Geld & Recht alle pijlers

Wat moet mijn vriend betalen per maand in mijn huis?

08-02-2021 12:57 212 berichten
Hallo iedereen,

Heb een lastige kwestie en ik kom er niet helemaal uit.

Mijn vriend woont nu al een tijdje bij mij en alle onkosten hebben wij eerlijk gedeeld (kosten woning, gas/water/electra, netflix, tv, gemeentebelastingen etc).. Al met al woont hij dus redelijk goedkoop bij mij in. Maar nu loop ik ertegenaan dat ik grote rekeningen krijg voor het onderhoud van mijn huis. Binnenkort 4000 euro voor het dak, het verven van het huis (rond 2000) en de cv ketel mag ook wel een keer vervangen worden..

Ik heb de woning zelf gekocht destijds maar heb nu onderhoudskosten dus niet bij zijn huur in berekend. Zou ik dit wel moeten doen of moet ik gewoon alles zelf betalen? Voorheen heeft hij altijd een vrij dure huurwoning gehad en daarbij betaal je natuurlijk gewoon ook voor wonen en onderhoud.. Of krijgt hij dan ook een aandeel in de woning? Hij werkt evenveel en verdient ook evenveel dus ik ben eigenlijk ook voorstander van een eerlijke verdeling voor de kosten..

Ik had gezien op internet dat onderhoud van een woning al snel 1-2% van de woningwaarde per jaar kan kosten.. Als ik uitga van 1% per jaar en deel door 2 dan zou hij 800 euro per jaar moeten betalen? Dus 66 euro per maand... Is dat heel gek om te vragen?

Ik hoor graag of jullie hier misschien wat meer ervaring mee hebben. Alle tips zijn welkom!

Bedankt voor het meedenken!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat je al het onderhoud als huiseigenaar zelf betaald.
Wil je dit doorrekenen aan een ander dan kan dat.
Maar ik vind dat niet netjes.

Toen je partner huurde was betaalde hij door huur natuurlijk wel mee aan het onderhoud, echter had hij toen hij ook recht op huurbescherming: dat heeft hij bij jou niet.

Hoe had je dit betaald wanneer je nog alleen geweest was of je vriend zijn eigen huis nog had???
Alle reacties Link kopieren
Ik zou iemand niet mee laten betalen aan mijn hypotheek als het huis niet op beide namen staat en dan ook niet aan onderhoud. Of is het plan dat het huis uiteindelijk van beiden wordt, want dan vind ik het wel redelijk.
Ja ik vind dat gek.

Want je huis wordt daarvan ook meer waard, krijgt hij dan ook een percentage van de overwaarde bij verkoop?
Alle reacties Link kopieren
Hij is geen eigenaar van de woning toch? Dan bouwt hij dus ook geen (over)waarde op. Aangezien hij jou huur betaalt woon jij ook aanzienlijk goedkoper dan voorheen. Het bedrag dat jij minder kwijt bent aan je woning zou ik reserveren voor woningonderhoud.
Kun je nagaan als je geen huurder in huis had gehad! Nu zijn je structurele woonlasten gehalveerd.
Jij hebt de woning, jij doet het onderhoud. Waarom zou hij daaraan meebetalen? Hij profiteert ook niet van de waardevermeerdering.

Als je wilt dat hij mee gaat betalen aan het onderhoud (en trouwens, ook de helft van 'kosten woning' , als daar rente en aflossing in zit), dan moet je zorgen dat hij mede-eigenaar wordt. Anders vind ik dat je op geen enkele manier van hem mag vragen dat hij daaraan bijdraagt. Zeker niet als het gaat om het gewone onderhoud dat je nu zelf noemt.

Jij zegt dat je voorstander bent van eerlijk verdelen van de kosten, maar hij is geen eigenaar van de woning. Het zou dus oneerlijk zijn om wel van hem te verwachten dat hij aan dit soort dingen meebetaalt. Jij hebt een huis en bouwt daarmee vermogen op. Hij is alles kwijt als het uit gaat tussen jullie. Dan zit je daar in het half door hem onderhouden huis en hij weer in een huurhuis, zonder spaargeld omdat dat in jouw huis is gaan zitten. Vind je dat zelf eerlijk klinken?
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat je je vriend pas mag laten meebetalen aan het onderhoud als hij ook op de eigendomsakte staat en dus wat meekrijgt bij evt. verkoop anders vind ik het niet fair.
Het is jouw huis dus die kosten zijn voor jouw rekening. De helft van de hypotheek meebetalen vind ik al onredelijk aangezien het voor hem geen investering is, maar voor jou wel.
Jullie kunnen ook kiezen het écht 50/50 te doen en hem ook eigenaar maken van het huis.
anoniem_64c188278ae06 wijzigde dit bericht op 08-02-2021 14:10
9.25% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Wow.Dat je dat kunt denken.
Het is niet verstandig om je in een relatie op te gaan stellen als verhuurder. Zoals gezegd zou je partner dan wel de lasten en niet de lusten van huren krijgen.

Misschien helpt het emotioneel gezien om te bedenken dat jij nu niet meer dezelfde hoge lasten had als voor de relatie; zijn bijdrage in de woonlasten kun je dus opsparen voor onderhoud. Onderhoud dat je overigens ook alleen had moeten betalen voor de relatie.

Je kunt natuurlijk wel samen een stuk onderhoud plegen door het zelf (samen) te doen. Samen de buitenboel schilderen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou niks laten betalen. Het huis staat op jouw naam. Niet op zijn. Dus als je de woning ooit te koop zet of jullie gaan uit elkaar, wat houdt hij dan over? Niks.
Eerst op papier vastleggen dat je officieel beiden huiseigenaar bent, dan pas dit soort dingen bedenken.
Jij betaalt dit nu uit eigen zak, het is immers jouw huis.
Je mag al blij zijn dat hij meebetaald aan de vaste lasten.
Ik zou zeker voorkomen dat hij mede-eigenaar wordt en dus gewoon zelf het onderhoud financieren. Al zou het natuurlijk wel attent van hem zijn als hij uit zichzelf iets bijdraagt. Maar hem expliciet mee laten betalen zorgt voor verplichtingen.
Je koptekst geeft het al aan.
Het is MIJN koophuis.
Je had zelf al onderhoudskosten op zij moeten zetten voor je eigen koophuis.
Alle reacties Link kopieren
Hij betaalt jou al blijkbaar huur. Jij kan prima van de inkomsten van zijn huur het onderhoud betalen. Veel meer dan een deel 'slijtage' vind ik ook niet dat hij aan huur zou hoeven betalen. Hij is geen eigenaar.
En dat zinnetje al met al woont hij heel goedkoop.
Goh.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou nooit meebetalen aan de hypotheek van iemand anders zijn koophuis en dus ook niet aan het onderhoud. Typisch geval van wel de lasten en niet de lusten.
De deal die ik had met mijn ex toen we samenwoonden in zijn huis was: ik betaal niet mee aan het huis zodat ik kan sparen voor een eigen woning mochten we uit elkaar gaan. En zo geschiedde
Overige vaste lasten en kosten wel 50/50
Alle reacties Link kopieren
Dus hij betaalt mee aan de aflossing van het huis zonder dat hij eigenaar is en je wil hem ook nog onderhoudskosten laten meebetalen.. lekkere relatie zo.
Alle reacties Link kopieren
EHV1981 schreef:
08-02-2021 14:15
Dus hij betaalt mee aan de aflossing van het huis zonder dat hij eigenaar is en je wil hem ook nog onderhoudskosten laten meebetalen.. lekkere relatie zo.
Exact dit!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het compleet onredelijk, maar ik heb mijn partner dan ook nooit laten meebetalen aan mijn hypotheek, alleen overige vasten lasten deelden we, maar volledige hypotheek bedrag, kosten voor groot onderhoud en de OZB waren voor mij. Belasting voor hypotheek rente aftrek was dan wel ook voor mij. Reden was dat ik in theorie hem elk moment er uit had kunnen gooien en ik huur vragen dus niet eerlijk vond, bij huur horen wat mij betreft rechten. Volgend huis kopen we samen, dan gaan we uiteraard wel de boel samen betalen.
Jouw koophuis, jouw onderhoudskosten.

Ik hoop dat hij niet ook meebetaalt aan de hypotheek?
In een normale huur zitten altijd onderdelen als onderhoud. Die mag je dus best doorrekenen in zijn bijdrage.
Uit de openingspost
Voorheen heeft hij altijd een vrij dure huurwoning gehad en daarbij betaal je natuurlijk gewoon ook voor wonen en onderhoud..
Uit de openingspost.

En nu "verleen"je hem vast heel goedkoop onderdak. Moest hij je dankbaar zijn of zo?
Rosalind schreef:
08-02-2021 14:19
Jouw koophuis, jouw onderhoudskosten.

Ik hoop dat hij niet ook meebetaalt aan de hypotheek?
Zijn 'huurwoning', zijn huur. En een normaal onderdeel van je huur zijn de onderhoudskosten. Het staat hem ook vrij om weer in een eigen huurwoning te gaan wonen, met veel hogere kosten. Als je ergens denkt te gaan wonen en niet te hoeven betalen voor het onderhoud, dan ben je niet reëel.
Alle reacties Link kopieren
Eens met de rest. Hij betaalt 50% van de netto rente lasten (dus het geen dat je niet aan aflossing betaalt en daar haal je de hypotheekrente vanaf) en 50% van de rest van de lasten. Aflossing en onderhoud betaal je zelf. Ja hij kan dan meer sparen, maar hij heeft geen spaarpotje in stenen zoals jij.

Of je maakt hem mede eigenaar, maar dan krijgt hij ook de helft (of hoe je het afspreekt, misschien heb je al veel afgelost/ingelegd) van de overwaarde/aflossing als jullie uit elkaar gaan.
Het leven is niet eerlijk

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven