Lijf & Lijn alle pijlers

Kiezen met gym: waarom?

19-11-2008 11:27 147 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vraag aan gymleraren of anderen die hier een idee over hebben:



Ik ben een sportkneus. Altijd al geweest. Met gym werd ik altijd als laatste gekozen. Dit was voor mij één van de belangrijkste redenen om ontzettend tegen gym op te zien. Ik geloof niet dat ik aan het sporten zelf een hekel had... maar ik kon wel door de grond gaan als ik weer als laatste gekozen werd. Ik voelde me minderwaardig en buitengesloten... niet helemaal terecht denk ik, nu ik er met mijn volwassen ogen naar kijk (het ging tenslotte iets over mijn sportprestaties en niet over mij persoonlijk) Maar zo voelde het toen wel.



Ik ga niet een potje zielig zitten doen hoor. Het is helemaal goed met me gekomen. Ik heb het met heel veel dingen goed getroffen in het leven. Wat ik er alleen wel aan over heb gehouden is een stevige aversie tegen sport. Na mijn middelbare schooltijd heb ik wel veel gewandeld, gefietst en soms gezwommen, maar niet meer 'echt gesport'.



Totdat ik enkele weken geleden lid werd van een leisure club van een hotel in de buurt, eigenlijk om gewoon lekker te kunnen gaan zwemmen en sauna-en. (woon niet in NL; waar ik woon zijn weinig openbare zwembaden en om te sporten worden mensen dus lid van een leisure club). Bij de intake zat een fit-test... en de persoon die de test afnam ging er automatisch van uit dat ik zou gaan fitnessen en maakte een programma voor me ... en ik dacht, ach ja, waarom ook niet?...



Na de eerste keer fitnessen moest ik tot mijn verbazing constateren dat het heerlijk is! Nu zou ik het liefst iedere dag gaan en soms verlang ik 's avonds al weer om een uurtje te gaan, terwijl ik 's ochtends nog ben geweest. Ik moet mezelf echt binnen de perken houden om mijn lichaam, dat natuurlijk lange tijd niet gewend geweest is om intensief te sporten, niet over te belasten. Mijn vriend zei dat ik vanacht in bed zelfs loopbewegingen aan het maken was .



Mijn enthousiasme komt voor een deel vast doordat meer zelfvertrouwen krijg over mijn lijf... En het zal naar verloop van tijd vast gaan afnemen. Maar het is ook echt het sporten op zich waar ik zo van geniet... gewoon van het gevoel in mijn lichaam dat het teweeg brengt. Achteraf vind ik het wel jammer dat ik tot mijn 31ste zo'n negatieve associatie heb gehouden met sporten.



'Als laatste gekozen worden met gym' is echt een begrip in het Nederlands. Ik ben bepaald niet de enige voor wie de gymles een negatieve ervaring was. Als je er op googlet kom je al snel begrippen als 'loser', 'kneusje' etc. Hier en daar wordt het zelfs als vorm van pesten gezien (zo zag ik het overigens niet. Had wel begrip vor mijn klasgenoten, omdat ik mezelf ook een sport-loser vond)



Goed, na deze lange inleiding mijn vraag: Gymleraren, waarom doen jullie dat toch? Wat is (didactische? / pedagogische ?) achtergrond van het laten kiezen van twee teams? Het is toch nagenoeg bekend dat kinderen dat als kwetsend ervaren?



Ik ben benieuwd!
Alle reacties Link kopieren
quote:mastermind schreef op 19 november 2008 @ 19:40:





Uiteindelijk heb ik het creatief opgelost: bij ons moest je altijd een briefje van de dokter hebben als je niet kon gymen. Had een verstuikte enkel, ging langs de dokter en die schreef een briefje, dat ik "een tijdje" niet kon gymen. Toen de gymleraar vroeg hoe lang "een tijdje" ongeveer was, zei ik zonder blikken of blozen: "Minstens anderhalf jaar... ik heb een botafwijking." Zodoende heb ik nooit meer gegymd My god die is fijn! Ik ben overigens op een haar na geschorst voor het veelvuldig spijbelen bij gym. Dat kwam vooral doordat de gymlerares mij kende omdat ik hockeyde met haar dochter en het bloedirritant vond dat iemand die 5 á 6 keer in de week op het hockeyveld stond weigerde naar haar gymlessen te komen.
Alle reacties Link kopieren
Hahaha mastermind, echt??? Jezus, 1 kleedkamer voor jongens en meiden, wat genant. Dat briefje is wel prachtig!



Nah weet je, bij ons kozen de kneusjes ook gewoon weer de sterken. Wat ik ook stom vond, is dat we altijd op lengte moesten gaan staan. Ik was een magere pannenlat, en altijd de langste. Sta je daar weer. Ook genant was de coopertest. Nahja, ik kwam daar wel ver mee en mijn broer bleef maar rennen, totaan de bel, haha.



Gym is gewoon een genante bende eigenlijk. Al die opgroeiende lijven waarmee iedereen zich ongemakkelijk voelt, brrr. Maar ik spijbelde dus later altijd. Had daar helegaar allemaal geen trek in.
Geweldig opgelost Mastermind.



Bij ons moest je een briefje van je ouders meenemen om onder het gymen uit te komen. Maar mijn moeder was zelf juf en no way dat ze mij zo'n briefje gaf.



Heb ooit mijn neus verbrijzeld tijdens gym en na twee weken moest ik gewoon weer mee doen. Het ongelukje werd trouwens veroorzaakt door een kneus. Ik geloof dat zij veel langer last had van mijn neus dan ik.
quote:yoyo2 schreef op 19 november 2008 @ 19:44:

De sterke kinderen worden sterker en de zwakke kinderen worden zwakker...

Mooi samengevat!
Alle reacties Link kopieren
Sommige gymleraressen zijn helemaal erg. Ik snap dat ongesteld zijn zo'n beetje de doorsnee smoes is, maar als je het voor de eerste paar keren meemaakt en zo'n beetje dubbelklapt van de pijn én dan netjes een briefje meeneemt van je moeder dat het echt niet gaat. En je wordt dan voor de groep gezet en er wordt een flinke preek gegeven dat het er allemaal bij hoort en zij net bevallen is en dat dat veel pijnlijker is, dan ben je er ook wel klaar mee. Wat een achterlijk mens was dat en wat ben ik blij dat we alleen meisjesgym hadden.



Paar weken daarna wilde ze bevallingsontspanningsoefeningen doen met ons want 'handig voor later' ik was net 15. Toen ik 16 jaar later aan het bevallen was kon ik het me écht niet meer herinneren hoor
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
Gymleraren zijn eigenlijk altijd raar. Of smerig geinteresseerd in de meisjes, of sociaal contactgestoord, of dom, of allemaal. Brrr, eentje was zelfs voor een jaar mijn mentor. Bah. Ging 'ie een preek houden over zweet, pubers en deodorant. Zo'n vent wil je dan echt afschieten.
Alle reacties Link kopieren
quote:dramaapuck schreef op 19 november 2008 @ 11:43:

Ik ben geen gymleraar maar een dramadocent, maar ik vind het een ongelovelijk verkeerde aanpak. Vaak laten ze ook de "populaire" kinderen kiezen, zodat inderdaad de "zwakkeren" overblijven. En kinderen zijn hard, ze zeggen rustig "ik wil haar niet want ik mag haar niet, en ze kan niks" Didactisch en pedagogisch onverantwoord. Bij sommige vakken (drama) en in veilige groepen kan je de leerlingen wel zelf groepen laten maken, maar dan niet op de manier: ga maar voor de klas staan en kies je groepje uit. Dat loopt dan veel meer vanzelf. Herkenbaar verhaal ook!





Ik ben muziekdocent, en bij mij moeten leerlingen vaak in een groep musiceren. Soms vormen ze zelf groepen, en gaat dat vaak vanzelfsprekend. Bij muziek kiezen kinderen vaak ook anderen die een bepaalde gave hebben, een bepaald instrument kunnen spelen of goed zijn in een bepaalde stijl.

Daarom laat ik hun zoveel mogelijk zelf kiezen, onder supervisie van mij.
Alle reacties Link kopieren
quote:Maleficent schreef op 19 november 2008 @ 19:49:

Paar weken daarna wilde ze bevallingsontspanningsoefeningen doen met ons want 'handig voor later' ik was net 15. Toen ik 16 jaar later aan het bevallen was kon ik het me écht niet meer herinneren hoor
Alle reacties Link kopieren
Onze gymleraar (jaja, we hadden er 2) was ook zo'n lekkere viezerd. Altijd zonder kloppen de kleedkamer binnen rennen (was meteen de doorgang naar de gymzaal) en als we er wat van zeiden; jullie hoeven je niet te schamen hoor, want ik heb zelf een vrouw en een dochter en ik weet best wel hoe alles eruit ziet. Ondertussen keek hij dan even goed rond En altijd de meisjes die al heel vroeg grote borsten hadden nét even iets anders opvangen zeg maar.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
quote:Digitalis schreef op 19 november 2008 @ 19:52:

Bah. Ging 'ie een preek houden over zweet, pubers en deodorant. Zo'n vent wil je dan echt afschieten.



Jaah duh.. die pubers stinken als de ziekte zeg!

Je zal maar de hele dag in die geur moeten staan.

Sommige kinderen krijgen nu eenmaal niet van huis uit mee dat ze vanaf hun 11e deo moeten gaan gebruiken!
Alle reacties Link kopieren
Ja we waren al 15 hoor Yoyo, en iedereen gebruikte deo. En na twee uur rennen gaan de meeste mensen zweten.



Maleficient, zoeentje hadden wij ook. Die zei exact hetzelfde! Gadverdamme. Nu zal 'ie vast niet naar mij hebben gekeken, maar dat terzijde. Hij spoorde ons ook aan (alleen de meisjes) om lekker te gaan douchen na afloop. Na 3 minuten omkleden stond 'ie weer eens binnen, echt zwaar vervelend. Maar 1 keertje hoorden wij gemorrel aan de deur, en wij dachten dat het de jongens waren. De deur gaat hopen en we gooiden 'm keihard dicht, zo in de muil van de leraar.



Sukkel!
Alle reacties Link kopieren
Toch kan ik er later wel om lachen, want ik zat op een hele strenge school (op de veluwe, jaja) vandaar ook dat we niet samen met de jongens mochten gymmen. Maar ik en mijn vriendin hebben toch wel veel leuke streken uitgehaald. Ook zo fijn, het eerste uur gym hebben en dan een bosloop willen doen. Jottem, zit je lekker de hele dag op school te stinken want dat liep zo uit altijd dat je geen tijd meer had te douchen. Dus wij liepen met de hele groep mee, achter de eerste boom verstoppen en als ze weg waren terug naar school en lekker rustig aankleden. Leraar had het niet eens door.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
quote:Digitalis schreef op 19 november 2008 @ 19:56:

Ja we waren al 15 hoor Yoyo, en iedereen gebruikte deo. En na twee uur rennen gaan de meeste mensen zweten.



Maleficient, zoeentje hadden wij ook. Die zei exact hetzelfde! Gadverdamme. Nu zal 'ie vast niet naar mij hebben gekeken, maar dat terzijde. Hij spoorde ons ook aan (alleen de meisjes) om lekker te gaan douchen na afloop. Na 3 minuten omkleden stond 'ie weer eens binnen, echt zwaar vervelend. Maar 1 keertje hoorden wij gemorrel aan de deur, en wij dachten dat het de jongens waren. De deur gaat hopen en we gooiden 'm keihard dicht, zo in de muil van de leraar.



Sukkel!Volgens mij hebben wij op dezelfde school gezeten, jij komt toch ook van de Bible belt?
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
Ja Maleficent, maar niet op de Veluwe Maar al die scholen zullen wel een beetje hetzelfde zijn. Maar boswandelingen deden we dan niet.



Wel stiekem wegsluipen en dan een sigaret of joint paffen buiten de gymzaal, haha.
quote:Maleficent schreef op 19 november 2008 @ 19:59:

Toch kan ik er later wel om lachen, want ik zat op een hele strenge school (op de veluwe, jaja) vandaar ook dat we niet samen met de jongens mochten gymmen. Wij gymden ook niet gemengd. Was op een school onder de rook van Amsterdam. De reden was dat er maar 1 douche ruimte was bij iedere gymzaal. Maar bij mij op school werd nooit na gym gedoucht.
Alle reacties Link kopieren
Wij hadden overigens vanaf de derde(?) klas gescheiden gym, niet vanwege religieuze overwegingen maar omdat de lichamelijke verschillen dan te groot werden. Blessurepreventie dus.



Maar serieus waarom zouden vakken als gym, tekenen, muziek en handarbeid eigenlijk in huidige vorm worden gegeven? Is toch nergens voor nodig?
mevr. de Kees, je vergeet er nog eentje: textiele werkvormen.
Alle reacties Link kopieren
Tekenen en muziek vond ik wel leuk, maar daar was ik dan ook goed in. Handarbeid kon ik echt niet. Zagen ben ik veel te lomp voor, naaien enzo is niet aan mij besteed. Het enige wat ik leuk vond is van die pompoens maken en er oogjes opplakken.
Alle reacties Link kopieren
Die ken ik niet vlinder, da's ook handvaardigheid denk ik?



/ had achteraf liever nuttige handvaardigheid gehad, hoe stoffeer ik een stoel, leg ik een laminaatvloer en stuc ik een wand. Dat gekut met klei en 3D-kartonnen geprut, onzin.
Alle reacties Link kopieren
Hoezo, Mevrouw de kees? Ik snap je vraag niet helemaal. In welke vorm?
Alle reacties Link kopieren
Kijk een paar posts eerder Zam, daarin omschrijf ik dat muziekles veelal neerkwam op vaardigheid (dus niet te leren uit een boekje) ik, gezegend met minder musicaliteit dan een fietsbel kón gewoonweg geen voldoende halen. Vond het voor een verplicht onderdeel werkelijk een aanfluiting.
Alle reacties Link kopieren
Ja maar Mevrouwdekees, dat hebben sommigen met wiskunde. Nu is wiskunde wel nuttiger natuurlijk dan muziek, maar toch.
Alle reacties Link kopieren
Even voor het idee: ik hoor met mijn rug naar de piano toe niet welke noot hoger/ lager is als er een witte en zwarte naast elkaar worden gespeeld (da's een halve noot toch?) Lijkt me vrij moeilijk me dat aan te leren.
quote:Mevrouwdekees schreef op 19 november 2008 @ 20:14:

Kijk een paar posts eerder Zam, daarin omschrijf ik dat muziekles veelal neerkwam op vaardigheid (dus niet te leren uit een boekje) ik, gezegend met minder musicaliteit dan een fietsbel kón gewoonweg geen voldoende halen. Vond het voor een verplicht onderdeel werkelijk een aanfluiting.



Was bij ons ook zo, degenen die een instrument bespeelden hadden een knap cijfer, de rest niet. Was ook onmogelijk aan te komen, hoeveel inzet je ook toonde.



Wij leerden werkelijk niets over verschillende muzieksoorten en de herkomst ervan enzo. Je moest een riedeltje op een klein keyboardje spelen en bijvoorbeeld vertellen welke instrumenten je hoorde in een liedje (ik hoorde altijd dezelfde drie instrumenten, maakte niet uit welk lied).
Alle reacties Link kopieren
Ach wiskunde vond ik ook een bijzondere manier van Keesje pesten maar dat snap ik dan wel weer als verplicht onderdeel.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven