Geld & Recht alle pijlers

Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract

02-02-2021 09:30 707 berichten
Vriendin en ik zijn uit elkaar, maar we hebben wel een gezamenlijke woning. De woning wordt verkocht, ik zou er kunnen blijven maar dat wil ik niet en zij kan het alleen niet betalen. Toen we het huis kochten spraken we een allebei de helft verdeling van de vaste lasten af en dat we bij uit elkaar gaan ook weer de helft zouden doen. Maar die afspraak is nooit vastgelegd ofzo.

Nou vind ex dat zij recht heeft op een groter deel van de overwaarde omdat ik meer spaargeld heb dan haar en dat ik haar jarenlang een poot heb uitgedraaid met onze financiële verdeling ( haar woorden dus) omdat ik veel meer verdien dan haar en de allebei de helft voor vaste lasten nooit heb willen wijzigen.
Ik wil hier niet aan toe geven maar volgens haar is dat oneerlijk tov haar en ons nog niet geboren kind.

Volgens haar heeft zij door onze afspraak minder kunnen sparen en vind ze dat dat gecompenseerd moet worden nu we het huis gaan verkopen.
Vinden jullie dit fair?
Alle reacties Link kopieren
dianaf schreef:
02-02-2021 10:25
Je straft een kind vooral door het op te dringen aan een vader die geen vader wil zijn. Ex is degene die het kind straft door haar zin door te zetten, niet TO. Ze had waarschijnlijk ingecalculeerd dat hij zou blijven, ook al wilde hij echt geen kind. Helaas was ze slecht in rekenen. Nu moet ze op de blaren zitten en er voor zorgen dat het kind niets tekort komt. En als je dat goed doet, zal het kind echt wel een leuk leven en jeugd hebben.
Genoeg kinderen die zonder vader of moeder opgroeien, soms omdat ouders uit elkaar zijn, soms omdat de vader nooit in beeld is geweest (BAM of een oeps van een ONS), omdat de vader overleden is, omdat de vader gewelddadig is. Die kinderen komen vaak genoeg ook gewoon goed terecht.

dat dus: "The risk I (nou ja in dit geval zijn vriendin) took was calculaded, but man, am I bad at math"
:'(
Gaat u anders ondertussen even wat voor u zelf doen. (Viktor)
Mariejan schreef:
02-02-2021 10:53
Ik vind het wel een beetje gek dat de meeste vinden dat het naar rato moet als een van de twee partners meer verdiend.

Ik verdien minder en wil helemaal niet dat het naar rato gaat. Ik zou niet weten waarom. Mijn partner werkt meer uren en heeft een veel zwaardere baan dan ik. Waarom zou hij dan meer moeten inleggen? Ik kan mijn eigen broek prima ophouden.

Afspraken over het huishouden staan daar war mij betreft los van.

Voor wat betreft de vraag van TO: ik vind dus ook niet dat er nu wat zou moeten veranderen aan de bestaande afspreken. Ze krijgt de helft van de overwaarde en dat is het. Ze heeft immers ook de helft ingelegd.
Eens. Veel stellen beginnen met 50/50 als ze gaan samenwonen.
Bovendien werkt hij fulltime en zij parttime. Ik ga er even van uit dat dat haar eigen keuze was. Moet hij daarvoor opdraaien?
En de komende 18 jaar gaat hij alimentatie betalen voor een kind waar hij niet om gevraagd heeft.
Ik vind het nogal wat wat ze vraagt zeg.
Stel je hebt een etentje met vrienden en bij het betalen van de rekening kijkt iedereen naar jou omdat jij de grootste spaarrekening hebt.
Zo werkt het gewoon niet, je ex kan aanspraak maken op 50% van de verkoop van het huis en meer niet.

Hou dat geld maar want je zal voor dat vaderschap waar je in bent getruckt de komende 18 jaar flink moeten dokken. Zij kan bij de geboorte besluiten nog minder te gaan werken en raad eens wie dan meer moet gaan betalen?
Alle reacties Link kopieren
Veel mensen doen alsof 50/50 geen eerlijke regeling is. Dat is het wel. Ik ken veel mensen (ook met behoorlijk ongelijke inkomens) die 50/50 doen. Dit is nu de afspraak die geldt en wijk hier niet vanaf TO. Deze vrouw heeft je de grootst mogelijke loer gedraaid door zomaar een kind te nemen zonder jouw consent en nu wil ze financieel nog even het een en ander voor elkaar krijgen. Ik zou me aan de verdeling houden. Exvriendin zoekt het maar uit, heeft het over zichzelf afgeroepen. En dan zou je haar nog moeten ondersteunen ook? Ben je mal.
zonnedauwregenboog wijzigde dit bericht op 02-02-2021 11:08
0.28% gewijzigd
- Fight for your right to party -
La*Rubia schreef:
02-02-2021 11:04
TO wel: die verdient ruim voldoende om een dit huis te kopen. Dus die had in zijn eentje ook deze overwaarde gehad, terwijl de ex ws in een woningbouwflat terecht gekomen zou zijn, met 24 uur werken per week.
Had inderdaad. Maar zo ging het niet. Ex heeft net zoveel betaald als TO. Dus heeft net zoveel meegeholpen aan overwaarde die er nu is.
Hunebed schreef:
02-02-2021 11:03
En vice versa toch? Ze betalen allebei de helft. Dus TO zou die overwaarde dan ook niet zonder zijn ex hebben bereikt.

Stel de ex zou ook 42 uur per week werken, dan hadden ze voor het huishouden waarschijnlijk iemand in moeten schakelen. Dat hoefde nu niet omdat ex het grootste deel deed.

Maar goed, stel dit, stel dat. Koe... Kont...
Naar ik begreep werkt TO op zee, dus is er de helft van de maand. In die tijd is zij alleen thuis, en doet ze uiteraard haar eigen huishouden.
TO zegt dat ze het samen doen als hij wel thuis is.
Alle reacties Link kopieren
Jongens, ze zijn niet getrouwd, hè? PA komt er sowieso niet en KA is ook nog maar de vraag.
Rosalind schreef:
02-02-2021 11:05
Eens. Veel stellen beginnen met 50/50 als ze gaan samenwonen.
Bovendien werkt hij fulltime en zij parttime. Ik ga er even van uit dat dat haar eigen keuze was. Moet hij daarvoor opdraaien?
En de komende 18 jaar gaat hij alimentatie betalen voor een kind waar hij niet om gevraagd heeft.
Ik vind het nogal wat wat ze vraagt zeg.
Nou dit dus. Als daarover afspraken zijn gemaakt, of dat zij het wel prima vond, dat scheelt.
Alle reacties Link kopieren
Aviendha schreef:
02-02-2021 10:58
Wat betreft het kind snap ik, gezien de situatie, dat er geen co-ouderschap komt en ik vind ook dat je geen alimentatie hoeft te betalen (puur mijn mening, geen idee hoe het juridisch zit).
zijn kind, dus kinderalimentatie
Alle reacties Link kopieren
Poezenman schreef:
02-02-2021 10:45
Zij 96 uren en ik 168.
Als ik werken ben doet ze het huishouden alleen en als ik thuis ben verdeelden we de taken en ik kook dan ook elke dag omdat ik dat leuk vind.
Ik vond 50/50 de meest eerlijke verdeling en ons uitgave patroon verschilde nogal, ook als we het naar inkomen hadden verdeeld zou ze nu nog in dezelfde situatie zitten.
Dit slaat toch nergens op? Als zij minder had bijgedragen aan de gezamenlijke lasten vanwege duizenden (!) Euro's verschil in inkomen (per maand?), dan had ze maandelijks dus meer overgehouden en nu in een andere situatie gezeten, namelijk met meer vermogen. Zelfs al zou ze dat extra geld allemaal aan kleding hebben uitgegeven omdat ze volgens jou een gat in haar hand had, dan had ze nu meer / duurdere kleding gehad. Natuurlijk zou ze niet in dezelfde situatie zitten.

Ik snap niet dat je niet begrijpt dat als jij duizenden euro's meer geld hebt per maand, dat dat logischerwijs leidt tot een 'magerder spaarvarken' van haar.

Even afgezien van het feit dat je minder uren werken kunt verdisconteren in het naar rato bijdragen en dat het allemaal erg vervelend voor je is dat ze zonder overleg heeft gekozen om zwanger te worden. Je klinkt op financieel gebied ultiem egoïstisch.

Juridisch gezien heeft zij geen recht op meer dan de helft van de overwaarde. Ik zou het in dit geval wel redelijk vinden als je ermee akkoord zou gaan, omdat je je tijdens de relatie nogal egoïstisch en onbuigzaam hebt opgesteld waardoor zij nu in een financieel zwakkere positie zit. De reden van de relatiebreuk staat daar m.i. los van.
Alle reacties Link kopieren
Hunebed schreef:
02-02-2021 11:06
Had inderdaad. Maar zo ging het niet. Ex heeft net zoveel betaald als TO. Dus heeft net zoveel meegeholpen aan overwaarde die er nu is.
Prima joh. Dan nu stoppen met dat het anders is: de helft van de overwaarde en verder zoekt ze het maar uit.

En dat kreng stopt na de geboorte van het kind vast met werken en raad eens wie er dan meet alimentatie moet gaan betalen voor het ongewenste kind? Juist...

Nogmaals, een financiële man/vrouw en alles netjes afronden zodat ze ook door krijgt hoe erg ze van geluk mag spreken met iedere cent extra.
Lariba schreef:
02-02-2021 11:07
Jongens, ze zijn niet getrouwd, hè? PA komt er sowieso niet en KA is ook nog maar de vraag.
Kinderalimentatie ontkomt je niet aan. Tenzij de moeder het er bij laat zitten maar dat lijkt me gezien de stelling van TO uitgesloten.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap jullie allebei wel. Zij had dingen gewoon beter moeten regelen, nu heeft ze geen recht op meer dan de helft. Maar als jij duizenden euro's per maand meer verdiend vind ik de 50/50 verhouding wel heel erg vreemd. Dat ze daar überhaupt mee akkoord is gegaan.

Los van wat wettelijk bepaald is, zou ik het de persoon waar ik een mooie tijd mee gehad en de moeder van mijn kind gunnen een bedrag mee te krijgen. De 'oprotpremie' die eerder genoemd werd vind ik dan ook een mooi gebaar.

Dus helft van de overwaarde + een paar duizend euro (in jouw geval een of 2 maandsalarissen).
Alle reacties Link kopieren
Ze zou van mij niets extra krijgen.

Zij wist dat jij geen kind wil; stopt stiekem met de pil en voilà, zwanger. Denkt dat je wel zal blijven en dan heeft ze alles wat ze wil. Je blijft dus blijkbaar niet en nu ineens is ze ontevreden over een regeling van zoveel jaar geleden. Koekoek.

Als ze begint te zeuren over geld willen, kun je toch gewoon zeggen dat jij geen kind wilde en ze daar ook schijt aan had? Zij schijt aan jouw niet-ouderschapswens, jij schijt aan het geld.
Alle reacties Link kopieren
Hunebed schreef:
02-02-2021 11:05
Je bedoelt partneralimentatie? Of kinderalimentatie?
Allebei, maar ik bedoelde specifiek kinderalimentatie. Omdat ze hem genaaid heeft, letterlijk en figuurlijk. Maar misschien ontkomt hij er niet aan, als ze het gaat afdwingen met dna test.

Maar met de verdeling op dit moment zou ik dus wel schappelijk zijn.
Forget about what I said; the lights are gone and the party's over
Alle reacties Link kopieren
Lariba schreef:
02-02-2021 11:07
Jongens, ze zijn niet getrouwd, hè? PA komt er sowieso niet en KA is ook nog maar de vraag.
Als zij kinderalimentatie wil, staat zij in haar recht. Vaderschap gerechtelijk laten vaststellen, kinderalimentatie eisen. Dat ze niet getrouwd zijn geweest maakt daarbij niet uit.

Ik vind het rot hoor, dat dit je als man door je strot wordt gedouwd. Maar mijn hemel je zal een partner hebben die weigert een 50/50 regeling aan te passen nadat hij veel meer gaat verdienen. Bij een samenwoonrelatie hoort voor mij énige vorm van financiële solidariteit. Je partner bij wijze van spreken meer dan haar halve inkomen laten ophoesten voor de gezamenlijke lasten en zelf 20 % van je inkomen erin steken en de rest voor jezelf houden... (disclaimer: percentages zijn voorbeelden o.g.v. wat TO zegt over hun inkomen). Waarom zou je zo'n scheve verhouding willen?
Alle reacties Link kopieren
MarvelousMrsMaisel schreef:
02-02-2021 10:59
Dat ligt er dus aan wat het verschil is. Het is nogal raar als de één op dure vakanties kan en de ander dat niet kan betalen. Als je duizenden (!!) euro's meer verdient dan de ander, en je bent samen een leven aan het opbouwen, dan is het nogal raar dat je wel allebei evenveel aan de vaste lasten betaalt. Wel vind ik het raar dat die vriendin maar zo'n part-time baantje heeft, terwijl ze nog geen kinderen heeft of zo. Dus vandaar mijn suggestie om het verschil te berekenen op basis van het fulltime salaris. Want hij hoeft haar natuurlijk niet te sponsoren terwijl ze de hele dag in bad zit of zo.
Dat is niet raar. Dat vind jij raar. Dat is nogal een verschil.

Als de ene wel op dure vakanties gaat en de ander niet, dan vind ik dat een rare relatie. Het is niet perse een rare relatie. Ik ken een stel dat zich daar heel prettig bij voelt.

Iedereen mag zijn (financiële) relatie zelf invullen hoe ze fijn vinden.
Als je iets niet fijn vindt dan praat je erover. Kom je er niet uit. Dan pas je blijkbaar niet bij elkaar. Of niet meer bij elkaar.
Alle reacties Link kopieren
-Helena- schreef:
02-02-2021 11:15
Als zij kinderalimentatie wil, staat zij in haar recht. Vaderschap gerechtelijk laten vaststellen, kinderalimentatie eisen. Dat ze niet getrouwd zijn geweest maakt daarbij niet uit.
Dat weet ik, als ze de juridische strijd aangaat zal ze deze zeker winnen. Maar je bent zo 1-2 jaar verder. En het is de vraag of ze dit zal doen, al verwacht ik van wel.
Ik bedoel vooral dat het niet zo vanzelfsprekend en automatisch is als mensen hier zeggen.
lariba wijzigde dit bericht op 02-02-2021 11:20
1.47% gewijzigd
Ik hoop juist voor het kind én voor beide volwassenen dat de moeder kinderalimentatie zal eisen en toegewezen krijgt.
Het is namelijk heel gezond om in het onderhoud van je kinderen te voorzien. Zelfs als je er niet om gevraagd hebt en zelfs als je niet van plan bent een rol in hun leven te spelen.
Alle reacties Link kopieren
La*Rubia schreef:
02-02-2021 11:10
Prima joh. Dan nu stoppen met dat het anders is: de helft van de overwaarde en verder zoekt ze het maar uit.

En dat kreng stopt na de geboorte van het kind vast met werken en raad eens wie er dan meet alimentatie moet gaan betalen voor het ongewenste kind? Juist...

Nogmaals, een financiële man/vrouw en alles netjes afronden zodat ze ook door krijgt hoe erg ze van geluk mag spreken met iedere cent extra.

Ken je haar?

Tjonge..
Ik bloei op van een kop koffie!
.
anoniem_27844 wijzigde dit bericht op 16-06-2021 17:03
99.67% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Joehoe deze discussie is echt compleet gevoerd, alle kanten op
Loep TO even, en lees mee wat er al gezegd is (Spoiler: alles is al gezegd)
RodeTulip schreef:
02-02-2021 11:22
Ken je haar?

Tjonge..
Nou, ze heeft hem er blijkbaar wel heel bewust ingeluisd.
Dan ben je wat mij betreft ook wel een kreng
-Helena- schreef:
02-02-2021 11:15
Maar mijn hemel je zal een partner hebben die weigert een 50/50 regeling aan te passen nadat hij veel meer gaat verdienen. Bij een samenwoonrelatie hoort voor mij énige vorm van financiële solidariteit. Je partner bij wijze van spreken meer dan haar halve inkomen laten ophoesten voor de gezamenlijke lasten en zelf 20 % van je inkomen erin steken en de rest voor jezelf houden... (disclaimer: percentages zijn voorbeelden o.g.v. wat TO zegt over hun inkomen). Waarom zou je zo'n scheve verhouding willen?
Je kan het ook anders bekijken; voor haar veranderde er niks. Vanaf het begin van het samenwonen bleven haar woonlasten gelijk. Alleen zijn financiële positie verbeterde, nou prima toch voor hem? Je hebt geen recht op elkaars inkomen of vermogen. Je komt thuis met een nieuw contract met meer uren en hoger salaris, zegt je vriendin: Mag ik ff vangen?
lilalinda schreef:
02-02-2021 11:25
Joehoe deze discussie is echt compleet gevoerd, alle kanten op
Loep TO even, en lees mee wat er al gezegd is (Spoiler: alles is al gezegd)
Nou, ik ben wel benieuwd wie de poezen krijgt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven