Werk & Studie alle pijlers

meerdaagse schooltrip, puber wil niet

15-12-2022 11:29 966 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
volgend jaar staat er voor onze 16 jarige puber een meerdaagse schooltrip op het programma. Een reis die door 99% van de leerlingen als heel leuk wordt ervaren. Oudere zus is ook geweest en van het 1 van de leukste trips die ze heeft gemaakt. Ook zij wilde eigenlijk eerst niet.
Maar puber wil dus niet, hij haat reizen, gaat ook niet meer met mij mee op vakantie. Blijft dan bij zijn vader. Reis is van maandag tot en met vrijdag. School stimuleert enorm dat hij meegaat. Hij zal als hij niet meegaat zo ongeveer de enige zijn van zijn leerjaar die hier blijft. Er is geen vervangend programma op school omdat meerdere trips die week zijn en dus veel docenten afwezig zijn. Ik hou niet van dwingen, 16 jaar en ik vind dat hij eigen keuzes kan maken. Maar ik ben toch wel bang dat hij spijt gaat krijgen. Vader wil perse dat hij gaat maar ik heb ook al aangegeven dat ik hem niet aan zijn haren naar de bus kan trekken. Wat zouden jullie doen? dwingender zijn en zo proberen hem mee te krijgen of echt zijn eigen keuze laten zijn.
Tosca2 schreef:
16-12-2022 15:04
Is heel logisch hoor, wat je schrijft. En dat laatste is gewoon een feit, geen verschil van inzicht.

Dat sommigen hier star volhouden dat hun manier de enige manier is, niet eens willen openstaan voor het feit dat mensen zich kunnen ontwikkelen, ervaringen opdoen, etcetera.. dat verander je niet. Voor hen is het wat het is en juist die houding maakt dat zij ook hier niet zullen openstaan voor een wat genuanceerder of opener beeld.

Ik wens TO ook succes en wijsheid met de situatie en de zoon van TO al helemaal. Want ook niet gaan, als enige, al hij toch (achteraf) ook niet ideaal vinden. Erg sneu.
Dat vind ik ook zeer opvallend.
En dan krijg je dus dat de geschiedenis zich herhaald.
Starre ouders, starre kinderen.
Ik vind het beangstigend om te leven hoe sommige hier in het leven staan.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pinaco schreef:
17-12-2022 00:23
Lijkt mij ook heerlijk, maar ja dan worden de rekeningen niet betaald. En dan is het wel heel handig als je in staat bent om de dingen die moeten te doen, ook als je niet wil. En dat het soms ook best leuk is om mee te maken wat er voor 10 uur gebeurt…
Dat leert een kind ook wel zonder die schoolreis, en al veel eerder. Als het van die reis afhangt of een kind later zal kunnen functioneren in de maatschappij, heb je als ouder toch iets niet goed gedaan in de opvoeding.
Alle reacties Link kopieren Quote
Leyawiin schreef:
17-12-2022 07:43
Dat leert een kind ook wel zonder die schoolreis, en al veel eerder. Als het van die reis afhangt of een kind later zal kunnen functioneren in de maatschappij, heb je als ouder toch iets niet goed gedaan in de opvoeding.
Dat ben ik ook helemaal met je eens!
Alle reacties Link kopieren Quote
Pinaco schreef:
17-12-2022 00:12
Dit is geen vakantie maar een uitwisseling project. Maar als noodzaak een eis is dan snap ik dat je dit niet nodig vindt. Mijn lat ligt gewoon op een ander punt.
Nee, het is een schoolreis toch?
Maar dan nog, uitwisselingen zijn juist vaak nog vrijblijvender, want buiten het normale curriculum op en je moet je er bewust voor aanmelden.
Scholen die ik ken iig.
Alle reacties Link kopieren Quote
Saelle1 schreef:
17-12-2022 01:32
Het zou bij mij erg van het kind afhangen en van de reden waarom ze niet willen gaan. Bij mijn dochter zou ik het vrijwel meteen accepteren want ik weet dat zij dingen goed overdenkt. Natuurlijk zou ik wel vragen waarom maar ik zou niet echt gaan pushen. Bij mijn zoon zou ik juist wel wat meer pushen. Die ziet altijd enorm tegen dingen op en in de praktijk blijkt het dan vaak allemaal toch heel erg mee te vallen. Voor hem is het juist belangrijk dat hij af en toe over die tegenzin heen stapt. Achteraf is hij vaak heel blij dat hij gegaan is maar hij ziet er enorm tegen op en vind veel moeilijk. Bij hem helpt het ook om alles uitgebreid te bespreken. Als het echt een groot drama zou worden dan hoeft het niet natuurlijk. Mij andere zoon is dol op dit soort activiteiten dus daar zou wel wat achter zitten als hij op eens niet zou willen. Bij hem ben ik af en toe ook wat strenger omdat hij soms ook niet heel rationeel beslissingen neemt en vaak liever lui dan moe is.

Maar als na gesprekken en een beetje dwang van mijn zijde ze nog steeds niet zouden willen dan hoeft het niet natuurlijk. Zeker niet een 16 jarige.

Dat neemt niet weg dat het een hele leuke en leerzame ervaring zal zijn en het is jammer om dat te missen maar als je echt niet wil dan hoeft te het niet.
Maar je kent je kind toch? Kijk, komt het ineens uit de lucht vallen dat kind zegt dat het niet wil, tuurlijk ga ik dan even na hoe en wat. Anders niet. Ik kan na 16 en 13 jaar zo inschatten welke er ja en welke er nee gaat zeggen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als ik terug ga naar het verhaal van TO vind ik het wel een zorgelijke ontwikkeling.
16 jaar, wil buiten school nergens naar toe, ontmoet zijn vrienden alleen online.
Dan snap ik dat een schoolreis een enorme stap is. Dus logisch dat hij dat niet wil.
Het is goed om je grenzen te kennen, ik vraag me af wat hier nu echt speelt. Hij zal toch op een bepaald moment wel de wereld in moeten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor de mensen die pleiten hem tegen zijn zin in toch mee te sturen, in de hoop dat hij het toch leuk gaat hebben:

Eerder schreef ik in dit topic dat ik niet mee ben geweest op Rome reis (en daar nooit spijt van heb gehad). Daarvoor was er echter een zeilweek vanuit school waar ik wél mee ben geweest. Niet omdat ik echt wilde, maar omdat iedereen zei dat het toch zo fantastisch leuk zou worden. Dus ik dacht: "ik vertrouw op het oordeel van anderen en geef het een kans."

Zat ik daar op een boot met 30 (?) jaargenoten die allemaal alleen daar waren om iedere avond uit te kunnen gaan en zich klem te kunnen zuipen. En ik zat daar (naïef) omdat ik wilde zeilen, en misschien 's avonds een spelletje te spelen. De eerste paar avonden zat ik alleen op die boot, tot iedereen straalbezopen midden in de nacht terugkwam. Dat was niet leuk, dus ben ik uit doffe ellende ook maar een keer mee gegaan. Kon ik zien hoe iedereen straalbezopen werd, dat was ook niet leuk. Achteraf gezien was dit misschien wel de vervelendste week uit mijn schoolcarrière. Ik word er nog naar van als ik er aan terug denk.

Wat ik er wel van heb geleerd, is beter te luisteren naar wat ik eigenlijk wel of niet wil. Dus toen een jaar later de Romereis zich aandiende heb ik daar wijselijk voor bedankt. Juiste beslissing, had ik dat een jaar eerder ook maar gedaan.

Ik trok buiten school ook weinig met de andere leerlingen op. Ik vond dat toen onnodig, omdat ik de middelbare school als een overgangsfase zag en ik toch ver van huis zou gaan studeren en daar wel blijvende (en passende) vriendschappen zou opbouwen. Het is helemaal goed met mij gekomen, wat dat betreft.En ook qua reizen. Ik hoef niet persé een maand naar Azië, maar ik heb wel een internationale carrière waarvoor ik veel in het buitenland verblijf.

Dus laat die jongen lekker thuis als hij dat wil.
s7rin wijzigde dit bericht op 17-12-2022 08:57
17.84% gewijzigd
Disclaimer: ik heb een mannelijk brein.
Luister naar hem. Dat verdient hij.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zoon van TO wil eigenlijk gewoon niks buiten de deur. Niet naar de stad, niet naar de film, niet op vakantie. Hij wil alleen maar thuis zitten gamen.
Ws allemaal ontstaan in Coronatijd (maar nu speculeer ik).
Hij zal toch ooit in beweging moeten komen?
Onkruit schreef:
17-12-2022 08:52
Zoon van TO wil eigenlijk gewoon niks buiten de deur. Niet naar de stad, niet naar de film, niet op vakantie. Hij wil alleen maar thuis zitten gamen.
Ws allemaal ontstaan in Coronatijd (maar nu speculeer ik).
Hij zal toch ooit in beweging moeten komen?
En “ooit” is dus nu? Hij is pas 16. Hij is nog een hele thuisstudie verwijdert van “moeten” als hij daarvoor zou kiezen.
En zelfs dan staat het hem vrij te kiezen voor een baan die thuis kan.

Er zijn mensen die anders zijn dan jij. En dat is prima.
Titatoverbal schreef:
17-12-2022 07:02
Dat vind ik ook zeer opvallend.
En dan krijg je dus dat de geschiedenis zich herhaald.
Starre ouders, starre kinderen.
Ik vind het beangstigend om te leven hoe sommige hier in het leven staan.
Je vindt het beangstigend dat mensen een puber die niet mee wil op schoolreis serieus nemen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Zoon is 16 dus minderjarig en gewoon nog leerplichtig. Voor mij voldoende reden om hem mee te sturen. Er wordt zo de nadruk gelegd op dat 'moeten'. Ik zou vooral de nadruk leggen op het feit dat het vooral ook leuk, leerzaam, weer eens wat anders is dan de lesbanken, je klasgenoten op een andere manier leren kennen etc. kan zijn. En misschien was het dat niet. Misschien waren (sommige) dingen niet zo leuk, of zwaar, of moeilijk, of confronterend. Maar dat alles kan je pas achteraf zeggen nadat je het hebt ervaren. En dat is dan ook ok, dat hoort bij het leven. Soms zit het mee. Soms zit het tegen. Daar leer je van en daardoor ontwikkel je je als mens: wie ben ik? Wat zijn jouw waarden en wat is voor jou waardevol in het leven? Wat neem ik mee?

Ik zou er persoonlijk alert op zijn of zoon bepaalde zaken of situaties wil ontlopen en er daarmee een soort vermijdingsstrategie op nahoudt, waarmee hij zich op de korte termijn denkt te helpen (hoera, ik hoef niet) maar er zich op de langere termijn geen dienst mee bewijst.
venessa schreef:
17-12-2022 09:04
Zoon is 16 dus minderjarig en gewoon nog leerplichtig. Voor mij voldoende reden om hem mee te sturen. Er wordt zo de nadruk gelegd op dat 'moeten'. Ik zou vooral de nadruk leggen op het feit dat het vooral ook leuk, leerzaam, weer eens wat anders is dan de lesbanken, je klasgenoten op een andere manier leren kennen etc. kan zijn. En misschien was het dat niet. Misschien waren (sommige) dingen niet zo leuk, of zwaar, of moeilijk, of confronterend. Maar dat alles kan je pas achteraf zeggen nadat je het hebt ervaren. En dat is dan ook ok, dat hoort bij het leven. Soms zit het mee. Soms zit het tegen. Daar leer je van en daardoor ontwikkel je je als mens: wie ben ik? Wat zijn jouw waarden en wat is voor jou waardevol in het leven? Wat neem ik mee?

Ik zou er persoonlijk alert op zijn of zoon bepaalde zaken of situaties wil ontlopen en er daarmee een soort vermijdingsstrategie op nahoudt, waarmee hij zich op de korte termijn denkt te helpen (hoera, ik hoef niet) maar er zich op de langere termijn geen dienst mee bewijst.
Ik vind dit echt totaal voorbij gaan aan een heel eigen mensenkind.
Beangstigend, dat er mensen zijn die zo met hun kinderen om zouden gaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
venessa schreef:
17-12-2022 09:04
Zoon is 16 dus minderjarig en gewoon nog leerplichtig. Voor mij voldoende reden om hem mee te sturen. Er wordt zo de nadruk gelegd op dat 'moeten'. Ik zou vooral de nadruk leggen op het feit dat het vooral ook leuk, leerzaam, weer eens wat anders is dan de lesbanken, je klasgenoten op een andere manier leren kennen etc. kan zijn. En misschien was het dat niet. Misschien waren (sommige) dingen niet zo leuk, of zwaar, of moeilijk, of confronterend. Maar dat alles kan je pas achteraf zeggen nadat je het hebt ervaren. En dat is dan ook ok, dat hoort bij het leven. Soms zit het mee. Soms zit het tegen. Daar leer je van en daardoor ontwikkel je je als mens: wie ben ik? Wat zijn jouw waarden en wat is voor jou waardevol in het leven? Wat neem ik mee?

Ik zou er persoonlijk alert op zijn of zoon bepaalde zaken of situaties wil ontlopen en er daarmee een soort vermijdingsstrategie op nahoudt, waarmee hij zich op de korte termijn denkt te helpen (hoera, ik hoef niet) maar er zich op de langere termijn geen dienst mee bewijst.
Lees mijn verhaal hierboven nog eens, zou ik willen zeggen.
Disclaimer: ik heb een mannelijk brein.
S7rin schreef:
17-12-2022 08:43
Voor de mensen die pleiten hem tegen zijn zin in toch mee te sturen, in de hoop dat hij het toch leuk gaat hebben:

Eerder schreef ik in dit topic dat ik niet mee ben geweest op Rome reis (en daar nooit spijt van heb gehad). Daarvoor was er echter een zeilweek vanuit school waar ik wél mee ben geweest. Niet omdat ik echt wilde, maar omdat iedereen zei dat het toch zo fantastisch leuk zou worden. Dus ik dacht: "ik vertrouw op het oordeel van anderen en geef het een kans."

Zat ik daar op een boot met 30 (?) jaargenoten die allemaal alleen daar waren om iedere avond uit te kunnen gaan en zich klem te kunnen zuipen. En ik zat daar (naïef) omdat ik wilde zeilen, en misschien 's avonds een spelletje te spelen. De eerste paar avonden zat ik alleen op die boot, tot iedereen straalbezopen midden in de nacht terugkwam. Dat was niet leuk, dus ben ik uit doffe ellende ook maar een keer mee gegaan. Kon ik zien hoe iedereen straalbezopen werd, dat was ook niet leuk. Achteraf gezien was dit misschien wel de vervelendste week uit mijn schoolcarrière. Ik word er nog naar van als ik er aan terug denk.

Wat ik er wel van heb geleerd, is beter te luisteren naar wat ik eigenlijk wel of niet wil. Dus toen een jaar later de Romereis zich aandiende heb ik daar wijselijk voor bedankt. Juiste beslissing, had ik dat een jaar eerder ook maar gedaan.

Ik trok buiten school ook weinig met de andere leerlingen op. Ik vond dat toen onnodig, omdat ik de middelbare school als een overgangsfase zag en ik toch ver van huis zou gaan studeren en daar wel blijvende (en passende) vriendschappen zou opbouwen. Het is helemaal goed met mij gekomen, wat dat betreft.En ook qua reizen. Ik hoef niet persé een maand naar Azië, maar ik heb wel een internationale carrière waarvoor ik veel in het buitenland verblijf.

Dus laat die jongen lekker thuis als hij dat wil.
De reden die je geeft.. 5 jaar lang geen vriendschappelijke contacten omdat je over 5 jaar toch weg gaat? Dat verzin je niet als 12 jarige net op de middelbare. Ik vraag me af waarom je deze reden nu geeft.. Om iets ‘mooi’ te praten voor je zelf? Of voor het verhaal zelf? Ik vind het nogal eenzaam klinken eerlijk gezegd..
Verder ben ik voorstander van kind zelf laten beslissen. Maar ik zou wel waar ik kon blijven stimuleren met er op uit te gaan. En wil hij echt niet dan is dwingen nooit oké.
Alle reacties Link kopieren Quote
BornSlippy schreef:
17-12-2022 09:11


De reden die je geeft.. 5 jaar lang geen vriendschappelijke contacten omdat je over 5 jaar toch weg gaat? Dat verzin je niet als 12 jarige net op de middelbare. Ik vraag me af waarom je deze reden nu geeft.. Om iets ‘mooi’ te praten voor je zelf? Of voor het verhaal zelf? Ik vind het nogal eenzaam klinken eerlijk gezegd..
Dit heeft niks met dit topic te maken, maar: ik ben na 2 VWO van school gewisseld, Dus Ik had net 8 jaar vriendschappen op een basisschool achter de rug, 2 jaar op een andere middelbare school en had gewoon echt geen zin veel moeite te steken in wéér nieuwe vriendschappen voor de komende 4 jaar. (Ik woonde immers nog gewoon in dezelfde stad, dus al die "oude" vriendschappen waren op fietsafstand beschikbaar.) Ik had op school een vriendenclub waar ik mee op trok, maar buiten school sprak ik eigenlijk nooit met iemand af. Op een sporadische verjaardag na. En ja: dat was echt een bewuste keuze van de toen 14/15-jarige ik. Dus ik praat niks mooi, ik was gewoon meer bezig met andere dingen (en vriendschappen) in mijn leven en trok mijn eigen plan.
s7rin wijzigde dit bericht op 17-12-2022 09:41
11.50% gewijzigd
Disclaimer: ik heb een mannelijk brein.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind het verwaarlozend om zoon hier dan maar zijn zin in te geven.
Hij kiest voor wat hij kent door thuis te blijven. Als hij meegaat ervaart hij wat dat is. Als hij er dan helemaal niks aan vind, zou hij de volgende keer van mij thuis mogen blijven.
Niet al bij voorbaat. Dan kom je nergens.
venessa schreef:
17-12-2022 09:04
Zoon is 16 dus minderjarig en gewoon nog leerplichtig. Voor mij voldoende reden om hem mee te sturen. Er wordt zo de nadruk gelegd op dat 'moeten'. Ik zou vooral de nadruk leggen op het feit dat het vooral ook leuk, leerzaam, weer eens wat anders is dan de lesbanken, je klasgenoten op een andere manier leren kennen etc. kan zijn. En misschien was het dat niet. Misschien waren (sommige) dingen niet zo leuk, of zwaar, of moeilijk, of confronterend. Maar dat alles kan je pas achteraf zeggen nadat je het hebt ervaren. En dat is dan ook ok, dat hoort bij het leven. Soms zit het mee. Soms zit het tegen. Daar leer je van en daardoor ontwikkel je je als mens: wie ben ik? Wat zijn jouw waarden en wat is voor jou waardevol in het leven? Wat neem ik mee?

Ik zou er persoonlijk alert op zijn of zoon bepaalde zaken of situaties wil ontlopen en er daarmee een soort vermijdingsstrategie op nahoudt, waarmee hij zich op de korte termijn denkt te helpen (hoera, ik hoef niet) maar er zich op de langere termijn geen dienst mee bewijst.
Jij vindt het leuk, leerzaam, anders dan anders. Dat is een mening, geen feit. De puber in kwestie heeft een andere mening. Geen enkele ouder zal vooraf zeggen, zo’n schoolreisje is echt heel erg stom dus ga maar niet. Dus het is volledig zijn eigen mening. Is ook heel leerzaam. Tegen de mainstream in je eigen mening vormen en daarvoor staan. Ook al ben je zwaar in de minderheid. Zo kan je het ook bekijken.

En nogmaals, het is maar een schoolreisje van 5 dagen. Geen heel schooljaar, waarin ie alleen maar in zijn nest ligt in plaats van lessen te volgen, sociaal te zijn met klasgenoten en alles te leren wat er nodig is voor gezond burgerschap.
Onkruit schreef:
17-12-2022 09:18
Ik vind het verwaarlozend om zoon hier dan maar zijn zin in te geven.
Hij kiest voor wat hij kent door thuis te blijven. Als hij meegaat ervaart hij wat dat is. Als hij er dan helemaal niks aan vind, zou hij de volgende keer van mij thuis mogen blijven.
Niet al bij voorbaat. Dan kom je nergens.
Wij worden het niet eens.
Alle reacties Link kopieren Quote
venessa schreef:
17-12-2022 09:04
Zoon is 16 dus minderjarig en gewoon nog leerplichtig. Voor mij voldoende reden om hem mee te sturen.

Die leerplicht heeft nou net nul komma nul met die schooltrip te maken, dit is dus een schoolvoorbeeld van een drogredenatie.
Alle reacties Link kopieren Quote
:high5:
-Eefje- schreef:
17-12-2022 09:22
Wij worden het niet eens.
Alle reacties Link kopieren Quote
Onkruit schreef:
17-12-2022 09:18
Ik vind het verwaarlozend om zoon hier dan maar zijn zin in te geven.
Hij kiest voor wat hij kent door thuis te blijven. Als hij meegaat ervaart hij wat dat is. Als hij er dan helemaal niks aan vind, zou hij de volgende keer van mij thuis mogen blijven.
Niet al bij voorbaat. Dan kom je nergens.
Maar TO gaf aan dat zoon al een keer op vakantie is geweest en dat vreselijk vond.
Alle reacties Link kopieren Quote
S7rin ik snap heel goed dat je de 2e keer niet mee bent gegaan. heb je achteraf spijt dat je de 1e week mee bent gegaan?

Ik heb vroeger ook wel dingen gedaan/moeten doen die niet leuk waren, maar daarvan kan ik nu wel zeggen dat ik weet dat ik dat niet leuk vind. En niet nog een keer zal doen. Maar als je niks nieuws probeert sla je ook de kans af om verrast te worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Sjulia schreef:
17-12-2022 09:25
Maar TO gaf aan dat zoon al een keer op vakantie is geweest en dat vreselijk vond.
Een schoolreisje is iets totaal anders.
Maar inderdaad, je bent van huis, en je kunt niet gamen.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven