Kosten kinderopvang omhoog, ik maak me zorgen!

17-09-2010 12:51 867 berichten
Alle reacties Link kopieren
Misschien dat ik te snel ben en beren op de weg zie, maar de berichten over de kinderopvang die fors duurder gaat worden, baren me zorgen. Wij hebben nu ons zoontje twee dagen naar het kdv en vanaf mei 2011 gaat ons tweede kindje ook. We vinden het nu al een smak geld, zeker voor twee straks, maar het gaat financieel...net... Weet iemand hoeveel het meer gaat kosten straks? Of hoe het gaat werken allemaal? En wat gaan jullie doen met de stijging? Ik word er ook behoorlijk boos van. Het is al behooorlijk duur, maar goed ik, ik kies om te blijven werken en dus heb ik daar ook wat voor over. Maar moeten we nu weer terug naar 'alle vrouwen thuis' of hoe zit dat!?

Ben benieuwd naar jullie reacties!
Alle reacties Link kopieren
quote:Bagheera schreef op 08 oktober 2010 @ 15:12:

Wuiles, voor au pairs werkt het anders, geloof ik. Je zorgt naast het 'zakgeld' voor kost en inwoning en betaalt haar ziektekostenverzekering. Hoeveel uur ze max mag werken, weet ik niet. Ik vind 300 euro ook wel heel weinig voor zoveel uur.De rechter denkt daar echt heel anders over.
Alle reacties Link kopieren
[verkeerd bericht geqoute
Alle reacties Link kopieren
quote:wuiles schreef op 08 oktober 2010 @ 15:14:

[...]





De rechter denkt daar echt heel anders over.Oh, dat wist ik niet, het is ook een tijdje geleden dat ik zo'n artikel gelezen heb met alle voors en tegens. Nou gelukkig maar, want vetpot was het niet voor die meiden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Bagheera schreef op 08 oktober 2010 @ 15:20:

[...]





Oh, dat wist ik niet, het is ook een tijdje geleden dat ik zo'n artikel gelezen heb met alle voors en tegens. Nou gelukkig maar, want vetpot was het niet voor die meiden.Voor de goede orde: het hangt mede af van het aantal uren dat de au pair wordt ingezet. Ik vind een vergoeding van 300 euro voor een circa achtenveertig-urige werkweek krankzinnig.
Alle reacties Link kopieren
quote:wuiles schreef op 08 oktober 2010 @ 15:24:

[...]





Voor de goede orde: het hangt mede af van het aantal uren dat de au pair wordt ingezet. Ik vind een vergoeding van 300 euro voor een circa achtenveertig-urige werkweek krankzinnig.



Aha. Nou ja, mocht ik er ooit een nodig hebben, dan zal ik alles goed uitzoeken



Ik begreep uit de posting van de dame die een au-pair heeft, dat haar man parttime werkt, dus ik was niet van 48 uur p/w uitgegaan met mijn 'geen vetpot' anders zou het wel een understatement zijn, zeg.
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad. Misschien wil Heidi dat nog even komen toelichten?
Alle reacties Link kopieren
quote:TjaavanGs schreef op 08 oktober 2010 @ 14:57:

Vind het wel een goede zaak dat de kinderopvangbijdrage omlaag gaat.

Het hangen op subsidies en vinden dat de overheid het moet regelen wat tegenwoordig gedaan wordt , heeft mede veroorzaakt dat creativiteit en zelfredzaamheid bij de burger op een laag pitje staat

En in het egoisme van de mens een grote stijging.

Dan maar geen tweede auto of drie keer op vakantie of een huis die eigenlijk het budget te boven gaat.

Wordt tijd dat de boel weer genormaliseerd wordt

Dat oma weer bereid is zonder betaling op te passen, dat de buren bereid zijn weer even het pakketje aan te nemen of op te letten.

Dat het samen verantwoordelijk zijn voor de wereld waarin we leven ook weer samen gedaan wordt .



We zijn tegenwoordig best een beetje verwend met de vergoedingen, vergeleken met vroeger.



Twaalf jaar geleden (mijn oudste zoon is nu 12 jaar) was er geen sprake van een vergoeding vanuit de overheid en ook werkgevers waren toen nog niet verplicht om mee te betalen aan de kinderopvang van hun medewerkers.

Na de geboorte van mijn zoon ging ik part-time werken en ik verdiende met mijn 20-urige werkweek 1000 gulden netto per maand. Hij ging 2 dagen per week naar het kinderdagverblijf en we betaalden voor twee dagen opvang per week het bedrag van 750 gulden per maand. Dat was maandelijks een behoorlijke kostenpost, maar het was niet anders. Hierdoor kozen we er bijvoorbeeld voor om een huurhuis te nemen en geen woning te kopen.

Pas een aantal jaren later ontvingen we een (kleine) vergoeding van onze werkgevers (was toen nog niet verplicht), waar we maar kort gebruik van hebben gemaakt, omdat onze zoon naar de basisschool ging. Mijn tweeling is in 2003 geboren en gingen na hun geboorte ook naar het kinderdagverblijf.

De kinderopvangkosten bleven voor ons hoog, maar inmiddels was er wel sprake van een verplichte vergoeding door de werkgever.

Nu maak ik gebruik van een gastouder voor de naschoolse opvang voor vier uur per week, en hiervoor ontvangen we kinderopvangtoeslag. Dat is leuk meegenomen.

Aan overblijfkosten (3 x per week) betalen we voor 2 kinderen een bedrag van ¤ 516 per jaar (¤ 258 per kind). Toen onze oudste op 10-jarige leeftijd ook nog overbleef, was het jaarbedrag ¤ 774.

Overblijfkosten worden uiteraard niet vergoed, maar het is jaarlijks wel een behoorlijke kostenpost. Wellicht verschillen de kosten per school.
Alle reacties Link kopieren
Een vriendin heeft ook verschillende au-pairs gehad. Ze mochten maximaal 12 maanden blijven. Maximaal 30 uur per week en 2 dagen vrij en 1 vrij weekend per maand.



Zij betaalde 500,- per maand en natuurlijk eten en drinken. Ze hadden wel een heel mooi huisje in de tuin gemaakt zodat iedereen een beetje prive had. De au-pairs kwamen uit Portugal en Italie.
Alle reacties Link kopieren
Wat een reacties, het doet lijken alsof ik de oppas uitbuit. Het ging mij om te laten zien dat je niet altijd voor de opvang hoeft te kiezen, niet om mijzelf neer te zetten als een vreselijke moeder die te gierig is om haar oppas voldoende te vergoeden.

Niet dat het zo relevant is, maar ik zal de situatie 'toelichten':

Mijn man werkt zoals gezegd parttime, hij werkt van maandag tot en met donderdag en is vrijdag thuis. Olivia, zo heet de aupair, is vrijdag vrij. Ze komt uit België en volgt hier een (fotografie) cursus op dinsdag in de middag, dus dan is ze ook vrij. De kinderen, van 5 en 3, gaan dan met een vriendin van mij mee. Per week is ze er dus pak 'em beet 3,5 dag. Mijn dochter gaat naar school, ze is er dus overdag niet. Mijn jongste van 3 is er overdag dus wel. Wat ik van Olivia hoor is dat ze vaak in de tuin zitten of ze gaan uit, of er komt iemand langs. Ik vind het allemaal best. Het is een zacht en verlegen mannetje en ik heb haar nog nooit horen zeggen dat hij zo vermoeiend was. Er is een werkster die het huis schoon houd en strijkt e.d. en mijn man kookt 's avonds. Haar taken zijn dus op mijn zoontje passen, en op mijn dochter als ze uit school is. De afwasmachine leeghalen. Of de tafel dekken, dat soort dingen. Het weekend is ze sowieso vrij, en ja, we mogen gebruik maken van 2 oppasavonden per week. Dat is handig, omdat je nooit wanhopig op zoek hoeft te zijn naar een oppas als jij 's avonds weg moet. Olivia is er vaak maar twee avonden in de maand, want mijn man en ik zijn bijna altijd thuis 's avonds. En als we weg gaan, zijn we voor middernacht weer thuis.

Officieel is het geen werk, die ¤300 euro is een 'vergoeding'. Ze betaalt geen huur, eten, (mobiele) telefoonkosten of ziektekostverzekering. Ze heeft een fiets en onze auto ter beschikking en de hele zolderverdieping (met eigen kleine douche&wc, tv, bureau etc.) Vrienden van haar komen over de vloer en wij kunnen samen ook super overweg. We beschouden haar niet als een personeelslid ofzo, ze hoort gewoon bij de familie. Viert verjaardagen, feestjes en Sinterklaas met ons. Ze is sinds januari hier en is met ons met vakantie geweest. Daarnaast kreeg ze ook nog twee weken (doorbetaald) vrij. Ik weet echt niet wat ik nog meer moet vertellen om te bewijzen dat ik haar niet uitbuit. We doen alles volgens het boekje (zie de NAPO) en die norm die ik eerder noemde ging om hoeveel je van een aupair kon vragen. Ja, als je echt een 40 urige werkweek en 2oppasavonden per week vraagt, dan wordt je wel verteld dat je meer moet betalen, maar het verschil is niet zoveel groter (ik denk zo'n 400 euro?).

Nogmaals, het gaat niet om de 'vergoeding' van de aupair, maar om een alternatief voor de kinderopvang...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen idee wie of wat NAPO is maar ik help je hopen dat jullie familielid au pair de zaak niet zal voorleggen aan een advocaat.
Alle reacties Link kopieren
Kom dan eens met een relevante uitspraak c.q. wetsartikel Wuiles? Gezien jouw achtergrond moet dat moeiteloos te vinden zijn. Ik ben nu erg benieuwd.
Alle reacties Link kopieren
quote:HeidiH schreef op 08 oktober 2010 @ 14:00:

. Ik wens alle werkende moeder ouders succes met het zoeken naar een manier om te kunnen blijven werken met kinderen. .
Alle reacties Link kopieren
quote:Guinnevere schreef op 09 oktober 2010 @ 01:49:

Kom dan eens met een relevante uitspraak c.q. wetsartikel Wuiles? Gezien jouw achtergrond moet dat moeiteloos te vinden zijn. Ik ben nu erg benieuwd.http://docs.minszw.nl/pdf/34/2002/34_2002_3_2773.pdf
Ik wil ook wel zo'n au pair voor 300 euro. Heb ook een hele grote zolder. Betaal nu voor 1 dag in de week Kdv en 1 middag Bso 390 euro. Waar vind ik zo'n meisje? Het liefst wel Nederlands sprekend.
Alle reacties Link kopieren
quote:Liselotte4 schreef op 17 september 2010 @ 13:10:

[...]





Het hangt sterk van je inkomen af. Een gezin met minimumloon kan haar kind voor 30 cent per uur wegbrengen. Iemand die een gezamenlijk inkomen van 50 000 bruto heeft (anderhalf keer modaal) betaald 10 keer zoveel nl. 3 euro per uur.



Persoonlijk vind ik die verdeling dus echt absurd. Staat niet in verhouding met elkaar. Ik viel van mijn stoel toen ik over die verdeling las. Meer betalen als je meer verdient vind ik prima, maar zo uit proportie?

Een compleet verkeerde berekening

je gaat nu uit van het bedrag wat er betaald wordt

je moet uitgaan van het percentage tov het inkomen en dan kom je op hele andere getallen
Alle reacties Link kopieren
Dank Wuiles, hier wordt al veel uit duidelijk!
Alle reacties Link kopieren
Het klopt wat Heidi zegt.

Bij de officiele Au Pair instanties geldt meestal de norm van 400 euro vergoeding per maand+kost en inwoning+cursus(meestal de taal van het land)

Een au-pair is er voor de kinderen en licht huishoudelijke werk,tafel dekken en afruimen ed

De reiskosten worden ook betaald,auto ter beschikking(als ze rijbewijs heeft)telefoonkosten en betaalde vakanties.

Ik ben dan zomer au-pair geweest maar die 6 weken waren voor mij ook net vakantie,met de kinderen naar de dierentuin,naar een pretpark,weekje naar het strand,en ze hadden een pasje voor een zwembad waar alleen leden mochten zwemmen en daar trof je dan de andere au-pairs.

Als je als au-pair wilt werken zoek dan een goed gezin uit want er worden ook au-pairs uitgebuit die kinderverzorgster,schoonmaakster,kokkin en chauffeur ineen zijn,zonder vrije tijd en 7 dagen werkzaam van 700-2300 uur.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven