Red de jongens!!

04-01-2012 11:48 109 berichten
Alle reacties Link kopieren
"De ideale jongen is tegenwoordig een meisje, de echte jongen een ADHD-er."



Deze stelling komt van Aleid Trijens in de Volkskrant in haar artikel "Wie niet in de maat loopt, krijgt Ritalin".

Link



Ook historica Angela Crott komt tot de conclusie in haar promotie onderzoek "Van hoop des vaderlands naar ADHD'er.", dat er steeds minder begrip en waardering is voor "jongensgedrag".

http://www.ru.nl/hlcs/actueel/hlcs-nieuws/



Er wordt zelfs gesteld:

"Red de jongen, hij is het waard."



Wordt het inderdaad tijd voor extra aandacht voor jongens?

Worden onze jongens teveel "opgevoed" door vrouwelijke leerkrachten en is er daarmee minder geduld met ze en worden ze sneller "lastig" gevonden[
anoniem_19286 wijzigde dit bericht op 04-01-2012 12:07
Reden: Links toegevoegd
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Vroeger werd het ook niet getolereerd als twee oververhitte jongetjes elkaar in het lokaal in de haren vlogen, maar dan werden ze op de gang gezet of kregen strafregels, nu moeten ze erover praten, over hoe ze zich voelden, hoe het voor de ander voelde en waarom ze het deden. En "ik was een beetje oververhit" volstaat dan niet, diepe psychologische analyses moeten er komen



Meer mannelijke leraren zou ik erg voor zijn maar realistischerwijs weet ik dat het er bij ongewijzigd beleid alleen maar minder zullen worden, ook in het voortgezet onderwijs (op de basisscholen kan het al bijna niet minder meer).
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp ook niet waar alle "meesters" gebleven zijn. Ik heb vanaf groep 4 (tweede klas) alleen maar meesters gehad en één handwerkjuf.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Het beroep leerkracht heeft in Nederland steeds minder aanzien. Ook liggen de salarissen in vergelijking met het bedrijfsleven een stuk lager. Tel daar het gebrek aan carrierekansen (weinig doorgroeimogelijkheden) bij op en het beroep is voor mannen niet meer aantrekkelijk. Ik zou het ook liever anders zien!



Het moet maar eens afgelopen zijn met al die parttime werkende 'ik-ben-juf-want-dat-combineert-zo-lekker-met-mijn-gezin'-vrouwen in het onderwijs en hun getut. Ik werk in het internationale onderwijs en heb veel mannelijke collega's. Wanneer ik hen vertel over het Nederlandse onderwijs met allemaal parttime werkende vrouwen, over twee of meer leerkrachten in een groep en het gebrek aan mannen in het onderwijs, vallen ze zowat van hun stoel. In hun landen van herkomst is het beroep leerkracht nog een gerespecteerd beroep. Parttime werken komt bijna niet voor en er staan nog veel mannen voor de klas. Ook is er veel meer gescheiden onderwijs, waarbij het onderwijs aan meisjes echt verschilt van het onderwijs aan jongens. Ik denk dat Nederland nog een lange weg te gaan heeft.



En geef mij trouwens maar een groep jongens, daar kan ik veel meer mee. Ik durf wel van mezelf te stellen dat de jongens in mijn groep genoeg ruimte krijgen om te stoeien en bewegen etc.
Jongens zijn inderdaad vaak drukker dan meisjes. Als zij ruzie hebben slaan ze er op los, geven elkaar de hand en het is vergeten.

Was vroeger al en eigenlijk ben ik daar best wel jaloers op dat zij dat zo best vinden. Vrouwen lossen het heel anders op en vaak slechter.



Als kind zijnde speelde je in de schoolpauzes politie en boef, tikspelletjes iig werd er flink gerend en kon je je energie kwijt. Op veel scholen kan en mag dat niet meer omdat het te wild gaat, er kunnen andere kinderen vallen ed, de ruimte van de speelplaats is te klein en je valt haast buiten de boot als je het wel doet.

De sportlessen zijn ook veel minder qua tijdsduur en het aantal keer.



(bijna) Niks aan de hand als de kinderen na school kunnen rennen en hun energie kwijt kunnen maar helaas is het zeldzaam dat je kinderen op straat ziet spelen al zal dat in dorpen anders zijn dan in de randsteden.

Hoe vaak lees je niet op fora, tijdschrijften of hoor je het via via dat sommige kinderen altijd buiten zijn, zich moeten vermaken en dat dát asociaal gevonden wordt.

Zelf ben ik nog van de generatie: mooi weer, geen regen dus is buiten spelen. Als het regent had je letterlijk pech want dan verveelde je je. Nu ben je als moeder bijna een paria als je je kind naar buiten stuurt.



Sowieso zijn de tv en de pc echte killers op het gebied van je lichamelijke energie kwijt kunnen en dat moet er toch ook een keer uit.
Alle reacties Link kopieren
Dat artikel ben ik het helemaal mee eens. Ik ben moeder van 2 jongens, ik kom uit een meisjesgezin, mijn vriendinnen hadden voornamelijk meisjeskinderen en mijn ouders hadden natuurlijk ook geen ervaring met jongens. En oh oh oh, wat zijn die jongens van mij druk. Dat vind ik zelf ook, ik sta echt verbijsterd over hoe dat hier allemaal door de kamer vliegt en rent. Ze kunnen ook niet normaal lopen, alleen maar rennen, ze kunnen nauwelijks normaal praten, alleen maar gillen. De enige manier om ze een beetje in de hand te houden is ze regelmatig uit te laten. Ze zijn te klein om zelf op straat te spelen en onze postzegeltuin biedt niet genoeg ruimte voor hun energie, dus gaan we een paar keer per dag met ze naar buiten. Dat is werkelijk het enige dat je kunt doen om ze een beetje in bedwang te houden verder. Zelfs voor televisie of filmpjes hebben ze geen rust in hun kont.



Ik dacht lange tijd dat het aan mij lag, dat ik ze verkeerd opvoedde, omdat ze zo druk zijn. Kreeg er ook regelmatig commentaar op. Maar langzamerhand (nu ik ook wat meer jongetjes van school begin te kennen), kom ik erachter dat dit misschien wel heel normaal jongensgedrag is en dat er echt niks mis met ze is. Nee, ze zitten inderdaad niet rustig in een hoekje te spelen met 2 autootjes, maar de hele speelgoeddoos moet op z'n kop en dan worden die auto's ruimteschepen die door het heelal (ook wel woonkamer genoemd) vliegen met veel lawaai uiteraard. Dus ja, als iemand daar commentaar op heeft, steekt dat wel, maar probeer ik dat toch wel een beetje te relativeren met: tja, het zijn nou eenmaal jongens.



En de school heeft er inderdaad ook moeite mee. Oudste zoon zit in groep 1, kan veel meer dan moet op lees en rekengebied, maar heeft een bloedhekel aan al dat geknutsel en geteken. En dan blijft hij inderdaad niet altijd maar rustig zitten, maar is hij gauw afgeleid en wil weer in beweging komen. Hij kleutert al een jaartje extra, zodat hij voorlopig nog niet helemaal in het leerstramien hoeft te komen, maar ik zie de toekomst dan al somber in, haha.
..
Alle reacties Link kopieren
@reizigster2004

Mijn zoon was precies hetzelfde als jouw zoon en de kleuterverlenging bleek FUNEST voor hem. Wij dachten ook: laat maar lekker kleuteren, leren moet nog lang genoeg.

Dom, dom, dom. Hadden we toen maar geweten wat we nu weten.



Laat hem doortoetsen op school om zijn niveau te bepalen. Als hij te lang geen uitdaging krijgt komt hij in een hangmatfase terecht waar je een kind moeilijk uit krijgt.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Snoesje, bedankt voor je reactie. Hier zijn we al eens even mee bezig geweest. De school wilde hem eerst nl. juist korter laten kleuteren omdat hij zo lekker vlot mee kon komen, maar hield toen toch vast aan de 1 oktober grens. Met als gevolg dat hij nu dus juist extra lang kleutert (bijna 3 jaar omdat hij van november is en destijds al een maand voor zijn verjaardag mocht beginnen op school). We laten het maar zo, hij is echt zo speels en beweeglijk, dat langer stilzitten voor hem nog een kwelling is. Dat kan hij nog lang genoeg doen. Bovendien is hij vrij klein en was hij tot voor kort nogal verlegen, dus dan is het ook wel fijn als hij straks altijd bij de grotere kinderen hoort.

Hij mag wel meedoen met groep 2 als die letterspelletjes doen enzo, en thuis vraagt hij ook vaak om samen lezen, schrijven, rekenen en dat doen we dus ook regelmatig. Mijn man is leraar, dus mogelijkheden genoeg in elk geval.
..
Alle reacties Link kopieren
Probleem ligt dieper. Dat jongens geen jongens meer mogen zijn is 'slechts' een symptoom.
Alle reacties Link kopieren
quote:rozenstruikje schreef op 04 januari 2012 @ 13:01:

Red de man in zijn algemeenheid. Alle waardes die een man heeft wordt weggenomen. Dat begint met kind zijn en dat gaat verder op volwassen leeftijd. Een man is niet meer nodig. Wat rest is een ruggengraatloos geval die nergens meer voor staat of zorgt of verantwoordelijkheid neemt en alleen nog maar seks nastreeft en mss nog wat te betekenen heeft op het werk, waar men in zijn algemeenheid vaak een nummertje is. En waar een man ook ooit nog speciaal was op anoniem seks gebied, streeft de vrouw daar ook voorbij.



Dit is heel algemeen, maar een steeds groter wordende groep mannen is geen man meer.



Ik haal Zweden nog maar een keer aan. Dat land is inmiddels zó feminien geworden dat een vrouw een man zelfs kan aanklagen voor verkrachting als ze achteraf bedenkt dat ze eigenlijk toch geen zin had in sex met hem (ask Julian Assange).

Geen wonder dat veel Zweedse mannen verwarde doetjes zijn geworden. Die durven geen man meer te zijn.

En dat veel Zweedse vrouwen massaal 's zomers naar Turkije gaan omdat ze toch ook wel weer eens willen worden verleid door een lekkere foute macho. Nergens zie je zoveel langbenige blondines in ultrakorte rokjes als in de Turkse vakantieoorden. En de Turkse mannen daar lachen zich een kriek en neuken zich helemaal suf.
Polygamie = intensieve vrouwhouderij
Alle reacties Link kopieren
Snoezekind is heel erg klein voor zijn leeftijd, maar dat is absoluut geen probleem. Veel groep twee kinderen zijn groter dan hij, terwijl hij in groep 6 zit.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
quote:h_l_g schreef op 09 januari 2012 @ 11:32:

Probleem ligt dieper. Dat jongens geen jongens meer mogen zijn is 'slechts' een symptoom.Waarvan dan (ben serieus benieuwd)?
Alle reacties Link kopieren
Lang verhaal, daar heb ik nu niet zon zin in sorry.



Drop en MM (avatar) interessante combi btw.
Alle reacties Link kopieren
@ snoesje en Reizigster: Ik heb ook 'zo'n' jongen, op school vinden ze hem ook druk en misschien is zijn werkhouding wel helemaal niet goed. Barst hij wil gewoon niet weer een poppetje knutselen of een vlechtwerkje maken, hij wil rennen op het schoolplein!



Kon volgens school ook niet tegen plotselinge veranderingen in het rooster totdat ik zei dat het misschien te maken had dat het zijn teleurstelling was omdat er weer geen tijd was voor gym of voor buitenspelen......ooohja misschien hadden we daar toch gelijk in.

Mijn advies was toen: iets minder knutselen en iets meer beweging.
Alle reacties Link kopieren
quote:h_l_g schreef op 10 januari 2012 @ 10:55:

Drop en MM (avatar) interessante combi btw.

Er is niet over nagedacht, maar nu je het zegt .



Ik vraag me iets af. Ik lees veel reacties van moeders die zelf een "druk" jongetje in huis hebben. Stel, jullie zouden mogen bepalen hoe school eruit zou zien, zodat jullie zoons zich wat beter op hun plek zouden voelen. Hoe zou dat eruit zien? Zou er meer tijd moeten zijn voor gym en buitenspelen? Minder geknutsel? Meer aandacht voor individuele kinderen, in plaats van kinderen dwingen mee te gaan met de groep?
Alle reacties Link kopieren
quote:potsiedikkie schreef op 10 januari 2012 @ 11:08:

@ snoesje en Reizigster: Ik heb ook 'zo'n' jongen, op school vinden ze hem ook druk ADHD, beslist, en misschien is zijn werkhouding wel helemaal niet goed koppig, niet leerbaar. Barst hij wil gewoon niet weer een poppetje knutselen of een vlechtwerkje maken foei toch !!, hij wil rennen op het schoolplein nee, dat is te gevaarlijk, hij zou kunnen vallen of tegen een ander kind aan botsen!



Kon volgens school ook niet tegen plotselinge veranderingen in het rooster autistisch, absoluut totdat ik zei dat het misschien te maken had dat het zijn teleurstelling was omdat er weer geen tijd was voor gym of voor buitenspelen......ooohja misschien hadden we daar toch gelijk in maar wij zijn de specialisten en jullie de pusherige ouders.



Mijn advies was toen: iets minder knutselen en iets meer beweging. En, deden ze vervolgens ook wat met je advies ?
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
quote:Liquorice schreef op 10 januari 2012 @ 11:35:

[...]



Er is niet over nagedacht, maar nu je het zegt .



Ik vraag me iets af. Ik lees veel reacties van moeders die zelf een "druk" jongetje in huis hebben. Stel, jullie zouden mogen bepalen hoe school eruit zou zien, zodat jullie zoons zich wat beter op hun plek zouden voelen. Hoe zou dat eruit zien? Zou er meer tijd moeten zijn voor gym en buitenspelen? Minder geknutsel? Meer aandacht voor individuele kinderen, in plaats van kinderen dwingen mee te gaan met de groep?



Kijken waar de belangstelling ligt en daar op inspelen. De stagelopers hadden daar gelukkig wél tijd voor.

Als "alle kindjes" ijsstokjes op papier plakken, volgens de opdracht, en dat ene lastige exemplaar gaat ermee bouwen dan zou dat kind wel eens toe kunnen zijn aan meer uitdaging.



Je beloftes houden, of je dreigementen uitvoeren is óók een stuk duidelijkheid voor kinderen. Als een vijfjarige al tegen de juf zegt dat ze niet streng / consequent is "Want als jij iets zegt doe je het toch niet" dan heeft die juf het echt wel verloren van dat kind.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Over consequent zijn heb ik hier niets te klagen, zoon zit op een behoorlijk strenge (christelijke) school. Het voorbeeld van Snoesje met de juf zie ik hier nog niet gauw gebeuren.



Wat mij wel goed lijkt: vaker gym (nu 1 uurtje per week) en meer buitenactiviteiten, bijv. samen spelletjes op het plein doen. Op dit moment is buitenspelen gewoon ieder voor zich, ze hebben wat fietsen en zandbakspeelgoed enzo. Ik heb een Duitse vriendin en haar zoontje zit op de Kindergarten (soort kleuterschool) en daar gaan ze veel meer naar buiten, en gaan de kinderen ook regelmatig naar het bos of een park of zo. Wat ik al zei, mijn drukteschoppers moet ik uitlaten. Als zoon uit school komt, rent hij 9 van de 10 keer naar buiten en dan raast hij eerst drie rondjes al gillend over het schoolplein voordat hij bij mij komt. Gewoon energie afblazen is dat.

Verder gaat de school hier er wel aardig mee om hoor, zoals ik al zei proberen ze wel in te spelen op de behoeftes van kinderen (meedoen met groep 2) en natuurlijk heeft knutselen en tekenen nut voor de fijnere motoriek. Bovendien zal hij het gewoon moeten leren, stilzitten hoort er nu eenmaal bij in het leven.
..
Alle reacties Link kopieren
Gelukkig hebben ze mijn advies ten harte genomen en doen ze echt (iets) meer aan beweging. Maar het is zo belangrijk dat ze veel en vaak naar buiten kunnen, ook voor de meiden.
Alle reacties Link kopieren
Wat een onzin allemaal, om het op het onderwijs af te schuiven!



Vroeger stonden er autoritaire meesters voor de klas met een liniaal of een riet in de aanslag, voor ieder kind dat niet stil en rechtop genoeg met de armen over elkaar zat.

Dus hoezo wordt er tegenwoordig te weinig getolereerd van jongetjes?!



Weet je waarom jongetjes vroeger wel stil konden zitten tijdens lesuren? Omdat ze voor en na schooltijd hun energie gebruikten om hun ouders te helpen met werken, of ze waren de hele middag op straat aan het voetballen of slootje aan het springen. Met een beetje pech moesten ze ook nog kilometers door de winderige polder fietsen om uberhaupt bij school te komen.



Tegenwoordig worden jongetjes als prinsjes met de auto gebracht en gehaald, kunnen ze bijna niet vrij buitenspelen omdat ze direct na school van het ene clubje naar het andere worden gebracht (alwaar ze ook weer netjes moeten luisteren en exact moeten doen wat bijv. de trainer zegt), hoeven ze geen enkel klusje in huis te doen, en zitten ze het liefst uren achter de (spel)computer.



En dan vragen hun moeders zich maar af waarom ze op school zo druk zijn! De oplossing ligt mijn inziens niet bij school maar juist bij alle uren er omheen.
Alle reacties Link kopieren
Jippie, ik ben braaf.



Kind op scouting (lekker buiten) en pencak (lekker bewegen).

En op de fiets naar school.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
quote:Liquorice schreef op 10 januari 2012 @ 11:35:

[...]



Er is niet over nagedacht, maar nu je het zegt .



Ik vraag me iets af. Ik lees veel reacties van moeders die zelf een "druk" jongetje in huis hebben. Stel, jullie zouden mogen bepalen hoe school eruit zou zien, zodat jullie zoons zich wat beter op hun plek zouden voelen. Hoe zou dat eruit zien? Zou er meer tijd moeten zijn voor gym en buitenspelen? Minder geknutsel? Meer aandacht voor individuele kinderen, in plaats van kinderen dwingen mee te gaan met de groep?

Wat mij fijn lijkt is kleinere klassen. Zoon wordt vooral druk van drukte.

Mijn zoon maakte pas een opmerking en mijn hart brak. Hij zei "maar niemand helpt mij om een kanjer te zijn." (School gebruikt de kanjertraining.) Dit hebben we thuis opgepakt, dingen die fout gaan corrigeren en uitleggen hoe kanjers dat doen. Dit ook besproken met de juf en ze had echt wat aan deze tip. Soms is het voor een juf ook best lastig om de juiste omgangsmethode met een kind te bepalen, ieder kind reageerd anders en heeft andere prikkels. Ik denk dat het dus heel goed is als ouders ook goed blijven communiceren met school over welke aanpak thuis het best werkt zodat dat op school evt. ook toegepast kan worden.
Alle reacties Link kopieren
Over de school ben ik erg tevreden. Als het weer het toelaat wordt er ook buiten de pauzes om veel buiten gespeeld. Onanks de grote groep oogt de klas heel ruimtelijk en de school staat open voor feedback van de ouders.



Ben het ook wel met Java eens. Als mijn zoon niet buiten heeft gespeeld of anders zijn energie kwijt kon is hij veel drukker. Ook als het druk is om hem heen of als er iets spannends gaat gebeuren.



Iemand noemde het 'uitlaten' zo zou je het bijna kunnen zien . Ik wandel vaak een rondje met mn kinderen en waar een hond aan iedere boom snuffeld zo bestormen zij ieder speeltuintje .
Alle reacties Link kopieren
Interessant . Ik ken een juf die regelmatig met haar handen in het haar zit omdat ze soms ook niet meer weet hoe ze de kinderen in het gareel moet houden. Daarom was ik wel eens nieuwsgierig naar ideeen van de andere kant.

Meer bewegen in het algemeen lijkt mij ook wel wat, bij voorkeur buiten. Had ik als kind zeker fijn gevonden, ik kon nooit stilzitten en dat was misschien makkelijker geweest als ik wat vaker had mogen rennen. Inspelen op behoeften van een individu klinkt ook mooi, maar is lastig te verwezenlijken voor een leerkracht die dertig kinderen onder zich heeft.



Overigens hoorde ik vanochtend op het nieuws dat een SCP onderzoek heeft gedaan naar kosten en opbrengsten in de zorg, en geconcludeerd heeft dat er makkelijk op deze zaken bezuinigd kan worden omdat de extra uitgaven van de afgelopen jaren geen hogere cito-scores hebben opgeleverd. Als mensen zo naar onderwijs gaan kijken wordt het natuurlijk nooit wat...
Alle reacties Link kopieren
quote:Java schreef op 10 januari 2012 @ 21:39:

Wat een onzin allemaal, om het op het onderwijs af te schuiven!



Vroeger stonden er autoritaire meesters voor de klas met een liniaal of een riet in de aanslag, voor ieder kind dat niet stil en rechtop genoeg met de armen over elkaar zat.

Dus hoezo wordt er tegenwoordig te weinig getolereerd van jongetjes?!



Weet je waarom jongetjes vroeger wel stil konden zitten tijdens lesuren? Omdat ze voor en na schooltijd hun energie gebruikten om hun ouders te helpen met werken, of ze waren de hele middag op straat aan het voetballen of slootje aan het springen. Met een beetje pech moesten ze ook nog kilometers door de winderige polder fietsen om uberhaupt bij school te komen.



Tegenwoordig worden jongetjes als prinsjes met de auto gebracht en gehaald, kunnen ze bijna niet vrij buitenspelen omdat ze direct na school van het ene clubje naar het andere worden gebracht (alwaar ze ook weer netjes moeten luisteren en exact moeten doen wat bijv. de trainer zegt), hoeven ze geen enkel klusje in huis te doen, en zitten ze het liefst uren achter de (spel)computer.



En dan vragen hun moeders zich maar af waarom ze op school zo druk zijn! De oplossing ligt mijn inziens niet bij school maar juist bij alle uren er omheen.



Eens! En dan als 'oplossing' aandragen dat de kinderen op school meer moet bewegen! Je zit toch niet op school om meer te bewegen?



Kinderen hebben 's ochtends van tien tot half elf pauze, tussen de middag een uur en dan nog vaak 1 a 2 keer gym in de week, woensdagmiddag vrij. (onderbouw ook nog vrijdagmiddag) genoeg tijd om thuis te bewegen lijkt mij zo.
Alle reacties Link kopieren
Op 21 november 2011 organiseerde kinderopvangorganisatie B4KIDS, onderdeeel van de Estro Groep, een informatieavond voor ouders met als thema: Mannen in de opvoeding en kinderopvang.

Louis Tavecchio was uitgenodigd om over dit onderwerp te spreken. “Meer mannen zijn nodig in de kinderopvang.

Jongens willen rennen, stoeien en boompje klimmen en dat typische jongensgedrag wordt in de feminiene kinderopvang vaak onderdrukt.

Maar een baan als pedagogisch medewerker is niet aantrekkelijk genoeg voor mannen en ze blijven daarom weg”, aldus Tavecchio .



Uiteraard kwamen allereerst de verschillen tussen jongens en meisjes aan bod.

Jongens hebben tijdens hun jeugd diverse testosteronpieken, wat risicovol gedrag bevordert.

Ze zullen gedurende deze pieken meer klimmen, klauteren, stoeien en lawaai maken. Kortom, ze vertonen typisch jongensgedrag, wat vrouwen vaak als ‘lastig’ bestempelen.

In tegenstelling tot meisjes die vaak rustige spelletje doen, goed luisteren en empathisch reageren, door Martine Delfos ook wel de ‘meisjesnorm’ genoemd.

Deze meisjesnorm heerst grotendeels in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, maar voornamelijk in de kinderopvang waar 99% van alle pedagogisch medewerkers vrouw is. Voor jongens betekent dit dat zij veel moeten communiceren via taal, rustig moeten blijven zitten en vooral niet al te veel lawaai mogen maken.

Maar mannen zijn niet alleen belangrijk in de kinderopvang, ook het belang van de rol van vaders wordt al jaren door onderzoek ondersteund.

Zij vormen een brug tussen het gezin en de sociale wereld buiten het gezin, door grenzen van kinderen te verleggen, maar kinderen ook vertrouwen te geven. Door hen hoog in de lucht te gooien, maar ze in hun stevige armen weer op te vangen.

Door samen stoere sporten te beoefenen en kinderen er van te overtuigen dat ze heus wel van die hoge duikplank kunnen springen.

Tavecchio concludeert dat kinderen zowel behoefte hebben aan stabiliteit en veiligheid als om uitgedaagd te worden tot risicovol gedrag.



Ten slotte sprak Marleen van Polanen in vogelvlucht over haar promotieonderzoek naar het belang van mannen in de kinderopvang. Ook zij onderstreepte hoe belangrijk het is dat jongensgedrag herkend en gerespecteerd wordt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven