 'zomaar' en dag vrij kunnen plannen of buiten het hoogseizoen op vakantie kunnen.



Wat ik niet snap is dat er altijd vragen worden gesteld over de vakanties van leraren. Er wordt altijd vanuit gegaan dat het DUS wel een relaxte baan is. Als het jouw baan is en jij kiest ervoor is dat de charme van het werk. Het weegt op tegen alle telefoontjes op je vrije avonden, tegen alle middagen in het weekend dat je proefwerken maakt en tegen alle avonden dat je tegen ouders uit probeert te leggen dat hun kind echt aan het werk moet. En wat ik vaker gelezen heb: ook ik ben vaak de eerste dagen van de vakantie ziek, want dan mag ik pas ziek zijn van mezelf. Ik werk altijd door omdat ik mijn werkgever niet wil opzadelen met lesuitval. Maar da's mijn probleem....
Alle reacties Link kopieren
Ja! Zelf in te vullen snipperdagen door het jaar heen, dat zou ZO fijn zijn! Ik wil best een week zomervakantie inleveren als ik dan vijf vrij opneembare snipperdagen krijg. Een vriend van me was afgelopen week naar Belgie, omdat daar een artiest optrad waar hij groot fan van is. De dag erna heeft hij vrij genomen. Als hij in het onderwijs had gewerkt had hij het optreden van zijn held kunnen vergeten. DAAR hoor je nou nooit iemand het over als ze lopen te klagen dat ze zoveel korter vakantie hebben dan wij .
Ja, vind ik ook. Als wij een weekendje weg willen met familie (wil je niet zo vaak) of met vrienden dan blijven we altijd hier in de omgeving op maximaal een uur of anderhalf rijden want ik moet op vrijdag gewoon werken en dan naar huis om mijn man op te halen (ik heb elke dag de auto mee) en op zondag moeten we naar huis want maandag is weer een gewone werkdag.
Alle reacties Link kopieren
Trouwens, missymusic, mijn school heeft paal en perk gesteld aan het thuis 's avonds opbellen door ouders. In 99% van de gevallen gaat het niet om heel dringende dingen. Daar kunnen ze dus gewoon onder werktijd over bellen naar school. Voor dingen die echt niet tot de volgende dag kunnen wachten, een acute ziekenhuisopname bijvoorbeeld, staat het telefoonnummer van de afdelingsleider in de schoolgids. Die kan dan de mentor inlichten. Ouders hebben dus niet van elke leraar afzonderlijk het privenummer. Bij een vriendin van me die op een andere school werkt is het net zo: er staan alleen schoole-mailadressen van de medewerkers in de schoolgids.



Dat maakt de baan al een stuk minder zwaar, als je niet 's avonds voor elk wissewasje op je prive-adres wordt opgebeld.
Een collega van mij werd zo om 23:15 nog gebeld vorige week! Zij is coordinator en een andere collega had in een klas gezegd dat de kinderen nog twee dagen hadden om hun werk af te maken. Maar dat het vrijdag echt helemaal af moest zijn, anders moesten ze 's middags maar een uur nakomen om het af te maken. En dat vond die vader maar onzin, als zijn dochter na moest komen dan kwam hij wel even naar school toe vrijdag! Ze had geen idee waar hij het over had want ze lag al te slapen en dacht dat er iemand een ongeluk had gehad ofzo! Tja, dan spoor je als ouder toch ook niet helemaal helemaal niet....
Alle reacties Link kopieren
Dat bedoel ik dus . Bij ons werden twee collega's op zondagochtend om tien uur gebeld over iets wat totaal niet urgent was. Eentje lag nog te slapen, die schrok zich kapot (en heeft de betreffende ouder HEEL erg wazig te woord gestaan).



Overigens is de beslissing om de prive-adressen en telefoonnummers uit de schoolgids te halen ook genomen uit veiligheidsoverwegingen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ervaring in het HBO onderwijs, maar dat is al geruime tijd geleden. Het was de meest relaxte baan die ik ooit heb gehad. Leuke contacten met jonge mensen.

Vriendin werkt nog steeds in het HBO onderwijs: veel vakanties, een paar keer per jaar in het buitenland ivm internationalisering, betaalde coaching, nauwelijks colleges geven, wel stagebegeleiding en scriptiebegeleiding. Competentiegericht onderwijs met veel verantwoorelijkheid bij de student die zijn eigen persoonlijke ontwikkeling stuurt. Veel groepswerk. Vriendin werkt vaker thuis.

Ik heb haar nooit horen klagen. Integendeel. Weinig werkdruk. Soms pieken.



In het basisonderwijs kan de ene leerkracht meer aan dan de andere. Je moet als leerkracht stevig in je schoenen staan en er niet te veel naast hebben. In vergelijking met vroeger is er enorm veel veranderd in de klas. Kinderen van nu zijn anders. Veel ouders veeleisender. Er werken merendeel vrouwen in het basisonderwijs parttime. Veel kinderen met ontwikkelingsproblematiek en leerproblemen worden in het normaal basisonderwijs meegenomen. Het lijkt me een pittige job en niet iedereen is er geschikt voor.
Alle reacties Link kopieren
Kan iemand mij uitleggen waarom leerkrachten ADV dagen hebben?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven