Biologische aardappel met schil eten?

18-06-2008 14:41 133 berichten
Ik ben sinds kort op de biologische tour

En ik ben gek op aardappels met schil. Nu dacht ik, als die biologische aardappels toch onbespoten zijn, kan ik ze vast met schil eten.

Klopt dit? Of zouden jullie hem toch schilllen?
Haha! Maar je kunt het aan de buitenkant niet zien..:)

Enne..kun je van sok ook iets lekkers maken?



Ik heb nu wel heel veel groenten, conclusie; ik maak vanavond ratatouille, anders komt het nooit op.
Alle reacties Link kopieren
Ik maak lasagne met spinazie!



Heb helaas alleen gewone mozarella (er zit dus stremsel in van dieren) maar ik had geen tijd om rond te gaan shoppen, want ben aan het leren voor tentamens. Verder ook alleen gewone melk bij de supermarkt hier. Jammer! En de saus komt uit een pakje eigenlijk niet zo goed allemaal. Maarja....met die tentamens zit ik echt in een chaos wat huishouden en eten betreft. Lasagne met spinazie is al een variatie, want normaal maak ik het gewoon met gehakt (maar bio gehakt hadden ze natuurlijk niet bij deze supermarkt. Zucht.)
Alle reacties Link kopieren
Haha, een boer opgezocht?! Neuh, de laatste dagen niet echt! Maar... afgelopen weekend zijn we wel naar de open dag van de bioboerderij geweest die de groentepakketten levert, dat was hartstikke leuk, ook voor de kinderen. En lekkere hapjes!

Daarna doorgereden naar een boerderij waar biologisch vlees verkocht wordt: we hebben diverse pakketjes meegenomen om uit te proberen, ter afwisseling van onze diepvries vol hooglander-vlees. Moet zeggen: was ook heerlijk vlees! (Was wel even slikken toen ik hoorde dat de biggetjes van "onze" kinderboerderij hiernaartoe gaan om verder op te groeien etc.. Maar aan de andere kant, dan weet je ook zeker dat ze een prettig leventje hebben gehad!) Dat hooglandervlees smaakt trouwens heel apart, veel kruidiger op de één of andere manier, erg mager en erg rood van kleur. Schijnt te komen omdat deze rinderen echt het héle jaar buiten lopen en de uiterwaarden (noem je die zo?) afgrazen.



Maarre.. als ik jullie verhalen lees, dan moet ik eerlijk bekennen dat jullie wel een flinke pas voorlopen op mij! Broodbeleg komt gewoon nog steeds van de super vandaan. En ook de aardappelen. En de kaas. En.... Nou ja,stapje voor stapje, en vooral zorgen dat het leuk blijft, dan is het langer vol te houden!



Lekker trouwens, lasagna met spinazie!



Enne, wat doe je precies met klei, Julus? Een soort maskertje maken?
Alle reacties Link kopieren
(Hier biologische bieten gegezen met niet biologische spekjes...)
Alle reacties Link kopieren
Julus eet de klei



(geloof ik..toch?)



Wij hebben toch niet lasagne gegeten, want mijn vriend was pas laat thuis. Het werd dus even snel een soepje....maar dat is moeilijker dan je denkt zonder vlees!! Ik wilde vandaag een heldere soep, dacht eerst kippensoep (haha!) maar toen herinnerde ik me dat ik tegen de bio-indstrie ben Dan maar groentesoep, ook lekker. En het moest even snel want het was al laat, dus uit een pakje.



In Unox zit balletjes dus dat valt af. Maar je hebt ook van die (groente) bouillon in glazenpotten. Daar kun je zelf groente/vlees/vermicelli aan toevoegen als je wil. Maar in álle groentebouillons zat gewoon rundvlees of rundvleesextract!!!



Het is uit eindelijk een zak Unox geworden heb er zelf extra groente in gegooid en de balletjes vermeden. Pfff...als mijn tentamens klaar zijn ga ik echt weer menuutjes maken, want het is hier elke dag een chaos!
Kaaskopje en runner, je moet het jezelf niet te moeilijk maken hoor. Het moet wel leuk blijven en het kan niet de bedoeling zijn dat je er stress van krijgt. Ik eet ook gewoon beleg, gewoon uit de supermarkt. Ik had als doel om gezonder te gaan eten maar het moet geen halszaak worden. Het is dat we zelf die producten in huis halen maar bij een ander eet en drink ik gewoon wat er daar is. En dat geldt ook voor uit eten gaan. Als de melk op is in de tussentijd, komt er heus wel een pak melk uit de supermarkt, anders wordt het zo krampachtig en dat levert stress op.



Die klei mieter ik door de drankjes, door thee en sap enzo.

Het is gewoon zand, in feite. Heel simpel dus. Ik ken mezelf, als het echt heel veel tijd en moeite zou kosten dan was ik er zo klaar mee. Maar dit is goed te doen.



Als je die producten in huis hebt, doe je het ermee. Je maakt klaar wat je in de koelkast hebt liggen en eigenlijk is er altiijd wel iets van te fabriceren. Alle groente is te roerbakken. Omdat je elke dag moet koken moet het vooral ook makkelijk te maken zijn.



Als je datgene doet waar je je goed bij voelt, is het altijd goed. Al is dat elke dag pizza, als jij je daar prettig bij voelt is het geen probleem. Voor mij is dit ook een soort van nieuwe hobby, iets nieuws waar ik me op kan storten. Moet af en toe getriggerd worden anders wordt het zo saai.



Ratatouille gemaakt en ook erg lekker!

Moet me in het groentenpakket verdiepen dus wat ik vanavond eet, zie ik straks wel. Maar ik neig naar pasta want heb wel gehakt in huis.
Alle reacties Link kopieren
Je kan vrij gemakkelijk zelf vega burgers maken met kikker erwten en sojabonen. Je hebt alleen een goede maler oid nodig om de droge bonen fijn te krijgen. Ik vind zelf dit recept met droge bonen het makkelijkst werken. Wil het wel posten als er interesse is?



Gewoon noten en bonen eten als vervanger voor vlees kan natuurlijk ook! De odin webwinkel heeft diverse vega producten die me wel goed lijken. Zijn biologisch dus dan zullen er niet veel rare stoffen in zitten, toch??



Er is hier een krat met m'n bestelde spullen gebracht, ideaal! Bestellen via internet en het wordt gratis gebracht! heb geen tas gedaan wat de inhoud vond ik minder. Wel wat losse spullen als bieten, rabarber, bataat, venkel, gemengde kruiden, gemengde kiemen etc. Ook wat bonen en sojabrokken maar de laatste waren uitverkocht dus komen volgende week denk. Heb ze nog nooit op maar het lijkt me wel wat.



@ runner: biologische soep van de odin website of natuurwinkel kan toch wel? En anders is een keertje iets anders toch ook niet erg. Je moet ook even je draai hierin vinden! Bouillon blokjes zijn bijv altijd makkelijk om in huis te hebben, kosten niet zoveel en de meeste bio-winkels hebben dit wel. Ik heb zelf meestal boullion, bonen, rijst, pasta en wat diepvriesgroenten of groenten in blik/poit in huis. Voor het gemak op drukke dagen etc
Alle reacties Link kopieren
Julus, maak je niet druk hoor ik maak het mezelf niet te moeilijk, maar het is gewoon bij iedereen anders. Zoals jij het doet naar de boer en de bio-winkel en de markt, pff...dat klinkt voor mij weer moeilijk. Daar heb ik echt geen tijd voor! Maar ik maak me dan weer wat drukker over e-nummers.



Wat uit eten betreft ga ik ook niet moeilijk doen. En als ik écht trek in iets wat "niet mag" neem ik het ook gewoon, maar dan niet elke dag zonder na te denken zoals voorheen. De meeste keren denk ik eraan en dan denk ik, ohja...geen bio-industrie. En dan heb ik er niet zo'n behoefte meer aan.



Ik eet ook geen geen biologisch beleg of aardappels of groente of fruit (alleen kaas) want ik heb er gewoon het geld niet voor. Het moet niet te gek worden natuurlijk. Betaal me al blauw aan dat vlees haha



Die klei vind ik wel interessant. Proef je dat ook, of smaakt het naar niks? Ben wel benieuwd of en hoe het je gezondheid bevordert.



Ik maak idd wel eens burgers of falafels van kikkererwten (lekkerrr) maar dan gewoon uit blik. Ben wel benieuwd naar andere recepten, want ik probeer mijn vega recepten wat uit te breiden. Die erwten prak ik met een aardappelstamper (voorheen met een vork, maar dit kost veel meer tijd en moeite)



HappyS, heb nog geen kans gehad om langs de biowinkel te gaan. Er is hier wel een Estafette in de buurt. Af en toe iets anders is natuurlijk niet erg
Happy, klinkt goed en heel gevarieerd, waar heb je het besteld?



Runner, kan me goed voorstellen dat je alleen het vlees al duur vindt. Vind ik ook, ik ben ook echt enorm aan het twijfelen wat ik moet nemen vanwege de prijs.

En wat betreft die verschillende winkels; die liggen allemaal bij elkaar in de buurt dus dat is weer makkelijk. Maar kost wel wat logistieke planning, haha.



Die klei proef je niet, maar als je je kiezen op elkaar zet knarst het lekker. Goed roeren en drinken maar.

Het is goed voor je darmflora en heeft dus een reinigende werking. Zitten allerlei mineralen in, ik heb hem bij de natuurwinkel gehaald (tuinen verkoopt het ook) en het heet Schindele's klei. Ik heb op dit topic volgens mij eens de site gezet, kijk maar even als je wilt.



Ja bouillon is erg handig, en blikken gepelde tomaten. Heb ik ook al ondervonden, wist eigenlijk niet zo goed wat ik ermee moest maar ik leer bij. En de kokosmelk om groenten in te koken, kruiden erbij en klaar.



Kreeg een goede inval; gisteren ratatouille gemaakt met die gepelde tomaten, en vandaag wil ik pasta maken. Omdat ik nog ratatouille over heb gebruik ik dat gewoon als pastasaus en kieper er wat groenten en tomaten extra bij. Alleen nog pasta koken en vlees bakken.



Over beleg gesproken; eet iemand van jullie weleens vegetarische smeerworst (ik zie weleens van die kuipjes met spul wat je kan smeren, of zo'n rolletje). Smaakt dat goed?
Kikkererwten, ook nieuw voor mij. Waar haal je die en wat maak je ermee?
Alle reacties Link kopieren
Ik ga die site over de klei even opzoeken Julus.



Kikkerertwen haal ik gewoon in de supermarkt in een blik (Bonduelle) Ik vind ze echt superlekker. Je kunt ze ook droog kopen, maar dan moet je ze eerst een tijdje in water laten weken ('s nachts ofzo)



Ik maak er voornamelijk falafels mee, maar je kunt ook andere burgers ermee maken. Ben wel op zoek naar meer recepten. Een kikkererwtensalade lijkt me ook erg lekker. Heeft iemand trouwens een lekker recept voor een bonensalade?
Ok, kikkererwten dus, moet ik maar eens proberen.

Kun je ze ook in bijv pasta gebruiken, als groente?
Alle reacties Link kopieren
Ik koop zelf geen kikker erwten in blik maar van die gedroogde die je moet weken. Zit in zelfde zakjes als de gierst. Je hebt ook sojabonen, linzen, kapucijners etc. Hoe je het moet maken staat op de verpakking. Ik maak meestal meer tegelijk en dan vries ik het in porties in. Is erg makkelijk en zo kan je altijd wat bij je eten of door couscous oid pakken. Peulvruchten/bonen zijn erg goed voor je! Ik gebruik ze zelf meer als rijst/aardappel vervanger, voor erbij of om extra eiwitten binnen te krijgen. Kiemen, die trouwens ook erg lekker zijn door een salade of op een boterham met kaas, kan je wel als groenten gebruiken net als Sprouty! Er staat info over beide o.a op de website van odin, zoeken bij de recepten



M'n tspullen komen bij een klein bio bedrijfje in de buurt. Ze kweken veel zelf en kopen de rest in. Als je 's maandags besteld komen ze het donderdag leveren. De inhoud van de tassen zijn dan bekend en die kan je bestellen of je kiest zelf wat bij elkaar. Vind het ook wel leuk dat het een klein bedrijfje is.



Ik heb weleens zo'n vega rol broodbeleg bij de AH gehaald en deze was erg lekker!



Die klei heb je ook van het merk Luvos. Je hebt inwendige en uitwendige klei. Ik heb zelf de uitwendige voor gezichtsmaskers. De andere ken ik niet maar beide zijn vrij makkelijk te krijgen.



Hier heb ik het recept voor de vega burgers vandaan. Ik gebruik dit een beetje als richtlijn en voeg zelf toe wat ik lekker vind. In soja bonen zit meer eiwit dus meestal gebruik ik wat meer sojabonen. Ze zijn alleen keihard en moeilijk fijn te krijgen. Maar goed, het recept:

http://www.sign2god.com/g...gburgers/2vegburgers.html



Via google zijn vast meer recepten te vinden maar dit recept vind ik makkelijk, lekker en goedkoop. Ik vries de burgers na bereiden in. Zoals je zet worden soja en kikkerwten veel in vega burgers gebruikt vanwege de eiwitten. De bonen zo eten geeft natuurlijk een zelfde resultaat! Vandaar dat ik vaak wat bonen/peulvruchten bij de maaltijd eet, het voedt ook erg goed!



Op smulweb staan veel leuke recepten, waaronder adukibonenburgers:

Ingrediënten

200 gram zilvervliesrijst

- 1 gesnipperde ui

- 2 teentjes knoflook

- 2 eetlepels zonnebloemolie

- 50 gram boter

- 1 kleine fijn gesneden groene paprika

- 1 grof geraspte wortel

- 1 blik adukibonen a 300 gram

- 1 losgeklopt ei

- 115 gram geraspte extra beelegen kaas

- 1 theelepel gedroogde tijm

- 50 gram geroosterde hazelnoten

- meel om te wentelen

- olie om te bakken

- zout en peper



Bereidingswijze

Kook de rijst volgens de aanwijzing op het pak. Kook hem iets langer zodat hij zacht is. Giet de rijst af en doe hem in een grote kom. Laat de bonen uitlekken. Bak de ui, paprika en wortel en pers de knoflook erboven uit. Bak het 10 minuten in de olie tot ze zacht zijn. Meng dit groentemengsel, adukibonen, ei, kaas, tijm, hazelnoten, zout en peper door de rijst. Laat het mengsel opstijven in de ijskast.

Vorm 12 burgers van het mengsel, met vochtige handen als het plakt. Wentel de burgers door het meel. Verhit 1 cm olie in een grote koekenpan en bak de burgers in porties in 3 minuten aan elke kant goudbruin. Dep ze droog met keukenpapier
Alle reacties Link kopieren
Enne, via die link van de sojabonen en kikkerwten burgers kan je meer recepten vinden en ook een stuk over soja brokken.

Het is wel een christelijke website zag ik. Via http://www.sign2god.com/ , dan kom binnen en dan zie je links allemaal wegwijzers, daarvan moet je gezondheid en voeding hebben en dan vega recepten.



Ben wel benieuwd geworden naar die sojabrokken. Die waren er helaas niet dus krijg ik volgende week maar het klinkt goed. Ik google even om te kijken wat ik nog meer over die brokken kan vinden! Lijkt me ook makkelijk om ipv gehakt te gebruiken!
Alle reacties Link kopieren
* neemt abbonnementje op dit topic*



Heb even geen tijd om uitgebreid alles te lezen, zal ik komende dagen doen.



Nu even de laatste helft van biologische meloen opeten (lekker!!) en dan douchen en naar bed
Alle reacties Link kopieren
Leuk, al die recepten die voorbij komen! En ook al die andere tips en adviezen! Dat klei-verhaal, daar ga ik me eens verder in verdiepen, bijzonder!



Verder probeer ik het inderdaad relaxed te houden, niet te fanatiek te worden. Zoals het nu gaat, is het OK.



Van het weekend kom ik wat uitgebreider buurten!
Ben benieuwd wat je ervan vind, kaaskopje.



Ik ben weg dit weekend, even een mini-break. Ben dus even niet bezig met koken en ingredienten, maar laat me verrassen.

Fijn weekend!



Vaika, leuk dat je enthousiast bent!
Alle reacties Link kopieren
Zat gister nog even op die website met kikkerwerwten recept te kijken en er staat ook info over zelf soja melk en tofu maken!!

Vooral de soja melk lijkt me wel wat!

Er staat ook een heel stuk over kefir. Ik heb een paar maanden geleden beide soorten gehad maar vind het niet zo´n succes.

(Via http://www.sign2god.com/ , dan kom binnen en dan zie je links allemaal wegwijzers, daarvan moet je gezondheid en voeding hebben en dan vega recepten. Hier staat info over soja brokken en over zelf soja melk maken!)



Edit: hier verkopen ze machines om soja melk mee te maken. Kosten wel ¤76 incl porto kosten en 1.5 kg bonen (is goed voor 32 liter sojamelk) maar de soja melk die je ermee maakt kost niks, ¤0,10 per liter! Ik probeer het eerst zo te maken en als het was is is zo'n machine het overwegen waard. Ik kan sowieso niet zo goed tegen melk dus ik drink al soja melk (en karnemelk). Ik ga het proberen en jullie horen wel hoe het geworden is!
Ik heb trouwens nog een fijn recept voor falafel, echt lekker!



Ingrediënten

300 gram kikkererwten

8 bosuitjes

1 teentje knoflook

2 eetlepels bloem

1 theelepel bakpoeder

0,5 eetlepel komijn

1 eetlepel korianderpoeder

1 theelepel chilipoeder

0,5 theelepel zout

0,5 bosje peterselie

0,5 bosje koriander

sesamzaad

frituurolie



Voorbereiding

Laat de kikkererwten ca. 1 nacht in ruim koud water weken en kook ze gaar.



Bereidingswijze

Laat ze goed uitlekken en pureer ze in de keukenmachine/staafnixer/blender met ui, knoflook, bloem, bakpoeder, specerijen en kruiden.

Neem steeds een eetlepel puree en vorm er met de hand platte balletjes van.

Wentel ze door het sesamzaad en frituur ze goudbruin en knapperig in frituurolie (180 graden)



Lekker met pitabroodje of turks brood en zelfgemaakte knoflooksaus!
En nog een bonensalade:



Bonensalade



Variatietip: vervang de sperziebonen door 450 gram (diepvries) tuinbonen.



Ingrediënten:

500 gram sperziebonen

1 blik kidneybonen (uitgelekt)

1 grote pot witte bonen (uitgelekt)

2 el wijnazijn

zout

zwarte peper

suiker

1 el bonekruid

2 uien





Bereidingswijze:

Dop de sperziebonen en snijd ze in stukjes.



Snipper de uien.



Kook de sperziebonen 10 minuten net gaar in gezouten water. Laat ze goed uitlekken en zet ze even weg.



Klop de olie, wijnazijn, zout, peper en suiker naar smaak met een vork tot een enigszins gebonden mengsel.



Meng de warme sperziebonen met de witte bonen, kidneybonen en ui in een schaal.



Schenk de dressing erover en schep hem goed door de salade.



Laat de salade nog ten minste 30 minuten staan.
Oh dames deze is heeeeeeeeeeerlijk!

Indiaase linzensoep



Ingredienten

200 gr rode linzen

500 ml groentebouillon (ongeveer) van een blokje

1 winterpeen

2 uien

1 blik tomatenblokjes

2 teentje knoflook

3 el olijfolie

3 el gemalen komijn

3 el gemalen koriander

2 el koenjit

1 citroen

1 pakje magere yoghurt

5 el verse koriander



Bereiding

De ui met knoflook even fruiten in olijfolie, dan de linzen erin met de gemalen komijn, gemalen koriander en gemalen koenjit (of geelwortel, kurkuma). Even kort bakken, dan de bouillon erbij. Tomatenblokjes toevoegen. Ongeveer 20 minuten laten koken.

Neem de pan van het vuur en pureer met de staafmixer. Weer opzetten en sap van de citroen en de verse koriander toevoegen, net als de in stukjes gesneden winterpeen. Even laten koken. Nu alvast even proeven en indien nodig extra kruiden of bouillon toevoegen. Vlak voor het opdienen de yoghurt toevoegen door een beetje soep in een mok te doen en daar yoghurt bij te schenken, even roeren en het geheel aan de soep toevoegen. Indien nodig herhalen. Waarschijnlijk is ongeveer 3 dl yoghurt genoeg. Aan het einde nog wat verse koriander toevoegen en direct opdienen.



Opmerking

Vooral niet te zuinig zijn met de kruiden. Linzen en komijn zijn voor elkaar gemaakt :-)
Waar koop je die adukibonen dan?
Alle reacties Link kopieren
bij de biologische winkel of via odin. De Tuinen had ze volgens mij ook maar weet niet ofze biologisch zijn.



At gister alleen dus heb een maaltijdsalade gemaakt met wat dunne plakjes/schijfjes venkel, witte kool en bleekselderij, rucolasla, tonijn, wat pitten en zaden, olie en azijn, verse kruiden, kiemen, pasta en zongedroogde tomaten.

Dag ervoor aten we pasta dus had expres wat meer gekookt. Makkelijk en erg lekker zo'n salade!
Alle reacties Link kopieren
Lekkere recepten staan er weer bij! Vooral die Indiaase linzensoep!



Venkel in de sla is trouwens lekker, hè, Happy. Ik heb het een maandje terug voor het eerst gegeten in een restaurant, beviel echt goed! Jouw saladerecept klinkt ook goed. Ik doe dus aan alle kanten weer tips op!



Pasta met raapsteeltjes-gehaktsaus is trouwens ook erg lekker! En heel snel klaar te maken.
Alle reacties Link kopieren
Venkel is inderdaad lekker door de sla, wel in dunne plakjes snijden en dan is het heerlijk! Ik heb in de salade gewoon van alles gedaan wat ik nog in huis had. Was lekkerder dan die kant en klare maaltijdsalades! Volgende keer maak ik hem met rucola, geitenkaas, walnoten, appel en een honing dressing!



Vandaag een roerbak gemaakt met boekweit maar de boekweit was niet helemaal goed gelukt. Was een beetje papperig geworden terwijl ik het niet te lang gekookt heb (volgens de verpakking dan). Misschien stond het vuur iets te hard ofzo.



Raapsteeltjes, hoe smaakt dat? Postelein achtig of anders?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven