Prikactie onderwijs, niet noemenswaardig?

27-06-2017 11:26 611 berichten
Alle reacties Link kopieren
Helaas, het wordt volgens mij niet eens genoemd hier.
Heeft het zin volgens jullie?
Ik ben zelf leerkracht en vraag me af of mensen er zich meer van bewust zouden zijn als we een aantal dagen de deuren dicht zouden doen.
Om mij heen hoor ik veel ouders die het eens zijn met de eisen van de leerkrachten en besturen. Maar de bal ligt bij de politici natuurlijk. En die lijken zich er nog niet zo druk over te maken. Sander Dekker draaide een dagje mee met de kleuters, maar heeft hij daardoor een goed beeld van de werkdruk? Wat mij betreft niet.
Maar een prikactie heeft volgens mij niet zoveel effect. Een uurtje de kids naar opa/oma of buurvrouw, dat zet mijns inziens niet veel zoden aan de dijk.
Wat is jullie mening?
vrouwjagersma schreef:
27-06-2017 21:35
Nederlanders willen altijd zo graag gelijk concreet zijn :proud: Ik vind het niet zo heel verkeerd om eens na te denken over de eisen die je aan goed basisonderwijs wilt stellen. Tegelijkertijd moet je wel directe aanwijzingen voor de werkvloer hebben, inderdaad.
Ja tegelijkertijd inderdaad. Want, zo heb ik het in mijn werk in ieder geval altijd ervaren, op de werkvloer gaat, los van dat hele gesprek, het werk gewoon door. Elke dag is er weer school, elke dag staan die kinderen voor de deur en maakt het uit hoe er invulling wordt gegeven aan DIE dag, elke dag (voor mijn werk dan) leven er gezinnen met zulke forse problemen dat ze hun kinderen mishandelen of met forse psychische problemen die enorm verstorend en schadelijk zijn in het dagelijkse leven. Die gaan niet 'on hold' omdat er mensen ergens anders moeten praten over hoe ze de ideale zorg/onderwijs voor het hele land zien. Tegen de tijd dat wat zij besproken hebben doorsijpelt naar mijn werkvloer is het allang niet meer van toepassing.

Dus ja, zo'n gesprek is hartstikke leuk, maar zeker ook tegelijkertijd concrete stappen maken op de werkvloer voor vandaag en voor morgen. Want dat ene kind dat elke dag een driftbui heeft en een stoel door de klas gooit wacht niet op dat gesprek over wat we onze kinderen willen leren. Maar ook het kind dat dit jaar gewoon goed onderwijs wil krijgen wil niet wachten tot we gesprekken in beleid hebben omgezet en beleid naar concrete handelingen met allerlei nieuwe regels en protocollen en methodes en geldstromen.
EvaHier2 schreef:
27-06-2017 21:37
Sorry maar dat vind ik echt zo'n dooddoener.
Dus alle andere mensen kiezen niet vanwege hun passie en mogen daardoor meer verdienen?
Een goedbetaalde advocaat kiest niet vanwege zijn passie voor het beroep?
Nou, als dit je reactie hierop is, dan snap je het toch echt niet.
Wou je nou gaan zeggen dat, voordat je begon met de opleiding, er nog geen enkele sprake was van een, volgens leraren, te laag salaris, te hoge werkdruk? Ik hoor dit echt al jarenlang!

Mijn man heeft gekozen voor het bankwezen, dat is zijn passie. Om een of andere reden staat daar een betere beloning tegenover dan voor mijn werk of voor dat voor jou. Ik wist dat toen ik de zorg inging, jij wist het vast toen je het onderwijs inging.

Weinig mensen zullen werk echt langdurig volhouden als het niet is, wat ze heel graag willen doen. Ook de advocaat heeft vroeger die droom gehad als studentje, dat hij later advocaat zou zijn, en misschien wel grote zaken zou doen. Vast niet, hoe rijk hij dan wel niet zou worden.
anoniem_6393961b166f0 wijzigde dit bericht op 27-06-2017 21:47
0.09% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
.
mevrouw75 wijzigde dit bericht op 27-06-2017 21:47
99.67% gewijzigd
fashionvictim schreef:
27-06-2017 21:39
Dat kan ik me best voorstellen, dat dat zo is. Tegelijkertijd vraag ik me af of er met al die problematiek van tegenwoordig niet ook een beetje een kip en het ei discussie aan de hand is.

Zouden al die probleemkinderen net zoveel problemen hebben als het onderwijs zelf van een hoger niveau was? Of komen veel problemen juist omdat veel kinderen door slecht onderwijs gewoon dag in dag uit negatieve ervaringen hebben? Dat vraag ik me wel eens af.
Ik denk niet dat dit met het onderwijs te maken heeft, maar veel meer met de hele maatschappij waar we in leven. Waarbij ik meer verantwoordelijkheid leg bij de ouders dan bij het onderwijs.
Goal2016 schreef:
27-06-2017 21:43
Nou, als dit je reactie hierop is, dan snap je het toch echt niet.
Wou je nou gaan zeggen dat, voordat je begon met de opleiding, er nog geen enkele sprake was van een, volgens leraren, te laag salaris, te hoge werkdruk? Ik hoor dit echt al jarenlang!

Mijn man heeft gekozen voor het bankwezen, dat is zijn passie. Om een of andere reden staat daar een betere beloning tegenover dan voor mijn werk of voor dat voor jou. Ik wist dat toen ik de zorg in ging, jij wist het vast toen je het onderwijs in ging.

Weinig mensen zullen werk echt langdurig volhouden als het niet is, wat ze heel graag willen doen. Ook de advocaat heeft vroeger die droom gehad als studentje, dat hij later advocaat zou zijn, en misschien wel grote zaken zou doen. Vast niet, hoe rijk hij dan wel niet zou worden.
En daarom mag je dus geen salarisverhoging vragen?
Je man kan ergens anders solliciteren en een hoger salaris onderhandelen. Ik niet en dus zit ik met mijn pensioen zo'n 40 jaar op hetzelfde salaris.

Meer hoeft niet eens, maar een langere uitloop zou toch wel heel prettig zijn.
Alle reacties Link kopieren
marg81 schreef:
27-06-2017 21:37
Persoonlijk denk ik wel dat veel ouders de tekortkomingen van hun kinderen afschuiven op de leerkrachten. Je bent als docent de helft van de tijd bezig je onderwijskeuzes te verdedigen tegenover ouders die weigeren te accepteren dat hun lieve spruit misschien toch niet zo hoogbegaafd is als dat ze denken. Het feit dat hun kind niet de hoge cijfers haalt die ze verwachten, is vrijwel altijd de schuld van de leerkracht.
Waar is het gezonde nuchtere verstand gebleven?
Als leerkrachten wat minder tijd zouden moeten besteden aan betweterige ouders dan zouden ze meer tijd overhouden voor andere dingen die wel belangrijk zijn.


Ik denk dat dit te makkelijk is. Ik hoor het vaak, dat leerkrachten zo veel last hebben van al die betweterige ouders. Ik ben er zelf waarschijnlijk ook 1, in de ogen van sommige ex-leerkrachten van mijn kind. Een aantal van mijn vriendinnen staan ook zo te boek, en op de oude school waren vrijwel alle ouders "betweterige zeikouders".

Ik denk dat er zoveel zeikouders zijn omdat het onderwijs gewoon echt vaak tekort schiet. Door dat te blijven afschuiven op "ouders zijn steeds mondiger geworden" en "ouders verwachten steeds meer dat scholen gaan opvoeden" sta je ook niet open voor de vaak terechte kritiek van ouders. De meeste ouders verwachten helemaal niet dat school opvoedt, en de meeste ouders hebben wel wat beters te doen dan ruzie maken met de juf van hun kind.

Ik denk dat het veel eerder zo is dat heel veel ouders signaleren dat er dingen niet goed gaan en dat - op hun eigen al dan niet gemankeerde wijze - proberen kenbaar te maken.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
EvaHier2 schreef:
27-06-2017 21:41
Fashionvictim een aantal dingen die je zegt kan ik me best in vinden. Ik vind het alleen wel jammer dat je nogal denigrerend doet door het te hebben over huppelkutjes en niemand is nog beter geweest in spelling of taal dan jij.
Wellicht niet de juiste school, dan had je een andere school moeten zoeken.
ik zei "huppeltje", niet "huppelkutje". Ik zou niet durven, dat laatste, gebruik dat woord sowieso nooit.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef:
27-06-2017 21:42
Omdat onze fijne overheid bedacht heeft dat een heleboel scholen onderdeel zijn van een overkoepelend bestuur en dat zo'n overkoepelend bestuur gewoon actief tegen gaat dat je kind van basisschool kan wisselen. Believe me, I tried.
Is om school-shoppen tegen te gaan.
Ik ken kinderen die in 8 jaar basisonderwijs 5 scholen hebben gezien en alleen omdat ouders van alles vinden en vonden. Niet goed voor een kind, haar ontwikkeling stond niet meer centraal. Maar het staat/stond je vanzelfsprekend toch vrij om naar een school onder een ander bestuur te vertrekken?
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Als ouders zo denigrerend doen zou ik ook wel het mijne over die ouder denken trouwens.

Je kan van alles vinden, maar respect lijkt me toch wel een voorwaarde voor een goede samenwerking.
fashionvictim schreef:
27-06-2017 21:14
Ik heb zelf de indruk dat het onder andere aan de lesmaterialen ligt. Mijn zoon doet HAVO, zelf heb ik gymnasium gedaan. Je zou dus verwachten dat ik zijn schoolboeken zou moeten begrijpen, maar zelfs op de basisschool had ik regelmatig dat ik dacht: wat stáát hier in godsnaam?
Ik vind het opvallend dat zijn allerzwakste leerkrachten allemaal ook beduidend jonger dan ik waren, en dat de leerkrachten die ik echt goed vond en waar mijn zoons resultaten ook altijd met sprongen vooruit gingen juist meestal ouder dan ik waren.

Ik heb dus het idee dat er in de loop der jaren zoveel "gemoderniseerd" en geknoeid is met lesmethoden, dat het algemene kennisniveau in zijn geheel enorm achteruit is gehold. En jonge leerkrachten missen volgens mij dus zelf de benodigde basiskennis om zaken helder uit te kunnen leggen of over te kunnen brengen. Om het maar even met een heel flauw voorbeeld te zeggen: als je zelf het kofschip niet geleerd hebt, ga je dat ook niet kunnen uitleggen, natuurlijk.
Ik lig ver achter met bijlezen, maar dit heb ik ook ervaren. Overigens is het niveau van de zij-instromers vaak wel weer hoog, maar ik denk dat dat komt door bredere werkervaring, een andere hbo-achtergrond en leeftijd.
Alle reacties Link kopieren
Enn schreef:
27-06-2017 21:48
Is om school-shoppen tegen te gaan.
Ik ken kinderen die in 8 jaar basisonderwijs 5 scholen hebben gezien en alleen omdat ouders van alles vinden en vonden. Niet goed voor een kind, haar ontwikkeling stond niet meer centraal. Maar het staat/stond je vanzelfsprekend toch vrij om naar een school onder een ander bestuur te vertrekken?
Kon niet. Enige scholen die niet onder dat bestuur vielen waren bijzonder onderwijs en die hadden ook zo hun eigen methodes om leerlingen buiten de deur te houden. Wat mooi kut was, want de school waar hij op zat was sowieso nooit mijn keuze, ik had gekozen voor die vooruitstrevende school waar ze brede school aanboden en tweetalig onderwijs maar die hield er dus wegens gebrek aan leerlingen mee op.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef:
27-06-2017 21:39
Dat kan ik me best voorstellen, dat dat zo is. Tegelijkertijd vraag ik me af of er met al die problematiek van tegenwoordig niet ook een beetje een kip en het ei discussie aan de hand is.

Zouden al die probleemkinderen net zoveel problemen hebben als het onderwijs zelf van een hoger niveau was? Of komen veel problemen juist omdat veel kinderen door slecht onderwijs gewoon dag in dag uit negatieve ervaringen hebben? Dat vraag ik me wel eens af.
mijn oudste zit op een excellente school, het niveau is hoog, de druk ook.
gisteren kwam hij thuis met de mededeling dat hij de komende 2 weken zijn individuele prestaties moet verbeteren , zo niet, krijgt hij geen VWO advies.
op deze school flippen regelmatig kinderen.

mijn jongste zit op een gewone basisschool.
fijne school, maar helaas is de burgeroorlog van het Afrikaanse continent naar de laagste 3 groepen verplaatst.

kun je van beide zaken leerkrachten de schuld geven?
wij slapen nooit.
Wellicht. Maar de stammen ouders die boos worden op juffen omdat hun kind niet het VO-advies gekregen heeft dat zij bedacht hadden, hebben heel vaak geen enkele reden om boos te worden op de leerkracht.
Er zit nog een wereld van verschil tussen kritisch zijn en zaken verlangen van scholen die ze niet kunnen. We kunnen niet leerlingen met mavo-niveau een vwo-diploma geven, omdat ze al dokter willen worden sinds ze 6 zijn en als dat niet doorgaat is dat dus uw schuld (en ik zou willen dat ik dit verzon).
Alle reacties Link kopieren
EvaHier2 schreef:
27-06-2017 21:37
Sorry maar dat vind ik echt zo'n dooddoener.
Dus alle andere mensen kiezen niet vanwege hun passie en mogen daardoor meer verdienen?
Een goedbetaalde advocaat kiest niet vanwege zijn passie voor het beroep?
Haha jij verzint er nu opeens wat bij, dat heb je mij niet horen zeggen. Maar zoals ik het zie, is dat studenten bewust voor pabo kiezen omdat ze echt een passie hebben om kinderen dingen bij te brengen. Het salaris is altijd een bijzaak geweest, je koos niet voor de pabo om later rijk te worden.
Net als met de zorg.
Maargoed, dan nog, als je de arbeidsvoorwaarden naast iemand legt met een hbo diploma in een andere richting, zo slecht is het dan niet. Klassen moeten kleiner,meer docenten,maar dat bereik je m.i niet door als een negatief reclamebord te gaan fungeren om zo meer personeel aan te trekken.
Klopt het trouwens ook dat als invaller je maar een bepaald aantal keer mag invallen op een school en ze je anders een contract moeten aanbieden?
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef:
27-06-2017 21:46

Ik denk dat er zoveel zeikouders zijn omdat het onderwijs gewoon echt vaak tekort schiet
En de politie, ons rechtssysteem, de zorg in ziekenhuizen en voor ouderen, de regering, anti-discriminatie beleid, homo beleid en zo zijn er nog wel zeikpunten niet waar?
enn wijzigde dit bericht op 27-06-2017 21:51
6.31% gewijzigd
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef:
27-06-2017 21:50
Kon niet. Enige scholen die niet onder dat bestuur vielen waren bijzonder onderwijs en die hadden ook zo hun eigen methodes om leerlingen buiten de deur te houden. Wat mooi kut was, want de school waar hij op zat was sowieso nooit mijn keuze, ik had gekozen voor die vooruitstrevende school waar ze brede school aanboden en tweetalig onderwijs maar die hield er dus wegens gebrek aan leerlingen mee op.
Dan hebben ze hier echt een reden voor gehad. Weet jij welke?
enn wijzigde dit bericht op 27-06-2017 21:53
0.64% gewijzigd
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Ik herken niets in de negatieve ervaringen met leerkrachten.
Ik moet noodgedwongen zelf ook weleens wat voor een klas doen en man wat is dat niet mijn ding.
Zo moeilijk, alleen al de groepsdynamiek.
Ik werk met heel inspirerende mensen en sta elke week weer ergens versteld van, van hoe knap iemand iets met een groep kan en hoeveel de kinderen leren.
De school van mijn kinderen is ook zo fantastisch door de docenten.
Elk kind wordt gezien, een heel leerrijke omgeving, themaweken.
Om de zoveel tijd staan ze weer verkleed enthousiast een act op te voeren waar ze in hun vrije tijd aan hebben gewerkt.
Ik vind docenten kortom echt een vak apart, ken veel inspirerende mensen en vooral basisschooldocenten, petje af.
Ik zie de juf van mijn kind regelmatig langsfietsen als ik de kinderen van de bso haal, wat een dagen maken ze.
MoirenPhae schreef:
27-06-2017 21:46
En daarom mag je dus geen salarisverhoging vragen?
Je man kan ergens anders solliciteren en een hoger salaris onderhandelen. Ik niet en dus zit ik met mijn pensioen zo'n 40 jaar op hetzelfde salaris.

Meer hoeft niet eens, maar een langere uitloop zou toch wel heel prettig zijn.
Natuurlijk mag je erom vragen. Je hebt dan al meer bereikt dan ik.
Mijn man kan, in zijn schaal, onderhandelen en een functioneringsgesprek is daarin bepalend.
Ik doe mijn werk beter (of minder, maar uiteraard vind ik dat zelf niet ;-)) dan sommige van mijn collega's, maar ik zit nu al aan de top van mijn, naar beneden gewaardeerde, schaal. Hierdoor heb ik nu collega's die tot wel 300 euro meer verdienen iedere maand, voor de komende 35 jaar, voor hetzelfde werk, dezelfde verantwoordelijkheden, dezelfde werkdruk. Eerlijk? Nee, vind ik niet. Maar wat doe je eraan?
Wat ik wil zeggen is dat dit voor sommige banen gewoon enorm klote geregeld is, daarin zijn docenten echt geen uitzondering.
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef:
27-06-2017 21:46
Ik denk dat dit te makkelijk is. Ik hoor het vaak, dat leerkrachten zo veel last hebben van al die betweterige ouders. Ik ben er zelf waarschijnlijk ook 1, in de ogen van sommige ex-leerkrachten van mijn kind. Een aantal van mijn vriendinnen staan ook zo te boek, en op de oude school waren vrijwel alle ouders "betweterige zeikouders".

Ik denk dat er zoveel zeikouders zijn omdat het onderwijs gewoon echt vaak tekort schiet. Door dat te blijven afschuiven op "ouders zijn steeds mondiger geworden" en "ouders verwachten steeds meer dat scholen gaan opvoeden" sta je ook niet open voor de vaak terechte kritiek van ouders. De meeste ouders verwachten helemaal niet dat school opvoedt, en de meeste ouders hebben wel wat beters te doen dan ruzie maken met de juf van hun kind.

Ik denk dat het veel eerder zo is dat heel veel ouders signaleren dat er dingen niet goed gaan en dat - op hun eigen al dan niet gemankeerde wijze - proberen kenbaar te maken.
Het zal ergens in het midden liggen. Een deel van de klachten die ouders hebben zijn gegrond en een deel van de ouders zeurt. Net als dat een deel van de leerkrachten prima werk levert en een deel valt in de categorie ondermaats.
Alle reacties Link kopieren
Enn schreef:
27-06-2017 21:51
En de politie, ons rechtssysteem, de zorg in ziekenhuizen en voor ouderen, de regering en zo zijn er nog wel zeikpunten niet waar?
Wat flauw.

Onderwijs gaat ten eerste om onze kinderen, een onderwerp waar de gemiddelde ouder nogal fanatiek over is. Tenslotte willen we allemaal het beste voor onze kinderen. En ten tweede: onderwijs gaat over onze toekomst. Het legt de basis voor alles wat je in de rest van je leven wel of niet gaat bereiken. Natuurlijk zeiken mensen daarover als ze signaleren dat er dingen niet goed gaan.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef:
27-06-2017 21:54
Wat flauw.

Onderwijs gaat ten eerste om onze kinderen, een onderwerp waar de gemiddelde ouder nogal fanatiek over is. Tenslotte willen we allemaal het beste voor onze kinderen. En ten tweede: onderwijs gaat over onze toekomst. Het legt de basis voor alles wat je in de rest van je leven wel of niet gaat bereiken. Natuurlijk zeiken mensen daarover als ze signaleren dat er dingen niet goed gaan.
Wellicht flauw maar zeker een maatschappelijke tendens en zeggen dat dit niet zo is als het om onderwijs gaat is net zo goed flauw.
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Alle reacties Link kopieren
vrouwjagersma schreef:
27-06-2017 21:50
Wellicht. Maar de stammen ouders die boos worden op juffen omdat hun kind niet het VO-advies gekregen heeft dat zij bedacht hadden, hebben heel vaak geen enkele reden om boos te worden op de leerkracht.
Er zit nog een wereld van verschil tussen kritisch zijn en zaken verlangen van scholen die ze niet kunnen. We kunnen niet leerlingen met mavo-niveau een vwo-diploma geven, omdat ze al dokter willen worden sinds ze 6 zijn en als dat niet doorgaat is dat dus uw schuld (en ik zou willen dat ik dit verzon).
Ja, duh, dat bedoel ik natuurlijk niet. Dat leg je, als je een beetje verstandige leerkracht bent natuurlijk gewoon naast je neer. Dat vind ik er ook wel een beetje bij horen, eigenlijk. Net zoals je in andere beroepen van die vervelende dingen hebt die er een beetje bij horen maar die je je ene oor in en je andere oor uit laat gaan.

Ik bedoelde daadwerkelijk inhoudelijke kritiek.
Am Yisrael Chai!
Goal2016 schreef:
27-06-2017 21:43
Nou, als dit je reactie hierop is, dan snap je het toch echt niet.
Wou je nou gaan zeggen dat, voordat je begon met de opleiding, er nog geen enkele sprake was van een, volgens leraren, te laag salaris, te hoge werkdruk? Ik hoor dit echt al jarenlang!

Mijn man heeft gekozen voor het bankwezen, dat is zijn passie. Om een of andere reden staat daar een betere beloning tegenover dan voor mijn werk of voor dat voor jou. Ik wist dat toen ik de zorg inging, jij wist het vast toen je het onderwijs inging.

Weinig mensen zullen werk echt langdurig volhouden als het niet is, wat ze heel graag willen doen. Ook de advocaat heeft vroeger die droom gehad als studentje, dat hij later advocaat zou zijn, en misschien wel grote zaken zou doen. Vast niet, hoe rijk hij dan wel niet zou worden.
.
Met dat verschil dat de afgelopen decennia het takenpakket van een docent wel veel zwaarder is geworden.
De gigantische administratie, zo ongeveer ieder maatschappelijk probleem komt op het bordje van het onderwijs en dan ook nog de farce passend onderwijs een totale mislukking overigens en iets wat uiteraard gewoon een bezuinigingsmaatregel is.

Overigens hoor ik maar weinig docenten zeggen dat ze meer salaris willen, vooral de werkdruk moet minder en dat kun je bereiken door meer geld naar het basisonderwijs t elaten gaan zodat er geld is voor kleinere klassen en meer personeel.
Goal2016 schreef:
27-06-2017 21:21
En ja, ook ik vind een startsalaris van 2400/2500 euro prima, een eindsalaris van rond de 3500 euro is ook nog altijd prima.
...

Ah een antwoord op de vraag waar ik al bijna de hele dag mee zit, thanks! Ik snap nu eigenlijk niet de actie van vandaag... dit is toch een prima salaris?

En die werkdruk zie ik echt niet als hoger dan bij veel andere banen, dus deel 2 van de reden van de staking van vandaag snap ik ook niet.

Ik denk trouwens dat het "en/en" is: de leraren willen EN meer salaris EN een lagere werkdruk, niet ter compensatie van elkaar of zo. In veel reacties lees ik "met meer salaris verandert de werkdruk niet", maar zo begrijp ik niet dat de actie bedoeld was omdat leraren zelf ook wel begrijpen dat dat hun probleem niet oplost.
anoniem_240865 wijzigde dit bericht op 27-06-2017 21:59
2.41% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Kinderen zijn meer en meer de prinsjes en prinsesjes van hun ouders en dat is nou eenmaal een maatschappelijk ontwikkeling die gewoon gaande is. Prima als het onderwijs hierop in moet spelen, geen probleem. Maar dan niet beweren dat het niet zo is en dat alleen het onderwijs faalt.
enn wijzigde dit bericht op 27-06-2017 21:58
8.57% gewijzigd
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven