Gezondheid alle pijlers

U vraagt wij draaien in de hulp/zorg/ dienstverlening

20-03-2022 11:06 151 berichten
Alle reacties Link kopieren
De laatste weken werd ik getriggerd door verschillende topics, die gaan over verwachtingen richting hulp- en dienstverleners. Werk zelf in 'de zorg' en veel dingen zijn herkenbaar. Het eisen van een doorverwijzing omdat je er niet doorkomt bij de doktersassistente die als pitbull wordt gezien. Waar die verwijzing dan over moet gaan doet er niet toe, je hebt er recht op! Het eisen van de beste prikker omdat het niet in 1 x goed lukt, het er van uit gaan dat het bij het vak hoort om met allerhande shit om te gaan. En voorvallen op mijn werk; mensen die -agressief- verhaal komen halen omdat ze vinden dat vader/ moeder niet goed behandeld is, die antibiotica/ bepaalde medicijnen eisen die echt niet zinvol zijn, maar zij vinden van wel. Of met een vraag komen maar het antwoord niet willen weten. Het indienen van klachten zonder eerst met de medewerker in gesprek te gaan over wat er nou precies dwarszit.
Gelukkig gaat het om een minderheid van de patiënten/ cliënten. De eisers en drammers bepalen helaas wel vaak de sfeer en toon van de dag. In het algemeen zie ik collega's vooral hun best doen voor iedereen, openstaan voor verbeteringen of klachten/ wensen. Soms is helaas niet alles maakbaar en dat wordt steeds minder goed geaccepteerd.
Wat wil ik met dit topic? De kant van de zorg/hulp/dienstverlener weergeven en ook een beetje van me af schrijven.
Alle reacties Link kopieren
Ginevra schreef:
23-03-2022 22:00
Ik vermoed dat het bij mijn ziekenhuis net zoiets is Caretta. En voor een groot deel zal dat ook wel functioneren als bedoeld, in elk geval in de standaardgevallen. Ik snap dat een ziekenhuis iets moet met alle simpele vragen en probeert een oplossing te verzinnen om het medische personeel te ontlasten.

Toch vermoed ik nog steeds dat al die systemen in zichzelf ook weer nieuwe problemen creëren. Er is zoveel geautomatiseerd dat er een boel patienten de weg kwijtraken en daar weer mee geholpen moeten worden, dan wel gefrustreerd raken en gaan klagen. Of het systeem werkt in de praktijk niet zoals het bedoeld is. Het optimaal inrichten van een proces is soms gebaat bij een zekere lege ruimte om alle vertragingen en abnormaliteiten op te vangen. Maar goed, daar is een hoop discussie over ook in de ict en organisatiewereld. Ik ben zelf (qua medisch en vereiste hulp) een ‘abnormaliteit’ en ik merk dat het systeem daar niet mee overweg kan, en dat kost veel tijd en telefoontjes van de specialisten om dat recht te breien.
Is ook zo, hoe het ook ingericht wordt, er zullen altijd situaties blijven waarin het niet vlekkeloos loopt of juist helemaal niet loopt. Ondanks dat het nog kan spoken op de poli met telefoontjes, zitten we nu met twee poli-assistentes het merendeel van de dagen. Mocht er iets voor een patient geregeld worden, kan 1 van ons de telefoon uitschakelen en de volledige aandacht op de patient en begeleider richten. Bij ons hebben mensen met een “ slechte uitslag” na dit nieuws naast dat ze net een schok hebben ervaren, een hele reeks vervolg-afspraken scans met een afspraak voor de uitslag, een afspraak bij de verpleegkundig specialist. Het is zo belangrijk om hier de tijd voor te nemen, naast uitleg ook even alles uitprinten. Het is heel onprofessioneel om verdrietige mensen drie keer te laten wachten vanwege telefoon ( naast dat je met een stuk privacy zit voor degene aan de telefoon).
Het ware te wensen, dat alle mensen, hun eigen gebreken wat beter bekeken. Dan zouden ze het wel laten om over andere mensen te praten!!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven